Готварски тефтер на Гитадам

  • 27 704
  • 80
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 3 675
Публикувам тук няколко рецепти от списание Журнал за жената, рубликата е неделни вкусотии.
Този път предлагам салатка, иваново кюфте и сладкиш

Салата от червено цвекло със сос от целина

3 средно големи глави червено цвекло
2 моркова
сол на вкус
7-8 стръка целина
1 глава чесън
1/3 връзка магданоз
половин лимон
6-7 с.л. зехтин

Цвеклото и морковите се сваряват поотделно, обелват се и се нарязват на средно големи кубчета и се посоляват на вкус. Сосът за салатата се приготвя, като се нарязват наситно листата и стеблата на целината и магданоза и се поставят в купата на пасатора. Към тях се прибавят нарязаните на ситно глава чесън, сокът на лимона и зехтина и се пасират, докато се получи хомогенна, не много гъста смес. Сосът се сервира отделно.

Почти същата салата може да се направи в сурово състояние, като се настържат зеле, моркови и цвекло в една купа.По желание може да се прибави целина, магданоз.Салатата се подправя при сервиране със зехтин и лимон най-накрая.Още по-хубава става, ако настърганите моркови, цвекло и зеле се намачкат със сол и се поставят в тавичка, за да им се изцеди сока.Подобна салата съм купувала от витрината на Лекси и много ни хареса.

# 76
  • Мнения: 3 675
Иваново кюфте

500 г. кайма
1 глава кромид
3-4 кисели краставички
2-3 моркова
200 г. гъби
малко натрошен хляб или настърган картоф
1 яйце
1 ч.ч. вода
150 г. кашкавал
подправки

Кромидът, краставичките и морковите се нарязват наситно, а гъбите на половинки. Всички продукти и подправки без кашкавала се омесват добре, като по време на омесването се добавя вода. Сместта се слага в намаслена тава, заглажда се и се пече 20 мин.Поръсва се с настърган кашкавал и се запича отново.

Ето нещо, което е хем вкусно, хем става бързо.

# 77
  • Мнения: 3 675
Руло Ах

за блата: 7 яйца, 1 и 1/2 ч.ч. захар, пак толкова брашно

за крема: 250 г. масло, 2 яйца, 110-120 грама пудра захар, 6 целувки, 60 г.шоколад, 100 г. крокан, по 50 г.запечени бадеми и лешници

За блата се разбиват до побеляване яйцата със захарта. Добавя се брашното, разбърква се и се изсипва в квадратна тава, застлана с хартия за печене. Изпича се на умерена фурна.За крема се разбиват яйцата с пудрата захар. Заедно с маслото се разбива до получаване на хомогенна смес. Добавят се смлените на блендер ядки, начукания крокан, натрошените на дребно целувки и настъргания шоколад. С получената смес се намазва блата и се навива.

# 78
  • Мнения: 3 675
Рецептата е взета от сайта-Аз, жената, но за жалост не мога да я открия и да дам линк.

Унгарски гулаш с гъби и картофи - по идея на Ивет Лолова

Продукти:
1 глава лук
червен пипер
червена чушка
гъби – около 30 г
картофи около 1/2 кг
1 литър вегетариански бульон
сол на вкус
кимион
Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в малко олио и вода, докато омекне. Прибавя се 1/2 ч. л. червен пипер и се разбърква около 1 минута. Добавя се топлия зеленчуков бульон. Слагат се нарязаните на не много едро парчета гъби, картофи и червената чушка. Разбърква се и се добавя сол на вкус и 1/2 ч. л. кимион. Сместа се оставя да къкри на котлона около 30 минути. Малко преди края се прибавя малко овесено брашно за сгъстяване. Сервира се със ситно нарязан магданоз.

# 79
  • Мнения: 3 675
Кюфтенца с праз

2 стръка праз
1 голям морков
2-3 картофа
по желание може да сложите около 150-200 гр. гъби
250 г кайма
червен пипер и доматено пюре
1 зеленчуков бульон

В мазнина запържвам оваляните в брашно кюфтенца.След което в същата мазнина запържвам нарязания на колелца праз и морковите, прибавям и гъбите.Слагам 1 ч.л. червен пипер и доматено пюре на вкус.Може да добавите малко водичка да се задушат зеленчуците.Щом са готови, в тенджерата с разтворения вече и заврял бульон, ги слагате заедно с кютенцата.Вари се около 10-15 мин, след което добавяме нарязаните на дребно картофи и подправки по желание, сол.Супата ври до увиране на картофите.Става много бързо и е вкусна.

# 80
  • Мнения: 3 675
Днес ще ядем това, но малко изменено, иначе рецептата е взета от Журнал за жената.Аз добавям пиле, доматено пюре и червен пипер към рецептата, а тя е следната:

Грахова супа с гъби

100-150 гр. гъби
1 консерва грах
3 с.л. олио
1 глава лук
1 морков
сол на вкус

Гъбите се измиват и нарязват на ивички.Варят се до омекване. Прибавят се грахът и задушените в мазнината лук и моркови. Супата се разрежда с 5 ч.ч. топла вода, посолява се ш се вари на тих огън още 10-15 мин

Аз например запържвам в мазнина моркова и лука, след 5 мин прибавям гъбите и доливам топла вода, за да се задушат.след 10-15 мин добавям доматено пюре и червен пипер, граха и месото, което е предварително сварено.Държа ги в тигана още 10 мин, след което ги прехвърлям в дълбока тенджера и доливам топла вода.За да се свари хубаво граха супата се вари поне 30 мин.Става много вкусно и с минимум продукти, не е завъртяна манджа, баш за такива пишман кулинари като мен.

Общи условия

Активация на акаунт