УСМИХНИ СЕ С МЕН!

• 142 171
  • 1 874
  •   1
Отговори
# 1 290
"Тупаниците" определено повишиха рязко интереса към темата. В някаква степен могат да се разглеждат и като здравословни.

Аз има конкретни размишления във връзка с програмата ЛА и Професията "Родител на дете с увреждане". Смятам, че, тази програма, когато е обмисляна и въвеждана, вие, родителите, майките на деца с увреждания не сте били в центъра на обсъжданията, дори бих казала, че изобщо вашият конкретен казус, не е бил в детайли разискван. Как ще се ползвате от програмата и доколко ще ви бъде полезна. Струва ми се, че ако определени ограничения отпаднат, поне по отношение на вас (за останалите групи ХУ нямам компетентност, затова не давам мнение), то тази програма, съвсем спокойно може да се превърне в Професията, която ние искаме. Според мен има и още ограничения, които трябва да отпаднат по тази програма, спрямо вас. Мисля, че трябва да поискаме среща с АСП, персонално, за обсъждане именно на тези варианти. Давам две предложения за отпадане на ограничения спрямо вас, и подробно съм написала каква ни е обосновката към АСП, за исканията ни.

Предложения към промяна на програмата Личен асистент.

1. Ограниченията по доходи, към кандидатстващите родители по програмата ЛА, според гарантираният минимален доход, да отпаднат.

2. Да отпаднат изискванията и ограниченията на програмата, да се ползва само от безработни и неучащи родители.

Майката на дете (деца) с увреждане, по подразбиране е денонощен асистент на детето (децата си). Какво означава и каква е целта на ограничението, „работно време” по тази програма? Да не би майката, като й свърши работното време, да захвърли детето си, и да има възможност да се прибере някъде другаде? Явно при обмислянето детайлите на тази програма, не са имани предвид родителите на деца с увреждания, или пък нейните цели са други, а не тяхното подпомагане в максимално доброто обгрижване на децата им.
Защо родителите трябва да се ограничават, да не могат да учат и да се развиват, редовно или задочно, защо да не могат да работят? На половин ден, надомна работа, целодневна високодоходна работа дори? Колкото по материално обезпечени са тези родители, толкова по-малко ще чакат на държавата за помощи в обгрижването на децата си, толкова по-качествени грижи ще осигуряват за тях, според нуждите им, технически средства, лекарства, рехабилитационни услуги, консултации и т.н...Като в същото време няма да се стремят да укриват доходите си, и ще допринасят към държавния бюджет, плащайки данъци. Нито за децата, на първо място, нито за държавата, е икономически изгодно, изкуствено, чрез ограничения, да поддържа тези родители в социално слаб статус, спрямо останалото общество.
Реалността и фактите от сега действащата политика са укриване на доходи, ясно е, че с изплащаната заплата за ЛА, е абсурдно да се отглежда дете, камо ли такова със специални нужди, респективно за да оцелее семейството и детето в него, се търсят всякакви възможности за допълнителни доходи. При това говорим за оцеляване, а не за ниво стандарт на живот! Освен това с тази политика като цяло, се стимулира безработицата и ниска степен на образованост. Абсолютно нелогично е изискването да не си студент, за да се ползваш от програмата.
Целта на държавата трябва да бъде, тези майки да отглеждат децата си в семейна среда, като в същото време да не жертват личното си и професионално развитие, което именно е една от основните причини за изоставянето на децата с увреждания. Това е и много по-икономически изгодно за държавата, защото развивайки се професионално, тези жени ще се реализират на пазара на труда, ще имат възможност да се грижат качествено за децата си, ще облекчат държавата, защото няма да разчитат само на помощи в отглеждането на децата си с увреждания, и ще внасят данъци. Държавата трябва да намери механизъм, чрез подкрепата си към тези майки, да постави бариера пред изоставянето на децата в институции, като в същото време ги стимулира и в тяхното професионално развитие, за да не се превръщат автоматично с раждането на дете с увреждане, в социално зависими от държавните помощи, социално слаби и безпомощни, заради тежеста в обгрижването на такова дете.
Социалният им статус в момента се дължи единствено на поетата тежест и отговорност, да бъдат добри родители на специалните си деца, държавата трябва да поеме задължението си към тях и им осигури подкрепа, уважение и насърчаване. Това е и част от политиката, която тя трябва спешно да предприеме, по намаляване броя на изоставените деца, а именно да обърне вниманието си към техните семейства.
Родител на дете с увреждане е съдба, и не предполага голям избор, вариантите са два. Посвещаваш се на грижите към специалното си дете (паралелно и с грижите към здравите си деца и семейството изобщо), това се превръща в призвание на живота ти, или изоставяш детето и продължаваш пътя си.
Предвид всички Европейски препоръки, насоки и доклади, по правата на децата, държавата трябва най-после да предприеме реални и действащи промени в политиките си към децата и семейството изобщо, и особено към семействата на децата с увреждания. Да изпълни своята роля на закрилник, и да стимулира доброто и отговорно родителство, което е най-вече в интерес на децата. Икономически неизгодно е държавата да толерира изоставянето на деца, защото отглеждането на дете в семейна среда е в пъти по-евтино за държавата, отколкото отглеждането им в институция. Абсолютно неизгодно е и за държавата, да влага милиони в отглеждането на деца, които израстват в рискова среда, и в голям процент попадат в престъпните сфери, проституция, наркомания и кражби.
В този смисъл са и препоръките от Комитета на ООН по правата на детето от юни 2008г., както и основния смисъл на нашите искания- реформа и качествено ново разбиране в политиката към децата и семейството.

# 1 291
Днес имаме среща с Комисита по младежта и спорта. Нямах нет, затова чак сега, но ние се чухме с Нанди онзи ден и сме се разбрали. Не се иска представителност от наша страна, не е някаква официална, просто искат да се видим. Аз не знам какво конкретно можем да постигнем там, но сме намислили в каква посока да говорим с тях.

# 1 292
  • в полите на Балкана
Тео от колко часа е срещата? И на предишното място на ли е ?

# 1 293
Тео от колко часа е срещата? И на предишното място на ли е ?

Да, да, на Дондуков. От 14 ч.. не знам кой ще присъства, останах с впечатлението, че не е нещо съществено. По нашите искания да сме говорили, някои неща били придвижени, стандартните приказки. Но ние с Нанди и преди сме го мислили, там може да се искат програми от тях и действия във връзка със спортове и спортни бази, които са много полезни за децата с увреждания. Да са безплатни, достъпни за всички, да се развие тази услуга, в цялата страна. Плуване, конна езда, всякакви видове спорт, които биха били полезни. Както и детските площадки, да се направят проекти за такива, с достъпни и специални съоръжения, подходящи за използване от деца с увреждане. Защо това да не мине към тях, с тяхни средства. И примерно общини или училища да кандидатсват. Нанди сега водела дъщеричката си на пллуване, понеже много добре й се отразявало, един вид рехабилитация във вода, ама плащала. Ами според мен това е безобразие. За всички ученици плуването в басейните към училищата е безплатно, и не само към училищата, има и програми, по които ги водят организирано на плуване в спортни комплекси, безплатно. Какво пречи това да се направи и за всички деца с увреждания?

Около Яна и Кейт има интересни неща, ще пиша после.

# 1 294
"Ето го:
http://www.btv.bg/videos/broadcast_video.pcgi?section_id=225&video_id=11349" PeaceГледахме това предаване,много добро!Дано и в Бьлгария стане така Praynig

# 1 295
По повод филмчето за опита на Холандия и "Де пасарел" -още през 2005 г. направихме такъв идеен проект, е , далеч по-скромен, но с подобна идея като цяло, и когато го представихме на кметицата, тя реагира така" Вие какво, искате да правите кръчма?!?!Няма да стане това!" И година по-късно напълни градския парк на Добрич /където искахме да я нашия обект "Дядовата ръкавичка"/ с няколко башкръчми.
Та колкото и да ги гледаме тия филми, ние няма да откриваме топлата вода-просто властта на всички нива трябва да ни позволи да я "ползваме".
Една такава база спокойно се прави с един хубав проект, но в България първо трябва да предвидиш рушветите, а те са огромни, който е правил такива проекти знае прекрасно!, а там където се започва с рушвети-резултатът много бързо се обезсмисля.

# 1 296
 Единствения вариант да се направи нещо такова като хората, е, евентуално, да е съвместно с някоя национална медия, както "Шесторката" на Битиви и от много НПО-та, че да се респектират чиновниците- изнудвачи.

# 1 297
  • София
Момичета, срещата според мина добре.
Беше абсолютно неофициална, а по-скоро информативна само с 5ма участника - 2ма представители на Министерски съвет, 1 ДАЗД и ние двете с Тео.

Хората ни информираха че са запознати с нашите искания (тези от срещата в Народното събрание, предоставените на г-н Пирински). Казаха какво мислят по тях, по какво вече се работи и до къде е стигнало (всичко засега е планове, но все пак вече те в работни групи са си ги обсъдили поне няколко пъти), казаха ни че по-конкретно ще се говори с ДАЗД на 26.02.2009г.
Където идеята  е да се сформират 2 подгрупи:

1. Здравеопазване
2. Образование
3. Достъпна среда

Във всяка една група ще трябва д аима по 1 наш представител... идеята е както и ние сме си го мислили многократно .... да се действа конкретно по определени задачи, а да не мислим всички за всичко .... така ще бъдем по-конкретни и по-компетентни.

Трябва да се изготви нещо Декларация (все още не ние ясно както точно да се формулира формата) в която отделните сдружения, фондации, организации да изкажат официално, че подкрепят нашите Искания, че са техни искания и че ние ги представляваме навсякъде където се явяваме, учстваме и т.н..... че не сме свпбодни единици, а сме много ....

Това ще го формулираме в близките дни и трябва да действаме със събирането на "подписи "....

По-късно днес или утре ще ви напиша точно какво конкретно спомена г-жата от ДАЗД... което вече е мислено и ще се задейства в бъдеще време.

# 1 298
Нанди, дай подробно записките си, за свършените неща по нашите искания, има добри неща. За ресурсните учители, максимум на 5 ученика, прието е, и средства са предвидени. Ще се отпуснат 40 милиона за децата с увреждания до 7г. (забравих откъде се даваха тия пари), това ще е под шапката на МТСП и МФ, по тяхна програма. Парите ще се разпределят по общините и ще са за конкретните нужди на децата с увреждания. Не за големи проекти, за средата например, а за конкретни нужди като технически средства за децата, за предучилищна подготовка (5 бяха точките, допълнително ще пишем подробно), като намеря подробно инфо за програмата. Родителите ще се обръщат към общината и оттам ще им предоставят средствата, може би имат предвид да се включат и тия Комисии по проблемите на семейството и децата, които сега измислиха към общините. Нанди записа и другите промени, които са започнали по нашите искания и ни ги представи Цвета Антонова от ДАЗД.

На 26 срещата с ДАЗД и мисля Националния съвет за закрила на детето, ще е първата среща, от нея трябва да излезнат три работни групи по проблемите в образованието, здравеопазването и средата. Така предлага тя, това пак ще се уточни на срещата. В работните групи започва конкретната работа по исканията ни, с цел промени в законите. Тук има общо и Националния съвет, защото той има тази възможност да внесе тези предложения. Това съвсем накратко.

Нашите задачи:

1. Да се легитимираме, спешно, предложения, като национален комитет "Родители на деца с увреждания от цяла България и приятели" Mr. Green, или същото като Алианс. (спешно мнения по въпроса) Краси пое ангажимента да намери юрист, който да поеме да направи това. Ако иска някой друг да се заеме, има адвокат, който може бързо да свърши тази работа, да казва.
2. Във връзка с горното и предложенията за промени в законите (които ще внасяме от нашите искания), ни трябва Декларация за представителност. Това не ни трябва толкова на нас, това е нужно, защото увеличава многократно шансовете на нашите предложения, да бъдат приети в пленарната зала, на първо и второ четене, от депутатите. Колкото повече граждани, хора, родители, майки седят зад тези предложения, толкова повече политическите междупартийни игри, нямат шанс да провалят исканията. Получава се глас народен, глас божи, получава се граждански натиск. Дадоха пример с един Алианс, който точно така е успял да прокара исканията си. Така прокарахме и успяхме с петицията за бълг. книжовен език. Говорихме с Нанди, някой, тя, Бони или Пожар, който прецените, трябва спешно да пуснете тема, подробно с цялото инфо, искания, петиция, инициатива, докъде сме стигнали в момента, и всеки, който иска, от цялата страна, да успеем и да защитим тези искания, да застане зад нас. Имена, сдружения, допълнително от юрист (или пък ще се обадя да питам) какви данни трябва да има в тази Декларация. Колкото сме повече, колкото сме по-обединени, толкова шансовете са по-големи, ако сме много, просто няма начин да не успеем, поне в по-голямата част от исканията си.
3. Трябва да напишем писмо до Васил Иванов - Лучано,  Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта - Председател, за конкретните ни искания по отношение на всички спортни дейности, които искаме за децата с увреждания, за цялата страна, безплатни. Гунчев разбра точно какво искаме и как да стане, към бюджета и програмите, в които са учениците, за които са безплатни много спортове, ние трябва да подадем заявката. Обясних подробно на Краси как да се напише. Начало, какво искаме, защо, обосновка, спортовете по точки, под всеки обща конкретика. После ще видим, те имат и парите и е в тяхната компетенция да го свършат.

Това съвсем накратко, ако се сетя пак ще пиша.

А, за понеделник имаме среща с Кейт Блюет. Mr. Green Laughing

# 1 299
Уницеф са започнали кампания "Невидимите деца". Hug В началото като започнахме нашата инициатива, пратих подробно инфо на Цвети от Уницеф, какво започваме, ето започват и те, все повече, от всички страни се обединяваме. Heart Eyes Hug Яна сега ми каза, че ни е писала подробно, но другия ми комп е на ремонт, а и вече съм постоянно на този мейл, затова разбрах от ТВ. Ще й пиша.

# 1 300
Бърз юридически консулт- ако търсим фактическа правно- юридическа форма, трябва да е"сдружение с идеална цел", нещото което се регистрира-най-евтино и най-бързо. Самото сдружение може да се казва всякак. В правния мир нямало комитети и алианси, това били само  названия на юридическата форма.  Но за такава представителност,не била задължителна такава регистрация, освен ако не е задължително искана от отсрещната страна. Ако правилно съм схванала консурта, ние си сформираме един национален или инициативен комитет или алианс "Родители на деца с увр. и приятели", той може да бъде представляван от подписалите "програмните" документи-декларации, меморандуми и прочие, както го решим.

# 1 301
Да пусна и тук каквото писах в другата тема.

Сутринта бяхме в Дарик радио (Кой говори), аз, Роси и Цвети Брезнишка, от многодетните родители. Беше и г-жа Емилия Ташева, Началник отдел "Майчино и детско здравеопазване", сл. тел. и мейл, 9301-316 etasheva@mh.government.bg. Ние бяхме поканени като представители на трите основни групи от Обединени български майки, включили се като съорганизатори към протестите на студентите, фермерите, еколозите и т.н...Да кажем докъде сме стигнали, какво се случва с нашите искания, има ли диалог с нас, решават ли се проблемите и прочие. Първо ще кажа най-важното, заради което обяснявам горното. Тази госпожа, най-официално ни каза, че те (разбирай МЗ и в частност нейния отдел вероятно), искат тяхните домове (т.е. тези, които са за "болни деца", цитирам нейните думи), да останат. Защото там се полагали адекватни, добри и професионални грижи за децата, във всякакъв аспект. Там била най-добрата грижа за тези деца. Затова те продължавали да работят, за ремонтирането, благоустрояването и подобряването на услугите в тяхните(тя през цялото време използваше израза "нашите") домове.     

Трудно ми е да ви опиша целия разговор, то не беше и разговор, а чиста проба скандал. В почивката за новините, -г-жа Ташева не искаше да разговаря с нас, изобщо. После всички направихме някакви усилия да се върнем към нормалния тон на разговаряне, но тя продължи с  невероятните си изявления, и май само Цвети успя да запази спокойния си тон.

Все едно имахме насреща си тази от блога, Ташева твърди абсолютно същото, дума по-дума.

Страшното е, че г-жа Ташева е началник отдел "Майчино и детско здравеопазване" към МЗ, а не случаен човек, от който не зависи нищо. И именно с тази госпожа и нейните колеги, ние ще трябва да се преборим за всичките си искания, по отношение на здравеопазването. И на мен акъла ми не го побира, ние как ще се преборим за предложенията си в здравеопазването, когато МЗ в лицето на тази Ташева, твърди, че на тези деца им е по-добре в дома, или поне, че там грижите са по-адекватни и правилни за тях?!?

На въпроса ми вие знаете ли, че голяма част от тези семейства си правят от подръчни материали вертикализаторите, шините, че домовете им представляват импровизирани рехабилитационни центрове и т.н., нищо не отговори. На въпроса как помагате на семействата, как подкрепяте родителите, специално те, МЗ, също не даде отговор. Приказваше някакви точно като от докладите, едни сложни, дъъъъъъълги изречения, дето и водещата нищо не разбра, та трябваше аз да превеждам на прост език какво казва г-жата от МЗ.

# 1 302
teo7777 слушах ви в Дарик-браво! Ташева сигурно не знае, че много от"прекрасните" й ДМСГ нямат дори елементарни терапевтични възглавници за деца с увреждания- персонала или спомоществователи ги шият и правят.  Няма кой да им осигури вертикализатори и други подобни екстри / особено за най-мъничките деца, във възраст за прохождане и изобщо..... аз съм убедена, че там ще срещнем най-голям отпор, защото там са и най-наглите некомпетенти по отношение проблемите в гилдията ни, че и не само в нашата.

# 1 303
Абе аз как не се сетих да я питам само това, къде са й вертикализаторите например в "тяхните" домове. Аз такова чудо в дом не съм виждала. Децата си лежат в леглата, едно към едно като тези деца от Могилино, видях само едно дете в инвалидна количка. А пък във филма за Могилино нито количка се видя, за вертикализатор и други подобни уреди, сигурно не са й чували. Аз не знам какво да коментирам изобщо, тази жена ни върна още преди година и повече с твърденията си, че предоставят добри и качествени грижи за "болните" според нея деца в домовете. ooooh!

# 1 304
Абе то е повече от ясно, че тези хора.............. ще твърдят, че полагат адекватни грижи за всички деца.  Sad  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт