Деца с увреден слух - 6

• 44 101
  • 481
  •   1
Отговори
# 285
Абе, мами само аз ли не можах за толкова време да свикна с мисълта,че дъщеря ми има проблем със слуха...аз продължавам да крия процесора под косата и правя всичко възможно хората да не разберат за това. Не знам защо го правя...може би не искам да я съжаляват, да я сочат с пръст, да и се подиграват...ще ми се да израсне, като знаещо и можещо дете без комплекси и сринато самочувствие. Не знам дали постъпвам правилно, но го правя защото чувствам че така трябва Sad Sad Sad

# 286
Здравейте!
Ние също не крием имплантите. Дори децата, с които Елина си играе, питат какво е това и ние ,заедно с майките им, обясняваме. Елина също ги показва. Казваме им, че с тях Елина ги чува. Казваме им да ги пазят. За мен това е начинът.
Аз не смятам, че трябва да се крият. Все пак ще ги носят цял живот.
Не смятам, че децата ще се комплексират от тях. Само ние сме способни да ги комплексираме. Всичките ни познати и дори непознати, знаят историята ни. Аз и мъжът ми я разказваме. Дори и с родителите ни се караме, да не смятат Елина за различно дете, да не крият какво се е случило. Майка ми например не беше казала на никой за случилото се в Попово, от където съм аз.
Ще направя всичко възможно Елина да не се чувства комплексирана и мисля, че единственият начин е да приемем нещата такива каквито са.
Все пак това е изход от ситуацията.
Аз чувтсвам така нещата. Всеки родител решава сам за детето си.
Хубав ден на всички

# 287
  • Sofia
Ако трябва да сме честни, аз също крия импланта под косата на Веси.
На мене също не ми е приятно да я съжаляват или да и се подиграват.
Знам, че това неминуемо ще се случи, но гледам колкото се мога да и го спестя.

# 288
Мили мами ,няма защо да крием имплантите ,че те и с тях са си много хубави Simple Smile Напълно съм съгласна с Терина .Никога не сме крили че моето момиче си има проблем със слуха ,и винаги сме обеснявали как стоят нещата при нея  и затова може би около нас хората я възприемат съвсем нормално с импланта.Даже тя сама е показвала импланта си на другите деца  и казва им така:аз хубава  има апарат ,а ти имаш ли ,нямаш -Нурче чува с апарат даааа и т.н: ,тогава драго ми става да я чуя като казва така ,защото виждам колко е радостна че може да чува и разбира какво говорят около нея.Аз не мисля че има място за съжаление и подигравка  ,а ако наистина има такива хора ,това вече е техен проблем,човек никога незнае кога какво ще му се случи. PeaceЛека вечер на всички
.

# 289
  • в моя свят
Здравейте на всички.Моето дете е с едностранна глухота,нямаме имплант,но бих искала да споделя за слуховия апарат,който носим на здравото ушенце,което е с много малка слухова загуба.Не го носим постоянно,предимно само вкъщи и на логопед.Сега ще вземем и за другото ухо,което трябва да носим постоянно за да стимулираме слуховия нерв.Когато сме с апарат аз не го крия и дори ни най-малко не ме притеснява.Дори съм много по спокойна,тъй като детето се притеснява да говори с непознати възрастни,а намаления слух му пречи и да разбира въпросите им.С мен и по близките ни е свикнал и чува дори шепот,но с непознати му трябва повече време да свикне с тембара им и спецификата на гласа.Така че,когато сме с апаратче другите са много по внимателни,говорят му по бавно и съответно детето много по-спокойно завързва разговор.Много често сме имали случай,когато са го питали най-елементарни неща,а той не е разбрал и се притеснява допълнително.Виждала съм и в очите на хората присмех,когато се държи малко странно и никой не предполага,че детето може би има проблеми.Макар,че детето дори и с неудобство все пак се справя и без СА,аз все още не съм приела и не съм свикнала с мисалта,че не чува.Но не мисля,че е правилно да се крият още по малко имплантите без които децата ви не биха чували въобще.Но terina е напълно права,че всеки родител решава сам за себе си и най-важното е да се даде на децата с тези проблеми шанс  да чуват и да се чувстват пълноценни независимо със скрит или не имплант или апарат.Лека вечер на всички.

# 290
Едно време когато започнах работа и в ежедневието срещах деца с импланти и аз се питах кое е по правилното- да се прикрива или афишира. Отговора го получих по много странен начин. На моя приятелка, в последствие и колежка дъщерята е имплантирана. Представете си смайването ми, когато излизайки в приемната на фирмата ни, аз виждам как детето си показва гордо апарата на чакащите и обяснява че с него чува. Всички които до момента питаха няма ли по- малки апарати и по-дискретни - бяха онемели.

# 291
Аз също не крия импланта на Криси,та дори и когато му правим снимки е с него.Криси от както го оперирахме също не иска да носи СА не знам каква е причината,аз го слагам а той го сваля.Според мен трябва да го носи но може би иска някаква настройка. Тази седмица трябваше да ходим на настройка ,но нещата се отлагат Криси е с двустранна пневмония и има някакво петно от лявата страна.От три месеца започна с кашлица постоя но на лекар и антибиотици ,и гърдичките все бяха чисти до днес , отиваме и пак гърдичките му чисти,но този път настоях за снимка и хоп пневмония страшна работа .                                                                                                                                                                                                                                  

# 292
Боби искам да те питам ти в ИСУЛ можеш ли да направиш настройка на СА или трябва да дойдем във фирмата, не знам дали наистина иска да се настрои поне само да го видиш и ти да прецениш дали има нужда от настройка

Последна редакция: вт, 10 фев 2009, 22:35 от Velina81

# 293
И аз да споделя за криенето на процесора /всъщност няма значение дали е процесор или СА/- никога не сме ги прикривали, дори когато в страната имаше 3-4 дечица с КИ. Напротив, както казват и другите майки, винаги сме използвали случая, за да пообразоваме хората. Аз самата работя в голям колектив и всички знаят за проблема ни, не съм си го спестявала нито на мене нито на другите. Синът ми знае, че е глух /нарочно използваме тази дума/, предпочитаме да го чуе от нас и да свиква с идеята. Знае, че може да чува само с апаратчетата, че са скъпи и че трябва да ги пази. Още на първата родителска среща в у-ще се обърнахме към останалите родители и не сме имали никакви проблеми, напротив другите го пазят и го обгрижват. Спомням си, че когато Марти беше в първи клас, някакво дете от втори го нарекло "апаратче". Самият той не е разбрал подигравката, обаче две-три бойни мацки от неговия клас бяха скочили да обясняват и повече не съм чула да е имало някакъв проблем. Важното е децата да растат със самочувствие, да не се чувстват втора категория. Определено има огромно значение и средата им. Засега в това отношение вървим добре, обаче не знам в пубертета как ще се развият нещата. Искрено се надявам и ще се постарая да направя всичко възможно да продължава да си носи процесорите с удоволствие. Виждала съм деца-тинейджъри, които отказват да ги носят, може би защото са имплантирани на по-късна възраст или пък преди това са имали достатъчно остатъчен слух, не знам. Пък и тогава са по-срамежливи, затворени, вихрят се хормони. Ще видим как ще се развият нещата.

# 294
Колко редно и нормално изглежда всичко което сте написали...сега ми се ще да го изкрещя на всички "Да тя не чува и има проблем,"...а всъщност отново плача и знам,че няма да го направя. Може би...някой ден...когато мога да говоря за тово което ни се случи..може би когато имам сили...но не сега, сега не мога.

# 295
Здравейте момичета!
Търсих във форума но нещо не успях, предполагам че сте обсъждали този въпрос и съжалявам че пак го повдигам.
На руски намирам различна литература что се отнася до жесто-мимичния език, но знам че всяка държава има свои особености, затова ще ви помоля да ме ориентирате, къде да намеря в България такаваа литература и ако има в нета още по добре.
Благодаря Ви предварително.

# 296
  • Плевен/София
                  Здравейте всички!
                  Много ви благодаря за отговорите.

Рафи, мила, та ти направи невъзможното, взе тежко решение почти сама, изрови земята, направи най-доброто за детето си и сега, вместо да си горда от себе си...Не те коря  Naughty  - в никакъв случай! Може това да ти е някаква форма на защита, но, както казва Фен,

Мислят го те... Да му се изсъхне ръката на този, дано.

Важно е хората да знаят кое какво е, ако искаме светът да стане по-добър за нас.

Не виждам причина някой да се срамува от апарата ,ако ние го крием какво остава за детето ?!

# 297
  • Плевен/София
    Яна, онзи ден търсех нещо за липса на външен слухов проход в Гугъл. Не намерих нищо Mr. Green, но за сметка на това в Уикипедия намерих страшно много материал, + снимка Simple Smile! Кажи, моля те, това ли правехте с Илонка последните няколко месеца? Моите уважения, това е страшно много работа!

# 298
Не, pozor, това го е направила Яна, съвсем сама.Simple Smile

# 299
  • Плевен/София
Не, pozor, това го е направила Яна, съвсем сама.Simple Smile

Ужас...

Общи условия

Активация на акаунт