Машина за хляб - 13 част

• 91 405
  • 997
  •   1
Отговори
# 750
Казвайте навреме как са станали козунаците,че да спа спокойно.......

# 751
Благодаря, Кети, за генералната суха тренировка. Утре - на живо Simple Smile

# 752
  • Разград
Ето ме.Да разкажа и моите премеждия с първият ми козунак в машината.
Всичко по план,яйцата на стайна температура,млякото затоплено,поради липса на прясна мая сложих 2 чл суха мая,мазнината-свинска мас и олио смесено.Всичко направих както е обяснено в рецептата.Добавих и настъргана лимонова кора.Изчислявах минутите,наблюдавах процеса,изпотих се пет пъти от притеснение.След последното замесване,с намазнени ръце извадих тестото разделих го бързо на три и го сплетох,нямало нищо страшно,много бързо стана и видях,че тестото е супер.Малко преди да почне да пече намазах с жълтък и поръсих със захар.Започна да пече,оставаха 30 минути,но тестото беше стигнало стъклото и се зачудих какво да правя,щеше да остане сурово отгоре по средата.Включих фурната на 180 градуса и 10 минути преди да приключи печенето извадих контейнерчето с козунака и го сложих в загрятата фурна да се доопече.И стана,въпреки,че няма много форма отгоре.
И снимки,това парченце е отчупено отгоре,то при печенето даже искаше да падне,но аз не му позволих.

За мен опитът е успешен.Много мек и пухкав,със страхотен аромат.
Следващият път ще намаля количеството на млякото,че това идва в повече на моята машинка.Отиде ми около 600 гр брашно,докато спря да маже под бъркалката,като проверявах тестото с пръст,натискам леко и щом си възвръща формата значи е готово.
Благодаря на Кети за рецептата.  bouquet

Последна редакция: пт, 23 яну 2009, 00:21 от max-mama

# 753
Здравейте   bouquet

Имаме много одавна машина за хляб Hitachi, но бяхме я позабравили. Сега аз съм пак в стихията си, от един-два месеца я ползвам усилено.  Grinning

Исках да попитам някой да има такава машина?

Много съм доволна, с една бъркалка е, не е за голям обем, но за нас е предостатъчен.  Peace Няма грешка, меси идеално - брашно по стените никога не ми е оставало. Ако случайно някой има такава, ще се радвам да сподели, защото като ви чета, виждам че програмите са по-различни от вашите, както и тяхната продължителност.

Лека вечер   bouquet

# 754
Мах -мама, ако знаеш как съм се смяла.И знаеш ли защо-защото същото се получи тази вечер и при мен.Доста късно пиша, но сега ми стана втория козунак.Същата история.Съпруга ми вика "Оня ден беше много хубав, направи  и за утре един", и аз започнах, защото исках и да разбера защо при някои момичета не се получава, та не устисках до утре и реших  да го направя.
И се започна-мляко същото, мая пак толкова и всичко останало.Реших този път да се застраховам да не би да съм писала по-малко брашно, та да не се получава при другите момичета и вместо 600 гр., сложих 700 гр.Машината ми е до 1,5 кг., и реших , че няма нищо страшно от малко повече брашно./в книжката ми има рецепти за хляб даже с 900гр.брашно/ .И така всичко наред, сплетох го, започна да втасва, и всичко ОК.Леле, като започна да пече, като се издигна до капакаи се залепи за него, си викам - това няма да се опече отгоре, поне да е на конци.Да си кажа честно не очаквах добър резултат.Интересното е, че въобще не ми се напука отгоре като първия.Стоеше си цял и си личеше плетката, само дето много се наду. И започна едно гадаене -брашното ли дойде в повече, или маята разтворена в млякото много втаса.Е, тя наистина много втаса, щото се отплеснах по телефона и когато я погледнах,/ а беше оставена върху радиатора/млякото беше станало на пяна цялото.Въобще не ми дойде на ум да го доопека като теб във фурната.
Ето резултата.От тази снимка нататък, това е втория:

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=332548&pid=10157629

п.п.Оттеглям се за днес......Твърдо съм решила да опитвам пак , дакато разбера защо така се получи тази вечер.Едно е ясно, нещо трябва да се намали, за да не стават толкова големи и да се изпичат добре, макар че с първия нямах проблам.

# 755
Страшно козунаци!! Дано и аз се справя!

# 756
Страхотни козунаци !
Кети, каква ти е машинката, доста дълго ми се стори контейнерчето ?
Миналата година направих няколко опита, не че не се получи ,но... не  това, което исках.
За Коледа пробвах козунак с готова смес, но кой да погледне, че вътре си имало захар ooooh!. E, направих щолен без да искам  Laughing.
За Великден може да ме посети музата, сега си карам само на хляб, различни видове ,винаги добър резултат bowuu.
Латеа, за първи път виждам такава машинка, аз съм с ЕТА и засега съм доволна от нея. Peace

# 757
  • София
и двете сте се справили супер  bouquet - имат си и конци и всичко  Simple Smile

# 758
  • София
Каква е тази случка със сплитането? Направо върху осичките ли се пльоскат после?

# 759
  • Разград
Каква е тази случка със сплитането? Направо върху осичките ли се пльоскат после?

Сплитането е след последното премесване на тестото,за да е като косичка.Да,може да се махне бъркалката и тестото остава върху осичката,но аз от притеснение не успях да го направя,бързах да сложа тестото.

# 760
Поздравявам ви за козунаците, момичета! Аз само ви чета, не ми е дошла още музата да правя втори опит. Ще ви изчакам да направите всички възможни грешки Laughing, и тогава наготово Mr. Green ще се пробвам.

# 761
  • София
Гледах, точих лиги и реших че днес ще направя козунак в машината. Имам само няколко въпросчета. Машината ми е за 700 и 900 гр., ще ли да събере количеството козунак от рецептата на ketti?  Продуктите ще ги оставя да се климатизират на стайна темп., въпреки че в кухнята ми по-скоро могат да живеят полярни мечки отколкото хора, но ще затопля /за плетенето/. Мая имам само суха /френска и на д-р Йоткер/ как  и коя да ползвам / да разтварям ли в мляко или да я сложа така/? И последно, програмата основната ми е 3.00 ч за 900 гр хляб, но видях че има и за козунак, 2.55 минути. Дали да рискувам с нея, тъй като аз на основната има едно междинно премесване при второто втасване и все не го хващам кога точно се случва, а на програмата за козунак пише че е с повечко месене и по- дълго втасване. Да не изпусна момента със сплитането? Благодаря предварително, ако се получи ще снимам. Hug

# 762
  • Разград
Гледах, точих лиги и реших че днес ще направя козунак в машината. Имам само няколко въпросчета. Машината ми е за 700 и 900 гр., ще ли да събере количеството козунак от рецептата на ketti?  Продуктите ще ги оставя да се климатизират на стайна темп., въпреки че в кухнята ми по-скоро могат да живеят полярни мечки отколкото хора, но ще затопля /за плетенето/. Мая имам само суха /френска и на д-р Йоткер/ как  и коя да ползвам / да разтварям ли в мляко или да я сложа така/? И последно, програмата основната ми е 3.00 ч за 900 гр хляб, но видях че има и за козунак, 2.55 минути. Дали да рискувам с нея, тъй като аз на основната има едно междинно премесване при второто втасване и все не го хващам кога точно се случва, а на програмата за козунак пише че е с повечко месене и по- дълго втасване. Да не изпусна момента със сплитането? Благодаря предварително, ако се получи ще снимам. Hug

Според мен:
Трябва да намалиш количеството на прясното мляко от 175 мл на 120 мл.Съответно се намалява и количеството на брашното.Слагаш 480 гр и в процеса на месене добавяш колкото е необходимо.
Аз също нямах прясна мая и сложих 2 чл суха мая на Юва,която предварително разтворих в малко от затопленото мляко+ щипка захар и това след 5 минути добавих към яйцата.Опитай с маята на доктора.
Ползвай основната програма,по-подходяща е за козунак.
Ако имаш книжка виж там кое по колко минути прави машинката,за да се ориентираш кога е последното премесване.

# 763
  • Разград
ketti ,мен и така много ми хареса козунака,че даже опитах една хапка.И на сладост ми хареса.Много съм доволна,пак ще го правя,само този до свърши.
Моят мъж ме наблюдаваше само,без да коментира.То беше голяма радост,чак си целувах козунака.

# 764
  • София
BIZCOCHO, ползвах рецептата на Мах мама, ще се радвам ако ми дадеш и други  Simple Smile
180 мл топла вода(45-50 градуса)
2 яйца-предварително разбити
2 1/4 чл масло или маргарин-леко разтопен
3/4 чл сол
1 сл захар
3 чч брашно
3 чл суха мая

Момичета, козунаците са ви чудесни, за жалост аз нямам програма за козунаци  #Cussing out

Общи условия

Активация на акаунт