Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са някои здравословни алтернативи на сладкишите?
Какви са основните разлики между захарта и алкалоидите?
Какво показва експериментът с мишки, според професора от университета в Принстън?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са някои здравословни алтернативи на сладкишите?
-
Какви са основните разлики между захарта и алкалоидите?
Основните разлики между захарта и алкалоидите са, че захарта е дизахархидрат, по-специално захар (C12H22O11), докато алкалоидите са азотсъдържащи органични съединения с физиологично въздействие върху нервната система на хората и животните. Алкалоидите са производни на аминокиселини и имат основен характер, което ги отличава от захарта.
-
Какво показва експериментът с мишки, според професора от университета в Принстън?
Експериментът с мишки показва, че захарта може да предизвика зависимост подобно на алкохола и наркотиците. Мишките, които бяха приучени към неестествено големи количества захар, показаха промени в поведението си, депресивно състояние при спиране на приема и силно желание за захар. Освен това мишките се опитваха да получат сладкото вещество дори след принудителното му отнемане и изискваха по-високи дози от преди.
-
Какви са основните причини за ограничаване на приема на захар?
-
Какви са някои от последиците от пристрастяването към сладкото?
) гледам Сами да не ме вижда.
!
.Започнах да променям цялата тази зависимост към подсладените "храни" ,горе-долу когато забременях.Абсолутно съм съгласна с тезата ,че захарта е наркотик.Колкото повече и по-често я консумираш,толкова повече ти се иска.Сещам се за един случай....Бях на около 14-15 години и посред нощите ми се прияде вафла.Скочих в едни гащи и тъй като наблизох нямах денонощен магазин,ходих около 2,5 километра ,за да си купя вафла
-старая се да го избегна! Фен е на меда и плодовете(което ми допада).Т.е. в/у него прилагам точно обратната тактика, която е прилагана в/у мен.Гледам да го ограничавам,защото се надявам така да го предпазя.Много от вас ще кажат :"Ееееее,то пък една вафла или кроасан" .Не е така.Децата много бързо свикват с тези приятни за рецепторите храни.Днес една,утре една и хоп-ние всеки ден следобед се тъпчим с кросан(примерно де).В следствие на това мое чудесно хранене аз си навлякох престой в болница за гастрит с обезводняване и при хранене с пържена храна,аз задължително съм с болки в стомаха.Мисля ,че всички трябва да внимаваме кога,какво даваме на децата си ...Не казвам,че никога не е опитвал шоколад или от онези кроасани с крем брюле....И все пак сикам максимално да избегна приема на тези храни,защото тяхната консумация се превръща в досаден навик!