Необходими продукти:
2 яйца
1 к.ч мед
1 ч.ч захар (смесих бяла и кафява 60:40)
1 ч.ч олио
1 ч.л сода
1 пак. канела
брашно около 400 гр -500 гр.
Начин на приготвяне:
Омесва се меко тесто. (Добре е да престои 2-3 часа в хладилник, за да се работи по-лесно с него).
Медът и захарта се разтопяват на котлона , докато станат в гладка консистенция. (Най-добре на водана баня). Добавят се канелата и ванилията.
Преместват се в съда в който, ще се замесва тестото. Когато поизстине се добавят яйцата едно по едно, после олиото през цялото време се бърка, докато стане гладко и пенесто, слага се и содата. Постепенно се добавя брашното и се бърка докато не стане трудно за бъркане. После остава съвсем малко до финала. Доомесва се като се добавя по мъничко брашно, докато спре да лепне. Трябва да стане меко, лъскаво тесто, с което много приятно се работи.
Ползвайте само домашен мед! иначе има опасност въобще да не ви омекнат заради по-голямото съдържание на глюкоза в купешкия
Тестото се разточва (ок 0,5 см.) и се изрязват фигурки. Пекат се до много светъл цвят, иначе стават много твърди и трудно омекват. (180 градуса без вентилатор за ок.10-12 мин.).
Украсата може да бъде:
- с глазура от белтък и захар
- друг вариант е изпичане на топки и слепване 2 по 2 с мармалад, получават се орехчета.
- могат и да се изрежат кръгчета, които се слепват 2 по 2 като мечета. На едното кръгче се изрязват дупки с капачка от флумастер за нос и очички и се правят ушички от тесто.
-разтопен шоколад и смлени орехи (http://www.kulinarno-joana.com/2008/11/honey-biscuits/)
-Шоколадов кувертюр и смлени орехи
Съхраняват се в метална кутия. За по-бързо омекване се слага резен ябълка и си омекват чудесно няколко дена преди Коледа.
Меденки (Джемма)
Рецептите на Ζωή