Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 7

• 76 319
  • 621
  •   1
Отговори
# 225
Докато търсех  този Facilitated Communication Device(устройство за улеснена комуникация),което видях в помощното училище и попаднах на блога на майката на Николас.Когато имате възможност идете на http://en.wordpress.com/tag/facilitated-communication-device-autism/ ,влезте в статията и на края има невероятна видеопрезентация ,НАПИСАНА от самото момче Николас и показана пред Чапман Университет.Не е необходим английски ,за да видите самото устройство на което той комуникира,пишейки на клавиатурата.Детето е видеофилмирано от детството си до завършването на училище.Впечатлена съм от началото и крайния резултат.От думите на връстниците му"Че те трябвало да научат много за Николас ,както и той за тях-по-точно никой не го е казвал за интеграцията";
Ето и самато видео-дано да се отвори от и  тук
http://video.google.com/videoplay?docid=2469172257630821069
Когато гледах видеото си мислех ,че този Николас прилича като поведение и комуникация на 6 годишното момиченце за което се грижа-то може би говори малко повече.
Ако може Парапланерчето да разкаже повече за презентацията за силата на барабана или както беше там...Питам,тъй като майката на децата ми предложи да работим за развитието на ритъма в тях-оказа се че нито едно от големите не може да марширува,а развитието на чувството за ритъм и хармония  същественно влияело на функцията на мозъка.
А също за духовите инструменти и особено хармониката и тяхното благотворно влияние при асматични състояния научих.Ако има майки ,моля да споделят.
Не съм присъствала на делфинотерапия,но за хипотерапията мога само положителни неща да кажа-виждах миналото лято едни "пенсионирани" полицейски коне да правят 6 годишното момиченце спокойно,със самочувствие и много щастливо.Колко рисунки  и доволни терапевти имаше...
 Laughing
Тити, пиши повече за дневния център.Това е страхотен успех.  bouquet

# 226
видеото е супер. това прилича на някакъв лаптоп, който той си носи  с него. Това момче не говори така ли? Че го гледах но без звук.
И мен ме интересува тази терапия с барабаните ако може да се разкаже за нея.

# 227
  • София
Ние бяхме на барабанна терапия, имам и книгата за барабаните и мисля, че имат много добро влияние при деца с трудна комуникация. Ето разказа ми, мястото беше в ателие Шмиргела, терапевта и барабаните бяха от институт Libera, цената беше 20 лв. за дете с родител:
Бяхме около 15-20 деца и още толкова родители. Децата седяха на столчета, а родителите зад тях прави. Децата имаха барабани, а на родителите бяха раздали други екзотични инструменти. Водещият Мартин Иванов в началото показа няколко команди, например как с ръце ще ни казва по-тихо. Той или негова помощничка даваха ритъма от един голям барабан, Мартин Иванов беше в центъра и насочваше. Първата част беше да следваме ритма, после имаше игри по групи и изчакване. Имаше и едни яйца, които трябваше да си предаваме от лява на дясна ръка и на следващият. Подобно нещо са ми показвали и по друг повод и е изключително полезно за децата, за да се научат да споделят.
Дара беше много щастлива, тя и още едно момче бяха най-малките, но нямаха проблеми, следваха ритъма, спираха когато трябва. Когато беше нейн ред за нещо, не се оринетираше много добре, но това е нормално.
Забелязала съм, че когато е щастлива от нещо, може би самочувствието й се повишава, ходи по по-различен начин и много повече говори с нас. А веднага след терапията беше точно така и ми се струва че продължава.
За други занимания от Шмирлела имат намерение да канят  1 път в месеца представители на Института Libera, а самият Институт май правят индивидуални занимания или малки групи до 3 деца и родител, по големите са по заявка . Говорих с водещият и се записах като желаещ за включване в група.
Ще бъде много добре, ако има някакви занятия за деца с проблеми. Аз знам, че правят със специалната група от детската градина в Младост. Но ми се струва, че и присъствието на майката/близък е също важно.

Последна редакция: чт, 19 мар 2009, 16:14 от TanyaMG

# 228
Здравейте майчета.Пиша ви за центъра за да ви зарадвам и дам надежда.Накратко майките на деца от аутистичния спектър решихме да си направим сдружение.Нарекохме го Равен старт - 2008.Понеже в един момент бройката на децата нарасна на 15,а има и такива за които ние не знаем започнахме да даваме интервюта по вестници и месното радио за да разкажем за проблема и да обясним за трудностите които срещаме при отглеждането и интегрирането на децата в училищата и детските градини.Слава Богу думите ни стигнаха където трябва и нашия кмет лично се ангажира да ни помогне.Той намери чуждестранния донор и сега работим по написването на проект за ЦСРИ за деца от аутистичния спектър.Това е накратко.Приемаме идеи за работа с децата,тъй че помагайте със съвети и опит. Hug

# 229
Сиси,Николас може малко да говори,но това устройство явно му помага да формулира мислите си и се изрази по-лесно.А самото устройство произнася написаното,което облекчава общуването.То е преносимо и явно след дългогодишните пренировки (виждаш постоянството на родителите и обучаващите от видеото) той успява да се справя с учебния материал.
Ето и линк към компанията ,която ги произвежда.
http://www.dynavoxtech.com/products/default.aspx
На мен много ми допада това,още по-портативно "нещо", http://www.dynavoxtech.com/products/advocate/ което си е ново поколение ПЕКС .На него се записват звукови команди и детето се научава да ги ползва,когато желае нещо.Ползата е ,че то ги чува непрекъснато и може да се използва и като трениривачно.В никакъв случай не смятам ,че работата с логопед за развитие на самата реч трябва да се спре, а само ,че може да се облекчи с тези помощни средства.А и човек никога не знае от къде ще дойде стимула за речта-може пък ,ако чува и вижда едновременно ще е ключов...
Тити,да отделите време за срещи и обучение на родителите.Радвам се искренно nа кмета ви  bouquet
Таня- а вие правите ли с Дара музикални инструменти от подръчни средства? Hug

# 230
а това как може да се поръча и ще може ли да се ползва тук, ще има ли кой да му обърне менюто както на телефони, компютри и така и каква му е цената, че нещо не видях

# 231
Ние гледахме наскоро един много стар филм, даван отдавна по канал 1, правен е по истински случай. Там един русоляв невербален аутист се научи да борави с такова устройство (приличащо на малък лаптоп) и по този начин родителите преоткриха сина си.
Веселче, много ти благодаря за това, което споделяш. А книгата за барабаните е The healing power of the drum на Robert Friedman. Ние все още не правим терапия с барабани, защото имам към момента по приоритетни неща. По принцип се препоръчва да се започне с индивидуални сесии, за да може човечето с помощта на терапевта да усети и да се  престраши, да разбере какво и как. Донякъде контакта с барабаните е като рисуването, толкова много може да се каже за малкото човече по една рисунка, по същия начин- контакта с барабаните е като разказ на мъника за терапевта.
Това, в което са участвали Таня и Дари е за "градските деца", както ги наричат в Шмиргела, т.е. за децата в норма, от друга страна когато Йони участва в дръм съркъл за всяко дете имаше специалист, който му помагаше.
Ние си правим от време на време "музикални вечери" в къщи, имаме различни музикални приспособления, пеем детски песни като всеки акомпанира на нещо или няколко неща, според ентусиазма. Забавно е за дребосъците.

# 232
  • София
И аз четох частта за децата с проблеми в книгата за барабаните. И също мисля, че трябва подготовка. От друга страна съвместната работа на дете, родител, терапевт също си е подготовка. При нас може би подготовката беше 2-та ни предишни курса при музикален педагог, най- полезни бяха индививуалните от миналото лято, 10 дни, всеки ден по 1 час.  Писала съм за тях тук http://threetoseven.wordpress.com/2008/10/12/rosi-musik/ .

По мое мнение барабанната сесия, на която присъствахме е уникална за деца, които се адаптират и социализират в детска градина, в предучилищна или първи-втори клас. Там има едно взаимодействие и усещане за другият до теб, което децата могат да пренесат при самостоятелното общуване. Вярно е, че на нашата сесия никъде не пишеше, че е за деца с проблеми, но пък бях вътре, така усетих нещата и ми се струват много полезни.

titi_s, да допълня за вас и за другите, че терапията с барабаните се предлага от Институт за Съвременно Изкуство и Терапия "Libera",  http://www.libera-institute.com и ако искате можете да ги поканите за новият ви център. Успех!

Последна редакция: чт, 19 мар 2009, 16:32 от TanyaMG

# 233
Преди малко попаднах на този филм
http://puzkarapuz.ru/films/efilms/10527-igrovaja-korrekcija-auti … ma-i-drugikh.html
Ако ви е познат - извинете ме

# 234
  • в моя свят
Вълничка (морска) благодаря ти  Hug Сега го качвам,надявам се да е полезен и да мога да разбера някой от упражненията,за да ги прилагаме вкъщи.

# 235
Здравейте!Честита ви пролет ,мили мами!Пиша ви,защото в момента се намирам пред една дилема и не мога да реша,кой е правилният избор.Наско навърши 6 годинки в първите дни на януари месец тази година.Вчера личната му лекарка ми каза,че трябва да му се прави задължителна имунизация с комбинираната ДТК ваксина и полиомиалитна също.Знаех,че ще дойде такъв момент и сега не мога да реша дали да направим тези ваксини или не.До този момент нямам пропуснати нито една ваксина на децата си,винаги съм се старала да е така.НО......този път наистина не мога да реша сама.Страхувам се,да не би след имунизацията да се промени поведението на детето ми и това,което сме постигнали с толкова много труд да изчезне.Не ми се иска да започваме пак отначало.Моля ви,споделете дали вие правите тези задължителни имунизации на вашите дечица?Зная,че това е нож с две остриета,защото тези ваксини са важни.......но се страхувам.А трябва да взема някакво решение тези дни.

# 236
Знам, че не е тук темата, но понеже питахте за безглутеното брашно, а другата тема е някъде назад...
Току-що говорих с представителя на Техра, които правят безглутеново брашно - цената за 1 кг е 3,90 лв. Можеш да поръчаш от 2 до 10 кг. (колкото искаш). Пращат ти го и с куриер и цената за София е 1-2 лв. (мах). Пращат го с наложено платежно. Ето телефони, обаждаш се, правиш си поръчка 2-3 дни предварително и срока на годност на брашното е около 12 месеца. Имат и смес за кекс, малко по-скъпа. тел. 963-40-66 или другите от сайта. В София фирмата се намира на пресечка на Милин камък, до Търговската гимназия - Синчец №2.
http://www.tehra.com/?pid=2

# 237
  • София и там където не се пуши
Mimoza_mm аз повече няма да ваксинирам.

Агнешка от нашия форум пусна вчера това http://valkoto.multiply.com/journal/item/10/10 в здравния форум - там има огромна тема по тези въпроси.

# 238
  • в моя свят
Моля ви,споделете дали вие правите тези задължителни имунизации на вашите дечица?Зная,че това е нож с две остриета,защото тези ваксини са важни.......но се страхувам.
От 8 години не ваксинирам детето си и винаги ще съжелявам,че до годинката сме го имунизирали.Убедена съм,че острието на ножа е само от едната страна и детето ми е много по защитено неваксинирано от колкото обратното.Съжалявам,че съм толкова крайна,но фактите в нашия случай са повече от красноречиви.

# 239
И пред мен стои въпроса с ваксинирането, но тъй като много ме е страх съм решила да не се ваксинира детето. Много ме е страх да не мръдне назад  Confused. Кажи на личната, че не желаеш детето да се ваксинира. Тя трябва да придвижи нещата. Ще се издаде протокол, който ти ще подпишеш, че отказваш ваксината.
Мирито всеки ден ме радва с нови неща /по точно с начина си на разсъждение - макар и мълчешком/. Онзи ден дядо му си гласи багажа за болница и Мири виждайки това, почва да събира в една чанта любимите си играчки. Дядо му си изнася багажа в коридора и Мири си слага чантичката до неговата /да не му е скучно на дядо, да има с какво да се занимава  Laughing Heart Eyes/. После виждайки празното пластмасово шишенце в чантата на дядо си го вади, пълни го с вода и хайде обратно пак в чантата.
И всеки ден има някакви такива случки. Това дете просто ме изумява на моменти  Heart Eyes.

Днес си имаме рожденичка. Гери, Честит Рожден Ден  newsm59  ura Tada. Мило дете, пожелавам ти много здраве и всеки ден да правиш по една стъпка нагоре и напред  Hug
Дани, пожелавам ти днес твоето слънчице да те изненада с нещо   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт