Примерна схема на захранване (11)

• 50 535
  • 701
  •   1
Отговори
# 480
Home_raider, по какъв начин си въвела зелената чушка? Не знам дали има пюре с чушка, а ако домашна я правя - печена ли... идея си нямам просто  Rolling Eyes

# 481
Момичета, дайте ми идеи за храни за хранене с пръсти и как и откога да стане въвеждането на по едра храна (в момента давам пасирана)?
Нели обожава да яде с пръсти. Давам й плодове: банан, круша (мека), ябълка (нея само я смуче де), белени зърна грозде, нектарини, пъпеш. Обича също авокадо (не знам плод ли е, май е зеленчук), краставица, варен картоф от нашето ядене. Сиренето също си го яде с ръце (както писах в по-горен пост), гризе хляб, дърпа от ръцете ни парчета пица или закуски, от време на време по някоя солета също. Аз давам бисквити, бебешки, преди ги харесваше, сега не, май предпочита соленичко. Давала съм и сушена кайсия но не е най-подходяща. И други неща сигурно съм давала но сега не се сещам.
Въобще всяка храна която мога й предлагам за ядене с пръсти, тя ужасно се забавлява и мисля че се чувства по-голяма и независима:) Пък и аз си измивам чиниите докато тя се храни:)
Иначе яде по-едра храна откакто стана на около 9 месеца, дотогава искаше само гладко пасирани пюрета. Сега тях не ги иска, иска да дъвче.

# 482
  • София
Home_raider, по какъв начин си въвела зелената чушка? Не знам дали има пюре с чушка, а ако домашна я правя - печена ли... идея си нямам просто  Rolling Eyes
Джоли, няма пюрета с чушка. Ако има евентуално на Ганчев, но не съм сигурна. Аз я дадох варена на пара. Така самата люспа се отделя много лясно. И не прекалявай с количеството, защото има доста силен аромат. Сложи по-скоро като овкусяване на пюрето.

# 483
Та по повод на приготвянето на кашата с вода се зачудих дали човечето получава достатъчно мляко ...
Дали не е по-добре да правя млечна каша? ...
Няма нужда от млечна каша, щом кърмиш след това.
Малко или много кърма, детето си взима колкото има нужда.

Каша с кърма е удачно за началото на захранването, заради по-познатия вкус.
След това няма смисъл от каша с кърма или с АМ, ако дохранваш с кърмене и имате поне 4-5 пъти кърмене за денонощие на тази възраст.
Каша с АМ е удачна и при цялостно заместване на кърма с храна.

Като цяло кърменето е добре за възрастта.

На моят син му се гади от вкуса на водата ...
Активните кърмачета 'пропиват' вода и на 1 год.
Но е много важно винаги да се предлага - без да се насилва.
Ако иска, ще пие. Търпение.

Не бих могла да ти кажа.

# 484
Месо
Може да се въведе още един месо – но нека това не е приоритет, където се отвори ‘дупка’ между другите храни. Ако целта е да се разнообрази с повече готови пюрета, тогава го въведи преди другите храни.

Елда
Кашите са приоритет предвид възрастта и разнообразното хранене – могат да се въведат поне още 2-3 зърна, между тях се вкарват нови храни (може плодове и зеленчуци, може месо).

Млечни
Сиренето е добър избор за въвеждане на стандартни млечни продукти. Извара също може, въпреки че тя е спорен продукт в детското захранване. За възраст и начин на въвеждане – има много линкове накуп 3-4 стр. назад.

Жълтък
Жълтъкът може да се даде преди млечните, може след тях. Така или иначе детето е над 9 месеца, така че възрастта сама по себе си е подходяща и при по-предпазливо захранване. Не може да се разчита много на жълтъка за повишаване на хемоглобина – съвременните тенденции са разумни количества жълтък (не повече от 2-3 седмично, а не редуване през ден с месо). Така че решението е рационално хранене като цяло.

Косе Босе, елдата хистаминова храна ли е
Елдата не е проблем.
Много храни съдържат хистамин или имат способност да освобождават хистамин от клетките. Истински проблемните по тези два показателя са бананите, доматите, спанака, ягодите. За тези няма разминаване когато става въпрос за детско хранене, иначе има най-различни списъци за храните, които съдържат/освобождават хистамин. Елдата не е повод за притеснение.

# 485
Косе Босе,искам да те попитам какво е най-подходящо да се дава за вечеря в нашият случай (...)

В момента режимът ви е хубав, но наистина става сложно с отпадането на кърменето и нежеланието за млечни продукти.

Може плодово пюре с АМ – ако е без зърнена добавка, дали би го хапнала? Хубаво е да се дава още малко мляко, пюрето се получава малко повече за деня, но пък така последното хранене остава по-леко и същевременно млечно.

Другият вариант е кашата или супата със сухар да се предлагат около 20 ч. вместо последното кърмене в 21 ч. Тогава в 17-17:30 може да даваш повече банан или друг плод. Вероятно предпочиташ да й даваш чисти плодове на това хранене, но може би временно да добавяш бисквита или нещо малко, но калорично - колкото да изчака хранене в 20 ч.

не знам в каква последователност да въведа заешкото месо, сирене, масло, жълтък и глутеновите ядки.

заешко – глутен – масло – сирене – жълтък
заешко – глутен – масло – жълтък – сирене

Може да започнеш със заешкото, за да имаш възможност да предлагаш по-разнообразни пюрета. Ако се приготвя домашна храна, и два вида месо са достатъчни на този етап. Но ако даваш готови пюрета, заешкото би дало възможност за повече неща в менюто.

След това е добре да се въведе глутен:
- 8 м. е разумна възраст: не се прибързва, но и не се отлага прекалено много
- това ще разнообрази значително храненето: и кашите, и обедното хранене

След това може да се пробват млечни, това прави възраст 8.5-9 месеца:
- масло и сирене са достатъчни за начало
- маслото е калорично, с важни витамини и вкусно: ще допълни рационално режима
- сиренето може да се въведе седмица след маслото; или след маслото да се вкара нещо ново (плод, зеленчук, месо, зърна) и едва тогава да се даде сирене; може да се даде масло, после жълтък, а сиренето остава през 9 м.

Жълтъкът се предлага около 9-10 м.:
- при по-предпазливо захранване спорните храни могат да се оставят за по-късен етап
- ако се предлагат 3 вида месо и сравнително често, няма причина да се бърза с жълтъка

# 486
Сикрет гърл, ако си давала храната няколко дни наред, според мен може да се счита за въведена. (Хм, и аз имам син Боян и той е на 6м., ама моят е ящен... само дето водата не признава...)
Села Ви, давам изворна вода Девин.
Е, моят Боян пък вода пие, пюре не яде:) Мда, се ла ви:)

# 487
Косе Босе,благодаря ти много    newsm51  Това е труден период за нас и съм по-спокойна след твоят отговор.
Не се бях сещала за плодово пюре с АМ.
Ще пробвам и двата варианта да видя как ще се чувства детето.
Мисля да увелича и количеството АМ в кашите с още 2мер.лъж. така се получават 16лъж.за деня=480мл мляко.

# 488
Косе Босе, хиляди благодарности.  Hug Твоята помощ е безценна.  bouquet

# 489
Момичета, как сте въвели елдата???Днес пробвах една лъжица каша от елда да омеся с пюре от тиквички, е няма такава гадост. Толкова кофти мирише, че на мен ми се  Sick Дадох на детето половината Embarassed, просто не посмя повече. Тъй като на обяд давам зеленчуково пюре, а сед обяд оризова каша с плодово пюре, та се чудя как да я включа тая елда Thinking
Моля който е давал елда да сподели как я е въвел и дали във вид на каша пак е толкова миризлива ooooh! Само да добява, че използвам брашно от елда, не готова каша.

Jeni B сега прочетох, че ти правиш каша от елда. Кажи дали така гадно мирише?

# 490
аз въведох елдата преди няколко дни с каша елда на Хип. Направих малко и дадох 5-6 лъжици сутринта, следващите дни постепенно увеличавам количеството,но все още я давам само сутрин. Не съм забелязала неприятен аромат,даже напротив,но може би защото е готова каша...

# 491
Елда има странен вкус.. но не съсем .. Simple Smile защото не е типичен продукт за България Simple Smile
Инче, че е специфичен - така е Simple Smile
Чак пък силен и гаден..
Синът ми и до нес я обожава във всякакви комбинации - плодове, зеленчуци, масло и сирене, мед... Но тов му беше една от първите храни и редовно му давам, заради желязото  Peace

# 492
Аз като варя елда, ми мирише на боза. Вкуса й наистина е по-особен, но мисля, че е заради това, че не сми свикнали  него. Моето диване го ядеше, само докато й правех инстантна каша от елда с кърма или в супа с леща.

Косе Босе, благодаря за отговора!   bouquet

# 493
duhi_puhi аз съм леко казано ужасена от миризмата и вкуса Whistling Само да те питам ти с готова каша ли си правила или с брашно

# 494
duhi_puhi аз съм леко казано ужасена от миризмата и вкуса Whistling Само да те питам ти с готова каша ли си правила или с брашно
Ами каши съм ползвала готви на Беби Колинска - ама спряха да ги внасят мисля.. и на Хип..
Иначе най-често купувам чиста елда, кисна от вечерта, сутринта варя и пасирам..
Брашно не съм взимала..

Общи условия

Активация на акаунт