Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 7

• 76 336
  • 621
  •   1
Отговори
# 165
  • София и там където не се пуши
Да минат специалисти по училищата и да се направи правилно разпределение на кабинети, класни стаи, учителски стаи. Какво имам предивид. Едно училище, трябва да има ресурсен кабинет, например, а в нашето няма. Специалистите да дойдат и да помогнат в разпределението и също така помощ в оборудване на кабинетите, физика, химия, трудово, а не да се водят, че има кабинети, а учителите да се чудяк какво и как да обучават децата.

# 166
Здравейте, отново
Владко е на Ноотропил както повечето ви деца , детската психиатърка Доц.Стамболова излезе с диагноза Забавяне в говорното развитие с някой аутистични елементи в поведението, невроложката д-р Христова Найденова му направи пълни изследвания ЕЕГ ЯМР / всичко в норма / , увеличи му Ноотропила .... при посещенията в Пумпелина една от диференциалните диагнози / които евентуално биха се отхвърлили след обучение / е аутизъм иначе сензорно интегративна дисфункция .... в Свети Никола ходих само на консултация не отидох на обследване , предстои ни да направим само генетични изследвания ....
от цялата работа ми стана ясно че никой не се наема просто така да каже тоест да се ангажира с диагноза пък и за какво ми е като аз искам както и вие всички тук да няма диагноза та с две думи работа работа и пак работа , логопед, психолог, педагог, и други такива едно по едно да се махат камъните ...
между другото имаше въпроси за Пумпелина ... някой от хората поне моето мнение от прочетеното е че са много доволни , аз съм малко по резервирана тъй като Владко го поогледаха от тук от там направи това направи онова шефката го видя за десетина минути но пък това което написа за него е обективно в смисъл жената го видя за 10тина минути и малко го попринизиха но като цяло обективно го прецениха. Там в чета че се справяли със така нареченото стереотипно хранене / при нас предпочитанията към храна /  , затова питам дали някой от вас има мнение и детето му от "злоядо и инатливо" каквито сме ние се е превърнало в "положително настроено към храната и нарежданията " 

# 167
Относно храненето не мога нищо да кажа, тъй като Мири няма проблем с нея. Всичко си хапва /е освен ако не му харесва де  Wink/.

Искам да честитя рождения ден на Марти на Martin4e  newsm59 Tada  Gift  party041. Бъди живо и здраво детенце и много да радваш мама и тате с твоите постижения  Hug
Мартинче честит празник и на тебе   bouquet

# 168
И аз искам да се присъединя към пожеланията на рерi. Марти да си жив и здрав и дано да сбъднеш най - голямата мечта на мама и тати да  проговориш скоро. Много подаръци да получиш Simple Smile

# 169
Здравейте!

Не съм сигурен къде трябваше да публикувам отговора си и го публикувах тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=326042.new#new .

Поздрави!

# 170
  • София
valio_stoilov, дълго се чудих какво и на кого точно отговаряте, а то на едно мое запитване към вас  Mr. Green
Точно тогава ви попитах за това какво смята психологията за процеса на премахване на памперса.Пратих ви препратка към конкретен въпрос на майка.
Но все пак благодаря за разяснението за аутизма  Grinning

# 171
  • sofia
                                 Честит рожден ден, Марти!!!

Бъди здраво и щастливо дете! Имай весело и безгрижно детство!               
                          Расти умен и силен!         
                          Радвай мама и всички, които те обичат с успехите си!!!

# 172
Пепи, Сиси, Кифла, благодаря ви много за пожеланията, дай Боже да се сбъднат  Praynig  Hug

# 173
  • густо майна Филибето
Вълкът с дълъг ник, вчера научих, че са открили дневен център за лица с увреждания над 18г тук в Пловдив. Не касае само аутисти.  Не съм чувала за друг, ориентиран само към работа с аутисти, и то възрастни.

Райка, не зная защо си останала с впечатление, че децата ни ядат всичко Rolling Eyes Моето е на периоди, като си сменя предпочитанията. Може един месец да яде само пилешка супа, после три месеца да не я вкуси. Няколко години не опита ядене, в което има домат, напоследък се пробва. Половин година ядеше предимно ориз, сега не иска да го види. Никога не зная какво ще яде, готова съм с няколко неща. Има си и претенции към една и съща храна. Кисело мляко яде само купешко, а аз квася. Сипах в кофичка на любимото й мляко на баба, усети че е квасено и не го яде. Налита на сланина (много мазно), люто (люти колбаси), алкохол и кафе. Вино пие като вода, само да докопа чашата ooooh! На портокала яде само кората, чудя се колко високо вече да ги вдигам, тя расте, ще се учим да ходим по тавана Joy Лимони и лук яде като ябълка. Изобщо....типичните проблеми на спектъра. Освен това яде в малки количества и е много слабичка (освен че е дребничка).

Как случайно увеличихме апетита Simple Smile Купихме витамини "Марсианци". Тя обаче успя да докопа опаковката, успяла е и да си я отвори и си ги хапнала всичките. Джипито ме успокои, че няма проблем, като се зачетох в количествата и сравних с количествата които се дават при БГБК диета - ами тя си е поела дневната доза Laughing В резултат малко по-превъзбудена и....невероятен апетит! Но само за ден -два Confused

Райка, Ноотропила аз никак не го обичам, не искам да ти се меся, но дъщеря ми освен че стана много нервна и агресивна докато го пиеше (около втората година), беше престанала да се храни и да пие вода, оправихме нещата с един сироп за алергии със странична реакция увеличаване на апетита, обсъждахме това като че ли в предната тема. Перитол беше ако не се лъжа, дава се и на анорексици. Но спрях Ноотропила! Освен това действието на сиропа отслабва с времето, затова се правят само 2-3 курса по 10 дни. Посъветвай се с невролог.

Деси много ми липсва. Някой знае ли защо не пише вече?

# 174
И в Разград е имало такъв проект, за дневен център, но Разградския не са го одобрили.
За Пловдивския писа Мами, дано са приели дъщеричката й. Кирил ще посрещне 20г.
си рожден ден в болнично заведение, далеч от нас. Не ми се говори изобщо.

# 175
И в Разград е имало такъв проект, за дневен център, но Разградския не са го одобрили.
За Пловдивския писа Мами, дано са приели дъщеричката й. Кирил ще посрещне 20г.
си рожден ден в болнично заведение, далеч от нас. Не ми се говори изобщо.
Много мъчно ми стана за Кирил. Какво се е случило пак? Няма ли възможност поне да отседнете някъде около него?  Cry.
Относно Дневния център - в Г. Оряховица има такъв - има за деца и възрастни с увреждания, има и само за деца с ментални увреждания.

# 176
При мен почти тригодишното момченце има по-особенно хранене.Но при него определено епричината е сензорната дисфункция-той трудно дъвче(ниска сетивност в областта на устната кухина),напоследък се появи и едно желание да си бърка с ръчичката в устата(докосвайки с ръка бузите от вътрешната страна и езичето).Но не можем да говорим за стериотипно хранене- все още-прекалено ранна възраст е.Ние наблягаме не на задължителното хранене под команда, а на неговото самостоятелно хранене,на това да взима на малки парченца с ръка, да трие брадичката от слюнката, да не се задавя,да не гълта на цяло да ми поиска храна, да ми посочи или каже...Да се сприятелим-той иначе няма да комуникира с мен.
Интересна гледна точка ми попадна на един игротерапевт-децата с А-м повече  разкривали артистичните си способности,водещи до по-добри терапии рисувайки не с молив,пастел или маркер,а с водни бои.Можело да се почне през ръчичка, памуче  и на края четка -дебела.Днес ще пробвам и ще ви дам отчет.
Пропуснах едни рожденници-но в мислите и пожеланията си съм с тях.  bouquet

# 177
  • густо майна Филибето
При Наталия сензорната дисфункция при храненето се изразява освен в предпочитания към силни вкусове,още и в това да вади храната от устата, да я мачка в ръка и пак да си я хапне Mr. Green С бонбоните е най-страшно, защото обича да й лепкат и ги намазва с доволно количество косми, които се оказва, никак не й пречат за си ги хапне Sick Бъркането в устата я успокоява, дори се приспива с пръсти в устата, по-скоро някакво чоплене е,не смукане.

Аз предлагам няколко варианта за храна, ако нищо не избере, оставям я сама да се сети да поиска нещо. Тази сутрин отказа всякакъв вид закуска, повъртя се между шкафа и хладилника и си поиска орехчета с мед. Чупихме, топкахме... Simple Smile На обед отвори хладилника и реши да яде онзиднешния боб. Без хляб естествено, на хляба яде само препечена коричка. Другото се сее по земята.

# 178
Ооо,  не се оплаквайте за храненето. Я колко много неща ядат децата ви...  Mr. Green Моят син яде от няколко месеца само ама САМО безглутеновия хляб , който му пека, във вид на препечени филийки със зехтин и палачинки. Като освен към миризма, вкус и консистенция има претенции и към вида на тези две неща. Филийките трябва да са 'големи , а не мънички" и 'бяла палачинка, а не кавява"  Laughing Така че ако хлябът не е втасал добре и филийките са малки си ги ям аз, а ако палачинките са 'кафеви' ги изяжда сестра му. Никакви плодове и зеленчуци не близва, и месо от две години не е помирисвал, никакви сокове само вода изобщо абсолютно нищо друго. Като готвя идва да помирише и ми съобщава , че е "гадост" с много изразителна физиономия на отвращение.

# 179
  • в моя свят
Здравейте момичета.Записвам се да следя темата.Два пъти специалисти са ми казвали,че детето ми има аутистично поведение,но аз не го приемах,защото той се държи така само когато сме на психолог,невролог или психиатър.Мислех,че за 10 мин. преглед не може да поставят диагноза.Още повече,че в позната обстановка и среда той се държи съвсем нормално като поведение,непрекъснато бърбори,гушка се и т.н.От години ходим по специалисти,но най-вече заради проблеми с ученето съответно концентрацията и хиперактивност.Поведенчески проблеми също има много,но на психолог и психиатър така и не попаднахме за по продължително обследване.Сега започваме поведенческа терапия и днес имах разговор със психиатъра,който го наблюдава не само в кабинета си,но и в училищната среда както и моите обяснения за детето вкъщи.Той е на мнение,че детето ми въпреки,че е "лек случай"(малко грубо звучи,но не намирам в момента по подходящо определение) все пак е от аутистичния спектър.Който пък е доста широк,но когато съм преглеждала инфо за аутизма съм попадала на много сериозни разстройства и по тази причина отхвърлях мисълта детето ми да има аутизъм.Видях,че на 1стр. има много информация и започвам да чета.Последно пишете за храненето и да споделя,че при нас това е голям проблем.Детето ми от години яде точно определени неща и по никакъв начин не мога да го склоня да опита нещо ново.Обикновено само по външен вид казва,че е гадно,а ако на вид му хареса го помирисва,но до там,отново казва "гадно е".Също както споделя nadejda когато готвя само от миризмата се отвращава.По принцип е много чувствителен към всякакви миризми,не знам това дали е някакъв симптом на аутизма.Много по лесно ми е да опиша това което яде,отколкото какво не яде.Храни се основно с макарони(яде ги без сирене само така сварени),попара и филийки с масло и салам,най често кренвирш.Обича всички домашни тестени неща като палачинки(отново без нищо),питки,баници и пържени филийки.От сготвено само и единствено ориз на фурна или сърми обелени.От плодовете само ябълки,банани и ягоди със захар.Никакви зеленчуци,много рядко се излъгва за малко краставица.Това май е всичко и отделно боклуците от магазините- чипсове,шоколад и желирани бонбони.Това са му основните предпочитания от които не се отказва.Понякога е имал периоди в които започва да яде нещо ново,иска го постоянно и след около месец-два вече не иска да го погледне и казва,че е гадно и вече не го обича. Съжелявам,че стана малко дълго,а и в момента не знам какво да мисля,малко ми е трудно да приема това.Ще прочета всичко което сте писали и ще пиша отново.Лека вечер! Hug

Общи условия

Активация на акаунт