Ципура по гръцки с лимонов сос

Необходими продукти:

За ципура по гръцки:
2-3 средноголеми ципури
½ лимон на резенчета
1 ч. л. сушен риган (или 3-4 стръка пресен риган)
2 с. л. екстра върджин зехтин
стрък розмарин за сервиране

За соса:
1 сочен лимон
1/2 чаша екстра върджин зехтин
1/2 ч. л. сушен риган/4-5 стръка пресен риган
няколко листа пресен босилек
стръкче пресен чесън
морска сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Приготвяне на ципура по гръцки:
Започнете с почистването и осоляването на ципурата.
Напълнете рибената кухина с резенчета риган и лимон. Намазнете външната страна на рибата със зехтин..
Фурната се включва на 220* ; тавата за печене се покрива с фолио.
Изпечете рибата на скара за около 10 минути от всяка страна или за 20 минути във фурната.
Пече се в загрятата вече фурна за около 20 мин - месото е нежно и остава сочно; кожата не трябва да се зачервява, защото тогава вече е препечена.

Полейте изпечените ципури с гръцкия сос и сервирайте с няколко резенчета лимон и стръкче розмарин.

Соса:
За гръцкия сос комбинирайте в купа прясно изстискания сок от лимон заедно със зехтина в купа.
Добавете пресен/сушен риган, наситнен пресен босилек и чесън.
Подправете на вкус с морска сол и черен пипер. Оставете соса да престои, докато приготвяте рибата.

Източник:
forlife
Печена ципура със зехтин и лимон