Опитайте този БОЖЕСТВЕН ТИКВЕНИК!!!

  • 315 265
  • 634
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 7 433
   Мастърче, за много години !  Grinning Hug Да си жива и здрава и ти ,и семейството ,и скъпите за теб хора !  Heart Eyes

   Никакъв проблем (лично за мен) не е това смесване .  Hug
   "Лангидките" изглеждат зашеметително ! Благодаря ,че казахте за тях .В близките дни и аз ще ги опитам .  Wink Peace

# 571
  • Мнения: 2 126
Често надничам в тази тема,приятна е.Признавам си тиквеник по тази рецепа не съм правила,защото съм си свикнала да го права както баба ми е показвала(без яйца).
Пиша по повод дискусията за тиквата дали да е задушена или сурова.Винаги слагам сурова в моята баница и като я извадя си е като обработена,мекичка и в никакъв случай не мирише на сурово.Вчера ровейки се из разни теми с рецепти случайно попаднах на тиквеника на Бордовски в "гответе с мен"(много хубави рецепти има в неговите теми) и там прочетох това:
Цитат
тиквата съдъжа бетакаротин - провитамин А, който е мастно разтворим и се извлича от продукта само при пържене. Затова ти препоръчвам да не променяш рецептата, но иначе би станало и със сурова тиква.......и с по-малко витамини
Не знаех,че е така и може би ще пробвам и по този начин.А е крайно време и по метода на Селма да го направя Hug
Дано не съм оспамила много темата,Селма  bouquet

# 572
  • Мнения: 7 433
   Всичко е ОК ,Дес  Simple Smile
   Чудя се,дали при печенето тиквата не влиза в необходимата реакция с мазнината от корите и така да се извлича въпросният бетакаротин ?  newsm78 Дали наистина за целта е нужно да я пържим ?  Rolling Eyes

    при пърженето се образуват много други вредни вещества ,дали си струва да поглъщаме и тях заради бетакаротина ? Размишлявам си ..... Thinking

# 573
  • Мнения: X
Малко изместихме темата, но по тази логика да не ядем варена/печена тиква ли? Нещо не ми се връзват тези обяснения... Всички ядем печена тиква, като поне аз не я запържвам преди да я сложа във фурната да се пече...  newsm78

# 574
  • Мнения: 5 001
...мОМИЧЕТА........Аз също гледам да размишлявам без да налагам мнение...... Crazy

Като настържа тиквата и я посоля с една щипка сол....После я изстискам(така не става глетав тиквеника от многото вода дето съдържа тиквата),смеся я със захар,натрошени орехи,канела и захар.......Завия си тиквеника,след като си наръся с мазнина корите......
После пека.....Добре де! Нали пак има термична обработка(каротинът се освобождава само при термична обработка нали?! )....Демек - пак имаме освобождаване на тоя бета каротин......Същото е и с морковите.....Ако няма термична обработка той не се усвоява от организма.....
Ми.....Има мазнина,има и термична обработка....Къде е тогава спора с тия дето държат да задушат тиквата преди да завият тиквеника и тия ,като мен дето го завиват със сурова тиква......За ме спора си е чисто вкусов! Иначе не виждам разлика в полезноста.....

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 11:36 от TheNMaster

# 575
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Точно така "Мастър"!Всичко е въпрос на вкус. Нали до това заключение стигнахме всички? Какви са сега тия "бета каротини, делта кроасани... То сега във всичко има консерванти,оцветители,набухватели,ароматизатори,овкусители,стабилизатори и т.н




   

Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 17:20 от midkoo

# 576
  • в колонките
  • Мнения: 510
... Нали пак има термична обработка(каротинът се освобождава само при термична обработка нали?! )....Демек - пак имаме освобождаване на тоя бета каротин......Същото е и с морковите.....Ако няма термична обработка той не се усвоява от организма.....
Ми.....Има мазнина,има и термична обработка....
         

       Така е ,  Peace
 
                                   bouquet

# 577
  • Мнения: 5 001
Точно така "Мастър"!Всичко е въпрос на вкус. Нали до това заключение стигнахме всички? Какви са сега тия "бета каротини, делта кроасани... То сега във всичко има консерванти,оцветители,набухватели,ароматизатори,овкусители,стабилизатори и т.н
Aaaaa...Ние гледаме да избягваме оцветителите,овкусителите и стабилизаторите и всичките там тути кванти изкуственяци.....Поне се опитваме повечето от нас де..........Иначе ароматизатори си ползваме.....(канела,ванилия,кардамон,лимон.....За месните да не разправям - там са много варианти).....тА тъй де.....Въпрос на вкус за всичко!  Peace

sivila (макар,че първоначално те написах Силве  Laughing .....ама после се поправих)...     bouquet

# 578
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Силве това за кого бешеСилата на негативизма е в простите хора,защото негативизъм е религия на не успелите.
          
                         Дим.Варзоновцев


(извинявай малко съм ти сбъркал ника)

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 22:18 от midkoo

# 579
  • Мнения: 2 126
Нали до това заключение стигнахме всички? Какви са сега тия "бета каротини, делта кроасани... То сега във всичко има консерванти,оцветители,набухватели,ароматизатори,овкусители,стабилизатори и т.н
Няма връзка между двете изречения.Бета каротина е нещо полезно,"делта кроасаните" не сме ги ползвали в нашия дом.Въобще се чудя защо се намесих...Стори ми се интересно,винаги съм отворена да науча нещо ново.
Пърженето на тиквата не е никакво пържене а просто задушаване.Продукт съдържащ толкова много вода едва ли може да стане вреде и изпържен като някакви неща които пържим в действителност......
Скрит текст:
Самата аз казах че винаги ползвам сурова тиква без да я изстисквам,без да я чакам да отлежава,но не пречи да пробвам и със задушена
Hug за всички които разбраха защо се включих Hug

# 580
  • в колонките
  • Мнения: 510
Силве това за кого бешеСилата на негативизма е в простите хора,защото негативизъм е религия на не успелите.
                                    Дим.Варзоновцев
         

        Изречението самО си подсказва, трябва ли да ти обяснявам и то тук, ?  newsm78. Не спами хубавата тема,моля,  Peace
    Селма, на теб и семейството ти хубави мигове през 2013 год. Извинявай за спама. Тиквеникът е наистина божествен, писала съм си мнението за него. Точно това покритие от горе с лимон го прави божествен.  Peace. Хубава неделя ,  newsm51

# 581
  • Мнения: 22 867
  Всичко е ОК ,Дес  Simple Smile
   Чудя се,дали при печенето тиквата не влиза в необходимата реакция с мазнината от корите и така да се извлича въпросният бетакаротин ?  newsm78 Дали наистина за целта е нужно да я пържим ?  Rolling Eyes

    при пърженето се образуват много други вредни вещества ,дали си струва да поглъщаме и тях заради бетакаротина ? Размишлявам си ..... Thinking

Според мен достатъчно добре си се задушава при печенето, още повече, че има мазнина (Селма, да си призная, че понякога върху плънката ръсвам разтопено масло или олио), а и кислород май няма много........ си мисля......... newsm78, и аз така си размишлявам. Peace

И още малко инфо:

Бета каротинът се съдържа в различни храни, включително сладки картофи, моркови, зеле, спанак, зелена ряпа, зимни тикви, кантарион, прясна мащерка, пъпеш, маруля и броколи. Тези храни е необходимо да се консумират сурови или леко задушени, за да се запази тяхното съдържание на каротеноиди. В някои случаи обаче, готвенето може да подобри наличността на каротеноиди в храните. Например леко задушените моркови и спанак подобряват способността на тялото да абсорбира каротеноидите в тези храни.

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 14:55 от labrex

# 582
  • Мнения: 1 304
не мога да участвам в дискусията но си преписах рецептата за лангидките че ми харесаха как изглеждат
а тиквеника е ясен    само такъв правя  много го  харесвам   bouquet

# 583
  • SHOOT ME 10 $
  • Мнения: 3 298
Ама кои лангидки хареса? Моите или на Мастерчето?(нейните изглеждат по-добре)  Thinking Еее опитен майстор е  chef И аз нямам търпение да опитам нейните

# 584
  • Мнения: 1 304
Ама кои лангидки хареса? Моите или на Мастерчето?(нейните изглеждат по-добре)  Thinking Еее опитен майстор е  chef И аз нямам търпение да опитам нейните
  ако трябва да бъда честна  Flutter  нейните изглеждат по добре  но аз едва ли ще ги докарам като нейните

Общи условия

Активация на акаунт