Раждане в къщи - 2

• 21 430
  • 378
  •   1
Отговори
# 135
escorial, мислех си за кървенето след раждането ти, но не ми оставяше време да пиша. Преди известно ми попадна статия на Оден за това в Midwifery today. Разказваше колко е важно след раждането атмосферата на спокойствие и усещането, че не си наблюдавана да продължи (всичко, което оптимизира нивата на окситоцина преди раждането, важи и след него за 3та фаза). Освен това помещението да е наистина топло, понеже в противен случай се вдигат нивата на адреналина (характерното треперене при някои жени е и от това), който потиска окситоцина. И най-вече контактът на майката и бебето в първия час след раждането да е необезпокояван от никой (вкл. и бащата), понеже и от физиолог. гледна точка това оптимизира нивата на окситоцина като "хормон на любовта"(взирането в очите на бебето, "влюбването", контактът кожа-до-кожа, първото кърмене) и съдейства за инстинктивното поведение на майката. Разказва, че когато е следвал тези принципи, не е имал случай на кръвоизлив и задържане на плацентата дори и при жени, които се водят рискови с постпартални кръвоизливи при предишно раждане. Та се чудех, нещо от по-горе описаното, може ли да обясни случая при теб?
Много е възможно да е от топлата вода.
При мен се получи страхотен кръвоизлив от атонична матка, след като се роди плацентата при второто раждане, което беше във вода. До ден днешен не знам кое къде се обърка, защото се чувствах безкрайно щастлива, не съм имала усещането за "наблюдение" (при нас се държат много дискретно), имаше го контакта кожа до кожа, влюбването, първото кърмене беше още преди да срежат пъпната връв.
Сега при последното раждане (исках пак да е водно) доктора ми каза, че топлата вода понякога отпуска толкова мускулатурата на матката след израждането на плацентата, че "забравя" да се съкращава и се насъбира кръв вътре. Не разбрах обаче твърде добре обясненията му (все пак немския не ми е роден) и не съм търсила много литература още по въпроса. Сега тепърва се отърсвам от "неприятния" поглед върху раждането ми.

# 136
А плацентата във водата ли се роди? Как бяха кръвните ти показатели преди раждането? И (Simple Smile много въпроси станаха) колко продължи раждането?

# 137

Stelfy, в мометна на раждането (а и преди това също) детето, майката и заобикалящият ги свят са едно цяло и непрекъснато си взаимодействат с енергийните си полета (мисли), да го кажем... тоест ситуацията по раждането на детето винаги изразява точно неговото желание, както и това на майката, които се допълват през цялото време и резултатът от тях е... ами действителността. Искам да кажа, че когато и да се роди детето, колкото и да продължи раждането, това е, което то и майката са си избрали, така че за мен няма съмнение, че по-добрият вариант е раждането да бъде оставено на естествения си ход. Качването на стълби, клякането и секса и подобните неща, след като раждането вече е започнало, обикновено се предприемат инстинктивно от майката, докато много бих се учудила в инстинктите на предците ни да е участвала система с окситоцин  Rolling Eyes Whistling

На въпрос две не мога да ти отговоря....

Съветвам те сериозно да поработиш над елиминирането на непоносимостта си към болниците (болницата). И мен това ме мъчи, та те разбирам, но е важно да тръгнеш към болницата положително настроена.

Също така те съветвам да поработиш над очакването "контракциите в някакъв момент да започнат да намаляват". Защо смяташ, че ще започнат да намаляват? Има ли причина да започнат да намаляват, и ако да, каква би била тя? Иначе не мисля, че могат "насила" да ти сложат система с окситоцин или каквото и да било, но за своя увереност може да го обсъдиш с лекаря си и персонала на болницата...

До април има много време. Чети, подготвяй се, и се вдъхновявай и се грижи добре за теб и бебето  Hug

# 138
А плацентата във водата ли се роди? Как бяха кръвните ти показатели преди раждането? И (Simple Smile много въпроси станаха) колко продължи раждането?
Да, плацентата се роди във водата. Преди раждането кръвните ми показатели бяха средна хубост в смисъл, че хемоглобина беше добре, еритроцити и левкоцити като ниво, нормални за бременна, но тромбоцитите ми бяха изключително ниски. Аз съм особен случай - при стрес (в случая предизвикано раждане) организма ми реагира със спад на тези клетки и мога да си умра от кръвозагуба, както щеше и да стане.
Раждането продължи 2 1/2 ч.
Можеш да питаш още, стига да мога да ти отговоря.

Stelfy, на теб мога да ти кажа, че такова нещо контракции да продължават с дни без почивка за майката няма.
Сега преди последното раждане, дните след термин (т.е. от преносването) имах ежедневно фази на редовни и стабилни контракции с продължителност на периодите по 2-3 ч, като самите контракции си бяха на по 5 мин.  Следващата фаза бяха на 10 мин и после пак. Тях не ги броя за начало на раждането, щото иначе трябва да разправям, че съм раждала 10 дни Joy
Помощ по време на започнало раждане разбирам под начини на облекчаване усещането на майката към болката от предложените от теб неща - танци, качване на стълби и дълги разходки. Те спомагат бебето да си намери правилно пътя, защото по време на раждането то се извърта на три етапа, за да може главата му да премине през различните по форма овали на тазовата кост. Освен това танците и специално кючека облекчават много тазовата мускулатура и спомагат за по-лесното понасяне на болките.
Истинността на контракциите можеш да провериш с горещ душ или вана (ако имаш възможност за такава). При истински контракции при досега с топлата вода контракциите се усилват като продължителност и намалява времето между тях. Ако са от смъкващите( т.е тези, които помагат на плода да слезе в таза), то те ще спрат от душа (ваната).

# 139
Колко изключително ниски бяха тромбоцитите? (ако не помниш поне порядъка или поне колко под нормата) Лекарите нещо посъветваха ли те в тази връзка?

# 140
Колко изключително ниски бяха тромбоцитите? (ако не помниш поне порядъка или поне колко под нормата) Лекарите нещо посъветваха ли те в тази връзка?
Не помня цифра, но знам, че бяха малко под долната граница за здрав човек (има разлика между здрава жена и бременна жена). Най-интересното беше, че час след раждането (и трите пъти беше така) нивото на тромбицитите беше нормално! Shocked Шефът на клиниката коментира, че рядко, но има такива случаи като моя, когато организма реагира в случай на стрес по този начин.

# 141
  • София
Вечерница, благодаря, че споделяш:). Ето интересна дискусия на тема водно раждане и постпартален кръвоизлив: http://www.midwiferytoday.com/enews/enews0431.asp#qwr  Очевидно много фактори влияят. Някои споделят това, което ти казваш за топлата вода, когато израждането на плацентата става във ваната, други пък, че фактор е всякаква намеса, различна от физиологичния подход за третиране на 3та фаза. Всъщност при теб имаше ли ти окситоцин/метргин, дърпане на пъпната връв, ранно клампиране?

# 142
Иве, нямах никакви намеси по време на водното раждане, а и не само при него (като изключим простагландините за предизвикване). Само на 2 пъти акушерката ме провери докъде е разкритието. И при трите ми раждания плацентата се отдели много рано и не е имало дърпане. Ранно клампиране се наложи само при третото раждане, защото бебето беше твърде дълго в родовия канал - имах много дълга пауза между напъните, след като беше излезнала цялата глава навън, и се наложи да му дадат веднага кислород. Но мисля, че вече споменах, че третото раждане завърши на сухо, точно заради страха да не се повтори историята с кръвоизлива.

# 143
Stelfy, rikk вече го е казала, но и аз да споделя - ако има контракции дни наред, то това не значи, че бебето или майката не са готови, не искат или нещо такова, а по-скоро, че това е техният специфичен ритъм на подготовка. Когато аз споделих с Клер, че съм имала стабилни прогресиращи контракции няколко часа плюс падането на тапата, но след като стигнаха 3 мин., започнаха да се разреждат и че си мисля, че не са свършили никаква работа, тя ми отговори: "Тялото ти и бебето са направили точно каквото е трябвало и са свършили точно работата, която е трябвало!" Тук няма показатели, и по-точоно показателите са строго индивидуални. Затова си мисля, че едно дълго раждане с периоди на контракции дни наред, не е невъзможност на детето да се роди в избрания час и дата, а е подготовка, впредвид конкретната двойка мама-бебе, за да се роди бебето точно когато си е предначертало.
Знам, че не са преви астрологична карта на дете под годинка и въпреки това приех една позната астроложка да направи такава 10-тина дни след раждането - съвсем проста, без да навлиза в много подробности. Бях изумена от видяното, но не мога да кажа, че се изненадах, понеже видях точно характеристиките, които синът ми ми беше споделил много месеци по-рано  Heart Eyes

ЛУРДЕС, превеждам, ама е като да гониш движеща се цел - непрекъснато се обновявав сайта, а аз не съм толкова бърза. Материалите в никакъв случай не са много като превод, но се занимавам и с много други неща... Embarassed Старая се обаче да стане възможно най-бързо.

# 144
  • ул. "Мечтание"
SheilaHug! Благодаря много за линковете! Някои неща вече съм ги преглеждала!

Относно здравословното хранене, наистина, не е задължително. Случайно или не с предната бременност я изкарах с дооооста нездравословно хранене и всичкобеше наред. Но за мен е важно да се отнасе по-внимателно към тялото си. Това е грижа, която съм преценила, че трябва да положа към себе си. Никога не съм страдала от комплекси как точно изглеждам.

Stelfy, седмица преди да родя бях със сантиметър-два разкритие и регулярно получавах контракции на 5-10 минути. За жалост е строго индивидуално и няма точна рецепта!

# 145
escorial, мислех си за кървенето след раждането ти, но не ми оставяше време да пиша. Преди известно ми попадна статия на Оден за това в Midwifery today. Разказваше колко е важно след раждането атмосферата на спокойствие и усещането, че не си наблюдавана да продължи (всичко, което оптимизира нивата на окситоцина преди раждането, важи и след него за 3та фаза). Освен това помещението да е наистина топло, понеже в противен случай се вдигат нивата на адреналина (характерното треперене при някои жени е и от това), който потиска окситоцина. И най-вече контактът на майката и бебето в първия час след раждането да е необезпокояван от никой (вкл. и бащата), понеже и от физиолог. гледна точка това оптимизира нивата на окситоцина като "хормон на любовта"(взирането в очите на бебето, "влюбването", контактът кожа-до-кожа, първото кърмене) и съдейства за инстинктивното поведение на майката. Разказва, че когато е следвал тези принципи, не е имал случай на кръвоизлив и задържане на плацентата дори и при жени, които се водят рискови с постпартални кръвоизливи при предишно раждане. Та се чудех, нещо от по-горе описаното, може ли да обясни случая при теб?

Iva_D Всичко, което описваш за спокойствието и атмосферата на раждането си го имаше при мен. Чувствах се невероятно спокойна и ненаблюдавана Wink
Не знам за кое точно ме питаш - аз кървене след раждането съм имала много малко. При мен просто плацентата не излезе толкова бързо, колкото на другите две раждания. Но това го отдавам по-скоро на факта, че аз си лежах спокойно на леглото и хич не ми се мърдаше. Имах контракции и то доста силни след раждането, но така и не се напънах по-сериозно с тях, за да изкарам плацентата. Толкова бях запленена от бебето, че нищо друго не ме интересуваше. Даже като ме извозваха към линейката аз обяснявах на мъжа ми как трябва много добре да облече бебето и такива подобни Wink
А в болницата, след като родих плацентата кървенето беше много малко. Докторите очакваха доста кървене, заради, това, че е седяла дълго в мен и дори и те се учудиха, че беше малко. Ако се бях понапънала малко повече у нас - щях да си я родя там. Но аз си казах - така и така ще се ходи до болница за да ме шият - защо ли да се напъвам Wink Е, в болницата ме накараха да напъвам здраво Wink За следващия път ще знам...

Между другото, с другите си раждания съм имала доста повече и по-силно кървене. То не бяха съсиреци...кръв...Много беше неприятно. И сега очаквах пак така да стане, но стана точно обратното. Кървенето ми беше супер леко и мина за около 2 седмици.

Stelfy И аз да подкрепя набързо това, което и другите са ти казали, че на бебка много и се суче Simple Smile
Няма какво да се притесняваш от предварителни контракции, които идват и се разреждат после. Това е нормално. Нещата не винаги минават за 2-3 часа.
Второто ми раждане беше точно час и половина контракции и 15 мин напъни, а третото - повече от седмица идваха контракции вечер и се разреждаха, тапи падаха на два пъти...и въобще голяма подготовка си беше. Всяко бебе си е различно, всеки период е различен и нещата могат да протекат по много начини. Когато ги оставиш обаче на естествения им ход - всичко е нормално.
В тази връзка - слушай тялото си - ако ти се разхожда - разхождай се - не мисли толкова дали това ще предизвика или ще попречи на раждането. И така и с другите "натурални" методи Wink Ако имаш желание за нещо - просто го направи.

# 146
  • ул. "Мечтание"
Момичета, събирам предложения за подходяща музика, която да се слуша по време на визуализациите и релаксациите през бременността. Както и подходяща музика за самото раждане! Помня, че Роси ни беше говорила за такива музики. Даже ни беше пуснала веднъж една, която каза, че е много подходяща когато вече разкритието и пълно и започват напъните за по-бързо изгонване на плода. Както и за ускоряване на контракциите, ако е нужно.

# 147
Имам един диск за релаксация- делфински звуци на фона на музика- със сигурност ще свърши добра работа  Grinning

# 148
Аз си бях наредила няколко диска с разни музики за раждането. Бях ги сложила в чантата, която подготвях за болницата, ако се беше наложило. И бях решила, че ще ги извадя ако пък съм у нас и ще ги слушам.
Да, обаче на самото раждане въобще не се сетих за тях Simple Smile
Даже сега се сещам, че не съм се сетила изобщо. А така си ги подбирах...
Бях решила и свещ да си запаля - бях си купила една, която символизираше heart чакрата. Аромата и е невероятен - даже моя мъж страшно много я хареса - и е зелена. Обаче и до нея не стигнах.
Може би заради децата наоколо...или знам ли и аз, но не успях да си създам такава атмосфера, каквато си представях. Това не ми попречи де - чак сега си давам сметка, че имах други планове за атмосферата Simple Smile

Все пак - ето музиките - въпреки, че не съм ги слушала по време на раждането, бях решила, че са подходящи за мен:
"Gaya of wisdom" - Guy Sweens (и двете части)
"The love window" - Shantala

Не знам дали стават за раждане - просто на мен ми допадат като релаксираща музика.

# 149
  • София
Вечерница, очевидно нещата са по-цветни от черно-и-бяло Simple Smile, но пък си с хубави спомени, а разкъзът ти беше вдъхновяващ за много хора Wink.

escorial, явно съм останала с погрешно впечатление Simple Smile, но коментарът ти мисля, че е полезен.

Lady Frost, тук има хубава колекция всякакви природни звуци: http://DMCA-removal-from-Google/details.php?id=28875&hit=1 . В замунда има и друга музика за релаксация. Трябва да си намериш своята Simple Smile.

Последна редакция: пт, 23 яну 2009, 09:52 от Iva_D

Общи условия

Активация на акаунт