Готварски тефтер на Гитадам

  • 27 694
  • 80
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 3 675
Пролетна супа

Продукти:

1 глава кромид лук
3 картофа
2 моркова
2 с л олио
1 л бульон (може и две кубчета сух бульон)
сол
смлян черен пипер

200 г крема сирене
1 ч л настъргана кора от лимон
1 ч л лимонов сок
1 к л червен пипер
1 с л магданоз

Приготвяне:

• Лукът и морковите се нарязват на кубчета и се задушават в тенджерата.
• Добавят се нарязаните картофи и се заливат с бульона.
• Посоляват се и се варят до омекване.
• Правят се топчета от сирене.
• Крема сиренето, кората, сокът и червеният пипер се смесват в дълбока чиния.
• С влажни ръце се офорят топчета и се овалват в ситно нарязан магданоз.
• Готовата супа се сервира с няколко топчета.

# 31
  • Мнения: 3 675
Грахова супа с кренвирши

300 г замразен грах
4 картофа
1 морков
1 глава кромид лук
100 г бекон
1, 5 л месен бульон (вода)
2 с л олио
сол
смлян черен пипер
1 дафинов лист

2-3 кренвирша

Приготвяне:

• Картофите и морковът се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета.
• Варят се в бульона(водата) до готовност.
• Отделно в тигана се запържва ситно нарязаният лук и беконът до златист цвят.
• Когато картофите са готови, се добавя дафиновият лист, нарязаните на кръгчета кренвирши и замразеният грах, запърженият лук и беконът.
• Когато закипи супата, се вари още 7-9 минути и се оттегля от огъня.
• Подправете със сол и смлян черен пипер.


# 32
  • Мнения: 3 675
Гръцка салата

Продукти:

150 г сирене Фета
5 (950 г) домата
1 (300 г) червен лук
2 (260 г) краставици
160 г черни маслини без костилки

125 мл зехтин
60 мл бял винен оцет
1 скилидка чесън
1 ч л захар
1 ч л пресен риган

Приготвяне:

• Сиренето се нарязва на кубчета, доматите на полукръгчета.
• Лукът се наситнява, а краставиците се нарязват на едри кубчета.
• Подготвените зеленчуци се поставят в купа заедно с маслините и се разбъркват.
• В малка купа зехтинът се разбива с оцета, пресования чесън, захарта и пресния риган.
• Салатата се залива с приготвената заливка и се посолява на вкус.

Печени картофи с праз лук

Продукти:

5 (1,5 кг) картофа
1 (350 г) праз лук
3 ч л ситно нарязана мащерка
или 2 ч л суха мащерка
60 мл пилешки бульон
60 мл сухо бяло вино
1 с л зехтин
1 скилидка пресован чесън

Приготвяне:

• Половината от картофите се нареждат в дълбока 3,5 литрова намаслена огнеупорна форма.
• Отгоре се нарежда праз лук и половината от мащерката.
• Покриват се с останалите картофи и мащерка.
• Виното, зехтинът и пресованият чесън се смесват и се разбъркват добре.
• Добавя се бульонът.
• С така приготвената смес се заливат картофите.
• Формата се покрива с алуминиево фолио или капак.
• Пече се в предварително загрята фурна на 180-190 С около 45 минути.
• След 45 минута се маха капакът или фолиото и се запича още 45 минути, докато не се зачервят картофите.

# 33
  • Мнения: 3 675
РАТАТУЙ (Ratatoutille)

Продукти:

2 патладжани
2 тиквички
1 голяма глава кромид лук
2 моркова
1 зелена чушка
1 червена чушка
150 г зелен фасул
400 г консервирани домати
2 скилидки чесън

сол на вкус

Приготвяне:

• Тиквичките и патладжаните се нарязват на кубчета или филийки и се посоляват.
• Оставят се да се отцедят за 20 минути.
• Лукът се нарязва на ситно, а морковите на жулиени.
• Запържват се в малко олио или зехтин до златист цвят.
• Прибавят се нарязаните чушки, зеленият фасул и сместа се задушава още 5-7 минути.
• Патладжаните и тиквичките се измиват и се подсушават и се прибавят към сместа.
• Оставя се на огъня 5 минути и се подправя със сол на вкус.
• Прибавят се наситненият чесън и консервираните домати.
• Сместа се готви непокрита още 10 минути до почти пълното изчезване на течността.

# 34
  • Мнения: 3 675
Шоколадово гато

за кафявата смес 60 гр.черен шоколад, 50гр.масло, 1 яйце, 22 гр.захар, 27 гр.брашно
за бялата смес: 60 гр.бял шоколад, 40 гр.масло, 1 яйце, 22 гр.брашно

Двете смеси се приготвят по отделно, като за всяка маслото се стопява, слага се яйцето, обърква се със захарта и се добавя полуразтопеният шоколад.Прибява се брашното и внимателно се разбърква.В огнеупорен съд, намазан с масло, се сипва почти до половината кафявата смес, след това бяла смес и се допълва с кафява смес. Пече се при 220 градуса за 8-10 минути, за да прилича отвън на запечено кексче, а вътре да е течно.

Това е рецепта от списание Журнал за жената, следващата също.

# 35
  • Мнения: 3 675
Свинска салтимбока - за една порция за жалост, но изглежда вкусно

150 гр.свинско бонфиле
сол, черен пипер
30 гр.салвия
30 гр.прошуто
малко олио
70 гр.прясна паста телютини
един голям морков и една тиквичка, нарязани на ленти
по 20 гр. сметана и босилков дресинг

за 50 гр.сос Жу
по 10 гр.морков и лук
целина
1 стрък магданоз
10мл олио
1 с.л.доматено пюре
1/4 кубче телешки бульон
10 мл.червено вино
сол, млян черен пипер, малко нишесте

Зеленчуците за соса се запържват в олиото, прибавят се доматеното пюре, бульонът, червеното вино, солта и пипера.Налива се вода, ври на тих огън до намаляване на обема и се прецежда.Сгъстява се с нишесте.

Бон филето се нарязва на три парчета и се начуква.Поръсва се с сол и черен пипер, слага се по едно листенце салвия и върху него тънко нарязано парче прошуто.Запържва се в съвсем малко мазнина в тефлонов тиган от двете страни.Когато е полуготово, се сипва соса Жу и се остава да поври на тих огън около 4-5 минути.Пастата се сварява за 5 минути.Зеленчуците се запържват в тиган и към тях се прибавя пастата.Овкусява се със сметаната и босилковия дресинг.Слага се в средата на чинията и отстрани се нарежда салтимбоката /месото/.

# 36
  • Мнения: 3 675
Манастирски гювеч с месо
 
Продукти:

75 мл олио
2 глави кромид лук
120 г стерилизирани гъби
100 г маслини
1-2 чушки
3 домата
150 г ориз
25 мл червено вино
черен пипер
червен пипер
магданоз

600 г телешко месо
(свинско, агнешко, овнешко, говеждо)

Приготвяне:

• Почистеното от костите месо се нарязва на порции и заедно с лука, нарязан на дребно, се задушава, докато остане на мазнина.
• Прибавят се червеният пипер, солта и виното, а след това - гъбите, нарязани на ивици, и пиперките, нарязани на дребно.
• Ястието се залива с топла вода.
• Похлупва се с капак и се задушава до полуомекване на продуктите.
• Прибавя се оризът, а след 10-15 минути се добавят маслините, черният пипер (на зърна) и обелените и нарязани на парчета червени домати.
• Ястието се запича във фурна и се поднася поръсено с дребно нарязания магданоз.

# 37
  • Мнения: 3 675
Изобщо не съм фен на тестените изделия, но понеже виждам, че тук са много тачени, реших да споделя следните две рецепти.

Ирландски хляб

Продукти

4 ч.ч.брашно
4 с.л.захар
1 ч.л. хлебна сода
1 с.л.бакпулвер
1/2 ч.л. сол
ч.ч.размекнато масло, още 1/2 размекнато масло за мазане май
1 ч.ч айрян
1 яйце
1/2 ч.ч мляко

Загрейте фурната зо 190 градуса.В голяма купа смесете заедно брашното, захарта, содата, бакпулвера, солта и маслото.Разбийте 1 ч.ч. мляко с едно яйце и добавете към брашното и замесете тестото.Оофрмете кръгла пита и я поставете в намазана с олио тавичка.В малка купа разбийте 1/2 ч.ч.мляко и размекнатото масли и намажете брашното с тази смес.С остър нож направете разрез във формата на Х отгоре на питата.Печете 45-50 минути в загрята фурна или докато клечка за зъби, забодена в средата на питката излиза чиста.По време на печенето може няколко пъти да намазвате повърхността на хляба с останалата част от млякото и маслото.

# 38
  • Мнения: 3 675
Медени питки

Продукти:

150 гр. масло
3/4 ч.ч. пудра захар
пак толкова мед - 150 гр.
2 бр.яйца
1 ч.л. сода бикарбонат
канела
500 гр.- брашно

Разбива се захарта с яйцата и после се добавят останалите продукти.Разбърква се добре.В намазнена тавичка с лъжица се слага малко от сместта.Когато се сложат във фурната питчиците сами се разтичат и стават плоски.Печат се в умерена фурна.Трябва да се извадят докато са още меки, защото като изтинат се стягат.

И двете рецепти са взети от в-к Аз жената.

# 39
  • Мнения: 3 675
Постна торта /много подходяща за пости и диети вероятно/

Рецептата и снимката са копирани от: www.vkusnoikrasivo.com - http://vkusnoikrasivo.com/recepy/295/Постна%20детска%20%20торта

Продукти:
1 Ч.Ч.=220МЛ.
2 ч.ч. брашно,
1 ч.л. бакпулвер,
2  круши от компот,
1 ч.ч.сок от компота,,
2-3 с.л.стафид,
1 и 1/2 ч.л. хлебна сода,
50 г маргарин,
1 ч.ч. захар
За глазурата:
1/2 ч.ч. маргарин,
3 с.л.мед,
2 с.л.боровинки,
1с.л.кокосови стърготини.
Шипков мармалад и орехи за намазване между блатовете.
Приготвяне:
Крушите за блата  се нарязват на парченца.
В купа се смесват брашното и бакпулвера.
Разтопява се маргаринът заедно със захарта.
Плодовете се прибавят към маслената смес.
Содата се прибавя към сока от компот.
Смесват се сухите съставки с маслената смес, прибавя сока от компот със содата и стафидите.
Пече се 30-40 мин. на 180°С върху пекарска хартия.
След като извадим от фурната обръщаме и оставяме да поизстине.
Нарязваме блата с тънък конец на две и по средата мажем шипков мармалад и поръсваме с орехи
Съставките за глазурата се разбиват и се намазваме тортата.
Украсяваме по желание с плодове /круша и боровинки/
Поръсваме с орехи и кокос.

Постен кекс с череши-

Рецептата и снимката са копирани от: www.vkusnoikrasivo.com - http://vkusnoikrasivo.com/recepy/321/%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1 … D0%B5%D1%88%D0%B8

Продукти:
1 ч. =200мл.
1ч вода,
2 ч. брашно,
1ч. захар,
5 с.л.олио,
1 с.л.мед,
2с.л.кокосови стърготини,
1 ч.л.сода бикарбонат,
1/2 ч.л.бакпулвер,
1 капсулка ванилия,
кората на 1 лимон,
50 гр.стафиди,
1 шепа череши,
пудра захар за поръсване.
Приготвяне:
Водата, захарта, медът и олиото завираме, докато се разтопи захарта и оставяме да изстине.Брашното, кокосовите стърготинки и стафидите смесваме, разбъркваме добре.В течната добавяме ванилията, содата и бакпулверът и разбъркваме.Смесваме течнта с брашнената смес.Разбъркваме тестото и добявяме лимоновата кора.Намасляваме формичката и поръсваме с брашно.Изливаме половината от тестото , подреждаме обезкостените и разполовени череши и отгоре изливаме останалото тесто.Печем в предварително загрята фурна на 180*С до порозовяване.Изваждаме и още горещ поръсваме с пудра захар или обръщаме и правим някаква заливка или глазура.

Крем руло с банан-

Рецептата и снимката са копирани от: www.vkusnoikrasivo.com - http://vkusnoikrasivo.com/recepy/327/Крем-руло%20с%20банан





Продукти:
1 л. прясно мляко,
250 гр. маргарин,
15 с.л.брашно,
15 с.л. пудра захар,
1 капсула ванилия,
1 пакет какаови бисквити
2-3 зрели банана.
Приготвяне:
В тенджера с дебело дъно разтопяваме маргаринът.
Към него с постоянно бъркане добавяме брашното и бъркаме, докато се разтвори в мазнината.
Наливаме млякото, добавяме захарта и намаляваме на много ниска степен /3-4 при мен от 9/.
Бъркаме 6-7 мин. с телена бъркалка по-бързо, за да не се образуват бучки и да не загори.
Сваляме  от котлона и добавяме ванилията.
След това с миксер бъркаме кремчето на най-високата степен 10 мин.
Кремът разливаме в тавички като преди налеем намокряме дъното и стените./или 1, но трябва да има къде да приберете във фризера/
Прибираме във фризера за 15-20 мин. да се стегне/почти до замразяване/ и изваждаме.
Както е в тавичката нарязваме на ленти около 10-12 см. широки и с шпатула отлепяме твърдият крем от тавичката.
Слагаме блатчето върху натрошените какаови бисквити.
В единият край слагаме парче банан с широчината на крем-блата и завиваме около него на руло.
Сервираме веднага

*Навиването на рулото трябва да стане непосредствено преди сервиране, за да може процесът на разтопяване да започне в чинията , а не, докато работите с него!
**Работете бързо, навийте рулото с помоща на алуминиево фолио!



Не съм пробвала рецептите, но изглеждат много вкусни.Аз торти и такива сладкиши не мога да правя, но вие може да ги пробвате.




Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 17:07 от gitadam

# 40
  • Мнения: 3 675
Пролетно градинско ястие /подходящо за диета или пости/ПРОДУКТИ
300 гр. спанак или лапад
300 гр. коприва
300 гр.гъби
1 връзка пресен лук
2-3 скилидки сух чесън или пресен
2-3 домата или от консерва
2 ч.ч. ориз
джоджен, риган и магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изчистения спанак и коприва се бланшират в подсолена вода, в тефлонов тиган се задушава лука със всичките други продукти с малко мазнина и червен пипер. След като се задушат продуктите се налива вода съответно на ориза и се оставя на котлона до сваряването, може и да се запече във фурна. След това се подправя с джоджена и магданоза. Ястието може да се поднесе и с лъжица кисело мляко.

Аз лично бих пробвала рецептата без коприва, защото не е я обичам.Въпрос на вкус.

# 41
  • Мнения: 3 675
Лесна домашна торта

ПРОДУКТИ
Блат:
1 ч.ч. захар
2 яйца+3 жълтъка
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
1 бакпулвер
2 ч.ч.брашно

Сироп:
1 ч.ч.захар + 2 1/2 ч.ч.вода
1 ч.л. уиски (ром или коняк)

1 нишесте по избор

3 белтъка
4 с.л. пудра захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвянето на блата става по следният прост начин: Разбиват се яйцата със захарта, последователно прибавяме останалите продукти. Разбиваме добре и изсипваме в тавичка - предварително намаслена и набрашнена.

Печем на 180 градуса.

Изкарваме блата от формата и оставяме да изстине. След това разрязваме на две.

Приготвяме си сиропа, като в тенджера поставяме захарта, карамелизираме я и добавяме водата. Сиропираме блата добре, накрая пръскаме малко уиски.

Приготвяме крем-нишесте. Мажем блата с крем. Отгоре залепваме втория блат - отново сиропираме.

Белтъците разбиваме на сняг с пудрата захар. Мажем отгоре торатата и украсяваме!

Нека престои 4-5 часа в хладилник за да се стегне!

# 42
  • Мнения: 3 675
Шоколадов сладкиш

ПРОДУКТИ
370 тъмен шоколад (70%)
6 големи яйца
250 гр. краве масло (или маргарин)
250 гр. захар
150 мл. вода

1. Загрейте водата заедно със 170 гр. от захарта.
2. Варете докато захарта се стопи напълно и сиропа се сгъсти.
3. Добавете шоколада и маслото към захарния сироп.
4. Разтопете до еднородна смес като разбърквате, но сместа не бива да завира.
5. Поставете в купа яйцата и остатъка от захарта.
6. Разбийте с миксер докато захарта напълно се разтвори и се получи пухкав крем.
7. Добавете на части шоколадовата смес към яйцата като продължите да разбивате.
8. Изсипете сместа в предварително покрита с хартия за печене форма за торта.
9. Изпечете за около 45 минути при 180 градуса. Извадете от фурната, оставете да се поохлади и извадете от формата.

Да ви е сладко.Рецептите за взети от е- кулинар.

# 43
  • Мнения: 3 675
Баница с локум

Съставки:
1 пакет фини точени кори , 2 кутийки обикновен локум , 2 яйца , 1 ч. ч. кисело мляко , 1 ч. ч. захар , 1 ч. ч. брашно , 1 ч. ч. олио , 1 пакетче бакпулвер
за сиропа:
1 1/2 ч. ч. захар , 3 ч. ч. вода , 2 пакетчета ванилия

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, докато побелеят. Смесват се с олиото и киселото мляко. Разбива се и се добавя предварително разбърканото с бакпулвера брашно. Разбива се, докато се хомогенизира.Локумът се нарязва на малки парчета. Корите се слагат на ширина и се намазват със сместа. В единия край се нареждат парченцата локум.Навиват се рулца и се подреждат в тавата, като се завиват като охлюв. Отгоре се разпределя останалата плънка. Баницата се пече при температура 200-220 градуса до готовност. Оставя се да изстине добре.Сиропът се приготвя, като захарта се кипва с водата и къкри, докато цветът се промени (трябва да се карамелизира). Накрая се ароматизира с ванилията и се оттегля от котлона. Изстиналата баница се залива с добре охладения сироп.

# 44
  • Мнения: 3 675
Бобена чорба по воденичарски

Рецептата и снимката са копирани от: www.vkusnoikrasivo.com - http://vkusnoikrasivo.com/recepy/571/Боб%20чорба%20по%20Воденичарски

Продукти:

250 гр. зрял боб,
120 гр. масло/растителна мазнина,
50 гр. лук,
15 гр. брашно,
2 гр.червен пипер,
30 гр. моркови,
30 гр. керевиз,
30 гр. доматено пюре,
200 гр. кисело зеле,
сол на вкус.

Приготвяне:

Зрелият фасул се измива, почиства и залива със студена вода.
След като заври се изцежда първата вода и се налива нова гореща вода.
Добавят се лукът, морковите, и керевизът нарязани на дребно.
Всичко се вари до готовност на фасула, ако водата изври, се долива нова, топла вода и варенето продължава.
Фасулът вече сварен му се добавя предварително свареното зеле, нарзано на много дребно.
След като заврат се добавя запръжката приготвена от маслото/растителна мазнина, брашното, лук, червен пипер и доматеното пюре.
Прибавя се към ястието и ври още 10-15 мин.
Чорбата се сервира топла без допълнителни подправки и аромати.

И снимка естествено - <a href="http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2019/12737350484807335.JPG">photo_1</a>

Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 17:01 от gitadam

Общи условия

Активация на акаунт