Зима чука ни на прага,МАРТенчето парти стяга! (2)

• 16 259
  • 292
  •   1
Отговори
# 270
Креми, Браво!!!
Гладах материала на бтв, браво на тебе!!!
 Hug

малко много снимки от нас: http://nyc.moifoto.ru/86216
и малко снимки от рожденния ми ден : http://nyc.moifoto.ru/87231
на всички много цунки, сори че не пиша хич напоследак, но нещо не ми стига времето за всичко

Последна редакция: ср, 28 яну 2009, 11:48 от nellson

# 271
  • In the jungle out there..
Добро утро и от мен Hug

Креми, гледах те по БиТиВИ Hug

На нас ни го сервираха същото преди няколко дни #Cussing out Директорката, обаче, е много печена и ни каза да си вземем бележка от личен лекар, че препоръчва детето да продължи да посещава ясла след навършване на 3г. Има право на това по чл. 2, т.3 от НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ КУХНИ И ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ. По принцип в една такава бележка трябва да има някаква диагноза или причина, напр. проблеми със социалната адаптация, но нашата беше съвсем обща, нещо от сорта: Препоръчвам детето да продължи да посещава ДЯ след навършване на 3г. на обикновен зелен талон с подпис и печат. Казаха, че върши работа. Т.е. излиза, че всичко е в ръцете на директора. Ако иска да ви влезе в положението - може, но трябва да има нещо черно на бяло.

Това е, което имам като информация.....

Зории, много хубави новини Hug Занапред само с такива да се разписваш Wink

Никола за сега е здрав Praynig Тъпча го с фрешове сутрин и вечер, давам осцилококцинум веднъж седмично и засега удържаме фронта Wink Ходи на ясла с голямо удоволствие, даже и събота и неделя иска да ходи Joy

По отношение на самостоятелността, горе-долу се справя. Може да яде сам, в яслата го научиха. Само супите му ги давам аз, че иначе става мазало Mr. Green Съблича се сам до голо всяка сутрин и казва "аз съм готов" Joy С обличането му е по-трудно, в 90% от случаите пантуфите му са разменени, чорапите са един на лице, един наопаки и с петата отгоре Laughing Вчера след яслата гледам гащите му с ръбовете навън и предното отзад, явно сам се е обличал и в яслата...До тоалетна не ходи сам, защото пишка прав, стъпил на тоалетната чиния и изобщо не иска седнал, в яслата как го убеждават, не знам. За голямата нужда, пак някой трябва да го качи на т. чиния, но след това ни гони да излезем и да затворим вратата, че "миише лошо" Grinning

Чао!

# 272
Аз нищо не разбрах с тези ДГ...
Сега като имаме кандидатура в сайта, февруари ще се прави ли друга. Ако детето е на 3 и не може да продължи в яслата не трябва ли да го вземат от следващия ден в дг... изобщо егати идиотщината. Аз от луда фенка на частното образование станах луда антифенка и сега се чудя кво ще става. Дано го приемат в градината до нас... Тоя номер с предварителното кандидатстване също не ми е ясен. Като ще активират кандидатурата на иван за дг на 06 март това значи ли че тези които са родени преди тази дата вече ще са заели местата... А кво ще правят тея дето децата им са родени на 31.12 примерно и тогава ще им се активира кандидатстването... Изобщо луда работа... Трябва да се насерат тея яко, че да си оправят бакиите, че ....

# 273
Герчо, мисля че това с активирането на кандидатурата в деня на навършване на 3г отпадна. Всички кандидатури ще се активират, когато измислят новия регламент и го приложат, съответно, в безумната си онлайн система. Ето: http://kg.sofia.bg/?page=news&id=117
Ако го изгонят от ясла март, не, не може да тръгне на градина на следващия ден, може септември. Това е положението. Това важи само за общинските ясли, разбира се, частните са друга ракия...

# 274
Хмъ... това със сигурност противоречи на поне 5 закона в БГ... моге да се напише писмо до комисаря в брюксел, които отговаря за социалните дейности. Някой с добър англ трябва да види кой е...
Аз лично съм писала и съм получавала адекватни отговори...
Ако ми остане време мога да прегледам на кои закони противоречи тази наредба...

# 275
Забравих да напиша - Иван яде сам, облича се сам, обува се сам, със събличането се оправя за долната половина на тялото, с блузата успява само да си извади ръцете и му остава като шал около врата, с чорапите изобщо и затова детето решава въпроса радикално - твърди, че му е топло на краката и затова няма да слага чорапи  Joy Joy Joy. Демек измъква се хитро от проблемите - явно ще става политик  Joy Joy Joy. Пишка и ака на гърне сам, проблема е, че не му пука, че е с насран гъз а директно вдига гащите, та ние стоим нащрек да го дебнем  Joy. И се къпе сам - аз дооправям само главата, че с изплакването е скаран

# 276
Гледайте репортажа с Кремена. Пак никой не е виновен! Не значело това, което ние сме си мислели, директорките били тълкували грешно ooooh! #Cussing out

Открий разликите:

Старата наредба:
Чл. 22. (1) Децата в детските ясли се изписват след навършване на 3 г. в следните срокове:
1. от 1 юни до 20 юни за родените от 1 януари до 30 юни;
2. от 1 септември до 15 септември за родените от 1 юли до 30 декември;
3. целогодишно, ако на детето е осигурено място в детска градина.

Новата наредба:
НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ КУХНИ И ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ
(Обн. ДВ. бр.103 от 2 Декември 2008г.)
....
Чл. 2. (1) Детските ясли са организационно обособени структури, в които медицински и други специалисти осъществяват отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст.
(2) По изключение при наличие на медицински показания може да се разреши оставането на деца в детски ясли до шест месеца след навършване на тригодишна възраст.

Вие как тълкувате тази промяна?

Последна редакция: ср, 28 яну 2009, 16:07 от kalaza

# 277
Не мога да го гледам, че съм на работа... Обаче според това което си копнала това е 1991 година - тоест не е ново, а съвсем старо... Или сте подпалили фитили с нещо, което не е актуално или е копирано грешно обнародване

ето малко инфо и от мен ако някой е решил да пише в Брюксел

Значи на първо четене:
Чл. Чл. 48.
(1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.
(3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа.
(4) Никой не може да бъде заставян да извършва принудителен труд.

Според Конституцията имаме гарантирано право от държавата на труд. Според национална стратегия за развитието на детето 2008 - 2018 Г., Издадена от Народното събрание Приета с Решение за приемане на Национална стратегия за детето 2008 - 2018 г., Обн. ДВ. бр.14 от 12 Февруари 2008г.
Зачитане на отговорностите, правата и задълженията на родителите.Според закона за защита на детето Родителите са длъжни да придружават децата си или да осигурят пълнолетно дееспособно лице за придружител на децата си до 16-годишна възраст на обществени места след 22,00 ч.
Тоест ако детето бъде изключено от детска градина се нарушава конституционното право на всеки гражданин на труд. От друга страна в случай, че родителя отстоява това свое право, гарантирано му и от Националната стратегия за детето нарушава закона за защита на детето.
Също така:
 (2) (Нова - ДВ, бр. 36 от 2003 г.) Държавата защитава и гарантира основните права на детето във всички сфери на обществения живот за всички групи деца съобразно възрастта, социалния статус, физическото, здравословно и психическо състояние, като осигурява на всички подходяща икономическа, социална и културна среда, образование, свобода на възгледите и сигурност.

Иначе в частните градини положението е трагично - 500 лева на месец. 200 лева за консумативи и учебници в началото на годината, а вчера попълвах въпросник с кво мога да помогна за изграждането на площадка за учене на улично движение  Joy. 5 дни е депресиран иван и нещо го тормози. Вчера говоря с директорката, че нещо го мъчи от градината и изведнъж О, чудо! детето снощи каза, че всичко вече е наред и е добър и учителката го обича. Направо се чудя кво са му говорили и с кво са го тормозили в ДГ, че да му насадят комплекси, че е лош, които да изчезнат с магическа пръчка след моя разговор с директорката. Мога да разказвам още, ама няма смисъл... Ще ходи на държавна градина ако го приемат и това е. В същия разговор и обясних, че иван в последния месец не е казал нито една английска дума и дали имат още уроци. И О, чудо! Връща се детето от градина и ми казва - имахме ангийски. Кво научи, Иване! Ами... Би куаят! Направо ми се опънаха нервичките още повече! Може ли една дума да научат и тя е да млъкнат! В държавните поне има някакъв контрол и възпитание, щото в частните очевидно няма. А ДГ на иван се води добра... Представям си кво е по апартаментните ДГ, където една леля гледа деца от 2-5 години накуп

# 278
Редактирах се Peace

# 279
момичета ,много Ви благодаря. Факт е,че кмета си изми рьцете с министерство на здравеопазването и че няма да се направи нищо по впьроса. Обаче аз няма да оставя така нещатата,така и така ще сьм си вкьщи и ще гледам Марти ще имам достатьчно свободно време да се занимая с вьпроса. Само сьжалявам,че от телевизията дадоха толкова малко време,имаше още много неща за които исках да говоря.

Герчо,много полезна информация. Моля те ,ако се сетиш  за други такива закони пиши ги. Колкото по-обоснова информация се сьбере,толкова по-добре.

Измислили сме и още една мярка ,но ще я оставим за краен случай и не искам още да я оповестявам в нета,че знам ли как ще извьртятя нещата. 

# 280
Хей Креми, браво, гледах те сутринта. дано се реши някак този проблем и да не ви извиват така ръцете Confused

Лили, страхотни снимки, веднага си личи хубавия апарат. А Катето колко е пораснала само, източила се е доста на височина май Grinning

Зоуи, ще го изям този Дани Laughing

Али също иска да се облича и съблича сама. Какво да я правя, досадно е, ама чакам я. Иначе е нежна душа, да. Много е чувствителна и ако го удариш на чувства и отговорност успяваш обикновено да й пребориш ината. Така я преборихме най-после да си спи в кревата. Мелих една вечер около час какво представляват обещанията, защо трябва да се спазват, как правят възпитаните хора и пр.и пр.Тя не даде вид да се впечатлява, но на следващата вечер отиде, легна в кревата си и оттогава спи там без коментари /освен разбира се самоласкателства от типа " аз съм много възпитана, аз си държа на обещанията" Crazy/

# 281
Привет. Wink
А аз това за яслите го знаех от преди...а се оказва,че сега го въвели.Когато Яна беше на 4 месеца,реших да подам молба за ясла,но след като навърши 2 г. да започне.Директорката ми каза,че ако започне на 2 г. наесен,всъщност само зимата ще трябва да изкара там и да напусне,след като стане на 3 г.Това беше една от причините да си остана в къщи толкова дълго,не си струваше да я дам на ясла само за зимния период,когато боледуват.Оказва се,че ме е пратила в трета глуха..Абе лоша работа.
Янето е добре вече...пу-пу.Само с Т минахме,нищо друго.Вирус явно.
Аз днес си подадох молбата за напускане и....нещо ми се реве сега...луда работа. SadХем,за тези 3 г. всичките ми колеги напуснаха и така или иначе,ще съм в нов колектив.Ама ми стана мъчно,като отидох.Още не мога да се успокоя,да вляза в ритъм,много съм напрегната.Дано е за добро и по-бързо да се адаптирам...че ще се зомбирам иначе,яко безсъние ме гони.

# 282
Ей голямо мълчание цари тук...

Аз също имам притеснения заради градината, че с тези нови наредби няма да мога да я набутам в градината където работи свеки, което е супер тъпо...

Катя има страшна мания да ходи боса. Досега си събуваше само пантофите, но от скоро иска да е всъвсем боса и ми става лошо вече да я обувам и тя пак да се събува и така до безкрай. Честно ви казвам, много съм уморена вече , сили нямам за нищо...

# 283
Здравейте и от мен!
Аз не съм писала отдавна, то не че има какво особено. Александра е добре, предпочетох през януари и февруари да си седи вкъщи, директорката на детската каза, че няма проблем, само да занеса бележка от педиатърката. Аз сега нещо не разбрах, Алекс веднага като навърши 3 на 27.03. ли ще я преместят в Първа група?
В последно време Алекс е станала много привързана към мен, преди не искаше да ме види, сега постоянно реве за мен, вечер не иска да заспива, ако не легна до нея, въобще страшна работа. А аз ако легна при нея заспивам и после, ако не се преместя веднага в моето легло, ами нещо малко се разсъня и няма заспиване до по нощите.
Сега имам и много работа, защото едната ми колежка е болна и ще отсъства около месец и е някаква лудница, дано има поне финансово отражение, защото няма да се разберем така с шефа, в петък влизах при него да говорим, обещава, но дали ще изпълни, леко се съмнявам
Единственото хубаво нещо е, че ще ходя в Египет на 14.02, не на романтична екскурзия, не се подвеждайте от датата:  Joy, за една седмица, малко ме е страх, защото не съм се возила нито на самолет, нито на кораб, а до там ще летим естествено, после се записахме и на Круиз по Нил, въобще... После трябва да се видим живи и здрави, да показвам снимки. След това на 28.02 Алекс ще е шаферка на леля си (на баща й - сестра) на сватба, още рокля не сме купили, кога ще стане, незнам...
Хайде лек ден и успешна седмица, а и поздрави на Надето за новите й успехи, Зори, дано всичко е ок и при теб и бързо оздравяване на болничките.

# 284
Здравейте! 'Айде и аз да се разпиша малко, че само ви чета скришом Simple Smile
Преско също е добре, да чукна на дърво, изкара само лека хрема досега... Сега ще чакаме големия грип, дето го предричат, че идва. Вие правите ли нещо превантивно?

Наде, да ти кажа за работата не го мисли! Ще мина толкова бързо, че няма да го усетиш. Аз смених работата си след 8 г!!! и мислех, че няма да го преживея, но само след месец вече рядко се сещах за предната... Така че хич не се и тормози. Всяка смяна е за хубаво! Hug

Мики, тези снимки ми върнаха стграхотни спомени. Аз съм ходила в Рим 2 пъти и има чувството, че и 200 пъти да ида, все няма да ми стигне - невероятен град е! Обаче снимката с РАЗПРОДАЖБА най- ме изкефи. Simple Smile

Силве, приятно изкарване в Египет! Няма от какво да те е страх! Само се приготви психически за мизерията - да не й обръщаш внимание. А другото е фантастично изживяване. Вземи си да имаш вафли, солети и ей такива неща, че там храната извън хотела не става... Аааа, и не се връзвайте да купувате нищо преди да сте му свалили цената 3-4 пъти!! Това е проверено  Joy

Да ви кажа само и за Терина и Елина: Елито е минала операцията, сега ходят на настройки на апаратчето и ще тръгват на специализирана градина. Докторите са казали, че има надежда да проговори детето пак. Така че от името на всички й казах, че стискаме палци по-бързо да се случи това.

От мен толкоз. Като остане някоя събота-неделя време, пак ще пиша. Hug  Hug  Hug

Общи условия

Активация на акаунт