Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 7

• 76 266
  • 621
  •   1
Отговори
# 345
  • густо майна Филибето
Kezaja , благодаря за линка, убягнала ми е темата Hug Малко off , но направо си представих, как след години ще можем да разменяме мисли и емоции чрез компютъра, а не просто писмени съобщения Crazy

Във Варна поне преди година са отказали  делфинотерапия, имам позната, която пътува до Украйна заради делфинотерапия. За съжаление детето по пътя е получило епилептичен припадък и се върнаха Sad

# 346
Ljuboznatelna ,

За нищо Simple Smile доказано било научно, че музикотерапията способства за създаването на нервни връзки в мозъка, а невротренинга - за изолиране на стреса и повишаване на концентрацията - метода е разработен от учените в НАСА преди години, за обучение на космонавтите с тази цел, а в последните години се изполва и за лечение и обучение на мениджъри. Интересното било, че в началото на обучението, като се кажело на мениджърите да се концентрират, на монитора на терапвета се отичтал стрес, което значи, че всички ние не разпознаваме добре емоциите си и се нуждаем от обучение, за да постигаме по- добри резултати, а какво остава за деца, кото видимо не разпознават добре емоциите си.

# 347
И от известно време не бях влизала в сайта на Autism Society of America, сега проверих да не би действително да има лечение, което да е ново - нищо не се е променило- пак, относно лечението пише, че след индивиудална оценка, в зависимост от възрастта и възможностите на детето се изготвя индивидуална програма за терапия...и след наблюдение от специалист, се определя кои храни и кой точно вид диета са подходящи за детето, така че се изготвя конкретна диета за конкретното дете, ако на едно дете, един вид храна, допринася за неприемливото му поведение и лошото разбиране, за друго дете, това не важи и се налага съвсем друг вид диета..отделя се изключително голямо внимание на храненето и витамините, но след наблюдение от специалист и изготвяне програма от специалист по храните за деца с аутистични симптоми. За казеина и глутена, както винаги, когато става въпрос за аутизъм пише, че могат да предизвикат биохимически и неврологични процеси в мозъка, които да влияят върху мозъчната дейност, но пак е посочено, че не се отнася за всички деца и е индивидуално и се предписва от специалист, след наблюдение. Като хипотеза се посочва само, че някои деца имат много малки дупчици в чревния тракт, които спомагат за много бързата ферментация в стомахчетата им, което би могло да предизвиква тяхното безпокойство, хиперактивност, стомашни проблеми и бърза умора. И като се изпълнява диета и се приемат анти- гъбични медикаменти, би могло да се редуцират тези проблеми.
За витамините и минералите, също пише, че могат да спомогнат за редуцирането на аутистичните симптоми и родители съобщавали за различно повлияване на децата им от приема на витамини и минерали, както и хранителни добавки. И тук са посочени различни теории за редуцирането на метаболистичните проблеми при аутизма.
За витамините А, B1, B3, B5, цинк и магнезий е посочена ползата от употребата им, само да не се предозира цинка за подсилване на имунната система. Витамин C подпомага функционирането на мозъка и намаляване симптомите на депресия и обърканост. Витамините А и Д, допринасят за подобряване на очния контакт и също подобряват поведението на аутистичните деца. Но пише, че трябва да се консултираме със специалиста, който изготвя диетата на аутистичното дете, за витамините и минералите конкретно в неговия случай, които да включим и дозировката. най- добрия начин да се направи конкретната оценка на нуждите на детето, е кръвен тест. И пак пише, че ако за едно дете, една диета и едни витамини с препоръчани дози са полезни, за друго дете, са опасни и влияят точно обратно. Диетата, витамините, минералите и хранителните добавки, трябва да се приемат повече от няколко седмици, след което се провежда наблюдение, оценяват се резултатите и се провежда наблюдение върху детето в период от 1- 2 месеца, след което се прави заключителна оценка, от какъв точно вид диета и витамини се нуждае организма на детето.
В Щатите явно имат добре изградена мрежа от такива специалисти, но тук- диетолозите май са се заели само с отслабване и клиники за лечебен глад....та, това е.

Последна редакция: нд, 26 апр 2009, 17:14 от Kezaja

# 348
От американските портали препоръчвам TACA,на Джени Макартни и autism speaks.Те разполагат с най-големите финансови ресурси основно от благотворителност ,части дарения.И не се субсидират от държавата,което им позволява да бъдат новатори.
Ето бюлетина на autism speaks за последните месеци:
http://www.autismspeaks.org/science/science_news/index.php?WT.svl=Top_Nav
Ако се регистрирате,тук има невероятно богата видео библиотека на симптоми,ранно разпознаване.
http://www.autismspeaks.org/video/glossary.php?WT.svl=Top_Nav
Не съм изненадана,че е намерен ген свързвам с развитието на части на мозъка,отговарящи за социалното поведение и общуване и едновременно влияеш на развитието и възстановяването на чревната дисфункция.
Обобщение за миналата 2008 година:
http://www.autismspeaks.org/science/science_news/top_ten_autism_ … onal_research.php Hug

# 349
мили мами искам да ви питам дали някой е ходил при Роберто Моралес икакво е мнението ви за него .Предварително ви благодаря

# 350
 rosi3434 ,

За Роберто Моралес доста сме дискутирали, човек, завършил Спортната академия, доколкото си спомням, който е прочел някои неща за аутизма - характеристики, нуждата на организма от пречистване и срещу 150 лв. ( това беше преди около 2 години), реже кичур от косата на детето, който "изледва" и назначава една и съща хелираща диета на всички деца, състояща се от сока от две мандарини и сребърна вода, някои майки може би пазят пълната хелираща диета на прословутия Роберто Моралес, аз, ако се разтърся, вероятно ще я намеря, която хелираща диета се заплаща отделно, както и "наблюдението " на детето след това.
Намерих някои от темите, където сме го дискутирали, имаше родители, които се бяха хванали като удавник за сламка, а и такива хора, като него на това разчитат и от това се препитават- от хорското нещастие, за което все още няма абсолютен лек:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=148600

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=106715

# 351
Понеже се оказва, че едно от най- важните неща за децата ни, е спазването на хранителна диета, след изследване на кръвта и специално изготвена, на база показателите от теста относно поносимост и непоносимост на детето към храни, която диета подобрява поведението и концентрацията на детето, намерих къде се прави това в България:

“Нютрон България” ЕООД
София – 980 44 88; 0887711311
Варна- 062/630100; 0887608762

http://isu.123bg.com/nutrontest/bg/novo_the_process.html

Реализирането на теста NOVO се състои във вземането на кръвна проба (около 24 мл.) в специализирани лаборатории гр.София и гр.Варна в сертифицирани контейнери на Immogenics, която веднага се изпраща в лабораторията на фирмата в Холандия. Посредством най-напреднали лазерни технологии се извършва сложен хематологичен анализ на индивидуалната реакция на кръвните клетки с екстракти от 170 храни.
   NOVO от Immogenics използва фина лазерна скринингова технoлогия, за да се идентифицират храните, които предизвикват специфичния имунен отговор. Посредством апарат за хематологичен анализ (CD 4000-Sapphire) се установява активацията на белите кръвни клетки като анализатора измерва около 40 000 клетки за всяка храна, съответстващо на над 2,5 млн. клетки на тест. На изключително високо технологично ниво се изследват измененията нa полиморфонуклеарите и междуклетъчните медиатори, от различните храни. С помоща на компютърна програма всяка индивидуална проба се обработва като се доказва наличие или липса на реакция.
   След период от 2 до 4 работни седмици клиентът получава Тест резултат. Той включва тестваните храни, обособени в отделни сектори според непоносимостта на организма към тях. Към тест резултата клиентът получава и подробно описание на диетологичния анализ и полезна информация, указания и препоръки относно хранителната програма. Сътрудниците на “Нютрон България” са на разположение за консултации и подкрепа през целия период на изпълнение на индивидуалната програма.
   Желаещите да си направят Теста трябва 2-3 дни преди вземането на кръвната проба да заявят своето желание, като се обадят в офисите на “Нютрон България” ЕООД.

Цената на пълния кръвен тест е 1 350 лв. и днес се свързах по телефона с тях. Обясних, че става въпрос за дете, родено 2 000 г. и ми отговориха, че ще направят консултация с Холандия и ще ми се обадят днес или утре за резултат. Но при всички случаи, органзима търпи изменения около 14-тата си година и затова, задължително ще се наложи втори тест и диета на 14 годишна възраст, когато е твърде възможно, на детето да се изготви съвсем нов вид диета, вследствие на измененията в организма..вероятно затова понякога лекарите ме успокояват, че детето ще израстне проблема в пуберитета.

# 352
Привет,

сърцето ми се свива като чета всико това, диетите, тестовете,  Sad
Много трудно се взима кръв от такова дете и то от вената, изпитахме два пъти за Гери, за изследване на хромозома 22, така и не се получи, защото втората  проба от кръв не можа да се вземе, Гера не позволи, то беше рев и дърпаници като помни от първия път какъв зор видя.

Диета - ????!!!! Много ще ни е трудно и не се хващам към момента.

Гери посещава нов център и много й харесва, не иска да си тръгва от там. Миналият петък беше за първи път от 13.00 до 16.00 ч. с различни занимания и остана доволна, всякаш не й стига. Grinning

# 353
Rossoneri би ли ни споделила повече за този център кадето ходите и каде се намира благодаря ти

# 354
Кезая,няма ли местна лаборатория,която може да направи  food allergy test?Безбожно скъпо ми звучи този тест.Диетолозите,които изготвят плана на диетата,нали са в течение,че става въпрост за дете с поведенчески проблем.?Те познават българската кухня(например няма да ви предложат да се храните с нещо "невиждано")?Дано да не вярват само на електронни изследвания,щото обобщаващото мнение на добър диетолог/алерголог е ключово.
Мисля,че са важни тези въпросите.Децата често си сменят хранителните алергии(непоносимости),не само към 14 година.
А Марти на БГБК-диета ли е сега?
Росонери-поздравления за новия център.Разкажи ни подробно,когато има  време за заниманията на децата.Кое ги радва,какво научават..

# 355
food allergy test Такъв   тест  се прави в Геника  в  София  струва  стотина лева,но предполагам че този тест  за който говори Кезая   е нещо по различно. Знам тк   сме  правили  за астмата,като цяло препоръчват да се изледва  детето .

# 356
Веселче,
Намерих и  лаборатории, които изследват съдържанието на метали и други показатели в кръвта:

Циба лаб - http://www.cibalab.com/index.php

Цени и показатели за изследване, като желязо и други метали: http://www.cibalab.com/products.php

Боди Мед - http://www.bodimed.com/

Но те правят само изследванията, след това трябва да се намери специалист, който да изготви диетата за конкретния случай. А и като се изследват всички метали и всичко, необходимо в кръвта на детето, след което се плати и на диетолог за изготвяне на диетата, не ми изглежда да излезе по- евтино или поне не много.

Но при всички положения, част от пътя е да се направи изследване на детето относно подходящите за него храни и изглежда, че качественото обследване и диета, могат да допринесат в борбата ни с аутизма.

Марти никога не е бил подлаган на диета, преди време, когато бях събрала информация и диети- безказеинов и глутенови- рецепти, се консултирах със специалистите, които го наблюдават и те бяха единодушни, че той най- добре показва от какво се нуждае организма му и от какво има нужда. Убедиха ме, че няма да е в интерес на детето.
Обаче специалистите не живеят с аутизма по 24 часа на ден, както ние- родителите и не се ровят непрекъснато за инфо, затова сега съм убедена, че трябва да изполвам възможностите, които същесвтуват вече и да му направя кръвен тест и диета, изготвена на база на него, което да повлияе на по- доброто му възприятие, концентрация и здраве.

Преди няколко години се бях свързала с една бг майка, която изпращаше кръвна проба на детето си с аутизъм в Щатите, защото тук явно, все още не са съществували тези възможности.
И понеже в БГ всичко, свърано с терапията на детето е платено, на този фон, сумата за кръвния тест, не надвишава едномесечната терапия на детето, така че мисля, че си струва.

# 357
  • София
Росонерке,разкажи за то зи център,ще е полезно.Радвам се за Гери.А какво направихте с училището?
Ние сме другия месец на комисия и ще искам да ни отложат за втори път.Дано стане.
Бубка посещама Пумпелина вече на половин ден.и е много щастлива.Аз също.Обаче девойката явно вече се усеща в свои води там и почва да проявява инат.И да не слуша.Което много ме притеснява.Дано нещата са поуталожат.Аз още преди казах на учителката и там,че в такива случаи трябва да и се кара и да и повишава тон.Бубка поне вкъщи като и се повиши тон започва да "разбира" повече.

# 358
Валенцето,не използвай израза"да и се карат"-това може да промени отношението на учителите към детенцето.То ако има аутистично поведение,най-вероятно има различен начин за преработка на звукова информация.Казвам го от опит.Ние с каката сме пробвали различен тон,височина и интонация на гласа  на една и съща команда.И аз и бабата,и майката ..и виждаме,че много влияе на изпълнението  и от детето.Една учителка просто крещеше  като издаваше команда на хубавицата,тя спираше да прави всичко на момента.Но и спираше да изпълнява всичко друго,което се изискваше от нея в последствие.Останалите деца копираха поведението и ..в крайна сметка то беше кротко ,неправещо нищо дете.
Ако ти позволяват им покажи в Пумпелина ти как общуваш с Бубка.Поне аз така мисля.
"Карането " е осъждане,а ние искаме да коригираме градивно,нали? Hug

# 359
  • София
Явно не се изразих правилно. EmbarassedНо наистина не съм се замисляла,че използвайки израза "карам" мога да осъждам.просто така се изразявам.Но имам предвид повишаване на тон.В никакъв случай не става дума за крещене.

Общи условия

Активация на акаунт