Тортено предизвикателство Февруари 2009

  • 52 661
  • 848
  •   1
Отговори
# 585
  • Vaudreuil Canada
  • Мнения: 2 610
Stasi76 май ще повторя Ели ама да кажа и аз - водните лилии, водата, щъркела са страхотни много добра работа. И много хубава идея за да сложиш две торти в една. Присъединявам се към въпроса за водата.

TheDragonBg много добре си се справила с моделирането - фигурката бях убедена че е готова докато не видях снимките от моделирането и. Всичко ми харесва по тортата - за мен моделиране на човече е мисия невъзможна.

# 586
  • Мнения: 452
stasi76 отлично си се справила,миличка.Много ми хареса тортата ти ,наистина от нея лъха на пролет.Дори си представих как съм се опънала там някъде до мостчето и се наслаждавам на гледката.Водната лилия си я направила като истинска и това поточе ауууууууу...... абе супер.

TheDragonBg момиченцето е много сладко,първо и аз си помислих че е кукла,но от снимките си личи че май не е много сложно да се направи /и аз имам една правена по този начин,наистина не е сложно / Кокиченцата са ти станали много сполучливи.И според мен би трябвало горния етаж да ти е малко по-малък от долния.

# 587
  • Мнения: 668
Дими - краченцата на куклата не са напукани, загатнати са пръстчетата отдолу на стъпалцата, иначе куклата още се пази.  Wink Иначе за фондана, да, удобен ми е честно казано. Но смятам да пробвам и с друго покритие, като това на Нелката, например. Скоро.
Краси.Мира - да, на долния етаж има златна лента, за окантовка. Мислех да сложа кант от фондана за горния етаж, обаче в бързината при сглобяването (не е истина просто как могат да ти вгорчат деня някои хора, за които това да правиш една торта повече 2-3 часа, защото щяла да се изяде за 10 минути и светотатство) накрая не ми и хрумна. Почнах разполагането на украсата и после вече беше късно.
Стаси - съвсем си права за главата, и аз така го открих, но като сложих прическата вече бях направила другите части и нямаше как да го премоделирам. Ще си сложа обица на ухото.  Simple Smile А с бели ММ бонбонки ме снабдява леля ми от щатите, която като идва на гости на баба ми не пропуска да ми донесе 1-2 пакета от тях. Твоята тортичка ще я изкоментирам малко по късно слънце, че сега няма да ми оставят време на компа за нея.  Sunglasses
Ели-С - за виолетовото експериментирах, и когато замесих фондана беше определено по-наситено, като изсъхнаха изсветля цвета. Но и сега не са лоши, както писа Ванчето че нейната градинка е била "обрана" и цветята сложени в чашка, и моите стоят в една глинена вазичка над телевизора в кухнята. (по-точно тези които не бяха опасени от Вики) За етажите си взимам забележка, ще се постарая втория път да са по-съразмерни - Barcela   bouquet

# 588
  • у дома
  • Мнения: 1 581
stasi76   Hug

идея и замисъл:
допадат ми  Hug определено е предадено пролетното настроение.
аранжировка:
много силно впечатление ми направи къта с жабката  Laughing невероятен е, жабата, лилията, реката, камъчетата, татула  Party щърка е в центъра на поляната, точно там къде трябва да бъде.  Mr. Green
изпълнение:
справила си се повече от добре, поздравления  Peace Hug  
въпроси и забележки:
въпроси нямам. забележки – моста можеше да е малко по-малък. дърветата според мен, трябваше да са по-големи. щъркела щеше да е още по-готин, ако единия крак му беше свит  Wink Laughing  полянката… малко рехава изглежда  Thinking т.е. ако имаше повече цветчета или просто да бяха по двойки или тройки  Joy щеше да се отвори повече тортата. тук-там има неравности при покриването.


thedragonbg: Hug

идея и замисъл:
браво, много добра идея. приказна е.   Hug
аранжировка:
като цяло е добре. харесва ми.  Peace Hug
изпълнение:
справила си се страхотно. момиченцето е един път, цветята също са сполучливи.  
въпроси и забележки:
въпроси нямам. забележки – за цвета на покритие си го написала, наистина един зелен цвят щеше да обогати нещата  Peace покритието, особено на втория етаж, има какво още да се направи, просто ми се набива на очи  Thinking за да не се забелязва подложката, може би щеше да е добре да се замаскира, я с тревичка, я с топченца, с масур, лента или каквото там дойде. пеперудите ми стоят изкуствени.
при цветята на първия етаж, липсва нещо  newsm78 може би повече листенца, тревичка или още някое и друго цвете. дръжките на горните цветя ми стоят груби.

поздравления и на двете ви  Hug   bouquet

пп thedragonbg, писала съм преди да прочета последния ти пост  Mr. Green

Последна редакция: сб, 07 мар 2009, 18:21 от blueeye®

# 589
  • Мнения: 1 965
stasi76

ИДЕЯ И ЗАМИСЪЛ:
Красива и раздвижена пролетна торта. Идеята за свежа, ранна пролет с цъфнали тук там цветчета.... и веселите животинки, много ми допадна
АРАНЖИРОВКА:
Няма претрупване, няма и празнини. Добре си съчетала всички елементи и като цяло тортата страшно ми харесва. Моста също е сложен на място. Поточето е много ефектно.
ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Сложен проект си направила. На пръв поглед - лесна работа, но ние си знаем, как се покриват  тези криви парчета. Цветчетата са много хубави,  Щъркела е страхотен, само незнам защо си сложила черно и отдолу. Така малко изглежда все едно е с черни гащи.  Simple Smile . Истинско предизвикателство е било да го накараш да застане прав върху тази мъничка опора - собствените му крака. Лилията е като истинска. Жабоците са много сладки.
ВЪПРОСИ И ЗАБЕЛЕЖКИ:
 Нямам въпроси, единствената ми бележка /не забележка/ е , че лилиите не цъфтят напролет, а през лятото..... но това не е критика в никакъв случай.


thedragonbg

ИДЕЯ И ЗАМИСЪЛ:
Малката Алекс е доволна от пролетта. То се вижда!!! Много свежа тортичка, особенно след като прочетох и твоята идея и история.
АРАНЖИРОВКА:
Прелетните ти цветя са реалистични. Добре са подбрани и цветовете са хубави.Като пропорции, двата етажа лично мен не ме дразнят. Стига сме  се съобразявали с правилата, които не се знае кой ги е създал. Височък е втория етаж, но какво от това. Кукличката е много добре направена. Така спокойно си е поседнала, че чак и завидях.
ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Много хубави зюмбюли. Наистина са като истински. Кокичетата са добре направени. Ето, твоите си имат тези качулки отгоре.... Моите си останаха без тях...  Sad. Много е ефектна рокличката на принцеса Алекс.  А самата фигурка е страхотна. Много сладка муцунка си и направила.
ВЪПРОСИ И ЗАБЕЛЕЖКИ:
Нямам. Поздравявам те са десетдневния инат и търпение.

Последна редакция: сб, 07 мар 2009, 20:02 от van444eto

# 590
  • Мнения: 1 491
.... Прелетните ти цветя са реалистични....

Съжалявам не мога да се въздържа ...   Mr. Green  На по-симпатичен лапсус до сега не съм попадала ... А и съвпада с идеята на тортата ...

# 591
  • Мнения: 1 965
.... Прелетните ти цветя са реалистични....

Съжалявам не мога да се въздържа ...   Mr. Green  На по-симпатичен лапсус до сега не съм попадала ... А и съвпада с идеята на тортата ...

Joy Joy Joy - няма и да го поправям. То си е класика в жанра.... като сватбените ми торби преди половин година

# 592
  • София
  • Мнения: 2 671
Stasi, чудесно си се справила! Всички фигурки са изпипани, тортата не е стериотипна като декорация и като пълнеж! Мнгого ми хареса първата рецепта с конфитюра, записвам си я! Имам въпрос за водните лилии - с формичка ли ги прави и как ги суши?

Драконче, доста си се постарала с пролетните цветя и са се получили добре! Малко повечко цветчета на зюмбюлите и листа на кокичетата не достигат, за да е страхотно както пролетната фея! На мен пеперудите много ми харесват.

# 593
  • Мнения: 1 122
Благодаря на всички вас за коментарите! Hug

Това ми е най- калпаво покритата торта. Толкова тънко разточих покритието, че няма накъде. Водните лилии ги правих с формичките за маргарити, като лепях 3 броя едно върху друго. И ето ТУК се вижда как ги суших.
Ванче ама въобще не съм се замислила кога цъфтят лилиите. Голямата щерка откога ме кара да й правя водни лилии, та сега беше повода. Laughing

Виолетке ма как го видя бе жена. Joy

# 594
  • Мнения: 2 708
Еееейййй виждам тортитеееееееееееееее Party Party Party Party Party
най-накрая, бях се отчаяла, само ви чета и нищо не виждам Crossing Arms

Стаси, рекичката ти просто толкова много ми харесва Wink нали и аз съм на тази вълна Peace Аз тоя тип торта, така разрязана я видях след като бях направила мойта и ме беше яд, че не я направих така, ама късно Минке Laughing Много ти я харесвам. Ей и на Албенка морето - явно това ще се пробва, много красив и свеж цвят и светлина придава това синьо на водата. Laughing Laughing Laughing
Щърко е страхотен и жабока е сладурски Peace Много ми е свежичка тортата Peace

Драконче, много нежна и миличка ти е кукличката. И техниката не съм виждала, така че и това е запомнено вече в архива Peace Най ми харесва един лилав зюмбюл отзад, зад нея има. Този ми е просто любим, чак се чудя защо е така скрит - таз китка си е моя фаворит Peace Много чудна приказка.

Две много нежни и свежи тортички днес. Чудесно настроение създават Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

# 595
  • Мнения: 668
Стаси - сега за твоята тортичка:
Идея: Пролет, ясно мой любим сезон, цветята, реката - красота!
Изпълнение: Много е идейно използването на 2 торти, вместо 1. Рекичката е страхотна, много ми хареса, но от всичко най-ми харесаха водните лили и жабчетата, щъркът също. Прекрасни фигурки и добре разположени.
Коментари: Те момичетата преди мен са ти казали, може би трябваше да има повече цветчета, и тук-там някоя туфичка трева, но и така е много свежо.

Крисче - мерси за лилавия зюмбюл, той е правен с друга техника. Светло-сините са правени с формичката от Уилтънския комплект, и слепването накрая прецаква малко нещата. А лилавите са по метода на "мексиканската шапка", с конусчето, отдолу се разплесква, изрязвах с една петолистна формичка, после му мушвах в средата тази заострената точилка (като молив която е) за да стане камбанка, и стисвах леко (стеснявах) листчетата на зюмбюла и ги завивах да са къдрави. По-лесно е и по-ефектно. Съжалявам, че не ги направих всичките по тази техника, но първа-бука за наука, следващия път по-добре.
Ванче - качулките на кокичетата ги направих от цветарската тел и тиксото, на снимките от подготовката си личи, че цветчетата ги направих на къси дръжки (умишлено), след това оформих качулчиците на кокичетата на основното стебло, малко по-надолу по стъблото добавях цветчето и домотавах докрай стъбълцето.
Blueeye - точно на 1-вия етаж имах намерение да направя нарисуваните мотиви за фон, а отпред да са цветята. А втория етаж вече да е зелен и от него да стърчат другите цветя, но живи и здрави, на някоя следваща торта.

# 596
  • варненка от София
  • Мнения: 4 883
Момичета, хващам последния влак, но днес ми беше адски натоварен ден, имаме именник вкъщи.

Въпроси на практика вече нямам, защото всичко е питано и съответно отговорено.

Ужасно се впечатлих от реката на Стаси, както и от жабката, лилиите и щърка. Много пролетно, браво.

Драконче тортата ти е много мила и по детски нежна. Също въпросите ми са получили отговор.

Много лаконично, но днес наистина ми беше адски натоварен ден, но не мога да не поздравя момичетата за труда им, както и за ведрото настроение, което ми създадоха.  Hug  bouquet

# 597
  • Мнения: 1 122
Krische, thedragonbg , marulka_s благодаря и на вас!  bouquet

Ванче
ама щъркела не е стъпил на краката си, а съм го забола с клечки и чак тогава сложих долните крачка ( дано ме разбра какво искам да кажа).

# 598
  • Мнения: 2 185
Стаси, страшно ми харесва рекичката с лилиите- невероятна е   bouquet . Жъбокът и щъркът са сладури. Свежа идея за разделените блатове и мостчето. Тортата изглежда адски вкусна, определено ще я пробвам  Peace . Сигурна бях като видях снимките, че си разточила тънко, а по-късно прочетох, че така е станало...не е болка за умиране  Peace . Уж четох внимателно, но не видях как си направила рекичката...ще се върна пак да прочета, а ако не си обяснила, ще ми е интересно да рпочета  Peace

Драгон някои от цветята ти са много сполучливи, за мен това е терра инкогнита- затова поздравления. В интерес на истината не ми допада много аранжировката на цветята около основата на 2-ия етаж, стоят малко разхвърляно...може би ако имаше тревичка ( височка), щеше да се получи по-сполучливо и щеше да скрие част от проблмите, които си имала при покриването.
Фигурката е сполучлива, а рокличката е страхотна  Peace . Не се откроява много добре на фона, но пък  ако беше направила фона зелен- цветята щяха да се губят  Thinking . На мен също ми стоят странно пропорциите на етажите и смятам, че това че вората торта е доста по-висока ( и съответно тежка ) от долната е спомогнало за потъванет на долния етаж от едната страна. Надписът е доста добър  Peace . Поздравления   bouquet .

# 599
  • Пловдив
  • Мнения: 3 325
8 МАРТ

Обсъждане на тортите на Dimitrina_73 и Barcela

Малко за правилата на обсъждането:
Форматът на обсъждане ще е свободен, както предния път. Моля както наблюдателите, така и участниците да имат чувство за такт при коментарите си, като се стараят да предложат конструктивна критика!
В първият постинг на всяко обсъждане ще пускам описанието на изработилите тортата точно както са ми го пратили.


Няколко съвета към обсъждащите:
- Моля, уточнявайте към кой е отправен въпроса ви!
- Преди да зададете въпрос, убедете се, че авторката не е отговорила на същия или подобен въпрос. Имаме само по 1 ден за 2 торти, времето не е много, така че постарайте се въпросите да не се повтарят!
- Моля, не обсъждайте други торти и не задавайте въпроси на други участници докато дискусията за настоящите тече!
Благодаря на всички ви за разбирането!


Dimitrina_73
Тортата на Dimitrina_73 можете да видите тук:
http://www.flickr.com/photos/26588310@N04/sets/72157613719561756/

Описанието на Dimitrina_73:




Използваните рецепти:

1.   Цветя - Рецепта на Скот Уоли за гъмпейст, вариант с Тylose, и поради липса на shortening, с безсолна свинска мас.
a.   1/3 рецепта
2 1/2 чаши пудра захар
2 чл Тилоза
2 сл вода
1 1/3 чл желатин
1/3 сл мас
1 белтък от средено яйце

2.   Листа – горната рецепта, смесена с малко шоколадово тесто.

3.   Клонки – шоколадово тесто

4.   Долен етаж – Шоколадова Калифорнийска златна треска

5.   Горен етаж – Шоколадов кейк, рецепта Сара Филипс, www=baking911.com

a.   1 ¾ чч брашно
¼ чч какао
1 чл инстантно кафе
1 чл бакпулвер
¼ чл сода за хляб
½ чл сол

1 чч прясно мляко
2 чл ванилия

¾ чч масло
1 ¼ + 2 сл захар
3 големи яйца

6 унции разтопен, охладен шоколад.

Стандартно приготовление на маслен кейк:
Първата група съставки се пресяват заедно в купа. Втората група се смесват. През това време разтопеният шоколад се поохлажда. Маслото и захарта се разбиват добре, едно по едно се добавят яйцата, към тази смес се прибавя и шоколадът, предварително „подготвен” като към него се добавя на много малки порции (чаени лъжички, после супени) около 1/3 от приготвената до момента яйчно-масленан смес . Към тази смес се добавят с бъркане на бавни обороти – брашно-мляко-брашно-мляко-брашно. Пече се в 2 8-9 инчови форми на 160С за около 50 мин при мен.

6.   крем горен етаж – Маслен крем с разбити белтъци и лимонов...крем (Italian Meringue Butter Cream + Lemon Curd) рецепта Сара Филипс, www=baking911.com
a.   4 пакета масло (2х250гр.)
1 чч захар
¼ чч вода
5 големи белтъка, стайна Т
½ + 1/8 чл тартар

Белтъците, тартара (няколко капки лимонов сок в моя случай) и ¼ чч захар се разбиват на гъст сняг (stiff peaks)
Сваряват се ¾ чч от захарта и водата до гъст сироп. Добавя се постепенно с биене парещия сироп към белтъците, бие се, докато белтъците се поохлядят до телесна Т поне. Към белтъците се добавя лъжица по лъжица маслото (добре е да няма голяма Т разлика между двете). В един момент кремът е много пухкав и леко течен, в моя случай изглеждаше и леко пресечен, но продължих да разбивам и той се „събра”. На този етап добавих внимателно, лъжица по лъжица следния крем (стайна Т):

б. 4 големи яйчни желтъка (= 74 gr.)
3/4 чч захр (5.25 ounces = 150 gr.)
3 течни унции (около 2 1/2 големи лимона = 94 gr.)
4 сл масло, меко  (= 57 grams)
щипка сол
2 чл лимонова кора

Жълтъците и захарта се разбъркват добре с лъжица, добавят се останалите съставки без корите и се сгъстява на умерен огън до сгъстяване (остава по лъжицата и уплътнява цветът си). Внимава се да не завира, защото има риск от пресичане. Прецежда се през цедка и се добавя лимоновата кора. Охлажда се.

7.   покритие долен етаж – ганаш

8.   покритие горен етаж – фондан, рецепта Нели,

9.   Роял айсинг,

10.   захар кристал


Идея:

Обичам най-много пролетта, защото след нея идва лятото, което също обичам Кокичетата са класически образ на ранната пролет, но не са ми банални. Много ги харесвам.
Идеята ми хрумна преди месеци и оттогава досега претърпя своето съзряване и техническа обработка в главата ми. Промените, които нанесох след първоначалната идея, не бяха много – реших да добавя кукуряка, защото го харесвам и макар, че той цъфти малко по-късно от кокичетата, намерих все пак потвърждение в нет-а, че в някои по-топли гори, може да цъфне и по-рано, преди да се е стопил снега
 
Предизвикателства, новости и други неща за споделяне:

Нови ми бяха рецептите – 1, 5, 6, 8, 10

1. Работата с тази гъмпейст рецепта ми хареса. Доста е разтеглива, но пак подобно на дъвка, лепне, ако дълго се задържи между пръстите, само че, оставена за кратко на открито се стяга, а и периодично леко намазнявах с маргарин ръцете си и ставаше лесно.
Трудно ми беше да постигна относителна стабилност при цветята без тел, ползвах само спагети различни дебелини – това, защото се бях заинатила да няма неядливи елементи (не знам защо съм останала с впечатление, че тези гуми не са чак толкова неядивни, а по-скоро невкусни, но така или иначе никой не яде цветята). Това е причината (спагетите) да не мога съвсем да им приклоня главичките на кокичетата.

8. Сравнително непознато ми беше покриването на нестандартна форма...голям зор, голямо кърпене, но и голяма емоция. Нито за миг не се ядосах на скъсано, неравно...все пак, правех камък в гората, какъв късмет 
Не ми даде сърце да окълцам още „камъка” и формата му по-скоро се доближава до тази на пън. Цветът му също ми създаде грижи, черното, добавено в малки количества, не даде като резултат сиво, а нещо синкаво-зеленикаво, като речен камък. Неграмотните ми опити за нюанси и светлосенки са реализирани с петал дъст -  черно и сиво.

10. Това, което не знаех дали ще сработи, беше идеята ми за изобразяване на втвърден след частично топене сняг...Посипвах захар на пекарска хартия, за няколко сек в МВ, вадя, оставям да се втвърди и отделям от хартията...Трябваше да опитам да захлупя върху фондана направо, без роял айсинг, още топлата захар, за да приеме формата...Ще има втори рунд това, мисля, че си струва опита.


Голямо вълнение ми беше сглабянето на цялата композиция – нямах резервни цветя и ако нещо се счупеше...изненандах се малко от размерите, явно нямам добра мислена преценка за размери...предполагах,че камъка ще ми остави повече горска площ за покриване с листа и клечки)) Е, поне опасенията ми, че листата са ми малко, отпаднаха

Вкусове:

4. Тази златна треска ми хареса за втори път и за втори път не мисля, че направих това от нея, което рецептата предвижда, третият и може би последен мой опит с нея, ще бъде в кексова форма с дупка в средата, както е и оригиналната рецепта, явно това е единствения начин това чудо да се изпече равномерно

5. + 6. Шоколадовият кейк сам по себе си много ми хареса, но тази леко горчива жилка в него много добре ми се върза с лимоновия вкус на доста приятния като консистенция и умерен на сладост крем Идеята да ги събера двете рецепти (блат и крем) е моя, оригинално препоръчваха шоколадовият кейк да се комбинира с бял ганаш със сладко от малини...щеше сигурно да е сухо дори и за моя вкус.


Barcela
Тортата на Barcela можете да видите тук:
http://www.flickr.com/photos/26588310@N04/sets/72157614174729911/

Описанието на Barcela:


Според мен,тортата ми не отговаря много на темата,замисълът ми беше друг,но неможах да го изпълня.
Блатовете са готови платки от тези на Кедър,вътре е парфе от сладкарска сметана,кисело мляко,малко Кремижел и желатин.
Фигурките са от зах.тесто на Нелка и от шок.тесто.Отгоре е намазана с неутрал желе.Това,което уж трябва да е пън,а всъщност прилича на мравуняк е смес от натрошени блатове,краве масло и пудра захар.

Общи условия

Активация на акаунт