ИМА ЛИ ВДОВИЦИ/ВДОВЦИ СРЕД ВАС???

• 129 638
  • 969
  •   1
Отговори
# 810
Зависи от това какъв е бил бащата.
зле определено

# 811
Включвам се в темата,защото и нашия татко вече не е с нас.Скоро ще стане половин година,откакто почина и неговото отсъствие се чувства осезаемо,а сега по празниците е и особено болезнено. Cry
Имам син на 6 години.Малкия беше много привързан към татко си.Повечето време прекарваше с него,а не с мен.
Всяка сутрин съпругът ми го караше на детска градина,следобяд го забираше и след това,ако сме в къщи играеха постоянно заедно "момчешки игри".Ако времето позволяваше... футбол навън,на детската площадка,водеше го на басейн,ходеха насам..натам....
Приспиваха се вечер заедно.
Смъртта на съпруга ми се отразява много зле върху мен и детето.Разбира се играем,но малкия иска да играем същите игри,по същия начин,а аз не "съм толкова добра като тате".Тате беше най..добрия,а ти -не.Сина ми започна да не ме слуша,контролът ми се изплъзва.
Разбира се аз съм прекарвала голяма част от времето си със детето и то никога не е страдало от липса на внимание и от двамата със съпруга ми ,но като че ли синът ни общуваше с татко си по..лесно и с повече желание.
Сега е трудно.Опитвам се да запълня липсата на тате(знам,че е невъзможно),но продължавам да се боря.
Ще пиша пак и се надявам и други да се включат.Особено от темата за вдовиците. Peace

# 812
Много е рано....само девет дни....много е рано! Sad

# 813
  • София
Сама отглеждам сина си, таткото е жив. Но имам личен опит в това да растеш без баща.
По въпроса - предполагам, че зависи от много неща. Но ако съдя по мен и моя брат (когато баща ни почина аз бях на 5, а брат ми на 14) се отразява зле. Но зависи и от възрастта на детето. Брат ми го е преживял много по-тежко и последствията са налице, да не говорим че след смърта на баща ни майка и баба са загубили всякакъв контрол над него. Аз нямам спомен как съм преживяла самата загуба, но пък цял живот се справях и все още се справям, криво-ляво, с последствията от смъртта на баща си. За себе си обаче не съм убедена кое даде отражение: дали липсата на моя си баща или липсата на мъжа в семейството въобще (колкото и цинично да звучи, малките деца имат невероятната способност да забравят и да заличават хора и образи). За брат ми - тогава 14-годишен пубер, нещата вероятно са малко по-различни.

Последна редакция: пн, 20 дек 2010, 16:49 от Arlina

# 814
Толкова е рано,че сърцето ми ще се пръсне.Кога става "късно"?Кога можеш да се почустваш годен за каквото и било?Пред празници сме.Ясно е,че при нас темата е друга.После ще се запролети.Но и за тогава имахме и планове,а и ще се появят спомените свързани със сезона.След това летните,ваканционните,есенните и т.н.Кога ще съм в състояние да живея без болка,огорчение,обвинение и какво ли не още?Според мен вече-никога!А как ми се иска да е просто 11.12.

# 815
Много искам да те утеша, но няма как....всекисам върви по пътя, а той е един и същ за всички нас.Единственото което знам, че до болка ми е познато как се чувстваш! Мен също са ме утешавали като теб, аз едва се наплаках в този форум, но бъди сигурна,че полека ,полека нещата ще се поуспокоят. Чети много книги, те помагат много"Позволете да ви разкажа" и Тунел, светлина и още нещо" на Марияна Илиева, "следите на душите" ит.н. Знай, че ще мине време и ще утихнат нещата, просто трябва време! Виж аз как съм писала преди, виж колко съм ридала, а сега аз успокоявам другите, въпреки, че живея тежко сама с две деца и с портрета му! Ще пиша пак на грижа си ми......

# 816
 smile3518   СКРЪПТА иска много време. Тя преминава през много етапи. Трябват много сили. Прегръщам те helen.

# 817
taniana74 просто не мога да го проумея.Наясно съм,че времето "лекува",но ми е още твърде далечно.Днес бяха 9 дни.Вече не помня,дали когато почина или след погребението оставих и една чашка с ракийка на масата в кухнятя,където обичахме да си седим само двамата.Вчера ми се стори,че количеството е намаляло,а днес сутринта бях сигурна в това.Това донякъде ме облекчи,но после последваха поредица от други кризи.До кога ще продължи това мъчение?...

# 818
yllen благодаря и на теб за прегръдката.Дано не си преживяла подобен ужас,а да си просто Добър Човек.

# 819
Аз днес писах в една нова тема в ДС / Родители, отглеждащи сами децата си / Re: Как се отразява липсата на баща (починал) ?
Мисля,че можем да си помогнем една на друга и да споделим опит.Аз изпитвам затруднения в общуването си с малкия...Сигурно и при вас има сходни проблеми..

# 820
Започнах да пиша в темата за ВДОВИЦИТЕ съвсем скоро,защото нашия Тати си отиде преди 10 дни.Още е твърде рано за да мога да споделя каквото и да е.Големият ми син явно е най-засегнат,независимо,че Васил не е биологичния му баща.Но липсата е осезаема.Живяли са 7 години заедно и естествено е да го боли.Но сега той ни е опората.Малкия е на 6г.Възрастта му е такава,че уж разбира,ама не напълно.Но ми прави впечатление промяна в държанието му,свързана с това игрите му да стават по-буйни,държанието му по-палаво,но въпреки всичко за сега не мога да кажа,че има драстична разлика.А на "Тати Принцесата"най-малката,която е само на три,явно е че разбирането за случилото се е много далечно.Когато ме види,че плача,само повтаря:Ти искаш Тати.Той доде.Той купи кола/кока-кола/и доде.Често "говори"по телефона с него,което е нещо ново и ми казва,че той ни обича и ще си дойде.Така,че за нас е твърде рано за да мога да кажа,как им се отразява загубата.Но си мисля,че с времето нещата ще се избистрят,защото аз самата още не съм поела нормалния си ритъм,а стане ли това,смятам че липсата му ще стане напълно осезаема.

# 821
  • В Сънландия
helen69   bouquet бъди силна миличка.Банално, но факт - времето ще ти помогне да погледнеш напред ....
На 24.12. ще станат 3 години от смъртта на тати.Още не знам как да обясня на синът ми защо няма да празнуваме и тази година и няма да чакаме дядо Коледа ... и коя ли година ще украсим вкъщи по празниците ... не знам ... но трябва да гледаме напред ...

# 822
bloodywhite ти си поредната,която ме потриса със своята трагедия.Толкова мъка,болка,неосъзнатост,ужас срещнах до сега!Ясно е,че пишещите тук изживяват една и съща загуба.Всяка по своему в зависимост от времето,което е минало.Но е сигурно,че такова нещо не се забравя.Може би с течение на годините...Но за мен е твърде,твърде рано.Мислех си-"какви ти празници?"Коледа ли,Нова Година,Именния му Ден на 01.01.,Рождения му Ден на 17.01.Факта е,че мъката е еднакво огромна,независимо от датата на настъпването и.На този етап аз съм в ада.До кога ли?Както казах по-горе-ИСКАМ ДА Е ПРОСТО 11.12.Ще се мъча да прогресирам,но за сега НЕ МОГА!

# 823
Вече няколко пъти влизах в темата с идеята да пиша, но уви болката ми беше прекалено голяма. От 29.11 нашият тати го няма вече. Това е, нямам думи, пиша и плача. Гледам да се държа децата са прекалено малки. Няма на кого друг да разчитат. Все си мисля, че ще си дойде, ще ми звънне по телефона но ..........
Истината е че го няма вече, той беше моят мъж, баща на децата, само на 30 години, в разцвета на силите си.
Каката все казва, мамо нали трябваше първо да порасна, да се оженя, тати и ти да остареете и чак тогава да умрете. Защо моят тати почина толкова рано. Какво да му отговоря, че съдбата е такава, че така се е случило. А то милото започна да се обвинява, дали не е сбъркало нещо.
Добре че се обърнахме към детски психолог още от самото начало. Това е единственият правилен начин.
Сега ще посрещнем коледа, няма как. Купих им подаръци, украсихме елхата.
Добре, че работя много и така минава времето. Само вечер не мога да спя, постоянно го сънувам, говорим си

# 824
Здравей каран.Разбирам,че и Вас сравнително скоро Ви е достигнала злата участ,да загубите Слънцето си.Съчуствам ти искрено-слабо казано,но вече и думите са ми трудни.Предполагам си прочела моите ридания,непоносимия ужас който още ме връхлита.И ти си поредното доказателство за това,че явно ще са необходими години за да се превъзмогне поне мъничко загубата.Все се надявах,че дори един изминал ден ще ме облекчи-но уви. От части ми омръзва да слушам "как трябва да съм силна в името на децата",но сигурно е,че това е верния път.Това важи в пълна сила и за теб.Както и за всички с подобна съдба.Тежко ни,но пътя е един.Дано бъдещето и Бог бъдат благослонни към теб и всички нас.Прегръщам те и нека всички заедно да си даваме нови сили!

Общи условия

Активация на акаунт