Коледа и Нова година - сладки изкушения !

  • 320 546
  • 2 129
  •   1
Отговори
# 1 890
  • Мнения: 1 440
Браво, момичета...справили сте се чудесно Hug

Аз вчера нямах нет и не можах да кача снимки, но ето сега ще ви ги покажа:

трюфели -

меденки -

медена къщичка -

# 1 891
  • Мнения: X
Здравейте, дами!
Не мога да изброя всички поименно, за да се удивя на всички невероятни красоти и вкусотии, които сте сътворили! Браво!!!
Аз вчера украсих моя АКК Ето и снимки!
 http://www.bgphoto.net/photos/21055/o633655550038471250.jpg
 http://www.bgphoto.net/photos/21055/o633655546843315000.jpg
За първи път ми е , така че не бъдете много критични!!!
  bouquet

# 1 892
  • Мнения: 4 358
Мачо чудесен е Peace.Къде ще го съхраняваш - покритието знам че в хладилник хваща конденз.
Момичета как се работи с готовия Марципат от Метро newsm78 - меси ли се се нещо, на какво се точи - върху пудра захар или нищесте.Въобще като е такова трупче как ще се получи чаршаф за покриване на АКК - то newsm78
Може би в тортената трябва да питам, но пускам първо тук въпроса,защото много момичата от там пишат и тук Hug

# 1 893
  • Варна
  • Мнения: 2 104
Ma4o ,  smile3501. Страхотно изглежда.   bouquet
Narina , mama1+2,   големи красоти, момичета!   Hands Clap omm
Сега да попитам шоколадовата глазура с масло ли я приготвяте или просто разтопен на водна баня шоколад? Благодаря. Hug

# 1 894
  • Варна
  • Мнения: 4 036
Здравейте сладкарки  Laughing!
Искам да ви споделя моето терзание на тема десерти за Бъдни вечер и Коледа. По принцип на Коледа винаги правя печени пълнени ябълки (научих се в Германия и вкъщи много се тачат), а за Бъдни вечер - плодове.
Обаче моят благоверен иска за Бъдни вечер баклава. Мога ли да мина това за постно? И понеже никога не съм правила баклава  Blush, ще съм ви благодарна за всякакви съвети какво да сложа вътре, ако може направо някоя рецепта. Видях тук една кубинска баклава, но тя е с яйца  Thinking...

# 1 895
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Мачо чудесен е Peace.Къде ще го съхраняваш - покритието знам че в хладилник хваща конденз.
Момичета как се работи с готовия Марципат от Метро newsm78 - меси ли се се нещо, на какво се точи - върху пудра захар или нищесте.Въобще като е такова трупче как ще се получи чаршаф за покриване на АКК - то newsm78
Може би в тортената трябва да питам, но пускам първо тук въпроса,защото много момичата от там пишат и тук Hug

Първо, не го дръж в хладилник а на стайна температура. Трябва да е малко по-мек от пластелин.
Ръсиш обилно пудра захар отгоре и отдолу и разточваш като кора за баница. Аз лично разточвам до полупрозрачно, но имам от дебелите точилки, но мисля, че и с тънка ще стане добре, особено ако имаш опит в точенето.

Момичета гледам продължавате да пускате красоти - една от друга по-хубави и вкусни! Браво!  bouquet Hug

ПС. mar4ela5, сложи малко олио за блясък - една лъжичка на 100г шоколад е достатъчна. Peace

# 1 896
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Здравейте сладкарки  Laughing!
Искам да ви споделя моето терзание на тема десерти за Бъдни вечер и Коледа. По принцип на Коледа винаги правя печени пълнени ябълки (научих се в Германия и вкъщи много се тачат), а за Бъдни вечер - плодове.
Обаче моят благоверен иска за Бъдни вечер баклава. Мога ли да мина това за постно? И понеже никога не съм правила баклава  Blush, ще съм ви благодарна за всякакви съвети какво да сложа вътре, ако може направо някоя рецепта. Видях тук една кубинска баклава, но тя е с яйца  Thinking...

Хубава баклава се прави с масло, така че не е постна! Затова и се яде на 25 и по-нататък (аз ще я правя за Нова Година). Намери с търсачката баклавата на Айля (Суха мащерка е сега май ника и). Доня Коприва май също беше пускала рецепта! Peace

# 1 897
  • Мнения: X
Аз си правя баклавата с олио,с масло ми е много тежка,то кори,захар,орехи,и масло ако сложа /свекърва ми така я прави,но сервира ню-ню парчета/ ...така че можеш да я направиш с олио и ще е постна.

   Ето я моята,изпекох я в петък ,и днес ще я поливам, да омекне хубаво до вдругиден.

# 1 898
  • Варна
  • Мнения: 4 036
краси.мира, може ли рецептата?

# 1 899
  • Мнения: X
svetli ,не е някаква специална рецепта.Намазнявам тавата и почвам да редя корите,като ги слагам по две едновременно,по една са тънки.Мажа ги с олио,следващите две кори,пак олио и така докато свършат.На три места между тях слагам счукани по-наедро орехи ,объркани с канела на вкус.Нарязвам я с остър нож на парчета и пак доливам по малко олио в разрезите.Пека я /по-скоро я суша / на около 70-80 градуса във фурната.става бавно.Веднъж се опитах да я изпека на по-висока температура ,но я изгорих.Ами,това е.
Някакви точни пропорции не мога да дам...моята тава е 37/43 см, използвах 3 пакета кори по 500 гр.,отиде ми около 200 мл олио,орехи и канела по желание,аз слагам много,че в къщи обичат с повече орехи.

Сиропа е около 900 гр захар на 800 мл вода.Варя го да се посгъсти,около половин час,добавям лимонов сок 3-4 капки,да не се захароса и я заливам,след като е изстинал малко.

# 1 900
  • Мнения: 940
Чудни неща сте направили! Браво, много са хубави.

# 1 901
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Хайде и моята постна баклава:
Финни кори-400 гр
олио-около 100 мл
за сместа:
нарязани орехи-около 300 гр,може и повече
захар-3-4 сл захар
канела-на вкус,аз слагам 1 пакетче
галета-80-100 гр
Всичко това се обърква добре.
за сиропа:
3 чч захар+4 чч вода+ароматизатор
Листите,както са фабрично сгънати,се разделят на три.
Реди се едната част от листите и се поръсва с половината от сухата смес,реди се втората част от листите,поръсва се с другата половина от сухата смес,реди се и третата част от листите.
Нарязва се на парченца.Олиото се загрява и се заливат местата,от където е минал ножа.
Пече се на 120 градуса,докато се изпекат добре листите.
Сиропа се приготвя предварително,като го оставям да поври не повече от 5 минути,трябва да е охладен.
Изпечената баклава се изчаква леко да се охлади и се залива със сиропа.Трябва да престои няколко часа,включително и в хладилник,за да стегне сиропа.

# 1 902
Момичета,извинявам се,че скачам така неканена в темата,но имам нужда от спешна помощ-замесих тестото за меденките на Джули,т.е.опитах се,но е с консистенция на мокър пясък и не иска да стане на тесто дори след като го меся вече половин час,какво да правя?ПОМОЩ!!!

# 1 903
  • Разград
  • Мнения: 3 114
   Ето я моята,изпекох я в петък ,и днес ще я поливам, да омекне хубаво до вдругиден.

Според мен,добре би било още малко да я запечеш.Струва ми се,че от вътре листите са бели,ще стане тестява баклавата ако е така.

Момичета,извинявам се,че скачам така неканена в темата,но имам нужда от спешна помощ-замесих тестото за меденките на Джули,т.е.опитах се,но е с консистенция на мокър пясък и не иска да стане на тесто дори след като го меся вече половин час,какво да правя?ПОМОЩ!!!

Прибави още малко мазнина,колкото да събереш тестото.

# 1 904
Благодаря,тичам,ако не стане ,пак ще търся помощ!  chef

Общи условия

Активация на акаунт