Този път предлагам салатка, иваново кюфте и сладкиш
Салата от червено цвекло със сос от целина
3 средно големи глави червено цвекло
2 моркова
сол на вкус
7-8 стръка целина
1 глава чесън
1/3 връзка магданоз
половин лимон
6-7 с.л. зехтин
Цвеклото и морковите се сваряват поотделно, обелват се и се нарязват на средно големи кубчета и се посоляват на вкус. Сосът за салатата се приготвя, като се нарязват наситно листата и стеблата на целината и магданоза и се поставят в купата на пасатора. Към тях се прибавят нарязаните на ситно глава чесън, сокът на лимона и зехтина и се пасират, докато се получи хомогенна, не много гъста смес. Сосът се сервира отделно.
Почти същата салата може да се направи в сурово състояние, като се настържат зеле, моркови и цвекло в една купа.По желание може да се прибави целина, магданоз.Салатата се подправя при сервиране със зехтин и лимон най-накрая.Още по-хубава става, ако настърганите моркови, цвекло и зеле се намачкат със сол и се поставят в тавичка, за да им се изцеди сока.Подобна салата съм купувала от витрината на Лекси и много ни хареса.