Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 7

• 76 354
  • 621
  •   1
Отговори
# 150
  • София
И с малко закъснение и от мен

Честит рожден ден на Алекс!!!

Много здраве, щастие и късмет!!!
  bouquet  bouquet  bouquet

# 151
Кифла,

Честит рожденика на патерица, здрав да е...и все по- спокоен и умен да става!!!
И ти също Simple Smile

# 152
  • sofia
Благодаря на всички за хубавите пожелания  Hug. Ние също желаем на всички вас, много здраве, все повече напредък и щастливи моменти с дечицата!
Алекс вече е на 5 години. От вчера категорично заяви, че няма повече да спи следобяд, защото само бебетата спят, а той вече бил голям  ooooh!. Иска да ходим навън, да играе с децата, да тича. Скоро имаше кратък период на силно занижена концентрация, разсеяност и негативизъм.
Добре, че попремина, но до кога ли? Сега работещите с него са много доволни, всеки ден ми го хвалят  Rolling Eyes. Напоследък при него забелязваме много силно развито въображение, постоянно си измисля и разиграва някакви сюжети. Също така си съчинява текстове и мелодии и си ги пее.
Сега, като излизаме повече навън и аз както винаги на тръни стриктно наблюдавам играта с други те деца. Все се вглеждам кой какво прави, как точно го прави и дали и моето дете ще е като другите. Повечето от децата му се подиграват заради лошия говор, на него пък не му пука, а май трябва  newsm78. Отчитам значителна намаляване на нервните изблици в сравнение с миналата година. Прелитанията от стена до стена вече са рядкост, даже почти изчезнаха. Ох, не смея и да си представям, че може да бъде още по добре.
Днес момчето ми подари подарък за осми март. Гердан от макарони нанизани на въженце. Направил го е абсолютно сам, само дето не е схванал идеята да слага едно бяло, едно кафяво, ами си ги е правил по някакъв него в си ред, но нищо, пак е много хубаво и аз много се радвам на това му постижение  Hug

# 153
Кирил в петък, тринайсти, ще навърши двайси. Shocked Борим се с раздразнителност, негативизъм, но се редуват с любвеобилност, прегръзди и ласки. И не пием невролептици.

# 154
  • София и там където не се пуши
Кифличке и в седмичната тема поздравихме Алекс.

Браво на момчето, аз вярвам в него

# 155
  • Реъкйавик
steps to independence: teaching everyday skills to children with special needs- bruce L. Baker and Alan J. Brightman
това е една много полезна книжка за обу4ени на децата ни - създаване на програма, от къде е наи добре да запо4нем обу4ението, как се обу4ава и др.

# 156
Как се справяте с нежеланието на детето да яде..............моля ви ако има майки които имат моя проблем да ми отговорят
Не си мислете че преекспонирам нещата детето ми ходи в детска градина и през деня изяжда само филия хляб и вода която се носи ако успее да обясни на учителката че иска вода и тя го разбере и му даде .... абе филия хляб и 100гр вода са най честата му дневна дажба като сутрин не успявам да го придумам да закуси, много се разстройва като знае че ще ходи на градина и нищо ама нищо не би могло да го привлече като ядене.... та така остава като го взема към 17 ч то вече залита от глад нахранвам го пак с неща като кроасани разни банички / бутер банички / но той и не може да яде кой знае колко абе яде колкото примерно дете би яло за следобедна закуска, пие около половин литър вода и край не иска повече до вечерта нищо ако вземе някоя ядка / индиско кашу обича сурово/ ябълки банан отказва, сок просто го подминава, някога пие но не винаги предпочита вода ..... и като цяло започна да слабее организма му отслабва, месеци наред на филия хляб, настоявам учиелките да го слагат на масата където децата се хранят поне да гледа .... колко става съмнявам се .... а и ако седеше поне би пил нещата които пият / говоря за мляко боза и др/
моля споделете ще има ли напредък и как трябва да се постигне
може и на лични да споделите опита си

# 157
  • густо майна Филибето
Райка, аз основно по тази причина си вземам детето наобед. Често пъти почти нищо не е яла, нито за закуска, нито за обед.Ако я оставя до вечерта ще озверее и изпадне в истерия. В къщи сме като в магазин - има какво ли не, само заради нея, никога не знам какво ще поиска. Mr. Green В градината не подражава на децата за яденето, но пък се научи да седи на стол, дотогава тази мебел не се използваше Simple Smile Там ми се струва, че я хранят(не я оставят сама), защото тя иначе има истински талант да цапа, но пък напоследък я виждам, че посяга към лъжицата и се пробва сама да се храни. И аз прибягвам до кроасани и солети, ако положението е критично.
А учителките не го ли слагат при децата на храна?!

# 158
Боли ме за децата ви, Кирил имаше една лелка, която му беше симпатизант,
та тя му правеше филийка с олио, сол и червен пипер. Но в къщи вечеряше.

# 159
  • sofia
Мойто дете сутрин закусва в къщи. Закуска, силно казано, ръфа бисквити, кроасан или нещо подобно в колата до като пътуваме за детската. Там почти никога не закусва, ако има нещо за пиене го изпива, но пак не винаги. На обяд изяжда само супата, даже по някога и по 2, щото второто никога не го яде и десерта също. В къщи си яде, е пак избирателно, но гледам поне фреша да си изпие, за яденето много не го мисля, не е слабичък. И иска в къщи да го храня аз, щото до като яде да гледа детско и аз да бутам с лъжицата, а много добре се справя сам, но така му е по лесно явно  Embarassed Embarassed Embarassed.

# 160
  • София
Бубка никога не съм я оставяла да яде в градината,винаги вкъщи.Доскоро не можеше да загребва с лъжицата сама,та трябваше все някой да е до нея.обаче ,както всичко при нас,един ден преди десетина дни започна да си загребва така,все едно цял живот това е правила Crazy.А от вчера си служи чудесно и с вилица.Което направо ме изумява.Радвам се много де.Но малко ...как да кажа...не мога да разбера защо така се получава.Такива усилия хвърляме да я научим на дадено нещо,тя се прави на две и половина,че не слуша и не разбира и в един мил момент го прави съответното нещо все едно все това е правила.При вас така ли е?
и да питам-Деси не е писала отдавна,дали са добре,някой поддържа ли връзка с нея?

# 161
момент момент мами вие за какви проблеми с храненето говорите че аз като чета какво ядат децата ви оставам с впечатление че те нямат проблеми с храненето те на практика си ядат всичко ....
значи Владко до началото на това лято не е имал проблеми с яденето ядеше си всичко както трябва супа каша ядене пържолка зеленчук плод всичко ... само хляб не ядеше но какво от това , но постепенно лятото уж от топлото го набедихме в началото първо започна да яде краставици и шунка на обяд сутрин взе да отказва следобед ей така каквото вземе ..... но от както тръгна на градина септември месец през деня в градината изяжда само една филия хляб или "колкото успее да докопа" цитирам учителката съмнявам се да сяда вообще на масата .... / не го и слагат особено настоятелно но това са други теми/ и водата му обикновенно е изпита около 150 гр сутрин не близва храна , и сега следобед също съм го взела и съм го хранила с уговорки и то малко пред телевизора .....
но днес пък ново двайсе разрева се не мога да го облека да го взема от градината .... не искаше да си обува обувките якето и дънките и е ревал по целия път до вкъщи ....
и вкъщи близо половин час докъто до преоблека и това онова .....
аз помислих че има някаква методика за да се накарат децата да поискат да ядат ..... защото при нас стоенето гладно не помага явно .... дори напротив имам чувството че човека си свикна да не яде и това е
все пак ако нечие дете е било толкова злоядо и се е пооправило моля да ми пише как е станало
а това такива неща като супа като ядене вообще това което е с лъжица абсурд в градината ...., дори учителката ми каза че веднъж опитала да му "тикне" в ръката едно кюфте но той го поогледал поогледал и го оставил
аз смятам че го притесняват тези емайлирани чаши и купи и затова не яде но какво да се прави налага му се да свикне

# 162
Има ли в България някъде дом за аутисти, хора с ГРР?

# 163
Райна ,а твоето момченце от А-я ли спектър е?Или просто питаш за стратегии при хранене?Някакви драстични промени в семейния ви живот да сте имали напоследък? newsm78

# 164
Момичета,

Пишете от какво според вас имат нужда децата ви? За мене едно от първите неща е наистина огромни терапевтични центрове във всички окръжни градове ( засега), професионално оборудвани, с обучени терапевти - психолози, логопеди и др. специалисти - всичко това държавата трябва да осигури за децата ни - ние и сега ползваме терапветична помощ, но плащаме луди пари, а сме членове на ЕС вече, според НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ДЕТЕТО 2008 - 2018 г., развитието на децата и защитата на техните права е национален приоритет, изискващ концентрация на ресурси, постоянно политическо и обществено внимание и максимална координация на политиките - под "развитието на децата", се разбира и децата от аутистични спектър, затова сме в правото си да поискаме това, което се полага на децата ни. Защото за нашите деца, за да постигнат нещата, които постигат децата в норма, се изисква много повече средства и усилия и ние като бг граждани можем поискаме подкрепа от държавата.

Та кажете, какво според вас друго освен безплатни, за нас, терапевтични центрове, бихме могли да поискаме?

Бихме могли в центровете да поискаме включени музикотерапия и терапии с биофитбек, от които съм много доволна и които също са много скъпи, може би средства за медикаменти..средствата за лекарства, включени в ТЕЛКА са мисля, около 8 лв. месечно...

Общи условия

Активация на акаунт