Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Избрани рецепти

  • 188 107
  • 100
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 1 680


Сладкиш с извара и белтъчна глазура

Необходими продукти:
400гр. извара
3 бр. яйца
2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч растителна мазнина
1/2 ч.ч брашно
1 бр. бакпулвер
ванилия
1 б. конфитюр от сливи
1 ч.ч счукани орехи

Начин на приготвяне:

Отделят се белтъците от жълтъците. Изварата се разбива с миксер. Прибавят се жълтъците, 1ч.ч. захар, киселото мляко, мазнината, брашното, бакпулвера и ванилията при непрекъснато бъркане.
Изсипват се в намазнена тавичка и се пече на умерена фурна.
В това време се разбиват белтъците и останалата захар на сняг. След като се опече сладкиша, се намазва с конфитюра ,разстилат се разбитите белтъци и се поръсва с орехи. Запича се (на горен реотан) на около 130-150 градуса докато леко покафенеят белтъците. Сервира се студен.
Яйцата трябва да са със стайна температура.

Източник:http://nanita-nordina.blogspot.com/2009/03/blog-post_04.html

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:10 от Home raider

# 31
  • София
  • Мнения: 1 680

Бананов Сладкиш

Необходими продукти:
3 презрели банана
2 яйца
1 ч.ч. кафява захар или 1/2 бяла
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. смлени орехи (ако нямате - 3/4 брашно)
1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. канела
1ч. л. сода
1 ч. л. бакпулвер

Начин на приготвяне:
Яйцата, захарта и брашното се разбъркват. Прибавят се орехите, набухвателите  и бананите, нарязани  накръгчета.Всичко разбърквате и слагате в намаслена тавичка. Пече се на 170 градуса (с вентилатор - на 150) около 40-60 мин.

Източник:Блонди

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:12 от Home raider

# 32
  • София
  • Мнения: 1 680

Кисело зеле с ориз и кайма

Необходими продукти:
1/2 кисела зелка
250 гр. кайма
1 ч.ч. ориз
1-2 стръка праз
червен пипер
черен пипер
магданоз, джоджен
олио

Начин на приготвяне:

Задушаваме праз лука с малко олио, след което се добавя каймата, а след като остане на мазнина се добавя и ориза. Когато ориза стане прозрачен се прибавя нарязаното зеле. Прибавят се и подравките. След това се добавя 3 ч.ч вода (или сок от зелето). Всичко се смесва и изсипва в тавичка. Пече се във фурна.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:13 от Home raider

# 33
  • София
  • Мнения: 1 680

Хрупкави пикантни картофки

Необходими продукти:


1кг картофи
100-150гр брашно
2 - 3 склидки чесън
растителна мазнина
шарена сол
сол

Начин на приготвяне:

Картофите се обелват и нарязват на филийки. Измиват се обилно с вода, след което се отцеждат с гевгир. На равна повърхнос се слага хавлиена кърпа и върху нея няколко пласта хартия. Изсипваме картофите и разстиламе равномерно. Поръсваме с брашното и овалваме добре картофите с него, така че да полепне по всички страни.Оставяме така около 30 мин .В тава наливаме около един пръст растителна мазнина и загряваме във фурната. Картофите се изсипват в гевгир и изтръскват от  брашното, след което се изсипват в тавата. Пекат се на около 220-250 С.От време на време разбъркваме внимателно с дървена лъжица. След като се зачервят прибавяме начукания чесън, шарената сол и солта, и отново разбъркваме.

Източник:http://nanita-nordina.blogspot.com/2009/01/blog-post_18.html

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:14 от Home raider

# 34
  • София
  • Мнения: 1 680


Задушени свински пържоли със сметана и гъби


Необходими продукти:
4 свински пържоли
1 заквасена сметана (малка)
1 топено сирене (190 гр.)
400 гр. пресни гъби
100 гр. вино (бяло или червено)
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Пържолите се начукват и осоляват. Нареждат се в намазнена тавичка. Отгоре се намазват обилно с топеното сирене и сметаната.
Изсипват се и наязаните гъби. Заливат се с виното и 100 гр. вода. Поръсват се със сол и черен пипер. Покрива се с фолио. Пече се около 2 ч. на 200 градуса. Накрая може да се махне фолиото и да се запекат.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:15 от Home raider

# 35
  • София
  • Мнения: 1 680


Бананово - овесени бисквитки

Необходими продукти:
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. масло
1 яйце
1 ч.ч. намачкан банан (2-3 банана)
1¾ ч.ч. фини овесени ядки
1½ ч.ч. брашно
½ ч.л. сол
¾ ч.ч. канела
½ ч.л. сода
½ ч.ч. счукани орехи

Начин на приготвяне:


Загрява се фурната на  180° C.  Намазнява се тавичката, в която ще се пеше или  се застила с хартия за печене.
Разбиват се заедно маслото, захарта и яйцето, докато не стане пухкава, креообразна смес. Смесва се с бананите и овесените ядки. Сухите съставки се объркват заедно със ядките и се добавят към кремообразната смес, като се объркват добре.
Поставя се от сместта със супена лъжица в тавичката и се пече ок 15-20 минути


Източник

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:16 от Home raider

# 36
  • София
  • Мнения: 1 680

Бананови мъфини

Необходими продукти:
(за 12 мъфина)
2 ч.ч.брашно
1/2 ч.ч. кафява захар
2 ч.л. бакплувер
1/2 ч.л. сода
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. канела
1 яйце
2 банана  (2/3 ч.ч.намачкани)
2/3 ч.ч. кисело мляко
1/4 ч.ч. меко масло или маргарин
стафиди за отгоре


Начин на приготвяне:

Загряваме фурната до 180°C и поставяме хартиените формички в тавичката за печене на мъфини.
Смесват се сухите съставки в една купа -  брашното, захарта, бакпулвера, содата, солата и канелата.
Отделно се смесват яйцето, пюрето от банани, киселото мляко и маргарина.
Към течната смес се добавя брашняната и се объркват, толкова колкото да се обеденият съставките. (около 15 разбърквания)
Поставяме от сместа около 2 с.л. във всяка форма.  Не трябва да работим много с естото, за да станат пухкави.
Поръсваме отгоре със стафиди или орехов топинг (1/2 ч.ч.натрошени орехи, 2 с.л. захар, 1/4 ч.л.канела).
Печем за загряла фурна  за 20мин или до готовност. Проверява се с клечка за зъби - като се извади, не трябва да има полепнало по нея.

преди печенето...


след печенето..



Източници:
Бананови мъфини с орехов топинг
Бананови мъфини
Banana muffins

 

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:18 от Home raider

# 37
  • София
  • Мнения: 1 680

Ябълкови палачинки

Необходими продукти:
1/4 ч.ч.масло
1 яйце
1ч.ч.прясно мляко
1 ч.ч. настъргана ябълка
1 1/4 ч.ч. брашно
1 1/4 ч.л. бакплувер
1/4 ч.л. канела
1 с.л. бяла захар

Начин на приготвяне:
В купа се смесват маслото, яйцето, млякото и ябълката. В отделна купа, се смесват брашното, бакплувера, захарта и канелата. Брашняната смес се смесва с ябълковата, докато се обърка.
Загрява се намаслен тиган до средна температура.Налива се от сместа в тигана и се изпича от двете страни.

Източник:
Veronica's Apple Pancakes

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:19 от Home raider

# 38
  • София
  • Мнения: 1 680

Картофена салата

Необходими продукти:
5-6 средно големи картофа
1 стрък праз лук
олио, сол и оцет (на вкус)
магданоз

Начин на приготвяне:
Картофите се измиват и се сваряват цели, с обелката (втенджера под налягане за 12 мин.). Обелват се и се нарязват на кубчета. Праз лукът се нарязва на ситно и се добавя към картофите. обавят се солта, олиото и оцета и се  разбърква се добре. Сервира се със ситно нарязан магданоз.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:20 от Home raider

# 39
  • София
  • Мнения: 1 680

Картофена крем - супа

Необходими продукти:

5-6 средно големи картофа
1 малка глава кромид лук
1 морков
масло
ок 1 ч.ч. прясно мляко
дафинов лист
сол, черен пипер

магданоз

Начин на приготвяне:
Картофите се обелват. В тенджера се поставят нарязваните на кубчета картофи, моркова, нарязан на парчета  и почистената цяла главата лук. Заливат се с вода, посоляват се, поставя се 1 - 2 листа дафинов лист и се сваряват добре.  
След като се сварят, главата лук и дагиновия лист се изхвърлят, карифите и моркова, заедно с водата, в която са вряли се пасира, още докато са топли. При пасирането се слага масло, добавя се и прясното мляко и се поставя на котлона да заври.
Овкусява се с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:22 от Home raider

# 40
  • София
  • Мнения: 1 680

Солена палачинкова торта

Необходими продукти:

за палачинките:
1ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. газирана вода
4 к. ч. брашно
3 яйца

за плънката:
100 - 200 гр. шунка (пушен бут, врат, филе....)
100 гр. кашкавал
2-3 кис. краставички
4 сварени яйца
топено сирене
250 гр.майонеза
лютеница
1 шепа (200 гр.) гъби (мариновани или задушени)
10 -12 маслини

Начин на приготвяне:
Необходими са 8-10 палачинки. След като палачинките са готови, в подходящ съд се поставя една от палачинките, намазва се с майонеза и се поставя тънко нарязаното филе. Поставя се отгоре 2-ра палачинка, намазва се с лютеница и се поръсва с настърган кашкавал. Отново се покрива с палачинка, намазва се с топено сирене и се поръсва със задушените гъби...
Следва палачинка - майонеза- нарязани на кръгчета  2 сварени яйца.
палачинка - лютеница - отново филе
палачинка - майонеза - кисели краставички
Така се редува до изчерпване на продуктите. Накрая се намазва с майонеза и се украсява с нарязани яйца, маслини и кисели краставички.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:23 от Home raider

# 41
  • София
  • Мнения: 1 680


Ветрило от свинско филе

Необходими продукти:

(за 5-6 порции)
1 цяло парче свинско месо от бут без кост; рибица или друго филе - около 1.2кг (или две по 600-700гр)
2 лимона
2 глави лук

За марината:

300 мл бира
100 мл вино
2 с. л. мед
1 с. л. подправки - на вкус (кимион, черен пипер, целина, лют пипер, майорана)
сол на вкус
2 с л горчица
50мл твърд алкохол

Начин на приготвяне:
Продуктите за марината се разбъркват хубаво.
Месото както е цяло се накисва за около час в нея.
Изважда се и на дъска се правят разрези дебели по 1см - не до край, да остане около 0.5см. да се държи месото.
Лука и лимона се режат на кръгчета.
В нарезите на месото се поставят едно до друго по 2 кръгчета лук и 2 лимон, така докато се напълни цялото парче месо.
Ако трябва се придържа с ръка - като се постави в тавата, не се разпада вече.
Налива се вътре всичката марината и се завива хубаво с фолио.
Пече се във  фурната - първо на 300* - 20 мин., след това на 180* - за около 60 мин.
Като се отвори течността трябва да е изпарена вече.
Сервира се, като се реже на филии - парче филе заедно с лимон и лук.
Преди печене:



Източник

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 21:05 от Home raider

# 42
  • София
  • Мнения: 1 680

Пилешко филе на оребрен тиган



Необходими продукти:

4 половинки пилешко филе (гърди)
зехтин
черен пипер
сол
сок от 1 лимон
пикантина (по желание)

Начин на приготвяне:
Пилешките филета се разрязват на две, начукват се внимателно да станат с дебелина 1,5 см. Слагат се в стъклен съд с похлупак и се овалват добре в маринатата. Престояват 30 мин.

Желателно е маринатата да съдържа киселина, най-добре от цитрусови плодове.
За да се съхрани влагата при печенето на филето, в маринатата задължително трябва да присъства и зехтин.

Пилешкото филе изисква много кратка термична обработка, от порядъка на минута или две, според дебелината и обема на парчето.
Поставя се в нагорещения тиган, пече се от едната страна, след това и от другата.

Източници:
Пилешки пържоли на Фрида
ПИЛЕШКО ФИЛЕ НА СКАРА ИЛИ ТИГАН

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:29 от Home raider

# 43
  • София
  • Мнения: 1 680

Тирамису


Необходими продукти:


500 г Маскарпоне
4 яйца (разделени на жълтъци и белтъци)
100 г. (ок. 3-4 ч.л.) пудра захар
2 с л коняк (амарето, ром или марсала)
250 мл. (3 кафета) силно кафе еспресо
1 (24 бр.) опаковка бишкоти
2 ч. л. натурално какао

Начин на приготвяне:
Жълтъците се разбиват с пудра захар. Прибавя се Маскрапонето и се размесва внимателно с дървена лъжица.
Белтъците се разбиват на твърд сняг. Добавят се при Маскрапонето внимателно и се разбъркват.
В свареното кафе се прибавят 2 с. л. коняк (амарето или ром). Бишкотите се потапят една по една в кафеената смес и се нареждат една до друга. Отгоре се поставя един слой крем. Отгоре отново потопените бишкоти, крем. Най - горният слой трябва да бъде крем. Поръсва се с какао и се оставя да престои в хладилник (поне  2 ч.) най - добре една нощ.

Източник

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:30 от Home raider

# 44
  • София
  • Мнения: 1 680



Пиле с гъби и сметана


Необходими продукти:

400 гр пилешки гърди
250 гр сметана
250-300 гр гъби печурки
1-2 суп. лъж. масло
1 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парчета и се поставя в тиган със заагрято маслото. Пържи се до златисто. Добавят се ете почистените и нарязани на ивици гъби. (Може и предварително да въдат задушени). След 10-тина минути се добавя брашното, запържва се за съвсем кратко, след което се добавя и сметаната и се захлупва, за да се задуши. След 4-5 минути се сваля от котлона. Добавя се сол, черен  пипер и магданоз на вкус.

Ястието може да се поднесе с гарнитура от бял ориз, ориз със зеленчуци, пюре или пържени картофи.

Последна редакция: пт, 28 дек 2012, 20:31 от Home raider

Общи условия

Активация на акаунт