Психолози,психотерапевти,психиатри

• 676 551
  • 867
  •   1
Отговори
# 255
Знам, знам изчетох доста неща по темата...определено всички критерии и изисквания са на лице. Установих, че колкото и да се опитвам не мога да се справя с проблема сама и затова реших да потърся квалифицирана помощ. благодаря за информацията.

# 256
Защо трябва първо да се отиде на психиатър?
Защо трябва да се отиде точно в психиатрията?
Верно ли е, че там всички са добри.
Звучи ми пресилено.
Ако е така, то повечето психиатри и психолози извън там биха умрели от глад.
Доколкото знам обаче, далеч не е така. Напротив.
Според мен малко се спекулира с това, че който работи в психиатрията е най-добър психиатър.
Предполагам, че има и други специалисти, които си разбират от работата.
Умишлено се възвържам от препоръки, защото ако спомена специалист, който не е свързан по някъкъв начин с психиатрията ще бъда обвинен в реклама. Интересно, ако спомена такъв който е от там тази опасност едва ли ще съществува.

Мога да Ви кажа какво ще стане. Ще ви прегледа психиатър (от най-добрите), ще ви изпише хапчета, ще ви насочи към психолог от психиатрията (от най-добрите). Като се съберат толкова велики специалисти няма как нещата да не се оправят.
Успех.

Много е важно какъв лекар-специалист е поставил диагнозата. Дали е психиатър или някой друг.

# 257
чета и се чудя...долавям ли ирония в това за "най-добрите"...не долавям ли...   Thinking

# 258

ПСИХОЛОЗИТЕ СА ЛАБОРАНТИ НА ПСИХИАТРИТЕ

ПРАВЯТ  НЯКАКВИ ТЕСТОВЕ, НО НЕ МОГАТ И НЯМАТ ПРАВО ДА ЛЕКУВАТ

С ЕДНА ДУМА ТЯХНАТА ДЕЙНОСТ НЕ Е ОТ ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ

# 259
"Милка", защо обърквате хората с постове, в които информацията е валидна за преди 20 години?  WhistlingТогава наистина беше така и за жалост. Сега обаче времето е различно, хората предпочитат в много случаи психолози пред психиатри да им окажат психологическа помощ, да ги консултират и да провеждат с тях психотерапия и психолозите имат пълното право да провеждат тези дейности (извън медицинските заведения, при тях системата е по-друга). Вече не сме 80-те години, приемете го.

# 260
Milka това което казваш важи за психиатричните клиники, където психолозите са под подчинението на психиатрите.
Според мен това е изключително голяма грешка.
Верно е че психиатрите лекуват. Всъщност, опитват се. Досега да сте чували за излекувана психоза? Психиатрията е медицинска специалност, която ползва терминологични и обяснителни модели на други науки неврология, психология, физиология, анатомия. За лечение предимно се използва фармакологията. Тя не е наука а класификация на психични заболявания.
Психологията обаче е наука. Тя търси обяснение на  явленията от действителността. Има собствен терминологичен апарат и собствени методи за изследване, при това много по разнообразни и точни от психиатричните. Тестуването се налага тогава, когато психиатъра не може да определи диагнозата, или по ред, други причини.
Методите за диагностика на психиатрите са изключително оскъдни - интервю, самопризнания, разговори с близки.
Психиатрията борави с три метода на диагностика, общо взето един метод за лечение - фармакологичния, 3-4 типа лекарства (с множество търговски имена) и множество обслужващи фармацевтични фирми.

# 261
И все пак за да не става война - в никакъв случай не казвам че психиатрите в диспансера са най-добрите. Но предвид заболяването може да се наложи престой в болница, не се знае какво е теглото, другите физиологични дейности и т.н. Та там всичко е на едно място. От тази гледна точка препоръчах диспанцера - има си и терапия в близост.
Няма вътреболнична дейност наречена "психотерапия". Освен някои ентусиасти да я правят просто така ... Анорексията се лекува с психотерапия, проведена от психотерапевти /психолози или психиатри обучени в психотерапия/ и тя никога не се поема от здравна каса. Такава е ситуацията в момента. Психиатъра наистина работи с болни хора. Това му е работата - да снеме анамнеза да постави диагноза и да изпише лекарства. Той не може да прави психотерапия. Освен ако не се обучавал в нея. Тогава ролята му на психиатър е без значение за психотерапията. Клиничния психолог прави много други неща освен да е "подчинен" на психиатъра. Няма такава глупост. Отдавна се работи в екип. Вече не си ги мерят на кой е ... "по-дълъг."
Та моят съвет е цялостен преглед медицински, после преглед от психиатър за да каже "здрав/а е". Защото отказа от храна може да се явява и психотичен симптом а не анорексия невроза. Психоза не се лекува с психотерапия.

# 262
моля напишете координати на психолози в Стара Загора и Казанлък.

# 263
  • София
Виолета Златанова, Стара Загора, 0899128553;
e-mail: vilizlatanova@abv.bg

# 264
От къде я измисли тази Виолета Златанова ? Тя е некомпетентна в тази област, защото е шивачка от 30 години в операта в Стара Загора. Не е честно да лъже хората, че разбира от психология още по-малко от клинична психология или психотерапия. Вярно, че по някакво стечение на обстоятелствата е на работа в психодиспансера....,но толкова жалко че хора като нея се правят на всезнаещи в тази област. Няма необходимия клиничен стаж, който се представя, че има в медиите (интернет сайтове за реклами и обяви). В този смисъл не мисля, че е специалиста за който се представя.

# 265
  • София
От къде я измисли тази Виолета Златанова ? ... Няма необходимия клиничен стаж, ...

Беше на стаж в Медицинска академия, оттам я познавам.  Laughing

# 266
От година посещавам терапевт по конкретен междуличностен проблем, в началото много ми помогна, върнах си равновесието, имаше период в който се чувствах прекрасно...,но сега започва да не ми добре, направо се депресирам след като се видим, не съм в най-добрата си форма по-принцип сега, но като се видим доста се вкисвам, може би е специфичен метод, може би нещо друго се случва, нямам си на идея, истинските ми проблеми си остават все така нерешени, не че очаквам чудеса, но защо самочувсвието ми толкова страда от тези срещи, не трябва ли да е обратното? По скоро се боря с влиянието му отколкото го приемам... #Cussing out Лошото е, вече има достъп до чувствата ми и ми е трудно да го приемам неутрално, просто като консултант.

# 267

ми що продължаваш да ходиш като не си доволен ?
смени го с друг

# 268
Не съм казала че съм недоволна, споделям чувство, искам мнение, истинското лечение рядко е безболезнено, и това касае мен, иначе дълбоко уважавам терапевта си.

# 269
За една година би трябвало да има напредък. Споделете своите мисли и чувства с терапевта си, както и своите опасения и въпроси, така както го правите във форума. В дългосрочната терапия от съществено значение е отношението между вас и терапевта, контакта тук и сега между вас двамата, като по презумция няма случайни неща.
Успех.

Общи условия

Активация на акаунт