Деца с увреден слух - 6

• 44 093
  • 481
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Преди малко разговарях с приятелка която работи във в. Дневник, в общи линии и разказах историята, тя ни предложи помоща си - ще направи всичко необходимо за да ни съдейства, включително ми предложи след като имаме някаква концепция какво искаме, кое ни позволява да го искаме да ни помогне с написването на съответното писмо и естествено максимална гласност за проблема.

# 331
За пореден път , пак са на път да бъдат ощететени нашите деца. Не разбирам какви са тези хора , като се радвахме , че в яслата децата имат много добра рехабилитация и това ще се отнеме. Това директорката ли е решила или от министерството . Да ви кажа и ние не сме в кой знае какво добро положение , стаята за рехабилитация е много мъничка , но все пак си имаме и рехабилитаторката полага много труд за да им помогне. А моят малчуган избощо не я слуша , незнам какво да правя , дано след време да се укроти. Ще стискам палци ,проблемите с яслата да се оправят . Ако ще можем с нещо да помагаме кажете.

# 332
Така, сега ще попиша малко, пък ако не изтрае бебето, ще довърша по-късно.
Като чета тая наредба - то още според нея това помещение е недподходящо. Но все пак, да допълня какви още доводи ми хрумват на мен.
Ще има ли там помещение за индивидуална рехабилитация? Нали в дневния център има такава стая, където всеки ден би трябвало да се работи индивидуално с децата. Там имат някаква апаратура, сещате се, предполагам... Освен това в дневния център карат стажа си студенти от специалността специална педагогика. Дори да има за децата място, би ли било удобно там да се провеждат занимания с повече хора? (може за подкрепа да се свържем и с Неда Балканска, като преподавател от СУ). А въпроса с хигиената на тези малки деца? Нали част от тях са все още с памперс! Как ще ги мият? Къде ще трябва да прекосяват градината, за да ги измият? Изобщо.... #Cussing out
За подкрепа задължително трябва да помолим БАКИ, АРДУС, а защо не и СГБ (все пак този център е към тяхнятя организация). Ако някой се сеща за още някоя НПО??? Яна? Ако се закучи работата, мисля, че бих могла да намеря познати в разни телевизии - имам предвид националните ефирни... Дано не се стига до там.
Моя приятелка, адвокат, ще провери кой би трябвало да контролира всичко това и ще помага с каквото може. Ще ви информирам, когато имам новини. Аз се чудя и дали тук да ги коментираме тези неща...
Ох, нещо много съм разконцентрирана сега, ще допълвам, като си събера мислите.
А, да, исках да питам - кой ви го каза това? Решение ли е или е предложение?

# 333
Чак сега имам време да ви пратя писмото което написах за срещата в общината . Утре в 9 часа имаме среща с кмета на Район  Триадица.

http://tranz.it/load.php?id=gtNIagJm89VZk1RE239901

от линка можете да си го дръпнете в в PDF формат.

линка ще е активен 5 дни.

# 334
ето го и така:
До г-н Кмета на Столична Община
До г-н Кмета на Район Триадица

Уважаеми Господа!

Родители сме на деца с увреден слух, които посещават центъра за рехабилитация на слуха и говора, намиращ се на територията на детска ясла N35-„Вълшебство” -  р-н Триядица.

Възразяваме срещу предложението Рехабилитационния център за лица с увреден слух, който обслужва деца от цяла София и България, находящ се на ул.”Орехова гора” No 11 да се премести във физкултурния салон и театралната зала на детската ясла. На лице са някои съществени проблеми за дейността на Центъра.
•   Липсва самостоятелен достъп.
•   Той не отговаря на санитарните и хигиенни норми за занималня съгласно Наредба N3 на МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: недостатъчно е естественото осветление, прозорците са много високо; няма санитарен възел; няма вода; студен е.

Настоящият кабинет чудесно съвместява функциите си на център за рехабилитация на слуха и говора, методологичен кабинет за рехабилитатори от столицата и страната и студенти от Софийския университет.

Спецификата на слухово-речевите увреждания налага съвместна работа на специалисти, родители и деца. Наложително е почти ежедневното присъствие на родителите. Настоящето местоположение на центъра е решено така, че да не нарушава работния процес на ясленските групи, и в същото време благоприятства родителските посещения. Кабинетът е в безценна помощ на родителите, давайки им указания как да работят с децата си, за да не се прекъсва процесът на рехабилитация.
С преместването на кабинета на втория етаж, без самостоятелен вход, ще се пречи на заниманията на децата в ясленските групи и ще бъде ограничен достъпа на хора с двигателни увреждания до единствения в столицата център за рехабилитация на слуха и говора.
Нуждата от непрекъснат достъп на външни лица (родители и роднини) до вътрешността на детската ясла ще доведе до конфликти между персонала на рехабилитационния кабинет, персонала на яслата и нас - родителите.
Този кабинет не обслужва нуждите само на децата, които живеят в столицата. В него ежемесечно идват на посещение деца с родителите си от провинцията. Това е единственото място в страната, където родителите от цяла България получават методологични напътствия.
Във връзка отново със спецификата на работа с деца с кохлеарна имплантация е от изключително значение осветеността. Голяма част от децата в него се запознават със звуците за първи път, научават се да слушат, диференцират и разбират човешкия говор. За сметка на слуха, тези деца разчитат предимно на зрението си. То е техния най-важен сетивен орган! Благодарение на зрението си децата се учат да говорят.
Помещението, което предлагате за преместване на кабинета е с малки, високо разположени прозорци със западно изложение. В него няма да има достатъчно естествена светлина в сутрешните часове, когато децата посещават кабинета. Предложеното помещение не покрива изискванията на Наредба N3 на МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Предложението, децата да посещават съществуващите санитарните помещения в ясленската група, би довело до проблеми от битов характер. Нима децата на тази възраст могат да се контролират и да „стискат” докато бъдат заведени до съответната група?! Не случайно всяка ясленска група има собствени санитарни помещения. За всяка мръсна ръка ли ще се повтаря процедурата?! А какви санитарни помещения ще ползват децата от другите градове, които идват за една седмица всеки месец? Да си носят гърнета и да ги ползват в коридора?! Неминуемо, когато повече от една институция ползва едно и също помещение се стига до конфликти. В интерес на всички е тези конфликти да бъдат избегнати.
Предложеното помещение е малко по размери за обучението на 15 деца. Учебният процес, който протича в Центъра за рехабилитация е съобразен с възрастта на децата. За по-лесно възприемане на „новата” за нашите деца материя, учебният процес протича под формата на игри, песни и танци. Отделно е необходимо помещение за индивидуална работа с всяко дете. Това не е прищявка. Тази индивидуална работа дава възможност да се прецизират проблемните слухови честотни зони, за да се направят корекции  на настройките на кохлеарните импланти.
Нашите деца са със специални и неотложни потребности, и всяка намеса в работата или преместването им, в друга обстановка, би довело до връщане в почти начална фаза започнатото обучение и рехабилитация.
Общата тенденция в България и света е, да се откриват центрове за хора с увреждания на територията, на които да има възможност за едновременна работа на специалисти и роднини.
В момента центърът разполага с необходимия минимум и отговаря на съвременните нормативите за достъпна среда. Има възможност да се превърне в Национален център за рехабилитация на слуха и говора и неговата функция да се разширява.
С преместването на кабинета във вътрешността на детската ясла, тази възможност ще отпадне.
Това не са просто деца с увреждане, те са нашите деца, те са и вашите деца! С помощта на съвременната медицината, навременната рехабилитация и малко помощ от нас и от Вас, те ще са готови за пълноценна реализация в утрешния ден!. Моля не ги ощетявайте!
В стремежа си да бъдем съпричастни към желанието на Район Триадица и Столична община за осигуряване на повече места в детска ясла N35-„Вълшебство”, предлагаме:
Ние, родителите на децата, посещаващи рехабилитационния център, поемаме ангажимент да изготвим безвъзмездно проект за изграждане на Допълнително крило към детска ясла N35 „Вълшебство”, отговарящ на съвременните норми и законови изисквания.
По този начин ще се създаде възможност за приемане на допълнителен брой нови деца в Детското заведение и няма да бъде нарушено и без това трудното обучение на нашите деца.

# 335
# 336
bebonina, чаках днес пак да звъннеш, за да ми кажеш какво е станало; звънна ли и в АРДУС?; сега прочетох писмото, имах десетина минути спокойствие и си позволих, на базата на скромния ми опит в кореспонденция с институции, да направя някои корекции /естествено с червено, хи-хи/, обаче като го пействам тука не излизат два цвята. Дано си будна и четеш, не смея да звъня толкова късно.
При всички положения това не е задача, с която трябва да се нагърбват единствено родителите - този Център е под шапката на Съюза на глухите, така че те би трябвало яростно да си отстояват позициите.

# 337
Ирина, моля ви, кажете дали това е предложение само или е решение? И чие е? На общината или на ръководството на градината?
Аз се опасявам да не би направо да закрият центъра, като се окаже, че това помещение не е подходящо за него.Sad В най-най-краен случай не могат ли поне да се направят някакви реконструкции там? Ако това ще е по-евтино за общината... Защото, ако ще трябва да се строи ново крило... Нали се сещате колко много средства са това и колко им се дават точно пък за детска ясла.
Освен това ми се струва прибързано това предложение за безплатно изготвяне на проект от страна на родителите. И като цяло писмото ми е малко по-емоционално, отколкото би трябвало при общуване с институции. Те не би трябвало да правят нещо за децата с увреден слух от съжаление към тях и родителите, а защото са длъжни да го правят. Моето мнение е, че би трябвало всичко да е написано по-схематично и категорично. Не знам. Може и да не съм права. Нека го обсъдим, а?

# 338
  • София
не знам подробности, защото сутринта не можах да отида до яслата, но се е състояла среща от която резултата е положителен - няма да ги местят, ще им отпуснат и средства baby_neutral
Надявам се някой от присъствалите на срещата да се включи с подробности но от това което разбрах благодарение на емоционалната реакция на майките въпроса е разрешен и дори ще има положително развитие

# 339
Е, браво.Simple Smile Чакаме някой да каже какво става тогава.

# 340
Здравейте, момичета,
Днес сутринта в детската градина дойдоха на посещение представители от район Триадица-г-жа Пенка Иванова(нейно е предложението за преместване на ц-ра за рехабил.), и архитект. Огледаха... и те самите са в чуденка каво да правят. Мисля че категорично си изказахме позицията, че не сме съгласни да се разширява легловата база на детската ясла за сметка на центъра за рахабилитация.
При кмета на район Традица бяхме Веси на Плами, Митра на Лили и аз. Опитаха се да ни успокоят че нещата ще се развиват само в наша полза, но у мен остана едно такова чуство...неприятно, че има нещо недоизказано.
Все пак се чудят как да го извъртят, така че хем да настанят повече деца, хем уж да не унищожават центъра. Измислили са го така, да увеличат капицитета на центъра под предлог че разширяват функциите му като има възможност да се рахабилитират повече деца-20-22 деца, което си е една ясленска група, която трябва да има къде да спи... и така се завърта един омагьосан кръг...
Щяли да създадат една детска ясла за деца с увреден слух от национално значение!-пълна глупост- Така хората разбират интеграцията!!!!
В крайна сметка ще работят в няколко направления:
1. Св. Радоева да проучи какви документи са необходими за да продобие цнтъра статут на национален, понеже той така и така си изпълнява тези функции
2. Ние като заинтересовани да търсим международни програми по които да кандидатстваме с проект за обновление на центъра..., нова сграда, оборудване... и т.н.
       за сега няма решение, всичко което се е случило е един предварителен разговор, които "ни бил грешно предаден, те искали най-доброто за нашите деца"...
 По повод на писмото, което публикувах вчера. Приемам всякакви забележки. Не ми се е налагало да контактувам с никакви институции. Който иска да се заеме да направи най-доброто, аз на първи раз можах да предложа това. Заех се не защото съм веща в писането на такива неща, а защото бях на място, в детската ясла, запознах се с проблема от първа ръка, без да ми е преразказвано и смятах че за 24 часа това ще най-бързото решение. От тук нататък моля по-запознатите с "институционалното писане" Simple Smile да се заемат , ако имат възможност и време.
В писмото по скоро съм се опитала да изложа в няколко точки чисто функционални пречки от архитектурна гледна точка, които ще попречат на доброто функциониране на рехабилитационния център.
Предлагам проектът да го изготвя аз! Аз съм архитект и тъй като се чуствам лично засегната от случващото се мога да го направя без заплащане,щом ще е в полза на детето ми и на тези след него. Дори смятам, че така ще се чуствам по-полезна. Не искам да прехвърлям отговорността за грижата за моето дете към която и да е институция. Аз смятам, че ако аз сама си помогна и всички останали ще помагат (институции, граждани, приятели,...) Не виждам нищо лошо-имам знанията, имам желянието, лично заинтересована съм да има проект за нова сграда за център за рехабилитация. Ако парцела позволява и документално нещата могат да се уредят съм готова да работя сама или в колектив с общинската архитект-ка или който и да било друг.
Предлагам ви наистина да си подготвим нещата и да имаме възможност за бърза реакция ако нещата тръгнат в нежелана посока, т.е. нека си изготвим официално писмо.

Последна редакция: ср, 18 фев 2009, 21:02 от bebonina

# 341
Честит празник Теринка!   newsm51
Да ти жива и здрава Елинка, много да Ви радва, скоро да проговори, та да не спре bdbaloni baloni

# 342
Честит рожден ден на Елина! Да е жива и здрава! Скоро пак да говори!  newsm59

# 343
  • Плевен/София
       Здравейте, момичета! Разговора от моя гледна точка: при сутрешния оглед, г-жа П. Иванова, която беше придружавана ог главната архитектка на кметство "Триадица", не очакваше да се срещне с някоя от майките, но вече знаеха, че в публичното пространство се носят разни слухове, та даже са тръгнали и подписки. Та, в първите няколко минути те по-скоро се защитаваха, защото бяха изненадани от нас (четири майки), но се окопитиха и разговора се поуспокои. Явно, че се получило малко от сорта "развален телефон". Засега всичко е на ниво разговори, те умуват, как хем вълкът да е цял, хем агнето сито. Мотив им е, че помещението се използва почасово, докато има много деца, за които няма място в градините. Идеята да ни качат във физкултурния салон е била отхвърлена дори от архитектката, защото помещението е неподходящо, а и непрекъснатия поток от хора - родители, роднини, студенти, ще смущава общия учебен процес. Има предложение тераса, която е обширна и слънчева, да се затвори, и там да се помести или ясленска група, или дори нашите деца. В същото време е имало посещение в Социално министерство, на което са били обещани средства за обзавеждане на залата за нашите деца с FM-система.
        За съжаление аз не успях да присъствам на срещата при Кмета, но момичетата са се справили! Но, и аз като Ирина, имам все пак някакво гадничко чувство, не нещо не се доизрича. Утре може би ще дописвам още и още, може би сега само да допълня, че писмото, търсено или не, наистина се е получило емоционално, каквото беше и нашето настроение. Иринка го е писала съвсем сама, между храненията на Мая, грижите за домакинството, за което лично аз много й благодаря! Като имаме предвид, че и времето течеше в обратна посока...Според мен писмото, в крайния си вид, трябва да бъде хомогенна смес от официалния начин на водене на кореспонденция с институциите (Беа,  bowuu!), с много премерен емоционален момент. Наслушахме се на сухи, лишени от всякакъв смисъл изрази, които се употребяват по всякакъв повод, ние сме хора, родители при това, тъй че можем да си позволим да излезем малко от шаблона.

# 344
Честит рожден ден на Елина!  bigdance2
Браво момичета че сте успели да промените ситуацията  Peace,
bebonina за твоята борбеност  Peace Peace Peace ,а за участие по проекти мисля че трябва да е от името на организация ,фондация ,асоциация ,не само  родители ,казвам го от  моя скромен опит от битките които водим с Варненска община !
Нека който е запознат да сподели  Hug

Общи условия

Активация на акаунт