Не „хипотенуза”, братчед... Хипотеза! - IV

• 39 587
  • 831
  •   1
Отговори
# 240
...трябвало извънземните да дойдат и сами да си кажат Laughing А те май не са се засилили да ни просветят Crossing Arms

Е, ти не четеш ли в Клюкарника. Те вече са тук  Laughing

# 241
  • Linz
Благодаря, осведомих се. Клюкарника все го подминавам, а там излиза важна информация doh
Тия извънземни не ме уважават, все на другите се показват Crossing Arms

# 242
  • Linz
...Но кое тогава е движещата сила в еволюцията? Как се появява новото, което е по-приспособимо?...
... какво е накарало някои животни да излязат от водата за да се приспособят на сушата, вместо да си загинат там, където са?!

Ами самата теория го казва - случайността.
Случайни мутации и приспособимост - това е основата на теорията.
Тормози ме въпросът каква е вероятността от Нищото да възникне и еволюира съвсем случайно една толкова ителигентна система като човешкото тяло? Удивително е как функционира, а все още дори не е добре изучена... Нямам спокойствие Tired

# 243
...Тормози ме въпросът каква е вероятността от Нищото да възникне и еволюира съвсем случайно една толкова ителигентна система...

Ми постепено бе Рени - за десетки милиарди години.

Ето тук ("Еволюционна биохимия на живота", част I) са нахвърляни някои виждания:

http://nauka.bg/magazine_archiv/BG-Science13.pdf

# 244
Още едно доказателство за паразитната природа на рака. Или поне за връзката между паразитите и рака. И за това, защо ракът вече е епидемия:

От разстройство към рак
Вече е известно, че бактерията H. pylori, която причинява язва на стомаха, способства за развитието на рака на стомаха. Предшественик на рака на шийката на матката е човешкият папилома вирус(ВПЧ). В горната отпратка учени доказват, че бактериите, причиняващи разстройство, са едни от виновниците за развитие на много по-тежко заболяване - рака на дебелото черво...

Сега ей тук твърдят:
"Бактерията Bacteroides fragilis (ETBF), предизвикваща диария у възрастни и деца, води до възпаление на повърхността на дебелото черво и възникване на злокачествени образувания."

Последна редакция: пн, 24 авг 2009, 11:55 от Холограма

# 245
Още едно доказателство за паразитната природа на рака. Или поне за връзката между паразитите и рака. И за това, защо ракът вече е епидемия:

От разстройство към рак
Вече е известно, че бактерията H. pylori, която причинява язва на стомаха, способства за развитието на рака на стомаха...

Ужасното е, че с H. pylori човек се заразява по-лесно от грип, даже.

"...Излиза, че 80 % от човечеството е заразено с Хеликобактер пилори. Предава се със слюнката, дори при използване на общи прибори за хранене. Хубавото е, че не всички инфекции са рискови за развитие на рак..."
http://news.ibox.bg/news/id_1269236057

Според мен има поне още една неразкрита досега причина, поради, която човек става жертва на тази напаст. Освен бактериалната и/или вирусна инфекция и най-често спряганата отслабнала имунна система.

# 246
  • Linz
Ми постепено бе Рени - за десетки милиарди години.
Тоест имаме ли достатъчно време- всичко е възможно.

Дано само скоро се намери лечение срещу рака Praynig

# 247
...То и на тия в CERN ентусиазмът им възлизаше на няколко милиарда евро  Laughing ...

Тука пишат още цифри:

Уникалният експеримент в най-голямата на света ядрена лаборатори … швейцарски франка

# 248
... защо толкова народ се ентусиазира от факта, че експериментално е доказано как в колба с предполагаеми съставки от древната атмосфера – вода, метан, СО2, СО, амоняк, азот..., може да се появят аминокиселини и други необходими за живота мономери, като се подложи на ултравиолетово облъчване или искров разряд (имитация на мълния).

Но и доказателство, че не можем да се развием от началните съставки нямаме (аз съм от ентусиастите Peace).

Е точно това е като да твърдиш, че климатикът е самовъзникнал, защото е направен от пластмаса и метал, а пък първите пластмаси идват от C6H5OH  и H2CO. И там, не щеш ли, виждаме С, Н ....

На мен ми се струва, че на места, където може да съществува една материя, е нормално да виждаме неща, изградени именно от тази материя, а не от такава, която не може да съществува там.
Въпросът обаче е е във функционалната организация на материята, щом говорим за система. А не в нейните "тухлички", т.е. - не е само в структурата й.

И тук стигаме до друг фундаментален въпрос  Laughing
Защо човек създава ("изкуствено") "мислещи" материали и системи (компютри и всякакви други машини) по същия начин, по който той самият "естествено" е възникнал или по който "естествено" е устроен и "естествено" функционира. Но ги създава изкуствено преди да научи своето "естествено" собствено устройство. Т.е. човекът измисля свои подобия, функциониращи аналогично на собствения му организъм/мисъл преди да знае как става това у него самия. Т.е. и човекът ("самовъзникнал според теб), и "роботите", създавани от човека, изглеждат като създадени от един и същ интелект (по съотносима логика).

Имаш ли отговор защо това е така?

Аз имам два. И единият е, че човекът наистина може да е създаден "по образ и подобие".
Т.е. човекът и неговите собствени творения, най-абстрактно погледнато, са създадени от един и същ създател, който в единият случай е създал човек, а във втория случай създава чрез човека.

Аз никъде не съм написала, че човечеството е еволюирало (това не значи, че не го подкрепям). Това, което имах предвид е че съм ентусиаст подобни опити да има и те да продължат, защото сме излезли от пещерите благодарение не толкова на философстване, колкото на опит. Т.е. аз винаги съм за това всяка хипотеза да бъде доказана преди фанатично да се следва. Едни от най-ужасните години от човечеството са времената на религиозен фанатизъм, когато на всички всичко е "ясно".

Относно климатика и човека: не е едно и също. Климатиците не се размножават!!! Вижте, ако имаше малки климатичета, които се самосъздаваха можеше да допуснем, че са еволюирали по някакъв начин иначе сравнението е безсмислено.

Относно това, че създаваме компютри приличащи на нас. За това как е устроен човек имам бегла представа, но за компютрите знам повече и не мисля че човек мисли в двоичен код и целият е фрашкан с полупроводници ... Аз не съм останала с впечатлението, че всичко което създаваме прилича на нас. После законите и силите в природата са едни и същи това, че вече някой ги е използвал/еволюирал по някакъв начин не значи, че е направил патент.

Цитат
...То и на тия в CERN ентусиазмът им възлизаше на няколко милиарда евро   ...

Силви_ гледай на това като на отваряне на работни места за хора, които иначе ще се чудят какво да правят Peace. По принцип, ако се погледне бюджета на една страна то парите, които отиват за наука в %-но отношение не са много.

# 249
...Силви_ гледай на това като на отваряне на работни места за хора, които иначе ще се чудят какво да правят Peace. По принцип, ако се погледне бюджета на една страна то парите, които отиват за наука в %-но отношение не са много.

Ели, аз се шегувах.  Simple Smile
Но, си права, де - за чиста наука трудно може се извоюва добро финансиране. Бизнесът е друга бира. Там има бърза възвръщаемост, някак по-рентабилно им изглежда на някои Laughing.

За компютрите и мисловните процеси при човека - не търси пълна аналогия, по-скоро принципна... Сигурна съм, че ще забележиш сходството. Особено на функционално ниво. Човек не е фрашкан с диоди и транзистори, да - а направо с мега сложни биочипове. За щастие все още трудно се имитират от самия него. Напоследък се е хванал да се бъзика с основните програми (ДНК-то, регулациите на биохимично ниво), но не съм сигурна, че е съвсем наясно какво точно прави.

Последна редакция: пт, 28 авг 2009, 23:29 от Силви_

# 250
Е, то и аз се шегувах, ама не ми провървя.
Идеята с климатиците е, че способността да реагираш на определени условия по определен начин и на различни условия по различен начин може да е просто опция, а не особеност на спонтанно възникнал и упорито самоусъвършенстващ се феномен.

...не мисля че човек мисли в двоичен код и целият е фрашкан с полупроводници ...
Е, не само в "поезията" не може без абстрактно мислене.
Макар че "всяко сравнение куца", аналогиите тук са очевидни и както казва Силви - принципни.

... Аз не съм останала с впечатлението, че всичко което създаваме прилича на нас...
Кажи едно нещо, което да не прилича.
Имам предвид - от нещата, които очакваме да свършат някаква работа вместо нас и всъщност ги създаваме баш затова. За машините говоря, със "собствен", поне минимален "интелект" и особено - интелект.

Колкото по-комплексно и (едновременно с това) в по-сложни неща искаме да ни заместват, толкова повече имитираме себе си. Докато стигнем така до роботите-хуманоиди, но! още преди да сме се самоопознали толкова, че да се "самопреписваме" върху тях.
Измисляме ги човекоподобни по едното си въображение, преди да познаваме собствените си, управляващи самите нас, алгоритми.

# 251

Ели, аз се шегувах.  Simple Smile

За компютрите и мисловните процеси при човека - не търси пълна аналогия, по-скоро принципна... Сигурна съм, че ще забележиш сходството. Особено на функционално ниво. Човек не е фрашкан с диоди и транзистори, да - а направо с мега сложни биочипове. За щастие все още трудно се имитират от самия него. Напоследък се е хванал да се бъзика с основните програми (ДНК-то, регулациите на биохимично ниво), но не съм сигурна, че е съвсем наясно какво точно прави.

Аз разбрах за шегата Peace.

предполагам, че могат да се видят някакви принципни сходства с компютрите и нас, но ние сме изключително по-сложни системи, компютрите са много далеч от нас в много отношения. Не виждам по какъв начин те могат да се използват като доказателство за това, че създаваме неща по свое подобие без да познаваме себе си. Няма такова нещо, което компютрите да могат да правят, ние автоматично да сме го създали, а после да сме осъзнали, че и ние го имаме. Компютрите са много елементарни в начина си на действие, няма нищо което да е помогнало да преоткрием себе си. Ако бяхме създали компютер с ДНК преди да знаем, че го имаме, щях да се съглася, че е малко съмнително, но пак можеше да е чисто съвпадение и нямаше да е достатъчно доказателство hahaha.

# 252

Колкото по-комплексно и (едновременно с това) в по-сложни неща искаме да ни заместват, толкова повече имитираме себе си. Докато стигнем така до роботите-хуманоиди, но! още преди да сме се самоопознали толкова, че да се "самопреписваме" върху тях.
Измисляме ги човекоподобни по едното си въображение, преди да познаваме собствените си, управляващи самите нас, алгоритми.

Това го написах по-горе, наистина не знам коя от функциите на роботите имате предвид, която да е създадена по фантазия, а после да се е оказaло, че ние я имаме.

доста xopa наблюдават природата за да създават най-различни полезни и не неща Peace. Това е защото трудно се създават принципно нови неща, а и някои вече създали се са доста добри и стават за нашето ниво в момента. Наистина не виждам нищо в това което правим да е доказателство за това че не сме еволюирали. За роботите: пълно е c най-различни роботи по заводите, правят какво ли не и изобщо не приличат на нас.

Опита ни да създадем нещо приличащо на нас не е доказателство за произхода ни, а за нивото ни на знание.

Не го приемайте по този начин: това че смятам че нямате доказателство не значи автоматично, че сме еволюирали.

# 253
  • София
Ами... животът сам по себе си не е нещо чак толкова особено и... знам ли - неповторимо и необяснимо. В природата - неживата - има много примери за самоорганизация. И те никого не учудват или озадачават (макар нерядко да плашат). На мен ми се струва, че животът вероятно е предвидим и... повторим резултат от изходните условия. Които по всяка вероятност също са били детерминирани... като цяло.
Мисля, че хората, когато говорят за "живот" и за "еволюция" всъщност си мислят за себе си... за съзнанието. Как е еволюирало то, кои същества го притежават... не знам. Т.е. има ли амебата самосъзнание? А 10тата клетка на черния ми дроб? А нероденото? А скаридата? А вируса? А мравката? А рояка? Има ли ясна разграничителна линия, постепенно ли се появява, или просто всички го притежават? За съжаление няма как да попитаме... нито да измерим.
Но вирусите, които не са нито живи, нито неживи, си съществуват като пряко доказателство за еволюционния произход на живота на земята. Преходната форма си е тук.
Преди време тук бях писала за една моя теория за двойнствения произход на живота... Т.е. предполагам, че клетките и ДНК - в някаква прото- форма - са възникнали отделно и независимо едни от други... че ДНК са били обикновени паразити върху неразмножаващите се, случайно възникващи предшественици на клетките - предполагам, просто капка белтък с мембрана... или може би дори без истинска преграда. Но ДНК "преценява", че е по- добре да има постоянен приход на храна, отколкото да разчита на случайността и започва да отглежда клетки... както животновъда развъжда животните си - но не с някаква особено благородна цел, свързана с добруването на вида им, а просто понеже има нужда от постоянен източник на мръвка. Разбира се, старае се да отглежда здраво стадо, осъществява изкуствен подбор... също като гените.

Както и да е.

Какво ви кара да смятате, че не мислите двоично? 100 % мисленето при органичните мозъци е именно двоично - точно каквото и както се осъществява в процесорите, с електрични импулси.

# 254

Какво ви кара да смятате, че не мислите двоично? 100 % мисленето при органичните мозъци е именно двоично - точно каквото и както се осъществява в процесорите, с електрични импулси.

Ако мислихме двоично алгебрата на Бул щеше да е достатъчна да моделира нашето мислене. Това не е така. Още няма математически модел, който да моделира достатъчно добре мисленето ни. Логиката (алгебрата на Бул е всъщност част от математическата логика) е само подвид на нашето мислене, понякога Peace.

За живота не съм съгласна. На мен ми изглежда доста сложен. Пък и ние досега не сме оборили твърдението, че една система не може никога напълно да разбере начина си на работа.

Общи условия

Активация на акаунт