Отговори
Здравейте! Много отдавна ми се искаше да споделя семейните си терзания с някой ,който ще е безпристрастен.
Историята ми е дълга и както в повечето случаи-става въпрос за пари....
С мм сме заедно от 2000г.аз бях още ученичка на 17г,а той на 25г.,през 2002г заживяхме заедно,2003г се роди сина ни,2005г дъщеря ни.В началото живеехме с техните,защото събираше пари за закупуване на собствено място,на което да си построи автосервиз,защото ползваше под наем помещение.Както той казваше-сервиза ще ни купи къщата.От мен се искаше да бъда послушна,икономична и да разбирам идеалите му.Ок,нищо толкова сложно за мен Simple Smile Не разполагах с никакви пари,даваше ми само за най-необходимото,първото си майчинството така и не го видях,защото се превеждеше по сметка на работодателя тогава,а той ми беше такъв. Simple Smile С времето много започна да ми натежава това,че не мога да си позволя елементарни женски потребности-грим,дрехи, ако исках нещо ново, то сто молитви се измолваха,той си помисляше ден,два и тогава....Иначе пари имаше,но се събираха всяка вечер в касата удома,място за което само той имаше ключ. И той не е от харчещите,не ме разбирайте,че си ги е харчел сам,напротив и вафла да му се преяде -няма да си купи,за да спести,че все нещо иска да прави,да строи,да гради,а пари няма кой да му даде.Всичко сам е постигнал...Ок,не е такъв тип ,да ходи по кръчми,или с приятели-той почти няма,само работа и пак работа.Но всеки път щом си наумеше да си вземе нещо,никога не съм го спирала.Обаче в един момент ми писна да се моля за пари и започнах тайно да взимам от тези в касата.Малки суми 10,20лв в рамките на седмицата,за да не ме разбере.Чувствах се ужасно-крадла,но бях в безисходица.Омръзнало ми беше от вечни скандали за 20лв. и така започна този омагьосан кръг.Ако ме видеше с нещо ново купено,му казвах,че нашите са дали пари за децата и така....Никога не се поинтересува тези деца имат ли нужда от нещо.Аз така свикнах да им взимам неща с неговите пари,и директно не съм му искала,защото ми се струваше супер налго- не стига , че го крада,а и пари да му искам....След като и двете деца тръгнаха на градина аз реших,че искам да изкарам курсове за маникюристка и тай ме подкрепи.Даде ми пари за курс,за материали,но при условие-че са назаем...Много ми стана гадно,аз да не ги взимам от съседа,но се съгласих,защото ми трябваха. И така започнах и аз да печеля,да си връщам заема ,да поемам разходи по домакинството.2008г си купихме апартамент,ипотека разби се .Той не спря да мрънка,че заради мен го купил,че на него какво му прябвало,обаче да не забравяме ,че имаме две деца ,а живеехме в една стая при техните,как няма да мрънкам-5г. живяхме като в дядовата ръкавичка-на един етаж -7 човека. Както и да е.Продължихме си старият начин на живот, в новият апартамент.Той си взимаше всичко,което пожелае-има 3 коли,3 мотора,а за мен нищо.Добре,изкарал си ги е сам парите, не е крал от никого,защо не...Аз и пеша мога да вървя.Хубаво обаче с навлизането на кризата работата ми спадна рязко,живеем в малък град и хората си свиха драстично разходите.Взеха отново да не ми стигат парите.Тогава ми предложи една позната да започна след работата в салона да ходя при нея-тя се занимаваше със счетоводство.Аз се съгласих,бабите също( защото в салона бях до 18ч, а до 21ч. работех на другото място) трябваше някой да гледа децата,таткото не се занимаваши с тях,той винаги има много работа...И така изкарах още някоя друга година до 2010. Обаче и аз съм човек,и децата ми имат нужда от мен,реших,че ще спра със салона и ще продължа с работата с постоянно заплащане на пълен работен ден.Е хубаво,но заплатата ми беше 300лв.,а имах и кредит и разходи....та понякога пак взимах от парите му.Много странно ни беше и все още е разпределен бюджета ни за домакинствато.Той плаща ипотеката,сметките за ток,вода,телефон кабелна.Аз поемам всико останало.Мои разходи,разходи по децата,храна,и всичко това с мижавите пари ,които взимам. Жиеехме във вечни панаири за пари,защото аз полудявах като го гледам да си брои паричките и да си ги скатава, а аз да изнемогвам и да се чудя как да си изкарам месеца. Той разбра разбира се в един момент,че му вземам пари.Голями истерии бяха.Така и не ме разба,защо съм го правила-И до ден днешен ми казва,че съм крадла,когато се скараме. Въпреки всичките му недостатъци аз все още живеех с надеждата,че ще станем като нормалните семейства.Че няма да се страхувам да му споделя дори и най-глупавите си мисли,без да бъда увикана или подиграна-че нищо не разбирам.Имахме си и хубави моменти към 2012г.  ,тогава когато решихме да си имаме и трето бебче.Той обеща,че ще поеме разходите за домакинството,че ще се грижи повече за нас.И аз се вързах разбира се Simple Smile нали го обичам.... Роди ни се и третото момиченце,много си обичам децата...Но ето година след това нещата пак се повтарят...Аз карам с парите от майчинството 340лв плюс детските 120лв,грижа се за моите си лични разходи,храната за двете големи деца,изплащам си кредитната карта-моето спасение в безпаричните ми периоди,давам пари на учениците си за училище-по 2лв на ден.Той им плащаше храна на стола(пак по 2лв.за всяко) но децата не я харесваха и се отписаха,и с това и той спря да им дава пари за училище...Дава пари за малката,купува й памперси,храна,общо като му смятах разходите за децата на месец му излизат 180 лв. Това много ли ви се струва? Не включвам дрехите и обувките.В повечето случаи износват дрехи дадени от приятелки и роднините за празниците им дават пари да им взема нещо.Циганска му работа...на фона на това,че таткото може да си позволи да ги облича супер,но не той все пести за нещо и все пари няма.
Чашата на търпението ми обаче започна да прилива,в момента в който не стигнах пак до там,че да ми трябва помощта му-финансовата разбира се. От много мислене и пресмятане как да си подредя живото след като ми изтече и това майчинство ,взех решение ,че ще се запиша да уча-педагогика.Да работя работа на смени,за да ми остава време и да работя и като маникюристка, защото нещата са по-добре  в тази сфера и взеха повече да се търсят тези услуги в града ни.А когато работех си имах много доволни клиентки и затова си мисля,че пак ще ми потръгне.Но  ми трябват пари-за консумативи,за изпити...От кого да ги взема? Нали уж от мъжа да мен.Който трябва да ме подкрепя във всичко.Но,не.Неговото мнение,е че вече съм стара да уча(на 31г. съм) ,как ще ходя да си губя времето за нещо,за което няма да съм сигурна,че после ще мога да го работя?! За маникюри той веднъж ми бил дал пари,и аз така и не съм му върнала цялата сума-повече нямал за мен..... Е,кажете ми...нормално ли е? Чудя се аз ли нещо не го разбирам,той ли мен! За него съм "провал",защото не съм устискала докрай с маникюрите.Птичката веднъж кацала и т.н. ,но аз не съм съгласна.Човек трябва да си преследва мечтите,но когато човека до теб все ти натяква,че за нищо не ставаш е много трудно.... Той имал толкова разходи за нас,а аз не съм го оценявала.Какво да оценя? Че не мога да си позволя да заведа децата си на кино,че всеки път когато излизаме на разходка ми си свива сърцето,че ще поискат да им купя нещо,а аз няма да имам толкова пари,че когато получат парички от бабите си идват да ми ги носят,защото знаят,че мама няма....а татко...той ще събира все за нещо и ще си заключва паричките,защото трябва да градим и не трябва да живеем като циганите ден за ден.... Какво да правя? Как да го променя?
Благодаря,че изчетохте излиянието ми...

# 1
Бъркаш, че си се съгласила от началото да живеете по този начин. Това за мен не е семейство. В семейството парите трябва да са общи.
След 15 години да го промениш...много ме съмнява, че ще се получи. Можеш да го заплашиш, че ще се разведеш (ако сте женени) и ще го съдиш за издръжка. Но трябва и да си готова да го направиш. Освен ако не искаш да продължаваш да си живееш така.

# 2
Не си крала пари, защото парите ви са общи, тоест човек не може да краде от себе си. Наистина не разбирам защо не си реагирала в началото още. И на теб ли ти се струваше нормално това положение? Защото не е.

# 3
Бъркаш, че си се съгласила от началото да живеете по този начин. Това за мен не е семейство. В семейството парите трябва да са общи.
След 15 години да го промениш...много ме съмнява, че ще се получи.
Можеш да го заплашиш, че ще се разведеш (ако сте женени) и ще го съдиш за издръжка. Но трябва и да си готова да го направиш. Освен ако не искаш да продължаваш да си живееш така.

С болднатото съм напълно съгласна, но не мисля, че има смисъл в заплахата за развод. Сама с три деца и мизерната издръжка, която съдът ще и присъди, не е опция. Дожаля ми за авторката. Още от ученичка се е насадила на пачи яйца с тоя мульо. Вярно, да е гледала, но на 17 години кой ли не греши...

# 4
  • ЯМБОЛ
                    С този нагъл човек,взел се за голяма работа може само с неговите камъни по неговата глава.Вземаш се в ръце,търсиш си работа и започваш ти да си слагаш парите в твоя каса,а празната тенджера на масата и скъсаните обувки и дрехи в нея!Събираш по някакъв повод родителите от двете страни и с лист в ръката им обесняваш точно какво е положението и как процедира той,отговорния бизнесмен,със собственото си семейство.И ако крие доходи от данъчните,заплашваш,че като подадеш молба за развод,хем ще излети от апартамента,хем ще плаща издръжка за 3 деца,хем ще го погнат властите.Отвратена съм от тази история!Малка си била,много си обичала,три деца си родила и те е манипулирал дълги години.Кажи баста и смело!

# 5
3 коли и 3 мотора ??????????????? Crazy newsm78 #Crazy
а за децата 2 лв и носени дрехи ? #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 6
Благодаря ви  Hug Наистина съм изключително объркана....след толкова години живот по този начин, в един момент започваш да свикваш и всичко ти се струва нормално.... Обаче явно и аз пораснах най-накрая и започнаха нещата да ме задушават.... Роднините много добре знаят какво е положението. Майка ми и сестра ми не разговарят с него, баща той няма-починал е още когато е бил малък. Майка му купува много неща на децата ,и дрехи и храна, но ми се струва, че по този начин иска да компенсира сина си,защото го познава и знае как разсъждава. А ако го чуете него-Той ни бил роб, работел по 12ч. на ден, плащал ни апартамента,сметките,разходите,един  ден не бил излязал някъде да се почувства човек,добре,че бил такъв пестелив, че да може да направи нещо,защото щяла съм да видя аз ако бил на заплата някъде....без него сме щели да лягаме и да умираме......някакви такива излияния всеки ден,през ден и в един момент започнах да се чудя аз ли съм толкова лоша,че не го оценявам и все искам нещо....Обаче това нещо не го искам за мен, а за децата си и когато гледам около нас двойките как се държат,как си общуват,как си споделят ми става ясно ,че повредата не е в моя телевизор  Laughing Гадното е,че аз не искам да се разделям с него,децата също много го обичат,но не знам как да постъпя. Иска ми се да бъда по-силна и отстояваща позициите си,но след толкова години на примирение ми е много трудо. Но явно идва деня,в който ще трябва да се заема с нещата сама....

# 7
Откъде ги намирате тези психопати, че и три деца им раждате?

# 8
Не. Не е нормално.. #2gunfire #2gunfire #2gunfire
И на 31 г си в супер възраст и форма да започнеш/продължиш сама.

# 9
За съжаление аз не смятам, че хората се променят много и ми се струва, че нещата само ще стават по-зле за теб.
Можеш да опиташ да си твърда. Казваш му нещата не може да продължават повече така, поставяш му някакви условия и не мърдаш от тях по никакъв начин, без значение от доводите му.

# 10
Той ни бил роб, работел по 12ч. на ден, плащал ни апартамента,сметките,разходите,един  ден не бил излязал някъде да се почувства човек,добре,че бил такъв пестелив, че да може да направи нещо,защото щяла съм да видя аз ако бил на заплата някъде....без него сме щели да лягаме и да умираме.
Първо спри да вярваш на тези глупости. Видимо е, че точно на тези думи се връзваш, а те са гнусна лъжа.
Я си помисли той къде щеше да е, ако теб те нямаше да му подържаш егото? Ако не си ти да го подкрепяш, отдана да е стигнал дъното, нито коли щеше да има, нито апартамент. Мале, а пък апартамента, че не му трябвал - сульо. Все при маминка ли иска да живее? Ми разведете се, той да си ходи при маминка, а ти с децата - в апартамента, всички са доволни. Ще се справиш чудесно и сама.
Ако не си карала висше досега, ще ти е държавна поръчка - с ниските такси, които виждаш в сайтовете на ВУЗовете, около 400 лв на година семестриални такси идват. Поинтересувай се от студентските заеми, не съм сигурна дали няма възрастово ограничение - ако няма, тегли един такъв, ще ти реши проблема. Запиши задочно, разходите ще са малко по-малко.
И си направи и ти касичка и всичко изкарано - в нея. Според мен - най-добре един влог в банка, без право на теглене за поне една година - само внасяш. Огледай им условията и избери това, което най-много ти допада като условия. Нали господинът ви е роб и само за вас живее - ами хайде де, нека покаже, че е така.

# 11
Първо, можеш малко абзаци да ползваш, но както и да е.

Иначе кво да ти кажа, такъв си го избрала, не си успяла да го промениш поне малко.

Най-лесно за теб в момента ще е просто да се примириш, а доста по-трудно да се бориш, което може да доведе и до крайности, тъй че примири се и тайничко пиши тука да ти олеква. Виртуален свят, използвай го.

# 12
Много гадна история и ужасно положение, при това имате три деца, които при развод ще трябва ти да отглеждаш. Но, не той, а вие заедно имате три коли и три мотора, освен ако не сте подписвали разделно имущество...ама толкова отдавна едва ли. Лошото е че според мен той няма да се промени, а ако се случи ще е до време. Това че децата го обичат е ясно, ама след 15-20 години децата няма да ги има а ти ще мислиш какво да правиш с тоя дърт пинтия, с извинение. Ако си решила да се опитваш да го променяш, според мен започни да го лишаваш от нещата които той иска и които зависят от теб. Все има нещо, от което да е зависим, да иска, направи така че да му покажеш че няма да стане.
За мен е пълна лудост аз да нямам с какво да купя храна и да взимам в заем, а мъжа ми да е безхаберен и да се чуди четвърти мотор ли да си купи или пета кола. Семейния бюджет е общ независимо кой колко пари изкарва, както и семейните задължения. Няма такова нещо като кои колкото изкарва, толкова ще си купува, защото по тази логика децата нямат право на нищо.
Това дали имате пари за да учиш ти според мен трябва да го обсъдите заедно. Все пак не става въпрос само за теб и твоите желания и стремежи, а за това че ученето ще отнема от времето ти, както и че вероятно ще е по трудно с гледането на децата и твоята работа.
Била съм в подобна ситуация на твоята много години, бях доста заблудена. За мои късмет успях да се отърся и да се махна, за мой късмет нямах деца. Не знам какво бих направила на твое място, не ми се иска да мисля. Но доколкото се познавам вероятно бих отпрашила с мръсна газ, барабар с трите деца без да мисля как ще се оправям. Само нещо не разбрах.....вие обичате ли се? Щото ако не се, много лесно мис е вижда решението.

# 13
Живяла съм в такова семейство - баща ми постоянно уж спестяваше, а ние - децата - карахме с по 20 лв. на месец, които стигаха точно за по една закуска на ден. Майка ни беше наричана "паразит", защото ни гледаше вкъщи, а в малък град, без връзки и с две малки деца - кой да те вземе на работа? Тя и до ден днешен го търпи, той е смачкал самочувствието й до такава степен, че горката от години не смее да похарчи пари за нещо ново, дори да има някакви заделени, износва дрехи от преди 20+ години. Вече минава 50-те и няма и 10 г. трудов стаж, даже в момента е безработна. Жените на нейната възраст имат кариера, а тя един ден и пенсия няма да вземе.
Бягай от въпросния господин, докато е време!!! Не е нормално той да има бизнес, а вие да живеете по-зле от циганите. Той винаги ще гледа само себе си, а нищо чудно след някоя година да му дотегне и да те смени с по-млада и "разбираща". Жалко е,  че не отделя достатъчно средства за децата. Те ще пораснат и ще искат да се развиват в някаква насока,а  липсата на пари е пречка в днешно време - един обикновен езиков или компютърен курс струва поне 200-300 лв., какво остава за издръжка на студент.
За съжаление при развод правата ти са малки - едва ли ще получаваш повече от 100-ина лева на месец за дете, но на фона на това, което преживяваш - май пак ще е по-добре от положението в момента. Над фирмата му и притежаваните от нея активи няма да получиш права, но за сметка на това ще имаш "бонус" - ако кредитът е изтеглен от вас като физически лица, по всяка вероятност ще трябва да го погасявате заедно. Моят съвет е да се опиташ да заделиш някакви средства преди да предприемаш каквото и да е. На 31 г. не е късно за нищо, иска ми се майка ми да беше взела правилното решение навремето, защото и аз щяха да съм по-щастлива днес.

# 14
Живяла съм в такова семейство - баща ми постоянно уж спестяваше, а ние - децата - карахме с по 20 лв. на месец, които стигаха точно за по една закуска на ден. Майка ни беше наричана "паразит", защото ни гледаше вкъщи, а в малък град, без връзки и с две малки деца - кой да те вземе на работа? Тя и до ден днешен го търпи, той е смачкал самочувствието й до такава степен, че горката от години не смее да похарчи пари за нещо ново, дори да има някакви заделени, износва дрехи от преди 20+ години. Вече минава 50-те и няма и 10 г. трудов стаж, даже в момента е безработна. Жените на нейната възраст имат кариера, а тя един ден и пенсия няма да вземе.
Бягай от въпросния господин, докато е време!!! Не е нормално той да има бизнес, а вие да живеете по-зле от циганите. Той винаги ще гледа само себе си, а нищо чудно след някоя година да му дотегне и да те смени с по-млада и "разбираща". Жалко е,  че не отделя достатъчно средства за децата. Те ще пораснат и ще искат да се развиват в някаква насока,а  липсата на пари е пречка в днешно време - един обикновен езиков или компютърен курс струва поне 200-300 лв., какво остава за издръжка на студент.
За съжаление при развод правата ти са малки - едва ли ще получаваш повече от 100-ина лева на месец за дете, но на фона на това, което преживяваш - май пак ще е по-добре от положението в момента. Над фирмата му и притежаваните от нея активи няма да получиш права, но за сметка на това ще имаш "бонус" - ако кредитът е изтеглен от вас като физически лица, по всяка вероятност ще трябва да го погасявате заедно. Моят съвет е да се опиташ да заделиш някакви средства преди да предприемаш каквото и да е. На 31 г. не е късно за нищо, иска ми се майка ми да беше взела правилното решение навремето, защото и аз щяха да съм по-щастлива днес.
Много добре казано. Авторката да си помисли това ли иска за децата си.

Общи условия

Активация на акаунт