Готварски тефтер на Гитадам

  • 27 696
  • 80
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 3 675
Свинско с картофи по селски

600-700 г свинско месо от бут
6-7 картофа
4 чушки
3 глави лук
3 моркова
1/2 връзка магданоз
6-7 с. л. олио
1 с. л. брашно
2 ч. л. червен пипер
сол на вкус

Приготвяне

1. Месото се нарязва на парчета и се запържва в нагорещеното олио. Задушава се под капак.

2. Лукът се нарязва наситно, чушките - на малки парчета, а морковите се настъргват. Прибавят се към месото и се посолява.

3. Ястието се сгъстява с брашното, овкусява се с черен и червен пипер и дафинов лист. Наливат се около 200-300 мл вода, разбърква се и се оставя да ври на тих огън.

4. Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се прибавят към яхнията. Когато картофите омекнат, ястието е готово за сервиране.

# 16
  • Мнения: 3 675
Друсано месо на мъжко коляно

200 г. месо от врат
2 глави. кромид
2 моркова
1 чушка
100 г. пресни гъби
3-4 с.л. олио

За овкусяване

черен пипер на зърна, 1 дафинов лист, червен пипер, млян черен пипер, 2 щипки брашно, 1/2 кафена чаша бяло вино

За  поръсване - чесън и магданоз

Месото, зеленчуците и гъбите се нарязват на едри парчета и за кратко се запържват в олиото. Нареждат се в глинено гювече и се овкусяват с подправките. Сипва се размитото във виното брашно, похлупва се и капака на гювеча се намазва с тесто. Пече се 4-5 часа в предварително загрята фурна при 150 градуса. Капакът се сваля и ястието се поръсва с чесън и магданоз.

Тази рецепта ми се видя много вкусна и затова я публикувам тук, тя е за по-търпеливи, защото както виждате приготвянето отнема доста време.

# 17
  • Мнения: 3 675
Тортата на мама -домашна благояшка

2 с.л мед
1 с.л. оцет
1 ч.ч. захар
3 яйца
щихка сода за хляб
500 г. брашно

За крема

6 яйца
12 с.л. брашно
2 с.л. прясно мляко
1 есенция по избор

Медът, оцетът, захарта, разбитите яйци и содата се стоплят на котлона при постоянно бъркане, докато сместта промени цвета си.
Сваля се и се изипва в тавичка, в която е пресято брашното. Замесва се меко, пухкаво тесто, което се дели на 10 топки. Те се разточват на тънки кори блатове и се пекат в набрашнена тавичка една по една. Продуктите са крема се разбиват и загряват на бавен огън при постоянно бъркане. В голяма чиния се редуват блат и крем, като тортата завършва с крем. Поднася се напълно охладена.

Тортата изглежда вкусна, понеже мъжът ми е сладкар, ще го агитирам някой път да ми е приготви.Да ви е сладко.

# 18
  • Мнения: 3 675
Калугерски магданозени топки /но не такава за които си мислите  Wink/

1 голям варен морков
3 с.л. олио
1 връзка магданоз
50 г. кашкавал и сирене
1 яйце
50 г. брашно

за соса

150 г. кисело мляко
няколко стръка копър
1 щипка смлени орехи
сол и чесън на вкус

Вареният морков се нарязва на дребни кубчета и се задушава в 1 с.л олио. Добавя се магданоза и се остава на огъня до омекване. Слагат се сиренето и кашкавала нарязани на кубчета. Охлажда се леко и всичко се омесва като се внимава да не се раздроби моркова.Оформят се малки топки, овалват се в брашно и яйце и се пържат в умерено загрято олио до приятен златист цвят. Поднасят се с кисело мляко, разбито с нарязван копър, сол, чесън и смлени орехи.

# 19
  • Мнения: 3 675
Супа „Щи”


Продукти: вода - 2-2.5л; 500г телешко или свинско месо, 500г прясно зеле; 1 морков.; 2 картофа.;2 глави стар лук.; корен магданоз; копър и магданоз - на вкус; дафинов лист - 2 бр.; сол, черен пипер на зърна; олио.

Месото се залива със студена вода, добавя се корен магданоз, пипер на зърна, дафинов лист, една цяла луковица и се слага да се вари 50-60 мин. В процеса на варене махайте пяната. Бульонът се посолява, след което се прецежда, а коренът магданоз и луковата глава се изхвърлят. Добавете в бульона картофите – на кубчета. Вари се до готовност на картофите, като трябва да са почти разварени.

Добавя се нарязаното зеле.

Морковът се настъргва на едрото ренде,добавя се втората глава лук, задушават се в малко олио, сол и захар и се добавят в супата. Вари се още 20 минути. По желание в щи може да се добави и пресен домат.

Като заври отново супата, се прибавят зелените подправки и се сваля от огъня. Да постои 15 мин преди да се яде. Сервира се със сметана.

Към тази рецепта могат да се добавят и гъбки, предполагам, че сервирането със сметана не е задължително, защото аз не я понасям.Смятам месото да го сваря предварително в тенджера под налягане, лукът да го нарежа наситно и направо ще използвам готов зеленчуков бульон.

# 20
  • Мнения: 3 675
Ето и една рецепта за тези, които искат нещо по-различно за закуска от руската кухня.

Аладинки

Продукти за две дози
1 кофичка кис. мляко
1 ½ ч.л.сода бикарбонат
2 яйца
2 щипки сол
1 -2 с.л. захар
брашно – за средно гъста каша

Яйцата се бият с миксер до пухкава пяна. Отделно се смесват кис. мляко със содата и като шупне се смесва с яйцата. Добавят се солта, захарта и брашно – да стане гъста смес.
В тефлонов тиган се сипва по много малко олио(около 1 ч.л.) преди всяка дозичка. От тестото със супена лъжица - се сипва от сместта. Когато се зачервят се обръщат. После пак малко олио и се сипва от сместта...
Това е .Сервират се със сладко и заквасена сметана(може и кисело мляко).

Може да се сервират със сладко по желание, пък защо не и с мед.

# 21
  • Мнения: 3 675
Тази рецепта е на Бордовски.За любителите на китайската кухня, бързо и лесно, според мен може и без яйце да се направи.

Пържен ориз по китайски                                                                                                 
                                                                             (2 порции)
  Продукти:
1 малка чаша (150 мл.) ориз
300 гр. замразен китайски зеленчуков микс
1 яйце
2 с.л. зехтин
1 ч.л. универсална подправка
1/4 ч.л. черен пипер

  Приготвяне: Ориза се измива старателно на течаща вода, после се сварява в съотношение вода:ориз 3:1. Зеленчуковия микс се сварява на водна пара (без да се размразява предварително) за 20 минути. В дълбок тиган (уок) се слага 1 с.л. зехтин и се нагрява. Яицето се разбива, изпържва и изважда. Нарязва се на тънки жулиени.В тигана се слага и втората супена лъжица зехтин и се поставят зелечуците и подправките да се пържат, с постоянно разбъркване, около 5 минути. Добавя се ориза, пържи се с разбъркване още две минути, след което се добавят и жулиените от яйце. Последно разбъркване, ястието се отстранява от огъня и се поднася веднага.

# 22
  • Мнения: 3 675
Още една на Бордовски, за тези които са вететарианци и имат сач в къщи, лично аз нямам, но рецептата изглежда много вкусна, затова я публикувам тук.

Зимен вегетариански сач                                                               
                                                               1 сач за двама

2 глави кромид лук (200 гр.)
2 моркова (150 гр.)
200 гр. пресни печурки
4 стерилизирани краставички
150 гр. пържени картофи
50 гр. краве масло
100 мл. червено вино
сол и черен пипер на вкус

Лукът се нарязва на полумесеци, морковите и краставичките на жулиени, гъбите на филийки. Сача се загрява, слага се кравето масло и след разтапянето му - гъбите, морковите и лука. Зеленчуците се пекат с няколкократно разбъркване около 10 минути, след което се прибавят краставичките, след малко и виното.Посолява се (внимателно, краставичките са солени). Малко преди виното да се изпари напълно се слагат отгоре пържените картофи, още 2 минути и сача се спаля от огъня, премества се на поставката си, поръсва се с черен пипер и се поднася.

# 23
  • Мнения: 3 675
Понеже мъжът ми е фен на свинското, пускам тази рецепта, която издирах преди малко, аз лично бих я направила с прясно зеле, защото не харесвам кисело.

Печено зеле със свинско

1 средна кисела зелка
2 к.ч. ориз
400 гр. по-тлъсто свинско месо
1 глава лук
суха целина, джоджен, чубрица, черен пипер и по желание и вкус лют червен пипер, сол


Зелката се нарязва и се поставя в тенджера да ври. Като поври около 20 минути, в зелето се прави кладенче и там се изсипва измитият ориз. Оризът не трябва да докосва дъното на тенджерата, а под него трябва да има тънък слой зеле. Отгоре се покрива с още от зелето и се оставя да ври на тих огън.
Месото се реже на малки парченца и се пържи добре. Към него се добавя нарязания наситно лук, който не се пържи, а само се опарва при месото.
Когато оризът и зелето са почти уврели, се прибавят месото и подправките и  всичко се разбърква много добре. Изсипва се в тава и се пече до зачервяване, като не се бърка. Може, като започне да се запича, само малко да се поразмести с решетъчна лъжица.

# 24
  • Мнения: 3 675
Една много лесна леща, ако някой се чуди какво да приготви на бързо.

Леща с праз лук

Рецептата и снимката са копирани от: www.vkusnoikrasivo.com - http://vkusnoikrasivo.com/recepy/136/Леща%20с%20праз%20лук

Продукти:

1ч.ч.леща,
3 стръка праз лук,
3 сушени чушки,
1гл.чесън,
1 морков,
1 ч.л.чубрица.
1/2к.ч.олио/масло по желание/
1/2к.ч.доманен сок.

Приготвяне:

В студена вода слагате измитата и изчистена леща, праз лука нарязан на дребно, морковчето, сушената пиперка, чубрицата, обеленият и нарязан чесън и солта.След като се поварят малко се добавя мазнината и малко по-късно доматения сок.Ако обичате по-гъсти супички може в него да размиете 1/2 с.л.брашно.И така със всички продукти оставяме лещата да се вари до готовност.По желание поръсвамие накрая с някаква свежа подправка/ и сервираме с течна или заквасена сметана или кисело мляко.

Тези рецепти ги издирах днес, докато се чудих какво да готвя като идеи, дано ви харесат.

Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 16:52 от gitadam

# 25
  • Мнения: 3 675
Натъкнах се на тази лесна за приготвяне Гъбена супа.

Рецепата е взета от сайта Красиво и вкусно - Рецептата и снимката са копирани от: www.vkusnoikrasivo.com - http://vkusnoikrasivo.com/recepy/448/Гъбена%20супа

Задушаваме 1 голяма глава лук,1 морковче и около 400 грама гъби.Слагаме 1 ч.ч ориз и червен пипер. Наливаме вода /около1,5 литра/ и посолявам .Като се свари ориза слагаме 1-2 нарязани домата.Накрая в готовата супа нарязваме 5-6 сварени яйца.Подправяме с черен пипер ,магданоз и целина.

Според мен супичката ще стане още по-вкусна, ако се сложи и гъбено бульонче, като освен стар лук, можем да сложим и пресен.Имам една подправка на Радиком за супи, ако имате Апетит на Маги, сложете от нея, но в такъв случай внимавайте със солта, ако слагате подправка и бульон на кубче.

Последна редакция: чт, 02 апр 2009, 16:53 от gitadam

# 26
  • Мнения: 3 675
Супа леща по манастирски
Продукти

200 г леща
50 мл олио
50 г кромид лук
50 г моркови
40 г целина
150 г домати
2 скилидки чесън
1 с л чубрица
2 с л оцет
1 с л магданоз
сол

Приготвяне

• Лещата се измива и се поставя в тежджерата.
• Прибавя се лукът, който е нарязан на дребно, морковите и целината, нарязани на кубчета.
• Добавят се олиото, нарязаният на филийки чесън и чубрицата.
• Всичко се залива със студена вода и се поставя на умерен огън да ври.
• 10 минути преди окончателното сваряване на лещата се прибавят и червените домати, нарязани на дребно.
• Готовата супа се подправя със сол и оцет.
• Поднася се с дребно нарязан магданоз.

Ето една също готина супичка, но аз не съм фен на сметаната, може на някои да се хареса, бих я направила със зеленчуков бульон

Супа от картофи с праз (Potage parmentie)

Продукти:

3 средни стръка праз
400 г картофи
1,5 л пилешки бульон
сол
смлян черен пипер
5-6 с л заквасена сметана
2 с л ситно нарязан див чесън

Приготвяне:

• В тенджера се поставят нарязаните на дребно картофи, праз лук.
• Заливат се с бульона и се довеждат до кипване.
• Огънят се намалява и супата се оставя да къкри 20 минути.
• Посолява се и се подправя със смлян черен пипер.
• Прибавя се заквасената сметана и се разбърква.
• Тенджерата се маха от котлона и се оставя настрани, похлупена за 5 минути.
• Супата се разпределя по чинии и по желание се поръсва със ситно нарязан див чесън.

# 27
  • Мнения: 3 675
Яхния от зрял фасул

Продукти:

375 г зрял фасул
100 мл олио
2 глава кромид лук
1 морков
150 г консервирани домати
2 сухи чушки
1 с л сух джоджен
1 ч л червен пипер
сол
магданоз
1/2 с л брашно

Приготвяне:

• Изчистеният и измит фасул се кисне в студена вода 5-6 часа.
• Измива се отново, залива се със студена вода и се вари на тих огън с част от олиото.
• Към полусварения фасул се прибавят обелените, измити и нарязани на кубчета моркови, пиперките и част от лука.
• В останалата мазнина се запържва леко брашното, останалият дребно нарязан лук, част от доматите, нарязани на дребно.
• Запръжката се оцветява с червения пипер, разрежда се с отвара от сварения фасул и се изсипва при фасула.
• Прибавят се останалите нарязани на дребно червени домати и джоджен.
• Ястието се посолява.
• Оставя се да ври още десетина минути или се запича.
• След отстраняването от огъня се поръсва с дребно нарязания магданоз.

# 28
  • Мнения: 3 675
И двете рецепти са по Иван ЗВездев

Леща с кърначета или наденички

250 г леща,200-250 г карначета,200 г печурки,2-3 домата,1 глава лук,3 скилидки чесън,1 стрък магданоз,1 дафинов лист,3-4 с. л. олио,1 ч. л. червен пипер,оцет или лимонов сок на вкус

1. Карначетата се нарязват на хапки, а лукът – наситно, след което се запържват в олио до златисто, като се разбъркват

2. Лещата се измива и се оставя да се отцежда

3. Чесънът се нарязва наситно и се добавя към лука и кaрначетата заедно с нарязаните на филии печурки.

4. Поръсва се със сладък червен пипер и отново се разбърква.

5. Доматите се почистват и се пасират с магданоза.

6. Отцедената леща се слага при карначетата и печурките и се сипват 5-6 купички вода (около 1 1/2 л).

7. Подправя се с дафинов лист, който и се отстранява, след като ястието заври.

Според мен ястието ще стане по-бързо, ако лещата предварително се свари в тенджера под налягане

# 29
  • Мнения: 3 675
И забравих последната операция преди отстраняването на ястието от котлона

8. Прибавят се пасираните домати и се вари 15-20 минути на бавен огън. Лещата се поднася овкусена с оцет или лимонов сок.

Втората рецепта

Пилешка каварма с праз

1 пиле, 400 г домати (1/2 буркан стерилизирани), 4-5 стръка праз (1,2 кг), 2 пресни чушки, 2-3 с. л. олио, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. естрагон, 1 ч. л. чубрица , сол на вкус

1. Пилето се залива с вода, така че да го покрива, посолява се и се сварява. След това се охлажда и се обезкостява

2. Стръковете праз се нарязват на колелца. Олиото се загрява в тенджера, лукът се изсипва и се задушава за 10 минути на тих огън под капак

3. Чушките и доматите се нарязват на малки парчета. Задушеният лук се поръсва с червен пипер, добавят се нарязаните чушки и домати и се задушава още 10 минути под капак. След това се слага нарязаното на дребни късове месо.

4. Ястието се подправя с чубрица и естрагон, разбърква се и се прехвърля в тава или в гювечета. Пече се около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Общи условия

Активация на акаунт