ЮНСКИ мами 2009; Тема №12

• 13 558
  • 281
  •   1
Отговори
# 150
За съжаление цените са доста високи за почти всичко - изследвания, лекарства, дрехи за бременни, козметика.....
Но здравето и щастието явно имат цена в този случаи.
Предпочитам да дам тези пари без да ме е яд, отколкото да си ги спестя и после да съжалявам цял живот.

А за движението е нормално бебето ти да не е толкова шавливо, всяко е различно.

# 151
Да, и аз не пестя пари за здраве. И добре че можем да си го позволяваме.  Попитах за всеки случай, защото не знам кое се покрива от Здравната каса и кое не.

Франческа, взе ли си Ескимо-3? Почти 100% сигурна съм, че отличното състояние на кръвната ми картина и изобщо всички други показатели са такива благодарение на него. Лекарят ми каза, че няма нужда да взимам витамини, само повече плодове да похапвам.

# 152
Здравейте! За БХС на мен докторът ми каза, че няма нужда да е на гладно.

# 153
  • София
Здравейте,
Днес дадох кръв за БХС. Няма изискване да е на гладно.

# 154
Viper  до Майчин дом или ходи? Много ли се чака там?
Аз ще ходя за БХС в сряда там на ехограф и да ми вземат кръв. Няма предварително записване за часове.
Вземането на кръв като процедура не би трябвало да трае повече от 5 мин. Аз от това не се плаша изобщо, свикнала съм да ме бодат.
Гъделичкова ти можеш да отидеш направо в Майчин дом и за ехографа и за кръвта, но тогава сигурно ще е по-скъпо. Мисля към  приблизително към 100 лева ( 40 лева кръв и 50 -60 лева ехограф).

# 155
Здравейте мамчета! И аз съм една, здраве и живот, бъдеща юнска мама! Терминът ми е на 26-ти юни. Имам си и момченце на 8 месеца, т.е. съм и една настояща априлска мама Rolling Eyes
Прочетох темата доста старателно и ще ви споделя мнението си. Всеобща заблуда е че БХС е платен- не е, но само някой клиники работят с НЗОК, ще потърся из  нета кои точно. Аз самата миналата година си правих БХС в Майчин дом(не само там се прави между другото), там ми правиха и амниоцентеза заради повишено ниво на един от хормоните- оказа се че имам ювеларна хипертония и пих някой лекарства. Платих си всичко, но в последствие разбрах, че може и по здравна каса. За наблюдение по време на бременност съм отвратена от Майчин дом- на никой не препоръчвам, аз самата тогава се преместих още след първия преглед в кварталната поликлиника, където беше много по-добре. Иначе специалистите им са много добри, спор няма, генетичната им лаборатория също.  ФМ си правих тогава в тази частната клиника до зоологическата( избяга ми името от главата) при една невероятна докторка- пренатален кардиолог, преглежда ме поне40-50мин., всичко му видя на бебо, но струваше ако не се лъжа към 150лв.!
За рибеното масло не знам, но на това раздаване съм се надъхала да не пия витамини, които всъщност са си хранителни добавки и поне аз страшно много напълнях, а на ето това http://www.goldenapple-bg.net/display.php?page=products , моя близка ги взима по време на бременността си и е много доволна!
За раждането...ражда се, няма къде да се мърда Hug Много съм против раждането у дома- много неща могат да се объркат и дори и да има лекар и акушер, което пък е рядкост без техника си е страшно!
Много съм приказлива май май- стискам палци на всички тук и искрено съчувствам на майчетата, които са загубили бебчовците си!

# 156
  • София
Да, до Майчин дом. Не се чака много. Бях там в 10,00ч, в 11,00 вече бях на бюрото си в Хаджи Димитър.
Иначе ехографската ми снимка струваше 30лв в частния кабинет на лекаря, който ми води ЖК. Той ми написа и нещо като направление, но не точно, в което беше описал данните от ехографските снимки, та затова в МД не са ме бавели с попълване на тяхната бланка. БХС струваше 37лв общо. Резултатите ще са готови след 4 работни дни.

# 157
  • Germany
Здравейте и от мен.
Аз днес бях 1во при моята лекарка и после до Майчин дом за БХС. Бебчо се развива нормално, според нея съм в 16та седмица и бебчето си отговаряше точно, даже малко отгоре. Взе ми секрет за микробиология и цитонамазка. Каза, че най вероятно ще си имаме пак момченце, но ще потвърди доц. Томова в края на месеца. На 29.12 съм на фетална морфология и чакам с нетърпение да разбера. Искаше ми се този път да имаме принцеса, но и един чаровен малък мъж няма да върнем Simple Smile.
Хубав и усмихнат ден на всички!

# 158
Moni, честит втори мъж! .

Днес ми е първият работен ден след 5 дни болнични и се чувствам като парцал. Sad
Така искам да си седя у дома, но няма.

# 159
Отврат милата много е кофти с тези натоварени професии, аз тази година реших да не работя защото освен с магазина се занимавам и с деца и не мога да си представя да не съм в кондиция около тях, пък и те доста боледуват и често ме заразяват, така че реших да си почина и да си родя спокойно.

# 160
И аз с мъка на сърцето идвам тези дни на работа. Чувствам се вече до дупка изцедена, а седмицата ще е страшно натоварена. Мислите ми са съвсем другаде, днес адски ми се спи. Стискайте зъби, още малко остава. Като знам от другата седмица каква почивка се заформя, ще се спукам от спане и лежане  Laughing

# 161
За съжаление цените са доста високи за почти всичко - изследвания, лекарства, дрехи за бременни, козметика.....
Но здравето и щастието явно имат цена в този случаи.
Предпочитам да дам тези пари без да ме е яд, отколкото да си ги спестя и после да съжалявам цял живот.

Аз съм на привърженик на същия принцип що се касае до здраве-  аз всяка  година  си правя почти всички задължителни общи кръвни  изследвания -просто ей така профилактично - това може да се каже го правя от 19год- на запад повечето хора си ги правят, не е задължително да имаш проблем, следиш си здравето!

Ходих сега до магазина на Фритьоф Нансен и се сдобих с много сладки дънки за бременни, теснички, не като предните, има страхотни модели блузки, не за бременни естествено, но повечето им модели стават и за нас! Довечера ще водя френда, да ми купи една, че се влюбих в една блузка, тип жилетка, стоеше ми умопомрачително, ама струваше 90лв и нямах още толкова, като купих дънките!Тя може да се носи и след това, страхотна е! Голям разсипник съм на пари!! Embarassed Цените не са чак толкова ниски в този магазин, всички дънки са над 60лв и нагоре, блузките също!

# 162
Цитат
А за БХС-то много ли кръв вземат? Миналата седмица си правих цялостна кръвна картина, взеха ми 2 шишенца кръв, едва издържах и не знам как ще го понеса отново. И на гладно ли трябва да я вземат? Четох някъде, че се отива без предварително записан час. Какво още включва БХС-то?
Не се взима много кръв,доколкото помня нямаше и 1 ml. Не е задлжително да е на гладно.При мен изследването включваше спина бифида,с-м на Даун(тризомия 21) и с-м на Едуардс(тризомия 18).

На мен тази седмица ми е последната работна за тази година и нямам търпение вече да свършва и да се отдам на почивка Hug

# 163
Здравейте и от мен. Днес си взех изследваният, които си правих миналата седмица заедно с БХС и се притесних, че тромбоцитите са ми под нормата. Долната граница е 150, а моите са 144. Докторът каза, че ще го обсъдим, когато излязат всички резултати, но на мен ми е притеснено. Дали някой от вас е имал подобен проблем@ Thinking
А за това кое се плаща и кое не и на мен вече ми омръзна. Поне да я махнат тази здравна каса и да се знае, че всичко е платено, а не да гледат на теб, като трето качество човек. Днес личната ми лекарка ми потърси 2,20 лв. за това, че ми написа някакъв документ, отидох настинала, а тя дори и не ме прегледа. След това реват, че касата им отпуска малко пари, Аз за 6 години от както съм в България, за първи път отивам на лекари взимам направлние.
Само от гинеколога ми не смея да се оплача, че сме приятели от 20 години и до сега не ми е взел 1 лв. Всеки път ме гледа на ехограф и смея да кажа, че в нашия район е един от най-добрите.

# 164
Момичета ето инфо за безплатния БХС http://bglog.net/bebelog/8754

Шапка свалям на работещите бременни- аз и предишната бременност си седях у дома( професията ми не позволяваше) и да ви призная на моменти много откачах от скука, но сега бебчо ми пълни времето и се радвам, че имам възможност да прекарваме заедно бременските ми мигове!

Колкото до пола- не искам да знам какво ще е бебчето, искам изненадка. И предния път не исках да знам, но след амниоцентезата нямаше как Confused

Общи условия

Активация на акаунт