Организации на хора с увреждания се обявиха срещу добавките за интеграция и промените в закона за интеграция
Законът според тях ще продължава да задълбочава изолацията и бедността сред хората с увреждания. Една част от хората с увреждания се оказва, че приемат за вредна политиката, водена от национално представените съюзи на инвалидите.
Организации на хора с увреждания се обявиха срещу интеграционни добавки на калпак. Точно обратното на президента, който промени подоходното раздаване на парите за интеграция. 30-те лева, които всички ще получават месечно, няма да помогнат на никого да се интегрира.
Митко Николов - сдружение "Достоен живот", Видин: "За мен тези интеграционни добавки, които са в момента, не ме интегрират по никакъв начин. Те ми дават право да пътувам два пъти в годината с автобус до избрана от мен дестинация, но няма нито един достъпен автобус."
Така за миналата година са похарчени около 100 милиона лева, без резултат - твърдя самите хора с увреждания.
- А как се харчат ефективно тези пари?
Капка Панайотова - Център за независим живот: "Само на базата на индивидуална оценка и предоставяйки на всеки толкова и това, от което той има нужда. Т.е. ресурсът ще отиде там, където от него има нужда, а не навсякъде по толкова колкото има."
Един има нужда само от патерици, друг от количка и личен асистент. И тези индивидуални оценки били залегнали в одобрените от правителството промени в закона за интеграция на хора с увреждания. Някъде по пътя до парламента, обаче, някой тайно ги е променил. Вероятно с намесата на националните съюзи - заподозряха днес.
Красимира Обретенова - сдружение "Свети Мина", Добрич: "Съюзи или казионни организации, както ги наричаме, те как да кажа обслужват интересите на ограничен брой хора в нетрудоспособна възраст, тези организации не работят за реализация на младите хора с увреждания.
Това била и голямата разлика - младите искали включване, старите - помощи. Затова многобройните малки, но много активни организации в страната настояват да се преразгледа финансирането на т.нар. национално представени организации.
Автор: Мария Чернева
за благосъстоянието ни!!!
една подкрепа и от Алианса ни за поредна ИНИЦИАТИВА