Избрани рецепти

  • 196 120
  • 105
  •   1
Отговори
# 60
  • София
  • Мнения: 1 833
Меденки (на Джемма)



Необходими продукти:
2 яйца
1 к.ч мед
1 ч.ч захар (смесих бяла и кафява 60:40)
1 ч.ч олио
1 ч.л сода
1 пак. канела
брашно  около 400 гр -500 гр.

Начин на приготвяне:
Омесва се меко тесто. (Добре е да престои 2-3 часа в хладилник, за да се работи по-лесно с него).
Медът и захарта се разтопяват на котлона , докато станат в гладка консистенция. (Най-добре на водана баня). Добавят се  канелата и ванилията.
Преместват се в съда в който, ще се замесва тестото. Когато поизстине се добавят яйцата едно по едно, после олиото през цялото време се бърка,  докато стане гладко и пенесто, слага се и содата. Постепенно се добавя брашното и се бърка докато не стане трудно за бъркане. После остава съвсем малко до финала. Доомесва се като се  добавя по мъничко брашно, докато спре да лепне. Трябва да стане меко, лъскаво тесто, с което много приятно се работи.
Ползвайте само домашен мед! иначе има опасност въобще да не ви омекнат заради по-голямото съдържание на глюкоза в купешкия
Тестото се разточва (ок 0,5 см.) и се изрязват фигурки. Пекат се до много светъл цвят, иначе стават много твърди и трудно омекват. (180 градуса без вентилатор за ок.10-12 мин.).

Украсата може да бъде:
- с глазура от белтък и захар
- друг вариант е изпичане на топки и слепване 2 по 2 с мармалад, получават се орехчета.
- могат и да се изрежат кръгчета, които се слепват 2 по 2 като мечета. На едното кръгче се     изрязват дупки с капачка от флумастер за нос и очички и се правят ушички от тесто.
-разтопен шоколад и смлени орехи (http://www.kulinarno-joana.com/2008/11/honey-biscuits/)
-Шоколадов кувертюр и смлени орехи

Съхраняват се в метална кутия. За по-бързо омекване се слага  резен ябълка и си омекват чудесно няколко дена преди Коледа.

Меденки (Джемма)
Рецептите на Ζωή

Последна редакция: нд, 03 май 2020, 17:14 от Home raider

# 61
  • София
  • Мнения: 1 833
Меденките на Джули (от Наталина)



Необходими продукти:
800г брашно
280г пудра захар
120г твърд маргарин или масло (но имайте предвид, че с масло стават по-твърди)
5 с.л разтопен мед
2 яйца
2 жълтъка (белтъците запазваме за глазурата)
2 ч.л сода за хляб
2 ч.л подправка за меденки, ако не намерите - смес от смлени джинджифил, канела, щипка кардамом, звездовиден анасон.


Начин на приготвяне:
Размесваме добре сухите продукти, правим кладенче и чукаме яйцата, меда (не трябва да е горещ, само леко топъл) и накрая нарязваме на късчета мекото масло(маргарин). Месим до образуването на меко и гладко тесто ( В началото може да ви се струва, че има нужда от още течност, но не правете грешка да слагате - след известно време, брашното усвоява мазнината и става чудесно тесто, което не лепи. Хубавото на това тесто е, че веднага може да се работи с него!. Разточвате кора тънка около 5-7 мм и изрязвате фигурки. Пекат се около 10-15 мин. на 150-160 ˚С Изваждайте веднака след като забележите, че краищата започват да почервеняват. За да се получи хубава кафява глазура отгоре, е нужно да се намажат още топлите меденки с разбито яйце + 1ч.л вода и 1-2 ч.л какао (непременно прецедете сместа). После леко с четка се намазват топлите меденки, като внимаваме да не оставяме следи. Осавят се да изсъхат и се украсяват по желание - най-добре с гллазура от останалите 2 белтъка!

За глазурата съм писала много пъти, но пак да кажа. Ако искате глазурата ви да е гладка и с с нея да се правят многхо тънки линии, трябва да пресеете пудрата захар 2 пъти. Освен това може да прецедите белтъка през парче дамски чорапогащник, за да е гладък. На един белтък слагаме няколко капки лимон и около 150-200г пудра захар (според големината и гъстотата му). Ако ви се стори рядко, прибавяте захар, ако е гъсто още няколко капки лимон. Най-добре се прави глазурата на ръка, защото с миксер влиза въздух в глазурата и после стават балончета и неравности. Ако обаче не ви се играе ръчно, направете я с миксерра. Започнете да разбивате белтъците с лим. сок на най-ниската степен до образуването на пяна. После увеличете оборотите, като прибавяте захарта на няколко пъти. Глазурата трябва да е гладка и като я сложите във фунийка и отрежете около 1 мм отвор, трябва да оставя тънка, дълга, непрекъсваща линия, която да не се разлива.

Източник

# 62
  • София
  • Мнения: 1 833
Линцерови сладки (на Наталина)



Необходими продукти:

500г брашно
250г масло (аз слагам комбинация 100г твърд маргарин и 150г масло)
200г пудра захар
3-4 жълтъка (според големината) или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
по желание кората на един лимон

за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен)
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Пресявяме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата. Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата. По желание прибавяме лимонената кора. Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място(хладилник).
Ако ви се стори, че тестото е по-сухо (ронливо), пибавете още един жълтък.
Преди печене се разточва кора - 0,5см дебела и се изрязват различни формички - най-добре
е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е  пълна, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата.  Много внимавайте да не ги прегорите(особенно ако са разточени по-тънко има такава опасност). Пекат се в ненамаслена тава или на хартия, на около 170° до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.



Седмица преди Коледа се слепват със сладко и поръсват с пудра захар. Първо се поръсват частите с дупка и след това се слепват.

Източник

Последна редакция: вт, 24 дек 2013, 08:24 от Home raider

# 63
  • София
  • Мнения: 1 833
Козунак в машина за хляб



Необходими продукти:


100 мл.прясно мляко
3 яйца разбити предварително (отделя се една лъжица за мазане отгоре)
50 мл олио
40 гр краве масло (разстопено)
20 гр. свежа и ли 4 гр. суха мая
150 гр. захар
настъргана кора на 1 лимон
щипка сол
1 ванилия
330 – 370 гр. Брашно

Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Ако са студени трябва да се затоплят.

Маята се разтваря в затоплено мляко с малко захар и брашно.Остава се да втаса за 30 мин.
Яйцата се разбиват със захарта и лимонената кора и ванилията.
Избира се програма за печене на хляб ( не на сладък хляб!) Поставят се яйчната смес, солта и олиото. Отгоре се изсипва брашното и върху него набъбналата мая. Като почне да меси се добавя по малко  мекото масло. Ако тесто е течно може да се добави още брашно
Като даде сигнал за добавяне на продукти – може да се добавят стафиди, които предварително са накиснати във вода и преди да се добавят се овалват в брашно.
Преди да започне печенето се поръсва обилно със захар.

# 64
  • София
  • Мнения: 1 833
Шоколадов кувертюр



Шоколадова глазура може да си направи като се разтопи един шоколад на водна баня и се прибави малко олио, за да не се втвърдява много, след като изстине.

При липса на шоколад, може да си направиш какаова:
6 с.л. захар
3 с.л. какао
4 с.л. вода
3 с.л. олио
Всичко това се разтопява на водна баня, оставя се леко да поизстине, докато се сгъсти и се залива сладкиша/тортата.

Източник

Последна редакция: нд, 23 фев 2014, 15:34 от Home raider

# 65
  • София
  • Мнения: 1 833
Шоколадово суфле



Необходимите продукти: (за 10 порции)

200 гр. тъмен шоколад (над 50% какао )
200 гр. масло
4 големи яйца (размер XL )
200 гр. захар
100 гр. обикновено бяло брашно
50 грама ликьор, коняк или кафе (не е задължително)

Начин на приготвяне:

Сместа
В купа се разбиват яйцата и захарта докато утроят обема си.  
Шоколада и маслото се разтопяват на водна баня, докато се получи хомогенна маса. Оставя се да се охлади.
Към яйчената смес се добавя брашното и се разбива.
След това се изсипва в купата и разтопения шоколад с маслото. Разбъркайте добре.

Формите за печене
Алуминиевите форми, в които ще се пече се намазват обилно с разтопено масло. Съдчетата се прибират в хладилник, докато се стегне маслото. Изваждат се и се напудрят обилно с какао.
Сместа се изсипва във формичките, като се запълват почти до ръба.

Печене
Могат да се изпекат веднага, да се съхраняват в хладилника (ще изтраят около три дни) или замразени (ще изтраят около две седмици).

Печете точно за 12 минути на 180 градуса, а ако ги вадите замразени от фризера – печете 15 минути на същите градуси. (Аз ги изпекох за 10 мин на 200 градуса на вентилатор).

Изваждат  се от фурната и се оставят настрана за около три минути да се поохладят малко и в това време да пригответе чиниите за сервиране.



Сервиране
Поставете се една топка ванилов сладолед и стръкче мента в чинията. Ако сте ползвали силиконова формичка (или форма от алуминиево фолио) ще можете да извадите лесно – сгънете една салфетка, поставете я внимателно върху суфлето и обърнете, така че в едната ви ръка да остане салфетката и суфлето, а в другата – празната формичка. Бързо прехвърлете в чинията и в ръката ви ще остане само салфетката.

Източник
Йоли

Последна редакция: пт, 04 апр 2014, 14:54 от Home raider

# 66
  • София
  • Мнения: 1 833
Киноа със сушени домати, шунка и тиквички



Необходими продукти (за 2 порции):
1/2 ч.ч. сурова киноа
1 стрък пресен лук (или 1/2 малка глава стар)
1/2 тиквичка
100 гр. шунка
30-40 гр. сушени домати
1 шепа зелен фасул - замразен
2 скилидки чесън
зехтин
соев сос
сол

Начин на приготвяне:
Накиснете киноата поне 30 мин. преди да се приготви. Изплакнете добре. Сложете да ври във вода с малко сол в съотношение 1:2. Вари се около 15-20 мин.

През това време подгответе зеленчуците.
Лука се нарязва на дребно. Тиквичката обелена и нарязана на лентички.
Шунката нарязана на малки парчета или кубчета.
Сушените домати - може нарязани може и цели.



След като киноата се свари се маха от огъня. В тава се загрява малко зехтин. Лука се запърхва.


След това последователно се добавят доматите, тиквичките, шунката, зелен фасул, ситно нарязания чесън. Всичко се запържва за съвсем кратко, колкото да се затоплят. Добавя се сол и малко соев сос. Разбърква се. Накрая се добавя готовата киноа. Разбърква се добре и е готово.


По желание при сервиране (още докато е топло) може да се добави парче сирене чедър  за тост.

Последна редакция: пт, 25 апр 2014, 10:16 от Home raider

# 67
  • София
  • Мнения: 1 833
Торта" Шоколадова Снежанка"


Необходими продукти за блатовете:

180 мл вряща вода
50 гр какао на прах
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
300 гр брашно
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 чаена лъжичка сол
125 гр безсолно краве масло ( разтопено, но не напълно втечнено)
300 гр захар
3 броя средно големи яйца
200 гр кисело мляко

Необходими продукти за шоколадовия мус:

200 мл течна  сладкарска сметана
200 гр млечен (или черен аз сложих) шоколад

Още необходими продукти:

около 150-200 мл студено прясно мляко ( за сиропиране на блатовете)
100-150 мл течна сладкарска сметана
80 гр шоколад (настърган на едро)
какао за поръсване

Начин на приготвяне на блатовете:

В дълбока купа пресейте какаото.

На тънка струйка и при непрекъснато бъркане добавете врящата вода.

Бъркайте до получаване на гладка шоколадова смес.

В дълбок съд, разбийте с миксер на най-висока степен маслото със захарта. Добавете едно по едно яйцата, като продължавате да разбивате, до хомогенност.

Прибавете на тънка струйка какаовата смес към яйчната и разбивайте до получаване на гладка шоколадова смес.

Пресейте брашното, солта и содата. Добавете половината брашно към какаовата смес и разбъркайте. Прибавете млякото и отново разбъркайте. Изсипете и останалото брашно. Разбъркайте до хомогенност.

Намазнете с олио дъното и стените на форма с откопчаващ се ринг ( 24 - 26 см). Поръсете с брашно дъното и стените на формата и изтупайте излишното.

Изсипете сместа във формата и печете на 180 градуса, в предварително загряла фурна. Печете около 50 минути или докато забодена клечка в центъра на блата излезе суха.
Изпечения блат сложете върху решетка да се охлади.
Добре охладен, завийте блата в свежо домакинско фолио и го поставете в хладилник за 4-5 часа, а най-добре за цяла нощ.
Преди сглобяване на тортата, разрежете блата напречно на три, като за тази цел може да използвате голям остър нож.


Начин на приготвяне на шоколадовия мус:

В дълбок съд загрейте сметаната, като не бива да завира. Начупете шоколада на парчета и го изсипете при сметаната.
Разбъркайте до получаване на гладка шоколадова смес.
Отстранете от котлона, оставете да изстине напълно и прехвърлете сместа в дълбок съд. Покрийте съда със свежо фолио и приберете в хладилник най-малко за 2 часа. Аз ускорявам процеса на охлаждане, като прибирам сместа първо във фризера, а след това прехвърлям в хладилник.

Преди сглобяване на тортата, извадете от хладилника и разбийте с миксер на най-висока степен за кратко, до получаване на пухкав шоколадов крем.



Сглобяване на тортата:

При сглобяване на тортата може да използвате ринга от формата за печене. Поставете го в подходяща табла или чиния за торта и сложете първия блат на дъното.

Напоете блата с част от прясното мляко и изсипете върху него половината от крема.

Поставете втория блат, напоете го с част от млякото и сложете останалия крем. Отгоре завършете с третия блат, който също сиропирайте, но не твърде много. Отстранете внимателно ринга и замажете тортата ако ви е останал още от крема. Ако желаете да замажете цялата торта с  шоколадов крем, ви препоръчвам да приготвите двойна доза.

За декорация на тортата, разбийте подсладена сладкарска сметана. Замажете цялата торта с нея и шприцовайте отгоре розички.

От млечния шоколад, с помощта на чаена лъжичка, направете шоколадови стърготини. С тях  покрийте страните на тортата.

Поръсете отгоре с какао на прах и приберете тортата в хладилник за няколко часа.
Сервирайте тортата добре охладена.

Източник:
Кулинарни изкушения от Надя

# 68
  • София
  • Мнения: 1 833
Сметанова торта с ананасов крем




За пандишпановия блат, който се разраязва на три платки (аз успях на 2 да го разрежа):

4 яйца
6 с.л.захар
6 с.л. брашно
1 бакплувер
1 пакечте ванилена захар
1 чаша  ситно смлени орехи (150 гр)

Сметанов крем с ананас:

# 69
  • София
  • Мнения: 1 833
Козунак със заквасена сметана



Необходими продукти:

Излизат 3 малки козунака. Може 2 по- големи или 1 голям. Може да се направи  и доза и половина, като излизат 3 големи козунака в съдовете, в които съм показала. Машината за хляб се справи с 1 кг. брашно.
Целият процес, със замесването на тестото в машината (1,15 ч.) трае около 4 часа.

За тестото:
3 яйца + 1 белтък
200 гр. заквасена сметана (взех на Данон)
150 гр. захар (сложих 180 гр. - по-сладичко да бъде)
60 гр. масло
40 мл. олио
щипка сол
25 гр. прясна мая
1 капсула есенция ванилия ( аз сложих 3 пакетчета)
настъргана кора от 1 един лимон
2 с.л. сок от лимон
650 -700 гр. брашно (може да ви поеме повече или по-малко в зависимост от големината на яйцата и гъстотата на сметаната)



За плънката:
5о г едро нарязани орехи (или ядки по избор)
50 г стафиди (или предпочитани сухи плодове)
2-3 с.л. ром
брашно за овалване на стафидите

Начин на приготвяне:


Тестото:

Всички продукти трябва да са на стайна температура.

*Накиснете стафидите с алкохола, оставете ги да престоят минимум 1 час.
*Маята се разтваря в 50 мл. затоплено мляко с малко захар и брашно.Остава се да втаса за 30 мин. (Може и да се пропусне тази стъпка, като се натрошава върху мокрите съставки, за да се разтвори).


През това време си оразмерявам и подготвям останалите продукти. Брашното е добре да се пресее 3 пъти, за да се овъздуши добре и да имаме по - пухкав козунак.
*Яйцата и захарта се разбиват леко, колкото да се разтопи захарта.
*Маслото се разтопява и се смесва с олиото
*Избира се програма за месене на тесто ( при мен програма 13) на хлебопекарната
*Поставят се яйчната смес, солта, сметаната, лимоновия сок, лимоновата кора, ванилията и есенцията.

*Отгоре се изсипва брашното и върху него набъбналата мая. Оставете си ок. 100-200 гр. от размереното брашно и го добавете по преценка.
*Като почне да меси се добавя лъжица по лъжица маслото и олиото. Ако тесто е течно може да се добави още брашно.
*Когато свърши цикъла месене (или катосе оформи на меко тесто), машината се спира и се пуска още веднъж отначало за още един цикъл месене.

Тестото трябва да е меко, но нелепкащо.


Когато свърши месенето тесто се изважда върху намаслен плот. Оформя се с намаслени ръце.

Сплитане:

За да се получат конци фитилите трябва да се увият.

От това тесто могат да се получат 3  по-малки козунака или два големи.
Направих 3 козунака. Един продълговат и 2 кръгли. Тестото се разделя на 3 части




Сплитане на продълговат козунак:

Взима се една част от тестото и се разделя на още 2.


Разточва се в леко триъгълна форма и се поръсва с оваляните в брашно стафиди и нарязани на дребно орехи.


Навива се на руло, като се започва от по тясната част и се разтегля по дължина.


Оформя се продълговата плетеница  по този начин:



Ето това се получи:


Сплитане на кръгъл козунак:

Взима се една част от тестото и се разделя на 4 части. Всяка една част се оформя на фитили. Дължината на фитилите не трябва да е много голяма (ок. 40 см.)

Сплита се по този начин:



Получи се така:


и с по-дълги фитили:

 
Втасване


Формите се намасляват и отгоре се прилепва хартия за печене. Козунаците се остават да втасат, не докато удвоят обема си, а по-малко.  Аз ги сложих на 30 градуса във фурната. Отне около 40 минути.
За да не изсъхва и да хване коричка козунака се намазва леко с олио.

Когато втасат се намазват с отделения жълтък,смесен с лъжица олио и лъжица пр. мляко и се поръсват обилно със захар.

Печене
Фурната се увеличава на 100 градуса на вентилатор и се пекат за около 10-15 мин. След това се увеличава на 170 градуса още 30-40 мин. Проверява се с клечка дали е готов. Изважда се и се оставя да се охлади.

Печене със сонда: преди да започне печенето на 100 C сондата се включва във фурната и се забучва в козунака, така че да не опира в съда. Настройва се на 94 C.  При достигане на желаната вътрешната температура, фурната се изключва сама.

Готовите козунаци:



Съхраняват се увити  във свежо фолио.

Източник:
Кулинарен елексир
angellovescooking
evatoneva




Последна редакция: пт, 29 апр 2016, 14:57 от Home raider

# 70
  • София
  • Мнения: 1 833
Овесено - морковени бисквитки

(Захранване водено от бебето) 8+




Необходими продукти ( за ок 15 бисквитки):

1/2 ч.ч фини овесени ядки
1/2 ч.ч.брашно (аз сложих брашно от елда)
1/3 ч.ч. масло със стайна температура
1/2 ч.ч. неподсладена ябълкова каша (сварена и пасирана ябълка)
1/2 ч.л. канела
1/3 ч.ч. настърган морков

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 C.
В купа смесете брашното, овесените ядки и канелата.
В друга купа смесете маслото и ябълковата каша.Добавете мокрите към сухите съставки и  разбъркайте, докато стане хомогенна смес.


Покрийте тава с пекарска хартия. Вземете от сместа ок. 1 с.л, оформете на топче и след това леко го притиснете.



Поставете тавата във фурната и печете, докато се зачервят (ок. 18-20 мин.). Оставете на решетка да се охладят.



Стават  с леко ронлива консистенция и имаха голям успех. Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 май 2014, 16:16 от Home raider

# 71
  • София
  • Мнения: 1 833
Кюфтета с телешко, морков и пащърнак

(Захранване водено от бебето) 9+



Необходими продукти:
За ок 5-6 кюфтенца

1 картоф
1/2 морков
1/2 пащърнак
1 кубче варено телешко
1 ч.л. рапично олио или зехтин

Начин на приготвяне:

Всички продукти се сваряват предварително. Моркова, картофа и пащърнака ги варя на паря, а месото го сварявам в тенджера под налягане и след това разпределям във форми за лед.

Месото се прекарва през блендера на ситно, добавят се и сварените зеленчуци и съвсем леко се нарязват с блендера (или не намачкват с вилица). Прибавя се мазнината и се обърква всичко.


Правят се малки кюфтенца или топчета и се поставят в тава, покрита с хартия за печене. Пекът се в предварително загрята фурна на 180 за ок. 20 мин.


Последна редакция: ср, 14 май 2014, 16:32 от Home raider

# 72
  • София
  • Мнения: 1 833
Елдена "гозба" (Елдено брашно с тиква и ябълка )
(Захранване водено от бебето) 7+



Необходими продукти за една малка тавичка 20/15

2 с.л. елдено брашно
1 парченце тиква
1/4 ябълка
масло безсолно, колкото лешник (може и без него)
малко кърма

Начин на приготвяне:
Тиквата и ябълката се сваряват на пара и след това се намачках с вилица. Добавят се 2 с.л. брашно от елда и малко кърма.  Става като лепкаво тесто. Тестото се  разстила на хартия за печене и във фурната на 180 градуса за 20 мин.

Може да се комбинира с различни зеленчуци/плодове.

# 73
  • София
  • Мнения: 1 833
Салата Айсберг




Необходими продукти: ( за 2-ма)

4-5 листа салата айсберг
1 морков
5-6 чери домата
1 сварено яйце
100 гр. шунка
1-2 филии хляб
5-6 маслини
балсамико
черен пипер, чубрица
сол
зехтин
салатен дресинг 1000 острова (аз ползвам на Kuehne)
Скрит текст:

Начин на приготвяне:
Айсберга се накъсва. Моркова се настъргва. Чери доматите се срязват на 2. Всичко това се поръсва с балсамико и малко зехтин (немного, защото има дресинг салатата) и леко се разбърква, така че да не се намачка.
През това време поръсваме хляба със зехтин и подправките и го печем.
Отгоре се нарязват доматите, шунката, яйцето и се поставят маслините и препечения хляб.
Накрая се овкусява и разбърква със салатния дресинг.

# 74
  • София
  • Мнения: 1 833
Салата с бейби спанак



Необходими продукти: (за една порция)

1 шепа бейби спанак
5 чери домата
2 с.л. сладка царевица (от консерва)
2 с.л. сирене на гранули (може и извара и рикота, каквото и да е сирене)
зехтин, балсамико
риган, сол

Начин на приготвяне:
Спанака се измива добре и се овкусява с балсамико и сол. Доматчетата се разрязват на 2. Подреждат се по избор и се поръсва с малко зехтин и риган.



Общи условия

Активация на акаунт