Проблеми с ученето или какво знаем за дислексията! - 2

• 86 596
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
през погледа на дислексика ли?При мен  поне трябва да препиша за да запомня ,а го възпроизвеждам след като си представя, къде точно в текста  е или по точно  къде на страницата е написано .затова е най -важно да намериш първо най добрия начин за нареждане на информацията в страницата после да я разгранечиш по разбираем за тебе начин по абзаци и да отделиш най- важното.незнам дали ме разбираш турдно ми е да обиснявам.надявам се да се сетя за още нещо.на клавиатурата още повече разменям местата на буквите.мъжът ми често ми казва ,че съм неграмотна макар да знае за проблема ми.не знам можеби още не вярва за дислексията малко разговаряме за това.а и работата му е такава ,че през повечето време съм сама с децата

# 586
  • София и там където не се пуши
Тази година доста включва моя син. Днес е направил повече от половина контролно по математика и е разбрал как да направи нещо, което някои  други деца не са. Да ви кажа окуражавам се, че май ще завършим 4 клас .
Май така ще си броим класовете всяка година.  newsm78 . Разкажете нещо и вие.

# 587
  • София
dlenkova70 - добре дошла  Hug Hug Hug

Ако знаеш ти и Дороти колко сте полезни за майките на дислектици  bouquet
Много ми беше важно това което написа за начина на разположение върху листа и запомнянето. Ако може да те помоля за по детайлни обяснения, как запомняш най добре, как да уча детето да пише за да запомня.
Моята дъщеря е в английска паралека - 8 клас и срещам трудности със запомнянето на думите, не иска да ги пише по 3 реда защото писането винаги й е било трудно. Така че дай ми съвет как най добре да постъпвам с нея за да учи думи, защото на ден има по 30 нови думи.
Извини ме че така директно ти задавам въпроси, но е много важно за мен! И ти благодаря предварително!

Браво Дороти - наистина се получават скокове при децата, и те ни дават сили да продължаваме.

# 588
Моята дъщеря е в английска паралека - 8 клас и срещам трудности със запомнянето на думите, не иска да ги пише по 3 реда защото писането винаги й е било трудно. Така че дай ми съвет как най добре да постъпвам с нея за да учи думи, защото на ден има по 30 нови думи.

Записваща мр3 - а

# 589
margaritavass, дали сте опитвали да напишете думите на картончета - английски от едната страна, български от другата. Като всяка особеност в английския правопис (т.е. буква, която се пише различно отколкото се чува) я пишете с различен цвят. Прехвърля думите няколко пъти, докато ги научи. Много е удобно и за преговор.

# 590
Ангел с английския доста изостана. Когато беше в първи клас всички от класа говореха и той тотално загуби интерес.
От четвърти клас започнаха всички с еднакъв старт испански и не е загубил интерес , т. е. не е обезокуражен.
Учи от картинен речник - трябва да са нарисувани думите.
Като казвам учи , да не си помислихте , че знае нещо , но не се отказал и има 4- ки, а по английски - 3 по милост.

Имам чувството , че стана ккато с математиката - нещо за което не си струва да се труди- убиха му желанието!

# 591
  • София
margaritavass, дали сте опитвали да напишете думите на картончета - английски от едната страна, български от другата. Като всяка особеност в английския правопис (т.е. буква, която се пише различно отколкото се чува) я пишете с различен цвят. Прехвърля думите няколко пъти, докато ги научи. Много е удобно и за преговор.

Много благодаря Вълничка, не съм го пробвала, защото не съм го и чувала. Но ще пробвам, звучи много интересно и ме заинтригува.
Момичета, къде мога да прочета за такива техники на работа при дислектиците, но става въпрос за 14 годишно дете, не за начално училище. Много ще съм Ви благодарна, защото аз чета книги за това какво представляват дислектиците, но никъде не намирам техники за работа, учене и т.н.

# 592
margaritavass, вчера имах среща с психолог и ми разясни колко много видове дислекция има- учудих се.
Защото сина ми не е имал проблеми с говора, с четенето и др.
Само с възпрозвеждане на "наученото"

Срещни се и ти с вашата - дават съвети при различните видове.

Например напиши думите , които затрудняват детето на големи листове .Отгоре с голям шрифт и маркер , одолу на Бг , с по- малък шрифт и ги окачи срещу леглото й или там където най- често й спира погледа.
Това и аз ще го пробвам.

Последна редакция: чт, 11 фев 2010, 12:38 от Aнн@

# 593
Щом не си го чувала, тогава ще допълня, че може да се използват 2 кутийки за картончетата или една разделена с преградка и в едната кутийка да се поставят научените думи, а в другата да остават тези, които все още създават трудности. Така се мотивира успеха.
Ето тук http://books.svetove.com/c/p-p/c-12/id-19865/ сме описали подходи, които помагат и на големите.
Aнн@ , това с големите надписи също работи. Може да опнете едно въженце някъде и със щипки. Ние със сина ми така учим годините по човека и обществото.

# 594
прави сте при всеки е различно аз успях да намеря начин да запомням някой неща,но за езика и то английския забрави не търси помощ от мен.та аз изкарах 2-ве години в Ирландия и сина си родих там ,а така и не го научих ,а повярвай ми опитах и тук, опитвах.скоро попаднах на материали, който обисняват, защо им е трудно на дислексиците да учат някой език ,а могат да научат друг макар и по труден, по лесно.Всичо било от чистотата на звука на самия език и от чуваемоста на самия дислексик.няма начин да стане каквото и да правих стигах до едно ниво и не мърдам от там. така че ако откриете начин обадисе и аз ще се възползвам.
интерисуваше те начина-ами в началото на всеки абзац пишех най важното което съм разбрала със собствени думи колкото и смешно да звучеше това ме подсещаше по мой си начин ,за първия препис-този дословния от лекцийте.казваш че ти е трудно да я накараш да пише ,защото е  наистена е трудно ,такае много е трудно и мен никой не можеше да ме накара да пиша.затова и продалжих да уча чак на 34г.къкво ще кажеш -май малко късничко се сетих,но затова пък успях и имах стимул нямах право да се откажа.

# 595
http://www.edysgate.org/site/index_main.php?lang=bg&returnTo=register# това е саит с игри които тренират вниманието и го развиват

# 596
Честита Баба Марта!
Нека са здрви децта и ние покрай тях , да имаме сили да се борим
 Вече трябва да тръгвам на работа и с риск да закъснея ще споделя , защото плача.
Тази сутрин го изпратих , Ангел и бях купила няколко мартенички за съученици, освен за госпожата>
Той взе тази за госпожата и каза "Другите не ми трябват"
Учудих се и гопосътвех да вземе , поне да отвърне на жеста , ако му подарят,
Отговорът беше:
" На мен? Няма кой да ми подари, защото ме смятат за тъп и прост " Confused
Плача , но не мога да помогна
Хубав празник на всички!  bouquet

Последна редакция: пн, 01 мар 2010, 18:09 от Aнн@

# 597
  • Варна
Aнн@, и аз се разплаках като прочетох поста ти... Децата са много жестоки... Петьовите съученици са още бебета и няма такъв проблем, но и аз усещам, че все повече се засяга от нечий думи, а децата не си поплюват... Самочувствието му е много ниско и ние с баща му постоянно се стараем да му го повдигаме... Милите ни дечица! Дано да са здрави само!  Praynig

Честита Баба Барта и от мен!   bouquet

# 598
Честита Баба Марта  newsm67

Aнн@  Hug

Миналата година едно дете седмокласник с дислексия, на мои съседи, ами класът така му помагаше. Според мен това зависи и от учителката. Изкара детето близо 4-ки и влезе в добра гимназия.

Моят преди няколко дни, момичетата изтичали при класната и казали - бият Мишо. И госпожата тичайки, притеснена, пита защо се биете и Мишо казал, ама ние си играем - а те се дуалирали с празни шишета, а всички толкова го обичат и го пазят, че не ми се мисли от следващата година какво ще става.

# 599
Днес пак си поревах. Ресурсната я попитах, как така се е увеличила бройката и с едно дете (кой се е сетил да го предложи - родителите ли) . Ами детето видяло, че ресурсната помага на деца и отишло при нея и поискало помощ. Детето след обследване разбрали, че има обучителни проблеми и нещо с възприемането. Майката се обадила да благодари и да каже, че винаги са го мислели за мързелив.  Sad Ще излезе човек от това дете - оправно. 

Общи условия

Активация на акаунт