Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 240
  • 898
  •   1
Отговори
# 705
Lady Incandescent, благодаря ти за бързия отговор! Интересуваме още нещо необходима ли е тази декларация за банковата сметка за изплащане на паричните обезщетения и помощи и съответно  документ, издаден от съответната банка?

# 706
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Lady Incandescent, благодаря ти за бързия отговор! Интересуваме още нещо необходима ли е тази декларация за банковата сметка за изплащане на паричните обезщетения и помощи и съответно  документ, издаден от съответната банка?

Ако искате да си смените банковата сметка по която да получавате обезщетенията

# 707
Здравейте!
За всеки случай ще копирам моя казус от съседната тема и в тази, тъй като тук четат и пишат повече хора. Надявам се да ми разясните как стоят нещата с моите права.

След 2 месеца детето ми ще навърши 2 год.,т.е.свършва ми майчинството и разбрах ,че работодателят ми смята да ме съкрати по чл.331 мисля,че беше-съкращение по инициатива на работодателя срещу обезщетение,ще ми изплатят 4-ри заплати.Въпросът ми е какво става ако откажа да подпиша?Тогава  сигурно ще вземат разрешение от инспекцията по труда,за да ме съкратят,а те лесно ли дават тези разрешения?При наличие на разрешение по кои членове от Кодекса на труда могат да ме съкратят или може по който си решат?И последното ми питане е ,ако не подпиша,докато им издадат разрешението от инспекцията по труда аз се водя все още служител,мога ли да си пусна 6 мес.неплатената отпуска за гледане на дете до 8 год.?Зная,че ако стане по взаимно съгласие ще получа по-голямо обезщетение,отколкото ако ме съкратят с разрешение,просто съм объркана и незная как е най-добре да постъпя.

Моята ситуация е подобна на цитираната с тази разлика, че работодателят ми най-вероятно ще ме освободи по чл. 328 (ал.1, т.2 или т.3, но може и т.6 или т.11), вместо да ми предложи взаимно споразумение с изплащане на 4 брутни заплати по чл. 331. Детето ми навърши 2 г. преди месец и до края на юни съм в платен отпуск, натрупан през изминалите години.
Въпросът ми е работодателят има ли право да ме съкрати по чл.328 като се има предвид възрастта на детето ми? И все пак, ако го направи, мога ли да се надявам на някакво парично обезщетение или спокойно може да ме изхвърли като мръсно коте на улицата? Cry
Другият вариант е да ползвам 6 месеца неплатен отпуск, но едва ли ще ми го разрешат, щом вече са решили да ме освободят.

Предварително ви благодаря!

# 708
Здравейте, аз съм от бъдещите мами. Бременна съм във втория месец и термина ми е на 05.12.2009г. Редовна студентка съм и до момента нямам никакъв трудов стаж, след гимназията веднага започнах да уча във ВУЗ.
Имам възможност да ме водят на работа от м. Май, но ще събера само 7 месеца.
Въпросът ми е ще имам ли право на майчинство, за какъв период от време, на колко ще възлиза, има ли въобще смисъл да ме осигуряват сега.
Знам, че на редовните студентки има се полагат 2 880лв. еднократна помощ в началото на майчинството, което се равнява на 240лв. на месец за 1 год., но ако се осигурявам ще имам ли право на тази помощ и ще мога ли ако ми се полага майчинство да я взема и нея.
И също искам да попитам какъв е размера на държавната помощ, която се изплаща едни кратно за първо дете?
Надява се да съм задала правилно въпросите и предварително ви благодаря.

# 709
Здравейте. Аз съм от майките, които ползват 410-те дни отпуск по майчинство. Интересува ме, когато ми свършат тези дни, какво е необходимо да направя, за да продължа майчинството си до 2-годишна възраст на дъщеря ми? Благодаря предварително.

# 710
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, аз съм от бъдещите мами. Бременна съм във втория месец и термина ми е на 05.12.2009г. Редовна студентка съм и до момента нямам никакъв трудов стаж, след гимназията веднага започнах да уча във ВУЗ.
Въпросът ми е ще имам ли право на майчинство, за какъв период от време, на колко ще възлиза, има ли въобще смисъл да ме осигуряват сега.
Знам, че на редовните студентки има се полагат 2 880лв. еднократна помощ в началото на майчинството, което се равнява на 240лв. на месец за 1 год., но ако се осигурявам ще имам ли право на тази помощ и ще мога ли ако ми се полага майчинство да я взема и нея.
И също искам да попитам какъв е размера на държавната помощ, която се изплаща едни кратно за първо дете?

За студентките казусът още не е изяснен - в смисъл, че няма Правилник за приложение на ЗСПД, който да оточни начинът за кандидатстване и получаване на помощите.
Еднократната помощ за раждане за първо дете е 250 лева.

# 711
Здравейте. Аз съм от майките, които ползват 410-те дни отпуск по майчинство. Интересува ме, когато ми свършат тези дни, какво е необходимо да направя, за да продължа майчинството си до 2-годишна възраст на дъщеря ми? Благодаря предварително.

Подава се заявление - декларация Приложение 3 - http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.3.doc

# 712
А мен защо ме прескочихте? Ако знаех какви са ми правата и какво мога да очаквам, нямаше да питам тук.  ooooh!

# 713
А мен защо ме прескочихте? Ако знаех какви са ми правата и какво мога да очаквам, нямаше да питам тук.  ooooh!

Не сме те прескочили - трябваше малко да помисля, а и снощи стана доста късно  Whistling

Ако откаже да подпишеш предложението на работодателя той не може да те освободи така срещу обезщетение - това е твое право. Можеш да излезеш в неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст като подадеш обаче предватително моба - поне 10 дни преди излизането. С предизвестие по някоя от точките на чл. 328 става само с разрешение от ИТ, но то се взема за всеки отделен случай поотделно, т.е. е напълно персонално по случая ти - не знам по какви критерии ИТ два съгласие и доколко е лесно издаването на разрешение. Евентуално работодателят ти трябва да има добро основание. Ако те съкратят ще вземеш по КТ поне 1 Брутна заплата, ако друго не е усоворено  договора ти, напр. да са 2 .

# 714
Благодаря ти и извинявай, че реагирах така рязко снощи, но ми беше много притеснено. Embarassed Сега, щом знам, че не могат да ме освободят по чл. 328 без разрешение от КТ и основателна причина, ми е малко по-спокойно. Съгласна съм да преговарям с работодателя ми за освобождаване по взаимно съгласие и поне 1-2 брутни заплати, и без това дори да отложа освобождаването, няма да го избегна съвсем. Излизането в платен отпуск също е вариант, да видим какво ще ми каже като се видим другия месец.
  bouquet  за подробния и изчерпателен отговор

# 715
ЗДРАВЕИТЕ!!! Моя вапрос е следния-бременна сам вав петия месец/o4akваме беб4о през септември-2009г./,запо4нах да се осигурявам през януари2009г. /преди това сам без осигуровки/-Какво маи4инство ще получавам живи и здрави??? newsm78

# 716
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
ЗДРАВЕИТЕ!!! Моя вапрос е следния-бременна сам вав петия месец/o4akваме беб4о през септември-2009г./,запо4нах да се осигурявам през януари2009г. /преди това сам без осигуровки/-Какво маи4инство ще получавам живи и здрави??? newsm78

Ще получавате обезщетение след като съберете 12 месеца осигурителен стаж, съобразно сумата върху която сте осигурявана

# 717
извинявам се ама аз нещто не мога да те разбера-от каде да сабера тези 12 месеца? Embarassed

# 718
Здравейте мами!
Много съм притеснена,защото наскоро си взех трудовата книжка и договора за напускане.Притеснението ми е за това че са ме водили на 4 часов работен ден .Прехвърлена съм в друга фирма и там са започнали да ме водят на 4 часа,а детето ми нямаше навършени 2 г.
Чувала съм че до навършването на 2 г.възраст на детето работодателят няма право да те води на 4 часа.В предишната фирма бях на 8 ,като си заплащах 4 часа.
Моля помогнете .Имам ли право да си потърся правата или не.

# 719

За студентките казусът още не е изяснен - в смисъл, че няма Правилник за приложение на ЗСПД, който да оточни начинът за кандидатстване и получаване на помощите.
Еднократната помощ за раждане за първо дете е 250 лева.

Благодаря ти за отговора.Мога ли да те помоля, ако научиш нещо за студентите да го драснеш във форума и аз ще го видя.

Общи условия

Активация на акаунт