Отговори
# 330
  • В полите на Пирин планина
Да термина ми беше 14.02.Ако съм рабрала правилно трябва да отида за болничен от гинеколожката следила ми бременността.И трябва да е с дата 14.02-15.02. така ли?

Като й кажеш, че имаш "дупка" от един ден - 14.02. тя знае какво да напише. 15.02. вече е включен във втория болничен лист от болницата  Peace

# 331
Здравейте!
Искам да попитам за следната ситуация-тъй като ще ме осигуряват в друг град, дали ще може така от разстояние да се спазят сроковете за подаване на всички документи, при положение, че два дни ще пътуват, а аз не знам какви са сроковете за постъпване на документите при работодателя и за подаването им в НОИ!Само за първия болничен разбрах че срока за подаване при работодателя е 3 дни но в какъв срок той трябва да го подаде в НОИ?А за другите документи не знам въобще сроковете?
Благодаря предварително!

# 332
Здравейте!
Искам да попитам за следната ситуация-тъй като ще ме осигуряват в друг град, дали ще може така от разстояние да се спазят сроковете за подаване на всички документи, при положение, че два дни ще пътуват, а аз не знам какви са сроковете за постъпване на документите при работодателя и за подаването им в НОИ!Само за първия болничен разбрах че срока за подаване при работодателя е 3 дни но в какъв срок той трябва да го подаде в НОИ?А за другите документи не знам въобще сроковете?
Благодаря предварително!

Едва ли ще е чак такъв проблем забавяне с ден-два. Работодателят се уведомява за временна неработоспособност в срок от 3 дни, което означава, че може и устно да го уведомиш, а в последствие да занесеш болничния лист. Трябва да го представиш преди изготвяне на ведомостите за заплати за съответния месец. Самите болнични листове / декларации и приложения към тях / се представят в дву-дневен срок от изпащането на заплатите.

# 333
Привет!  Hug
След няколко месеца живот и здраве ще си имаме бебче и ме интересува как стоят нещата с получаването на детски  и с подаването на документите за тях?По точно кога се подават дкументите веднага след раждането на детето или може и след два три месеца или ако се изчака се губи правото да получаваме детските?
Благодаря!  bouquet

# 334
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Привет!  Hug
След няколко месеца живот и здраве ще си имаме бебче и ме интересува как стоят нещата с получаването на детски  и с подаването на документите за тях?По точно кога се подават дкументите веднага след раждането на детето или може и след два три месеца или ако се изчака се губи правото да получаваме детските?
Благодаря!  bouquet

Документите за детски можете да подадете чак след като вземете от Общината Акта за раждане на детето. Ако ги подадете след 2-3 месеца губите месеците назад.

# 335
Благодаря за отговора!  bouquet
А акта за раждане вярно ли е, че се  взема от Общината по постоянен адрес на майката, или там където се роди бебето?

# 336
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Благодаря за отговора!  bouquet
А акта за раждане вярно ли е, че се  взема от Общината по постоянен адрес на майката, или там където се роди бебето?

Акта за раждане на дете се издава от Общината по адресна регистрация на майката /по лична карта/.

# 337
И аз да питам за детските - излезнах болничен на 7 февруари ( 45 дни преди термин ) и сега чакам да родя,та въпросът ми е за кои месеци назад трябва бележка за доходите, за февруари ,които съм в болничен иска ли се някакув документ   newsm78 .Благодаря предварително  Hug

# 338
 Hug

Последна редакция: вт, 03 мар 2009, 13:50 от caldion

# 339
И аз да питам за детските - излезнах болничен на 7 февруари ( 45 дни преди термин ) и сега чакам да родя,та въпросът ми е за кои месеци назад трябва бележка за доходите, за февруари ,които съм в болничен иска ли се някакув документ   newsm78 .Благодаря предварително  Hug

От месеца на раждане на детето включително  назад 12 месеца. За периода в болничен данните се получават в ДСП по служебен път / като отидеш на място да подаваш декларацията помоли за разпечатка по ЕГН и ти правят, защото тези доходи също се включват в дохода за детските /.

# 340

От месеца на раждане на детето включително  назад 12 месеца. За периода в болничен данните се получават в ДСП по служебен път / като отидеш на място да подаваш декларацията помоли за разпечатка по ЕГН и ти правят, защото тези доходи също се включват в дохода за детските /.
Благодаря ти   bouquet

# 341
Здравейте пак. EmbarassedСамо да направя една справка.След като родих на 15.02. трябва да изчакам един месец,след който да отида до общината за акта за раждане на детето.След това да подам документи за еднократната помощ за раждане и детски.Аз съм осигурена и нямам право на 100-те лв помощи до навършване на година на детето.Забревих да спомена ,че нямаме брак с таткото,ако това има значение.Това ли трябва да направя или пропускам нещо? Rolling Eyes Rolling Eyes newsm78.Благодаря предварително.

# 342
Ако доходът ти е по-малък от 350 на член от семейство ( в твоя случай ти и бебчето ),имаш право на тези 100 лв докато ти наваксат месеците за НОИ,за таткото не знам

# 343
  • София
Здравейте пак. EmbarassedСамо да направя една справка.След като родих на 15.02. трябва да изчакам един месец,след който да отида до общината за акта за раждане на детето.След това да подам документи за еднократната помощ за раждане и детски.Аз съм осигурена и нямам право на 100-те лв помощи до навършване на година на детето.Забревих да спомена ,че нямаме брак с таткото,ако това има значение.Това ли трябва да направя или пропускам нещо? Rolling Eyes Rolling Eyes newsm78.Благодаря предварително.
Да, като си вземеш акта за раждане, ще си вземеш от общината и удостоверение от служба ГРАО за родените от майката деца и + личната карта ще подадеш молба за еднократна помощ за раждане. Трябва да занесеш оригинала на акта за раждане, той ще остане при тях известно време.
За детски към документите ще добавиш и удостоверение само за твоите брутни доходи, след като нямате брак с таткото.
Доколкото си спомням ти имаше 12 месечен осигурителен стаж, значи нямаш право на месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година.

# 344
Добре.Много благодаря още веднъж.  bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт