Излишна ли е Фолиевата киселина?

• 16 819
  • 275
  •   1
Отговори
# 150
  • sofia
Ася, Препоръчителната доза е 800 Микрограма( мcg) а в обикновените добавки има 400мcg( 0.4mg) Аз пия 9 месеца преди да започнем с опитите по 1mg=1000mcg, тоест 2.5 пъти доза за небременни, и 1.25 доза за бременни.
Shocked Shocked Shocked
всички, които познавам взимаха по 1 таблетка и доколкото бях чела преди да си купя фолиева киселина се пие по 400мcg( 0.4mg).
Иначе аз не прочетох нито едно мнение против взимането на фолиева киселина, а просто, че и с храната е възможно да се набави необходимото количество. Аз лично си мисля, че за спина бифида има и съпътстващи фактори освен взимането на фолиева киселина. Нямам научно доказателство за това просто мои си разсъждения.

# 151
Ася, Препоръчителната доза е 800 Микрограма( мcg) а в обикновените добавки има 400мcg( 0.4mg) Аз пия 9 месеца преди да започнем с опитите по 1mg=1000mcg, тоест 2.5 пъти доза за небременни, и 1.25 доза за бременни.
Shocked Shocked Shocked
всички, които познавам взимаха по 1 таблетка и доколкото бях чела преди да си купя фолиева киселина се пие по 400мcg( 0.4mg).
Иначе аз не прочетох нито едно мнение против взимането на фолиева киселина, а просто, че и с храната е възможно да се набави необходимото количество. Аз лично си мисля, че за спина бифида има и съпътстващи фактори освен взимането на фолиева киселина. Нямам научно доказателство за това просто мои си разсъждения.

Аз също взимам една таблетка( вкл. ФК, Омега 3 мастни киселини, и мултивитамини и минерали) всичко в едно- това са най-скъпите и добри витамини на пазара- на един човек не му се е доповръщало от тях, и всичко е комбинирано така че абсорбацията да е максимална. Ето и link към тях. http://www.drugs.com/drp/primacare-one-capsules.html

# 152
Подкрепям, че е задължителна! При всички положения няма да ти навреди! Знам, че когато се планира бебе, фолиева киселина се пие няколко месеца преди това.
 Peace Peace Peace

# 153
ами то ако не дай си боже се стигне до там винаги човек ще си задава въпроса, дори и всичко да е направил като хората...бих ти задала контра въпрос, ако след време излязат изследвания, че пиенето на фолиева киселина далеч не е така безопасно и причинява нещо при поколението и ако по някаква случайност и дете, чиято майка е пила фолиева киселина открие същия проблем при детето си няма ли да се обвинява тази майка?
Пак казвам на времето така са подходили към АБ, към рентгена, дори към приема на синтетични витамини, в последствия излизат различни изследвания, които опровергават първите...
Не казвам не пийте фолиева киселина, а просто не така категорично с въпросите за здравето!

На контра въпроса ти няма как да отговоря, защото до такова заключение все още никoй не е стигнал. Обаче ако тръгна да го мисля, утре може да решат, че и зеленчуците са вредни, не само заради нитратите ами и заради някои витамини, които съдържат. При положение обаче, че е доказано, че допълнителният прием на ФК намалява броя на бременности и раждания с дефект на невралната тръба предпочитам да се доверя. Поради простата причина, че след като веднъж ми се е случило, не бих се осмелила да рискувам да ми се случи и втори път, само защото имало хипотетична вероятност да са се объркали. След като ми казват, че явно моя организъм не усвоява както трябва ФК приета по нормален път и се нуждае от допълнителна такава, аз съм склонна да се вслушам. Нямам намерение да се уповавам на Бог, съдбата или случайността. Нямам намерение и да се чудя цял живот какво съм направила грешно, при положение, че уж съм се хранила добре, не съм пушила, не съм пила алкохол, че дори и кафе. Така че има случаи в които човек ще не ще, се отнася категорично към някои въпроси.

Последна редакция: ср, 21 яну 2009, 17:17 от mnbvcx

# 154

На контра въпроса ти няма как да отговоря, защото до такова заключение все още никoй не е стигнал. Обаче ако тръгна да го мисля, утре може да решат, че и зеленчуците са вредни, не само заради нитратите ами и заради някои витамини, които съдържат. При положение обаче, че е доказано, че допълнителният прием на ФК намалява броя на бременности и раждания с дефект на невралната тръба предпочитам да се доверя. Поради простата причина, че след като веднъж ми се е случило, не бих се осмелила да рискувам да ми се случи и втори път, само защото имало хипотетична вероятност да са се объркали. След като ми казват, че явно моя организъм не усвоява както трябва ФК приета по нормален път и се нуждае от допълнителна такава, аз съм склонна да се вслушам. Нямам намерение да се упововам на Бог, съдбата или случайността. Нямам намерение и да се чудя цял живот какво съм направила грешно, при положение, че уж съм се хранила добре, не съм пушила, не съм пила алкохол, че дори и кафе. Така че има случаи в които човек ще не ще, се отнася категорично към някои въпроси.

Напълно съм съгласна  Peace Още преди да започнем да правим планове за бебе, ми бе достатъчно да видя интервюта, взети от родители, които са загубили своите, понякога два пъти поред, само заради това, че никой не ги е информирал за значението на фолиевата киселина. И за проблема с нейното усвояване.

Нищо друго не ми е било нужно, за да приема пиенето й за необходима даденост.

В тази светлина, и майка ми е консумирала Чернобилски краставици като е била бременна с мен. А после през зимата ме е гледала на таван с +6 градуса вътрешна температура, и ме е хранила с кисело мляко. Но тогава не е имало друго  Peace

# 155
  • София
Напълно задължително е приемането и дори ако е възможно няколко месеца преди забременяването. Прави се с цел да се регулира първо баланса на тази киселина при майката и в последствие  за правилното формиране на плода. А няма начин да я имаш в достатъчни количества освен ако не ядеш страшно много хляб.

# 156
  • sofia
А няма начин да я имаш в достатъчни количества освен ако не ядеш страшно много хляб.
и как става така, че масово жени без да я приемат като изкуствена добавка я имат в достатъчни количества?  Shocked Не мога да си представя как аз почти не ям хляб-от бебе съм така, не е някаква диета, не съм пила фолиева киселина и имам две здрави деца-или има начини да се набави естествено или не е толкова важна кое е от двете?
Ето за такова залитане говоря!  #Cussing out

# 157
  • София
А няма начин да я имаш в достатъчни количества освен ако не ядеш страшно много хляб.
и как става така, че масово жени без да я приемат като изкуствена добавка я имат в достатъчни количества?  Shocked Не мога да си представя как аз почти не ям хляб-от бебе съм така, не е някаква диета, не съм пила фолиева киселина и имам две здрави деца-или има начини да се набави естествено или не е толкова важна кое е от двете?
И как реши, че я имаш в достатъчни количества? Това, че имаш здрави деца не означава, че си си набавяла достатъчно ФК.

# 158
  • sofia
И как реши, че я имаш в достатъчни количества? Това, че имаш здрави деца не означава, че си си набавяла достатъчно ФК.
а какво означава?

# 159
  • София
а какво означава?
Означава, че си имала късмет. Не винаги липсата на ФК води до спина бифида. Прочети малко по въпроса.

# 160
Като бях бременна с дъщеря ми преди 10 години не съм пила ФК, кърмих я 2 седмици и после до 2 месеца се цедях и и давах от шише, а оттам на сетне - кисело мляко. Може да се ококорите, да. Жива и здрава ми е, не е боледувала почти Peace. Сега с втората ми бременност започнах да пия ФК от края на първия месец, кърмя бебето все още, жив и здрав да ми е, нямаме проблеми засега даже и с подсечено дупе. Смисъла на това, което написах е, че всичко зависи от организма. Ако има да става нещо лошо, то ще стане с или без прием на ФК. Е, може и да се намаляват известни рискове, но ме съмнява, че е доказано в такава голяма степен, че да се правят някакви генерални изводи за ползата от нея.

# 161
  • sofia
Означава, че си имала късмет. Не винаги липсата на ФК води до спина бифида. Прочети малко по въпроса.
Нищо подобно!
Означава, че фолиева киселина е напълно възможно да се набави и по естествен начин!
Ако искаме да издребняваме очевидно е, че фолиевата киселина само намалява, а не елиминира риска от спина бифида  Confused

# 162
От толкова отговори нищо не е ясно.Разбрах че сме в 21 век и за това е задължително.Във 22 дали ще е задължителна?
Има изследвания които са доказали че намалява риска от спина бифида,обаче ми е много чудно на кое вреди,защото няма такова нещо което да е измислил човек и да има 100%ползи.
Всеки един витамин или минерал в повече в организма води до разрушаване на друг.
Ще дам пример:за да се усвоява калция трябва витамин Д,обаче прекомерните дози на витамин д,разрушават фолиевата киселина.Разбирате ли ми замисъла.
Ок трябва да се пие нещо,но нека да си правим изследвания дали имаме нужда от него.
Не мога да ви разбера как превантивно пиете каквото и да е.Тези дни четох как превантивно се пие желязо.Били сме живеели в 21 век.Ами докажете го.Изследване и тогава добавки. Имаше към 7-8 стр обяснение за такова изследване.Тогава ще кажа ....аууу модерна работа,живеем в 21 век.А сега само виждам надъхани привърженички на модерното без да са наясно че всяко нещо има рискове.
Замислете се малко! Peace

# 163
Моето мнение е, че живеем един много забързан живот изпълнен с много стрес, напрежение. Храната, която поемаме е изключително вредна като например плодовете и зеленчуците, които са натъпкани с нитрати. В останалите продукти е бъкано от консерванти. На практика дори да се опитваме да поемаме ФК под формата на съответните продукти, които я съдържат, ние поемаме нечисти такива. Замислете се колко некачествена мая например съдържа хляба, спанака колко нитратен е всъщност, марулите са с уникални размери и от пръв поглед се вижда колко неестествени са. Нашите баби и майки са живяли в един период, когато храната е била 1000 пъти по-качествена и по-чиста, да не говорим за стреса, напрежението и въобще начина на живот, който са водили. Както казах по-нагоре моят син се роди с ВЦУН и аз не съм поемала ФК. Това може да е просто лош късмет и нищо друго, но сега си давам сметка, че наистина не съм поемала нужното количество храни, които съдържат ФК и ако съм ги приемала всъщност какви боклуци са били. Така че аз си мисля, че в днешни дни наистина нашите организми са доста отслабени или поне при някои жени и е необходимо да се приемат в допълнение такива добавки. Съдя по себе си.  Hug  bouquet

# 164
  • sofia
Моето мнение е, че живеем един много забързан живот изпълнен с много стрес, напрежение. Храната, която поемаме е изключително вредна като например плодовете и зеленчуците, които са натъпкани с нитрати. В останалите продукти е бъкано от консерванти. На практика дори да се опитваме да поемаме ФК под формата на съответните продукти, които я съдържат, ние поемаме нечисти такива.
Чисти или не те си съдържат витамините Wink. Бабата на мъжа ми работеше във ферма, която освен, че има сертификат за органично земеделие се занимаваше с реално такова. Голяма част от продукцията беше за износ, каквото се отклоняваше от стандартите беше за вътрешна продажба на по-ниски цени. Мисълта ми е, че не всичко е нитрати и т.н. Wink И има дори и сред храните с потресаващи размери такива, които са си екологични чисти. Дядо ми също отгледа гигантски домати Wink и са екологично чисти Simple Smile
Галя, много ми хареса мнението ти. А това с желязото просто  #Cussing out

Общи условия

Активация на акаунт