Въпроси и отговори за майчинството и новите промени - 10 част

• 74 165
  • 898
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Момичета,

Имам един въпрос за полълване на Приложение 12. Какво се пише в полетета за "промяна на обстоятелства", когато искаме да ползваме остатъка от 410 дни, а 315 са изтекли на 12.11.2008? Спешно се налага да я попълня, а не знам какво се пише там. Много благодаря за отговорите.
Можеш да пишеш прекратяване на отпуск за гледане на дете до 2 години, съгласно промени в КСО, считано от 01.01.2009 г. и да приложите заповед за разрешаване на отпуск за бременност и раждане от същата дата.

# 61
  • София
Zdraveite, maminki!
I az sym byde6ta mama / sled 8 meseca Simple Smile /
Iskam da popitam ne6to.  Ot tozi qnuari me vodqt na rabota na edno mqsto s trudov dogovor na po-visoka zaplata, a sega iskam da zapo4na i vtora rabota, vyzmojno li e tova i kakvi sa uloviqta?
Blagodarq vi!
Може да сключиш и втори трудов договор с друг работодател, освен ако не е уговорено нещо друго в основния ти ТД т.е не се изисква съгласие на основния работодател, освен ако това не е посочено изрично в договора ти. Ако основният ти трудов договор е на 8 часа, можеш да сключиш втори трудов договор с 4 часов работен ден, извън работното време по първия договор.

# 62
здравейте всички от "БГ мама". Аз имам един въпрос: "сега съм бременна в 6 месец и до майчинство имам още малко време.Студентка съм , в момента не работя но имам общо трудов стаж 2 години и 2 месеца.Ако се регистрирам на работа примерно 3 седмици преди майчинството (45 дни преди термина) ще получавам ли майчинство?" . Моля ви отогорете ми, казаха ми че ще получавам, но искам и вашето мнение!Благодаря ви!!! Heart Eyes

# 63
  • София
здравейте всички от "БГ мама". Аз имам един въпрос: "сега съм бременна в 6 месец и до майчинство имам още малко време.Студентка съм , в момента не работя но имам общо трудов стаж 2 години и 2 месеца.Ако се регистрирам на работа примерно 3 седмици преди майчинството (45 дни преди термина) ще получавам ли майчинство?" . Моля ви отогорете ми, казаха ми че ще получавам, но искам и вашето мнение!Благодаря ви!!! Heart Eyes
За да получаваш обезщетение за бременност и раждане трябва да имаш 12 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в болничен да си осигурена за общо заболяване и майчинство т.е да работиш. Така, че ако те назначат някъде ще получаваш обезщетение.

# 64
Здравейте маминки,

имам нужда от съвет.Аз едва днес видях двете чертички EFP и изобщо не съм наясно какво да правя с осигуровките. Има къде да ме водят на работа от януари,но с този нов закон не съм наясно изобщо дали има смисъл да се осигурявам на голяма заплата,тъй като няма как да станат 12 месеца. Бихте ли ми помогнали.Благодаря много!!!

# 65
  • София
Здравейте маминки,

имам нужда от съвет.Аз едва днес видях двете чертички EFP и изобщо не съм наясно какво да правя с осигуровките. Има къде да ме водят на работа от януари,но с този нов закон не съм наясно изобщо дали има смисъл да се осигурявам на голяма заплата,тъй като няма как да станат 12 месеца. Бихте ли ми помогнали.Благодаря много!!!
Първо честито и всичко най - хубаво!  Hug
Според мен по добрия вариант е да започнеш да се осигуряваш след като има къде, в противен случай може да взимаш еднократна помощ за бременност и месечна помощ за гледане на дете до 1 година и то ако доходът на семейството ви е по - малък или равен на 350 лв. А ако започнеш да се осигуряваш в най лошия случай ще взимаш МРЗ до 1 година на детето и след това обезщетение за гледане на дете което се определя всяка година със ЗБДОО/сега е 240 лв./
Никакъв друг стаж ли нямаш от преди години дори?

Последна редакция: чт, 15 яну 2009, 15:13 от anii_ta

# 66
Благодаря Аниита,
аз съм студентка редовно обучение и имам стаж около 8-9 месеца( две лета съм работила),но не мисля че това ще помогне особено.

# 67
  • София
Благодаря Аниита,
аз съм студентка редовно обучение и имам стаж около 8-9 месеца( две лета съм работила),но не мисля че това ще помогне особено.
12 месечния осигурителен стаж не е необходимо да е точно преди излизане в отпуск за бременност и раждане. Ако сега те назначат към момента на излизане в болничен ще имаш около 6 месеца осигурителен стаж и с тези 8-9 месеца осигурителен стаж, който имаш от преди години ще станат дори повече от 12. Като след това в базата 12 месеца назад , за месеците в който не си била осигуряване ще се вземе МРЗ.

От тази година има тази помощ
Чл. 8в. от Закона за семейните помощи за деца (Нов - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) На майките студентки редовно обучение, които нямат право на обезщетение по Кодекса за социално осигуряване, се изплаща месечна помощ в размер, определен със Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г.

Промените още не са излезли в Правилника по прилагането на закона за семейните помощи за деца, така че не мога да ти кажа какви документи са необходими и нещо по подробно.

# 68
Здравей,anii_ta.
Имам 6 месеца осигурителен стаж до момента. Терминът ми ще е към средата на август. Искам да изляза в болнични от този месец. Въпросът ми е болничните ще се броят ли за осигурителен стаж и ще бъдат ли платени въобще. И ако не се зачитат болничните за осигурителен стаж, тогава какво се случва, ако нямаш 12 месеца. Не получаваш обезщетение ли?
Много ти благодаря предварително, защото наистина нищо не разбирам Simple Smile

# 69
  • София
Здравей,anii_ta.
Имам 6 месеца осигурителен стаж до момента. Терминът ми ще е към средата на август. Искам да изляза в болнични от този месец. Въпросът ми е болничните ще се броят ли за осигурителен стаж и ще бъдат ли платени въобще. И ако не се зачитат болничните за осигурителен стаж, тогава какво се случва, ако нямаш 12 месеца. Не получаваш обезщетение ли?
Много ти благодаря предварително, защото наистина нищо не разбирам Simple Smile
След като терминът ти е средата на август би трябвало да излезеш в болничен 45 дни преди термин началото на юли. Ако е така базата ще ти бъде юли 2008 - юни 2009 г. Болничните се зачитат за осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, има само здравно осигуряване за сметка на работодателя.
За да получаваш обезщетение за временна неработоспособност е необходимо да имаш 6 месеца осигурителен стаж. Ако излезеш януари базата за тях ще ти бъде юли 2008 - декември 2008 г. Ако тези 6 месеца си била осигурена ще ти се платят, ако не си ще започнат да ти се плащат от момента на придобиване на 6 месеца осиг. стаж.

За да получаваш обезщетение за бременност и раждане вече е необходимо да имаш 12 мес. осиг. стаж. При теб сега ако излезеш в болничен за временна неработоспособност после в базата за изчисление на обезщетението за бременност и раждане ще влязат и тези месеци, но за база ще се вземе доходът, от който е изчислено обезщетението за временна неработоспособност, а не самото обезщетение.

Ако нямаш 12 месеца осигурителен стаж, но работиш обезщетение ще започне да ти се изплаща от момента на придобиване на 12 месечен осиг. стаж. Виж отговора към val100 на предишната страница, там съм обяснила какво се случва в този случай.

# 70
Много съм ти благодарна Анита!
Наистина ми помогна и ме успокои.Не знам какво бихме правили без теб!
Още веднъж хиляди благодарности!

# 71
в момента дъщеря ми е на 1,4 месеца , термина ми е на 26.04.09. Само на второто дете ли ще вземам пари т.е губя ли си майчинството на първото?

# 72
  • София
в момента дъщеря ми е на 1,4 месеца , термина ми е на 26.04.09. Само на второто дете ли ще вземам пари т.е губя ли си майчинството на първото?

Ще имаш право на 50% от обезщетението за първото дете, тъй като болничния лист за бременност и раждане прекъсва отпуска за отглеждане на малко дете до 2 г. възраст.

# 73
Много ти благодаря, anii_ta   bouquet

# 74
  bouquet Blagodarq ti mila, Anii_ta!

Общи условия

Активация на акаунт