Прегръщам ви всички!
Сетих се нещо което може и да съм писала някъде. Имам много близка приятелка в Англия, работи в социалната им система. Там има министерстгво на хорота с увреждания и институт.
Докато учи,Тя работи като аситент на дете с увреждане. Майката не работи-три деца са, сутрин автобусът идав и взема двете здрави деца за училище, приятелката ми идва с бус подготвя специалното дете за училище- тоалет, обличане, евентуално/според желанието на детето закуска/ и го качва на специалние бус и на училище. Там го поема друг специалист. и т.н Първото нещо което я питах беше :" абе, тай майка кво прави по цял ден, за бога!" Отговорът-тя учи или ходи в клуб на разни майки и приятелки и прочие социални благинки. Бащата работи във фирма-някаква не помня, не беше нещо особено. Но го командироват в друга държава. Социалните звънят фъф фирмата му и казват на шефа-там където това семейство отива трябва да има осигурено достъпно жилище и училище Иначе ще се наказваме! Представяте ли си!!! Няма да обяснявам че детето ползва безплатно количката със специалните приспособлрение за нарушеното му зрение.
За куриоз-приятелката ми разхожда моята щерка с количката и ме пита : защо толкова трудно върви и много друса?" Аз казвам, защото вместо гуми има водопроводни маркучи, които баща й по някакъв начин сложи, а малките гуми са нацепени и е по капли. Тя ми казва, знаеш ли че ако беше в Англия социяалните щяха да те накажат, че застрашаваш живота на детето си по този начин? Аз й казвам, наште социални ми казаха нямаш право на гуми, защото срокът на количката е изтекъл. Аз им казвам, майната ви ще си намеря/ но не намерих, нямаше такъв стандарт в цялата страна, сега търся в Холандия/. Социалните казват даваме ти протокол за нова корличка. Аз казвам не ви ща протокола, защо да харчим парите на данъкоплатците с 480 лв, след като тази количка си мие добре и освен това аз нямам още 1500 да допрлатя за новатадето ми я давате. Социалните казвата ами оправяй се това е закона.

)и антидекубитален дюшек-все неща,които в нормалните държави отпускат на болните безвъзмездно и без лудото търчане от гише на гише,за куп бюрократични простотии.