410 дни платено майчинство - мисията Е възможна

• 39 245
  • 627
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Първо, честито и поздравления на СБНМ. Страхотните сте момичета! От както завърших винаги съм работила на места, където са ме осигурявали на пълната заплата и това е било условие от моя страна, за да започна работа.
Колкото до няколко поста, където пише, че заради няколко месеца неосигуряване при новите условия ще получават 240 лева, това не е вярно. Просто базата, за изчисление на среднодневното възнаграждение ще бъде по-ниска. Друг въпрос е кой какви сметки си е правил, че ще плати по-малко, а ще получи повече...

# 166
Кога ще се разбере дали мамите, които са в заварено положение към 01.01.09 ще могат да се възползват от удължението на платеното върху 90% от заплатата , майчинство

# 167
когато гласуват и обнародват промените   Tired

# 168
Относно това УСЛОВИЕ трябва да реагира незабавно Сдружението за  Настоящи и бъдещи майки-
преди окончателното приемане
защото те от къде получиха цялостна подкрепа  за подписката -нали ако някой беше наясно за това условие  бъдещата майка да се е осигурявала на този доход година преди раждането на детето, а не 6 месеца, както е в момента. нямаше подписката да има успех
,всъщност мисля че целта беше майките да получават по добри пари за отглеждането на бебетата си макар и временно ,щото в тая държава детски не се дават както виждате .А НЕ да
бъдат орязани .,както става в момента
И това няма нищо общо със сивата икономика, както твърди някой по горе,
В този случай пък да кажа че  от частния бизнес и данъци идват парите  за "работещите" в администрациите,който не само че са многобройни но и безумно безполезни .

# 169
Хората, които работят само на трудов договор, доста едностранчиво и неинформирано говорят за кого какви щети ще има и че едва ли не всички майки, които възразяват срещу решението на правителството, са от "сивата" икономика.
Е, имам новини за вас - съществува т.нар. граждански договор, по който също се получават пари, но не се изплащат болнични и майчински.
Аз не съм част от сивата икономика - работя в БАН, щат - 280 лв. в средата на 2008 и 320 лв. сега в края. Винаги съм имала доходи около 1000 лв. на месец от граждански договори. Откакто разбрах, че съм бременна, започнах да се осигурявам на фиктивен втори трудов договор, за да възстановя баланса на гражданските договори. Но това ще са само 5 месеца и половина. Следователно този осигурителен доход, който си довнасям, всъщност бе намален на половина от гениалното ни правителство.
Борбата със сивата икономика не се постига с директно отнемане на хляба на децата! Има много реални икономически мерки, които са описани и в не особено дебели книги по макроикономика.

Единственото, което се постига с това конкретно решение е да се спестят пари за майчински от държавата. Няма да се спре правенето на фиктивни трудови договори, нито самоосигуряването от бременните, защото то пак ще е с печалба за тях, макар и по-малка.

Поздрави и дано идната седмица даде просветление на неуважаемите депутати и те не приемат тези промени!

Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 10:31 от juto

# 170
Както писах в друга тема, не виня майките, защото част от тях нямат избор, взимат ги на работа и това са условията на фирмата. Но е време борбата със сивата икономика да започне от някъде. А и това да внасяш 6 месеца определена сума пари с цел да взимаш 9 месеца повече пари - не е нормална схема, нали....
а нормално ли е да ти плащат по 240  лева сега, ако не ти достигат някакви си 2 месеца само, за да отговаряш на новите изисквания, истината е, че разни засегнати майки, коректно осигурващи се години наред сега се поздравяват , но на голяма част от бъдещите майки им се плаче, дано хората дали старт на инициативата относно тези промени си даде сметка , че щетата за Бг майката е голяма и трябва да се направи нещо незапавно преди това решение да бъде окончателно
съгласна съм трябва да се действа.война.а масларова ще ни убеждава/като някои мами/колко трудно се е стигнало до това решение и че е в наша полза.глупости.а в европа ще говорят друго Money

# 171
  • Под Сините камъни
Относно това УСЛОВИЕ трябва да реагира незабавно Сдружението за  Настоящи и бъдещи майки-
преди окончателното приемане
защото те от къде получиха цялостна подкрепа  за подписката -нали ако някой беше наясно за това условие  бъдещата майка да се е осигурявала на този доход година преди раждането на детето, а не 6 месеца, както е в момента. нямаше подписката да има успех
,всъщност мисля че целта беше майките да получават по добри пари за отглеждането на бебетата си макар и временно ,щото в тая държава детски не се дават както виждате .А НЕ да
бъдат орязани .,както става в момента
И това няма нищо общо със сивата икономика, както твърди някой по горе,
В този случай пък да кажа че  от частния бизнес и данъци идват парите  за "работещите" в администрациите,който не само че са многобройни но и безумно безполезни .

Peace Peace Peace

Съжалявам ,че  подписах .

# 172
Моля ,дайте ми  някаква спешна връзка със Сдружението за  Настоящи и бъдещи майки-
да действаме относно УСЛОВИЯТА за платеното майчинство

# 173
Момичета, с нов закон не могат да се въвеждат условия, които са по-неблагоприятни от стария по отношение на заварените случаи. Това е така, защото като сте били запознати с условията на досегашния закон, сте спазвали именно тях.

# 174
Накратко - ако сте се осигурявали само 6 месеца назад  и сте в заварено положение /т.е. сте родили вече или сте в 45-дневния отпуск/  - със сигурност за вас ще се прилага досегашният закон - 90% в продължение на 9 месеца.
Ако сте се осигурявали една година назад, но на по-нисък доход, отколкото последните 4-5 месеца преди 45-дневния отпуск- тогава отново въпросът може да се уреди по 2 начина - в преходните и заключителни разпоредби на новоприемания закон - да се укаже - дали важи за заварените случаи или не.

# 175
Айде с тумбаците , пред парламента . Аз съм ужасно потресена от факта че ни вземат за лукови глави. Или пък че ни някой ни винят че лъжем държавата , ако въобще смятат че като от джоба си й плащаме за осигуровки е измама . Бе цяла сутрин чета къде ли не , много ама много майки са потърпевши , до тук прочетох за 3-4 които са доволни и тва е

# 176
Аз не подкрепих петицията, не ме убивайте с камъни, но смятам, че получихме нещо хубаво, нещо за което не сме и мечтали преди 4-5 години и веднага искаме още. Ениуей... сигурно съм подла източвачка на държавния бюджет и т.н, но точно си бях направила някои сметки...и сега се чувствам бясна. Това е. Ако имах право на избор - не ги ща тия промени, ама нямам.

# 177
Така, че в момента си заслужава да действаме по Условията на платеното майчинство - като, че ли най-приемливата за всичи опция е: 1 година платено майчинство и за заварените случаи, но при условията на досегашния закон- като се взема предвид осигурителният доход 6 месеца назад. Всъщност не си го измислям - Законът за нормативните актове наистина позволява за заварените случаи, само промени в тяхна полза.

# 178
момичета, нали сте наясно, че заварен е случая при който майката вече се ползва от обезщетението, а не всички бременни, независимо от срока на бременността

# 179
сигурна съм че много като мен се чувстват прецакани.термина ми е април и се осигурявам от септември.по новия закон ще изгоря.язък че внасях по800 лева с надежда за по добро майчинство.а не знам какво да правя сега newsm78.нито сме в завареното положение,нито тепърва да се осигуряваме newsm78нямаме времето за година.остава само да се борим,но те нали не чуват #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт