приучване към гърне

• 90 008
  • 1 645
  •   1
Отговори
# 1 455
Е, не виждам защо да е безотговорно, по-скоро е нефункционално, защото наистина малко дете няма как да  разбере.
Безотговорно е да разчиташ, че детето ще разбере аргументите и ще спре да плаче за мляко. И когато това не се случи, да си кажеш "Ами ето, той плаче, значи не е готов, не мога да го отуча".

Ескарина, биенето в гърдите "Без памперс е от годинка", "Не ползва бибка от 6-месечна", "Проходи на 8 месеца" и пр. не будят възхита относно интелекта на детето ти.
Без съмнение е така. Не будят възхита и относно театралния й талант, певческите й умения и лингвистичните заложби. Както и куп други неща, тотално несвързани с темата.

Споменах го не за да изтъквам колко ми е велико детето, а за да кажа, че тези неща просто не може да са повод за гордост, защото са нормални и защото не е нужно да са постигнати с цената на бой и наказания. Защото акцентът беше върху това, че майката е искала да постигне определени резултати, а не върху това, че е удряла детето си, независимо по какъв повод. Т.е. тя е лоша, че е искала то да може еди какво си, а това, че го е постигнала чрез шамаросване се подразбира, понеже те всички свръхамбициозни кукувици си пердашат децата, за да ги дресират.
Преразказвам го малко по-грубо, за да подчетая срещу какво ми беше възражението, в случай, Sourcherry, че имаш желание да вникнеш по-добре в мнението, срещу което възразяваш.

За мързела мисля, че вече се уточнихме много по-назад. Той е нещо чудесно, двигател на прогреса. Не е нужно да се приема като обида. Ме ме мързи да пера на ръка и ползвам пералня. Ни най-малко не ме е срам от това и не виждам кой би могъл да ме обиди, като ми изтъква това твърдение. Същото е и спамперсите.

# 1 456
  • София
tanyatais няма от какво да се притесняваш или да се отчайваш,че детето ти не се справя Sourcherry много добре ти го е написала аз също съм на мнение,че скоро и при вас ще се получат нещата  Peace

# 1 457
Да ви кажа,че стопирахме от 5 следобед с гърнето  (въпреки,че след вечерята си мрънкаше ,че ака)и ще изчакам поне 2-3 месеца,защото ни предстоят доста стресове за детето .Ще се местим след 3 седмици в Англия,ще търсим нови квартири,аз ще поработя за няколко дена в седмицата и тя ще се наложи да е на занималня за тези дни и  май всичко ще й се струпа на малката главичка!Преди 10 дни замина баща й ,пак стрес,сега ще се местим и ние ,а и в книгата не се препоръчва преди такива събиятия- местене,смяна на човека който се грижи за детето,стартиране на градина,нови брат или сестра,нов дом или при трудности на родителите в работата,когато ще са по изнервени да не се започва с тренинга. Аз не послушах книгата ,защото исках да е по самостоятелна в градината за тези 3 дни в които ще ходи ,но тя е по важна от всички други доводи!Здраве да е ,ще се научи и по-късно!

Последна редакция: пн, 13 сеп 2010, 18:41 от tanyatais

# 1 458
Успех ви пожелавам - с всичко! И най-вече - какво толкова,  ще опитате след време, когато наистина детето е готово и не ще се налагат усилия и т.н.  Peace

# 1 459
Успех ви пожелавам - с всичко! И най-вече - какво толкова,  ще опитате след време, когато наистина детето е готово и не ще се налагат усилия и т.н.  Peace
Благодаря!Дано да стане по бързо и успешно когато в готова!

# 1 460
Влизам да споделя наблюдения от нашето приучване към гърне, което изведнъж претърпя обрат и днес вкъщи е бил цял ден сух, има само една мокра пелена от разходката навън.
Според мен ключово е хваленето за всяко пишкане или акане в гърнето. Детето направо светва, като го похвалиш на висок глас, а колкото повече хора го хвалят, толкова по-добре.Мисля, че това изигра най-голяма роля.
При нас нещата се случват постепенно, в рамките на доста време, като и ние прекъсвахме заради пътувания, промени, но в един момент опитите се отплащат.Махането на пелената по време на разходка ще го оставя за малко по-натам, защото виждам, че му е трудно да пишка навън-предлагала съм му, не става.
Все още не ми казва за пишкане, а чака да му предложа гърне, което аз правя през час-два.

# 1 461
  • Once there was a Hushpuppy...
Влизам да споделя наблюдения от нашето приучване към гърне, което изведнъж претърпя обрат и днес вкъщи е бил цял ден сух, има само една мокра пелена от разходката навън.
Според мен ключово е хваленето за всяко пишкане или акане в гърнето. Детето направо светва, като го похвалиш на висок глас, а колкото повече хора го хвалят, толкова по-добре.Мисля, че това изигра най-голяма роля.
При нас нещата се случват постепенно, в рамките на доста време, като и ние прекъсвахме заради пътувания, промени, но в един момент опитите се отплащат.Махането на пелената по време на разходка ще го оставя за малко по-натам, защото виждам, че му е трудно да пишка навън-предлагала съм му, не става.
Все още не ми казва за пишкане, а чака да му предложа гърне, което аз правя през час-два.

newsm10

# 1 462
  • София
моето от хвалби пък изобщо не се трогваше:)

# 1 463
Всяко дете реагира на различни неща. Моето се радваше да й пляскам, тя сама също си пляскаше почти половин година, но ако тръгна да я хваля с думи, дори да е за нещо съвсем друго (че е казала или нарисувала нещо хубаво), веднага се нацупва, може и да ревне, а може и да посегне да ме удари ядосано.
Все още не успявам да й прокарам идеята, че хвалбата е нещо хубаво. За нея изобщо не е.

# 1 464
  • София
Това е нож с две остриета и повечето специалисти съветват да се избягва. Нещо като хваленето, че детето е изяло всичко, което най- често води до злоядство. Ако придадем излишна важност на ходенето в гърне трябва поне да сме готови, че ако детето иска да направи напук ще си изходи в средата на хола или на друго атрактивно място далеч от гърнето. Или ще започне да се напикава в градината или в друга ситуация, в която има нужда да саботира, да раздразни родителите. Същото става и с упреците, разбира се.

Много обичам да хваля, но има неща, за които е по- добре да не се казва нищо и да си останат естествени като дишането. Не са много тези неща, та не е трудно да се подминат без емоции.

# 1 465
Е, моето дете никога не е проявявало неприязън към одобрението ни. Но в същото време не съм правила циркове нито за хранене, нито за пишкане, нито за миенето на зъбите примзерно - както в една тема наскоро се обясняваше, че трябва да го направим забавление, за да се научи детето.

# 1 466
  • София
Ето тази дума ми убягваше- цирк. Благодаря, Вилико. Идеята е именно в това да не става цирк, защото ще си остане цирк за по- дълго, отколкото ни се иска.

# 1 467
  • София
Абе едно е да кажеш браво, друго е за ВСЯКО пишкане да изпадаш в екстази, пляскания, радости и поскоци.... одобрението може да се покаже по много начини все пак, ама за всяко пишкане и акане циркове...доста е прекалено.... а всъщност съветват така по книгите....

# 1 468
Аз съм я хвалила, в началото при първите опити, но далеч съм от идеята за цирк и страхотно превъзгласяне на всяко едно успешно пишкане, миене на зъби и т.н. Но пък съм супер горда, че я на учих сега на 2.5 сама да си отваря тубичката за нейната паста за зъби! Mr. Green

# 1 469
Бoяна, доста ме озадачи-ако искаш цитирай авторите или сайтовете, в които си го срещнала. Специално поразрових и не открих нещо такова, но съм готова и още да поровя, ако ме насочиш къде Wink
Това, че в определен момент можело да започне да пишка/ака напук извън гърнето-ми много ясно, както може да започне да посяга на дете или въобще да прави неща, които знае, че не са редни. Вярвам, всички сме наясно, че в този случай е важно какво го е провокирало, а не конкретната проява на протест.Има много начини, по които едно дете може да саботира родителите си, със сигурност това е един от тях.
Истината е, че за детето преминаването от памперс към гащи си е събитие. Може би това не осъзнавах в началото, когато започнахме, защото за майката това е нещо в някаква степен досадно (безкрайните обяснения, сменянето на напишкани гащи и т.н.), но детето има нужда да го свърже с положителна емоция и това му помага в процеса на учене.
Моето дете обожава да получава и да дава похвали-хвали баща си за правилно паркиране например  Grinning.Сигурно тези неща са естествени и би трябвало да остават незабелязани, но аз го възприемам като начин да изрази задоволството си, а и баща му не възразява Wink.

Общи условия

Активация на акаунт