Тортено предизвикателство Февруари 2009

  • 52 656
  • 848
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 1 173
Ели сега препрочитах обяснението ти - искаш да кажеш че си замесила ново ММФ и си започнала да покриваш веднага ?
 Не знам , но винаги казват поне 3ч да се постегне в хладилника ( иначе е едно такова меко , не знам как да го обясня)  newsm78
И защо ти се стори " жълто" другото тесто ? Аз съм имала ММФ в хладилника на 2м и нищо му няма . Не знам при вас какви бонбони има - тука да на Крафт и тези които са с марката на магазина ( Wol Mart -Great Value).Тези които са с марката на магазина  са по -евтини от Крафт и наистина леко жълтеят , но на тесто не си личи толкова  Rolling Eyes

# 571
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Райче, не покрих веднага, имаше 2-3 часа  Peace. През това време го държах отвън обаче Embarassed, не съм го слагала в хладилника. Може би това е бил проблемът на първото тесто. Това са ми първото и второто маршмелоуз теста, та не знаех как да се държа с тях, може би не четох достатъчно, само рецептата Laughing. Готовите фондани си ги държа отвън. Първото тесто мисля че и леко намазних Embarassed, защото пробвах да го разточвам, после го увих в найлонче и го сложих в кутия. Та след няколко дена имаше лек жълтеникав отенък  Confused. маршмелоузките бяха снежнобели, от най-дребните, да ти кажа никога не гледам какво пише на пакета, но мъжа ми ги купи от Доминион/Метро тук до нас, на пакета имаше картинка с някакъв кекс  Simple Smile.
А като го сложих в микровълновата малко и стана едно меко като дъвка  Hug, такива бързи и лесни фитили за висулки направих, даже си мислех другия път направо преди покриването да го замеся, за да е такова меко и послушно Embarassed Laughing, добре че ми каза  bouquet, ще прочета още ...
Благодаря още веднъж много на всички за интереса, похвалите и съветите  Peace  bouquet ...

# 572
  • Мнения: 2 185
Албена-поздравления   bouquet . Имало е още какво да добавиш, но и така е добре  Peace . Основното несъвършенство, според мен е в мащабите, но това сте го обсъдили вече  Peace

Ели тортата ти е прекрасна, мога само да се възхищавам на идеята и изпълнението- всичко ти се е получило невероятно изпипано въпреки трудностите. Издокрала си всичко до последния детайл, дръвчето и елхата са невероятни, снегът е адски истински...с айсинг не се получава така. Пробвах да правя преспи на едната торта с айсинг-мъка. Мина ми и на мен през акъла с маршмелоус да пробвам, но имах само розов.
Уф изтрих си половината постинг  smile3511 ...айде на ново...
Безспорно светлинките са гвоздеят на програмата. Виждала съм из кейк сентрал торти със светлинки от цветните, но при теб ефекта е зашеметяващ  Peace . Би ли споделила под какво име се продаваха...доколкото разбирам става въпрос за тортен магазин  newsm78 .
Доста идейно си подходила за повечето неща   bouquet . Стъклата на прозорците от желатин ли са? А отзад си издълбала малко за да сложиш светлинките, нали така...а жичките от къде минават..Чета и гледам , гледам и чета и някои неща дори не мога да вържа как си ги направила  newsm74 .
Единственото нещо, което според мен идва в повече са перлите  Peace , но безспорно изпълнението ти е уникално и ще остане в аналите на форума  Wink  smile3521 .

# 573
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Благодаря Кларетка  bouquet,
за съжаление не си спомням какво пишеше на найлончето на лампичките, мисля че просто кейк декорейшънс и ID номер. Следващия път като ида ще снимам откъде ги взех, май нищо интересно нямаше около тях, някакви метални катъри за меденки си спомням  newsm78 ... Който иска ще му пратя, някъде два долара бяха май, смешна работа  Simple Smile ...
Прозорците са от парче пергаментова хартия Embarassed Simple Smile, лампите са промушени под първия и втория етаж и в дупчици зад прозорците, след фондана и преди декорирането. Батериите са скрити отзад Grinning.
Перлите newsm78, ужасно много са, но с това просто синьо фитилче, нямах време за по-старателно отвършване, без перлите беше някакси бедно. Не достатъчно празнично. Абе перлите в нужда се познават  Mr. Green, друго си е да лъска нещо, евтин бърз трик Wink. Но ако има време естествено по-добре е да се направи нещо със собствените ръце  Mr. Green.
Мерси и лека нощ от мен  Simple Smile!

# 574
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Мацки някоя от вас има ли представа какво става с Тандури? Виждам че всяка вечер пуска новите торти обаче я няма в темата напоследък а и писа че не и е добре - не ми се ще да я ангажирам да ми отговаря на ЛС затова питам вас дали не сте информирани за състоянието и?

# 575
  • Мнения: 2 185
Мацки някоя от вас има ли представа какво става с Тандури? Виждам че всяка вечер пуска новите торти обаче я няма в темата напоследък а и писа че не и е добре - не ми се ще да я ангажирам да ми отговаря на ЛС затова питам вас дали не сте информирани за състоянието и?


Доколкото знам не е много добре след операцията...дано се възстанови скоро  Praynig

# 576
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
7 МАРТ

Обсъждане на тортите на Stasi_76 и TheDragonBg

Малко за правилата на обсъждането:
Форматът на обсъждане ще е свободен, както предния път. Моля както наблюдателите, така и участниците да имат чувство за такт при коментарите си, като се стараят да предложат конструктивна критика!
В първият постинг на всяко обсъждане ще пускам описанието на изработилите тортата точно както са ми го пратили.


Няколко съвета към обсъждащите:
- Моля, уточнявайте към кой е отправен въпроса ви!
- Преди да зададете въпрос, убедете се, че авторката не е отговорила на същия или подобен въпрос. Имаме само по 1 ден за 2 торти, времето не е много, така че постарайте се въпросите да не се повтарят!
- Моля, не обсъждайте други торти и не задавайте въпроси на други участници докато дискусията за настоящите тече!
Благодаря на всички ви за разбирането!


Stasi_76
Тортата на Stasi_76 можете да видите тук:
http://www.flickr.com/photos/26588310@N04/sets/72157613484770104/

Описанието на Stasi_76:


По-голямата половина от тортата правих по тази рецепта:

Торта "ЧЕРИТА"   
Продукти:

За платките:                        1 ч. ч. = 200 мл. 
200гр. масло
1 ч. ч. чаша захар                                                1 каф. ч.=100 мл.
4 с. л. с връх какао
200 мл.пр. мляко
4 яйца
4 с. л. с връх брашно
1 ч. л. бакпулвер

За плънката:
400 гр. заквасена сметана
2 с. л. п. захар
2 ванилии

За конфитюра:
1/2 кг. вишни
шепа череши
1 каф.ч. захар
1/2 каф. ч. вода

Приготвяне на платките:
В тенджерка разтопете маслото, захарта,какаото и млякото.След като сместа леко заври отстранете я от огъня и отделете 1 ч. ч. за заливка.
Разбийте жълтъците и ги прибавете към поохладената какаова смес.Добавете и брашното с бакпулвера и с леко разбъркване-разбитите на сняг белтъци.
Изпечете последователно 3-4 платки като всеки път застилате тавата с хартия за печене.
Пече се 10-15 мин. на умерена фурна.

Приготвяне на плънката:
Разбива се сметаната с п.захар и ванилиите.

Приготвяне на конфитюра:
Вишните и черешите се почистват от костилките.Сваряват се със захарта и водата(на по-слаб огън).
Когато се посгъсти се дърпа от огъня и се прецежда.

Първата платка се слага в тортена форма и отгоре се ръсат половината  плодове от конфитюра и отгоре се покрива с 1/3 от сметаната.
Слага се втората платка,останалите плодове и пак сметана.
Поставя се третата платка платка и се залива с отделената чаша течен шоколад.
Оставете тортата в хладилник за една нощ.На другия ден украсете тортата с останалата сметана,вишни и ягоди.

Като вместо череши и вишни използвах замразени малини.

По-малката част от тортата правих от пандишпан и шоколадовия крем от Ванчето и сиропирах с компот от кайсии.
Пандишпан:

5 яйца, 1ч.ч. захар, 1ч.ч. брашно с набухвател и 2 с.л. какао.
Отделям белтъци от жълтъци и бия белтъците със захарта, прибавям жълтъците и брашното с какаото. Пека на 180* 15 мин.
Изпекох един голям блат, който разрязах на 3.

Крем от Ванчето:
Разбих 200мл. течна сметана, 100гр. течен шоколад със 100гр. горещо пр. мляко и 1 крем Оле шоколад. Смесих всичко, само че не сложих желатин, а трябваше защото беше леко течен крема. С желатина щеше да стегне идеално. Следващия път ще сложа. Кремчето е много хубаво.

Под чаршафа намазах с ганаш, към който прибавих и 2с.л. масло да се разтопи към сметаната и шоколада. Обаче не знам защо като го разбивах ми стана рядък? Досега не ми е ставал така, може би е от маслото. Иначе после си стегна в хладилника.

Фигурките и покритието са от ГММ.
Размера на тортата е 35/40 и 4 см. висока.

TheDragonBg
Тортата на TheDragonBg можете да видите тук:
http://www.flickr.com/photos/26588310@N04/sets/72157613719026314/

Описанието на TheDragonBg:


„Една принцеса довела пролетта”

Идеята на тортата ми беше, да изобразява раждането на пролетния сезон от зимата. С общи думи, как от снега се показват наболите кокичета, как цъфтят, а след тях, едно по едно се появяват и други пролетни цветя, зюмбюли, теменужки, и разни други… Поради стечение на обстоятелствата не успях да реализирам идеята си горният етаж на тортата да бъде преливащ от бял към светло-зелен, затова остана само бял. Имах идеята и да изрисувам една част от зеленината около цветята, и разни дребни детайли, но също по независещи от мен обстоятелства нямах тази възможност, поради което не останах съвсем удовлетворена от завършения вид, защото стоеше леко гола.
Колкото до изпълнението – основата на тортата (т.е. първия етаж) е: 3 пандишпанови блата, всеки от х 3бр. Яйца, 5с.л. захар и 5с.л. брашно, в средния има натрошен ½ долнопробен шоколад (с вкус на марципан). Крема е млечно-маслен крем: 125г. Меко масло и 6с.л. пудра захар, към тях се прибавя изстиналия сварен крем от 1ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно и 3с.л. захар + ванилия. Блатовете са сиропирани богато с компот от ягоди, а между пластовете има нарязан по 1 банан (общо 2). Обиколка на тортата (без покритието) – 25см, височина 7,5см. Тортата е замазана с крема от пълнежа. Не свлича покритието и се държи идеално.
Втория етаж на тортата е „Торта Трюфел” с оригиналните пропорции от рецептата в Тортената библиотека, обиколка на тортичката 20см, височина 7см. За тази доза ми се получиха 7блата с диаметър 20см. За разлика от предния път, в този случай използвах сладкарска сметана на Мегле, ами наистина има разлика във вкуса спрямо Хоплата, също така и разлика в работата със сметаните. Хоплата се разбива много по-бързо от Меглето, а и на вкус като че ли ми допадна повече. Блатовете пак са сиропирани с компот от ягоди, но нанесен с четка. Тортата е замазана с ганаша.
Фигурките са изработени изцяло от „Варен фондан” (по рецептата на Силрай, с някои мои модификации), съхне бързо и става твърд, моделира се сравнително лесно. Аз го работя с нишесте, т.к. по този начин изсъхва още по-бързо. Недостатък, трябва да се внимава с прекалено тънките елементи, защото става трошлив и има опасност да се счупят.
Изработката на цветята и пролетната принцеса ми отне общо около 10дни, защото работех предимно късно вечер, или в паузите когато бебето спи а голямата не ми досажда. За сглобяване съм използвала тел, цветарско тиксо и тук-там някоя тичинка. За принцесата реших да направя калъп за лицето. Имах една много симпатична гипсова фигурка и с остатък от предишен фондан направих отливка, която оставих да съхне около седмица. След това с пресния фондан направих копие на лицето, дооформих отзад главата и го оставих да съхне. Тогава направих торса, ръцете и краката. 2 дни преди сглобяване на тортата направих дрехата и косата, а последния ден изрисувах очите и устата. Фигурката се държи на клечки за зъби.
Покритието на самата торта не е само варен фондан, т.к. не съм съобразила необходимото количество и не можах да разточа както трябва чаршафа. Поради тази причина на бърза ръка замесих 1 доза Мершмелоу фондан от бели бонбонки (1ч.ч. добре натъпкана с бонбонки), 2 с.л. вода и 1 1/3 (или ½) ч.ч. пудра захар, добре пресята след това. Смесих двата фондана, и с малко повечко нишесте този път се разточи идеално. Но не можах да разточвам на хартия, просто мисията е невъзможна, затова пак разточвах на мушама поръсена с доста нишесте и пренасях върху тортата на точилка.
Първо покрих основата, а после втория етаж. Между етажите за подпора има сламки. Втория етаж е на отделна подложка (личи на снимките) опакована с прозрачно фолио.
Предизвикателното за мен бе изработката на колкото се може по-реалистични цветя (не че успях, но поне опитах) и опита ми в моделирането на човешката фигурка, спрямо предишното предизвикателство.


# 577
  • София
  • Мнения: 2 130
Stasi_76,

изпълнение: много ми хареса щърко:), както и рекичката, много искрящо бистра вода си постигнала:)
въпроси: Май имам доста - от какво са крачетата на щъркела, много са равномерно дебели и гладки? Много искам да знам как оценяваш вкуса на тортата. Звучи доста интерена:) Разкажи и твоя метод за ефекта река, моля! Имам и няколко забележки, но те са за подробностите - къмъчетата можеше да са различни от синия цвят, за да изпъкнат по-добре в рекичката и жабокът идва малко голям за щъркела, но ако се гледа в този план, щъркелът може би е по-далеч и затова изглежда малко по-малък:)

TheDragonBg,

идеята ти е близка до моята (утре ще видиш). Обожавам началото на пролетта, когато животът напира във всичките си форми да се върне:)
изпълнението - напълно разбирам какво е да крадеш по час-два, разхвърляни между други задължения...истината е, че наистина щеше да е много добре с рисуван фон по тортата...
Феята е чудесна кукличка:) Много добре си се справила с отливката, а очите, са като на кукла.
въпроси: Забелязвам, че повечето цветя са по-дебело разточени, а и крачетата на куклата са напукани. На мен това ми се получава, когато тестото ми е по-суховато и ронливо...Ти сподели нещо за това в описанието си, то ли е все пак най-предпочитаното от теб за моделиране?

# 578
  • Мнения: 1 491
Момичета, много, много, се извинявам, че не коментирам, но го правя вечер късно, а то дотогава всичко е казано, попитано и отговорено, на мен ми остава само да притая дъх и да се наслаждавам на красотите, които сте сътворили ... Нямаше торта, която да не оприлича като УНИКАЛНА  smile3501 Браво момичета за куража, труда и желанието с което сте сътворили вашите красоти   bouquet
Eli_c твоята торта я гледах отново и отново и отново ...  newsm20

# 579
  • Мнения: 2 708
А аз не мога да видя днешните торти. Sad До сега не съм имала този проблем. И двете не виждам Thinking Много ми е странно. Друг има ли такъв проблем, или си е само мой. Като уточнявам, че предишните си ги виждам. Само днешните 2 не се виждат.

# 580
  • Мнения: X
Krische ,при мен се виждат.

Stasi_76Peace    Още една пролетна!Хареса ми щъркела,и жабока,и реката...Дай повече подробности как направи щъркелчо...
Единствено ми стои малко голо отстрани по долу.Може би някакви цветчета тук-там като бордюр,знам ли...

TheDragonBg,И още една пролетна!Хареса ми.Особено момиченцето.Идеята за отливката...   Peace     На долния етаж златен кант ли има или е отражение?

И понеже и тук в Пловдив е едно слънчево и пролетно,тези две торти много ми допринасят за настроението.
Поздравления,момичета!   

# 581
  • Мнения: 1 122
TheDragonBg момиченцето е много сладко, само главата малко ми големее спрямо тялото. Жалко, че не си могла да оцветиш горния етаж в зелено, определено щеше да стане по-ефектно. Камбанките много ми харесват, както и кокичетата. А откъде си намерила ММ бели бонбонки? Като цяло тортата е много сладка. Поздравления.  bouquet

dimitrina73 Много се радвам, че щърко ти харесва. Преди да сложа черното голямата ми щерка каза че й прилича на лебед, а малкото на гъска. Joy Но после като наслагах и опашка и човка заприлича на щъркел. Крачетата са клечки за зъби, облечени с червена моделираща маса.
Вкуса на тортата - голямата част е любимата торта у дома, Вкусът й е невероятен, както казва моят мъж. Има леко кисел вкус от заквасената сметана и малините. Аз по принцип я правя само лятото с череши и вишни, както е по рецепта, но сега имах замразени малини във фризера и реших да пробвам с тях. Страхотно стана.
По-малката част от тортата - муса на Ванчето много ми допадна, само че другия път ще сложа и желатин да стегне малко.
За реката - върху подложката залепих синя ММ и върху нея намазах с Кристалина, в която предварително бях добавила 1 капка синя боя. С лъжица направих нещо като вълнички, а ефекта ми се получи от самата светлина.
Камъчетата са сивкави, но на снимката наистина синеят, може би защото снимах вечерта на лампа.
Жабокът наистина ми стана висок. Дърветата трябваше и те да са по-високи, но не ми се оцветяваше още ММ.
Моста го правих няколко дни предварително и не съобразих размера - трябваше да е по малък на дължина.
Не знам дали не наруших правилата, защото неотдавна видях подобна торта някъде в нета с мостче, рекичка и жабки и формата беше същата. Та тя ми влезна в главата, а и много харесвам торти с реки и затова я направих така.

А, с Краси сме писали едновременно. Да права си, можех да сложа още цветчета. За щъркела - принтирах си една картинка с щъркел от интернет и от там гледах. Първо направих бялата форма, след това залепих черните пера, човката, на другия ден рисувах очите и в деня на сглобяване забучих и краката.

# 582
  • Мнения: 634
Стаси,много добра композиция.Пролетта е пресъздадена идеално.На мен този сезон ми е любим.Мислех за това предизвикателство да рисувам блато с щъркел и жабки,но угодих на госпожиците в къщи.Нямам въпроси.Поздравление,за тортата. Hug
TheDragonBg,и при теб пролетта е дошла.Поздравления HugАз също съм на мнение,че основите е трябвало да са цветни.Но като замисъл и изпълнение си се справила много добре.  chef
Самото предизвикателство ни подтиква към нови методи ,така ,че аз съм много заинтригувана от вашите работи,това ми дава смелост та правя неща за които не съм и подозирала по рано.
Ели_с ,искам да ти кажа,че твоята торта я показах на момичетат в къщи и ти казаха ,че си върхът.Просто шедьовър  bouquet

# 583
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Stasi76, страхотна торта Peace, лилиите са невероятни, водата е като истинска, страшно сполучлива Shocked! Жабката е много миловидна, но ми се струва че не трябва да гледа щъркела с такава любов Laughing, май му се явява закуска  Joy ...
Щтръчко е супер, небрежно бройка жабата, така стават тези работи  Laughing ...
Много весела торта, само моста не ми стои някакси, по-текстуриран ли трябва да е, нещо лакиран ли  newsm78, или просто както ти каза май малко голям идва ...
Изглежда много вкусно голямото парче, ще взема и аз да я пробвам, интересно изглежда  Peace ...
TheDragonBg твоята торта ми напомня първото предизвикателство Grinning, бяла торта и нежни цветя, брей как откриваме стила вече  Laughing ... Много красиви цветя, жълтата клонка е страшна Shocked, теменужките също, само малко не са точното виолетово, може би от светкавицата ... Кокичетата, колко кокичета видяхме Laughing, но тези са най-мъсинките, как ги направи толкова малки  Mr. Green? Зюмбюлите, ще проговорят, бая време си изучавала дебелите книги  Laughing  Peace ... Страхотно, браво!
Пеперудите стоят малко изкуствени до тези живи цветя, но правят детската торта по-весела и фейска. Много сладко момиченце, полата е да умреш направо  Laughing ...
Забележка : Единствено несъразмерните етажи, втория като че ли трябваше да мааалко по-малък и нисък  Peace.


Благодаря отново, Вайълет,  Албена    Simple Smile bouquet ...
Всички които имаха зимни къщички в подписите, взех ги  Mr. Green, и интернет прерових, мъчех се да направя естествен надвиснал сняг и преспи ... Не намерих друга торта със светлини и естествено изглеждащо борче, радвам се че ви харесват идеите ми  Heart Eyes ...

# 584
  • Мнения: X
eli_c , като спомена стила...може би не му е времето и мястото...но от няколко дни една идея не ми дава мира.И ще я споделя,просто да имате време да мислите.

За следващото предизвикателство-снимките на тортите се показват без името на собственика. /всъщност не знам технически дали е възможно/.А ние да си поиграем да отгатваме коя торта на кого е.В съответния ден естествено Тандури ще пуска тортата с името вече и описанието.
За мен специално ще бъде доста интересно,тъй като повечето наистина имат изграден някакъв стил,доколко сме предсказуеми или непредвидими.
Това само като предложение...

Общи условия

Активация на акаунт