приучване към гърне

• 89 998
  • 1 645
  •   1
Отговори
# 1 470
И в двата коментара намирам правота, но като че ли този на Изи ми идва по-близък.
Аз също хваля, всеки път. Не се вчепетлява в 80% от случаите, но го правя. Правим го и групово в градинката, за всички деца. На мен ми е супер умилително когато някое връстниче го изпишкат на дървото и 10-тина двугодишни мъника пляскат вкупом. Мило е. Laughing

# 1 471
Ти сериозно ли  Shocked

# 1 472
  • София
Бoяна, доста ме озадачи-ако искаш цитирай авторите или сайтовете, в които си го срещнала. Специално поразрових и не открих нещо такова, но съм готова и още да поровя, ако ме насочиш къде Wink
Например тук: http://www.book.store.bg/p2467/kakvo-te-chaka-prez-vtorata-i-tre … na-na-deteto.html

Истината е, че за детето преминаването от памперс към гащи си е събитие. Може би това не осъзнавах в началото, когато започнахме, защото за майката това е нещо в някаква степен досадно (безкрайните обяснения, сменянето на напишкани гащи и т.н.), но детето има нужда да го свърже с положителна емоция и това му помага в процеса на учене.
Храненето събитие ли е за детето? Новите храни, храненето с лъжичка? Събитие са, но е доказано, че излишните емоции около храненето, "поощряването" и прочее водят до злоядство. С ходенето в гърне е същото. Затова казах, че не са много естествените неща, които не търсят нито поощрение, нито одобрение, нито порицание, нито някакви силни емоции. За останалите постижения на детето са нужни тези неща, но има две- три, за които пречат, а не помагат. Може да звучи странно, но е факт.

Моето дете обожава да получава и да дава похвали-хвали баща си за правилно паркиране например  Grinning.Сигурно тези неща са естествени и би трябвало да остават незабелязани, но аз го възприемам като начин да изрази задоволството си, а и баща му не възразява Wink.
Тези неща нямат нищо общо с ходенето по нужда. Както и с храненето. Едно дете, което бива поздравявано, че си е изяло всичко, например, най- вероятно ще има проблеми с храненето на някакъв етап. Дали ще се храни прекомерно или недостатъчно, но похвалата за поглъщане на определено количество харана е вид натиск. А храненето е естествен процес, който няма нужда от натиск, напротив, децата имат точен усет колко трябва да изядат в даден момент и все още нямат навик да се тъпчат. Та при гърнето нещата са сходни. Преминаването от памперс към гърне е естествен процес, който не се влияе добре от натиск, а  похвалата също може да бъде форма на натиск. Както и коментарите за вида на изпражненията, наричането на мръсни неща с думата "акано" и прочее. При малките деца много неща са комплексни, а отделянето и контрола върху него имат пряка връзка с успеха на процеса на задържане като цяло. Този процес позволява на детето да изчака, да задържи някои емоции, да изпълнява задачи, които не му харесват и прочее. Затова, според мен, не е лошо при приучаването към гърне да се подхожда по- предпазливо откъм изразяване на мисли и емоции. Съжалявам, че не мога да приложа повече заглавия, за да се запознаеш лично с повече аргументи, но приеми, че голяма част от тях не са написани в книги от типа на цитираната и не са изведени като водеща тема на изданието.  

Приемането на ходенето по нужда за нещо естествено е далеч от приемането на всяко постижение за естествено и подминаването му с мълчание. Просто и похвалата не е универсален метод, който да води само до положителни резултати във всяка ситуация.

evro И ексхибиционизма не би следвало да се поощрява. Децата не бива да се срамуват от тялото си, но е редно след определена възраст да разберат значението на думата "интимност" по отношение на излагане на половите си органи на показ. Най- малкото като предохранителна мярка срещу нездрави погледи в тази посока.

# 1 473
Бoяна, наистина ли смяташ, че родителят не оказва натиск в процеса на преминаване към гърне и че това е едно много естествено нещо?Да, ходенето по нужда е естествено, но ползването на гърнето? Ако родителят не насочва детето натам и не го води по този път, мислиш ли, че то само ще си маха памперса и ще сяда на гърнето?
В идеалния случай желанието наистина идва от детето, но родителят е този, който направлява детето, показва как, обяснява защо. Така че натиск винаги има, ние сме родители все пак. Въпросът е в средствата, които се използват.
На едно мнение няма да дойдем, но поне да разнищим нещата  Grinning

# 1 474
И да се включа аз с конкретен проблем.
Както споделих успешно премахнахме памперсите, постепенно.
Откакто захладня обаче младежът ми се напикава почти всяка нощ. И дори и не му прави впечатление, ами си спи така подгизнал  Sad.
Не му е студено, защото снощи спа при нас и пак така.
През деня казва като му се чишка, но когато вече е припикал мъничко гащите. Ако у мен е инициативата да го подсещам, не се напикава.
Със сестра му наскоро боледуваха вируса с диарията и се задълбочи, та се наложи да въведем антибиотик.
Сега е хремав, но нищо повече. Хремата започна на фона на антибиотика.
Мислих да не е нещо от настинка или уроинфекция, но не са минали достатъчно дни от послединя прием на АБ за да пусна посявка.
Течности не мога да кажа, че пие повече от преди. Не мога да преценя.
Та се чудя дали да не почна да го подканям през нощта, но ми се струва много жестоко.
Другият вариант е да му върна нощния памперс, но изобщо не знам как ще реагира.
Освен това е доста едър и не знам вече кой номер пампа ще му е добре. Последно бяха на памперс 6 и пак му пропускаше.
Случвало ли се е при вас така?

# 1 475
  • София
да при нас имаше един период като позахладня(че се и събра с пускането на детска), в който през деня така се сещаше чак като леко пикне, но отмина бързо.... за през ноща не знам, понеже го свалих съвсем скоро, за сега проблем няма.
в случаят бих върнала нощният памперс вероятно.... освен ако на детето нем му е неприятно....ако му стяга илипропуска ако му е малък...може да пробваш при вас как ще е с памперс гащи, имат по-големи номера...ако ли не...дигай го да пишка...аз поне не бих оставила детето да си спи опикано.
Ако е само заради захлаждането може би една по-плътна пижамка или по-дебело одяло също са решение, така че да му държат топличко.

Изобщо не мисля, че става въпрос за уроинфекция обаче.

# 1 476
Бoяна, наистина ли смяташ, че родителят не оказва натиск в процеса на преминаване към гърне и че това е едно много естествено нещо?Да, ходенето по нужда е естествено, но ползването на гърнето? Ако родителят не насочва детето натам и не го води по този път, мислиш ли, че то само ще си маха памперса и ще сяда на гърнето?В идеалния случай желанието наистина идва от детето, но родителят е този, който направлява детето, показва как, обяснява защо. Така че натиск винаги има, ние сме родители все пак. Въпросът е в средствата, които се използват.

Не на гърнето, а на тоалетната. При нас така стана. Laughing

# 1 477
  • София
Бoяна, наистина ли смяташ, че родителят не оказва натиск в процеса на преминаване към гърне и че това е едно много естествено нещо?Да, ходенето по нужда е естествено, но ползването на гърнето? Ако родителят не насочва детето натам и не го води по този път, мислиш ли, че то само ще си маха памперса и ще сяда на гърнето?
В идеалния случай желанието наистина идва от детето, но родителят е този, който направлява детето, показва как, обяснява защо. Така че натиск винаги има, ние сме родители все пак. Въпросът е в средствата, които се използват.
Естествено, че оказва натиск със самата идея и по тази причина допълнителният натиск идва в повече. За мен по- добра идея е родителят да дава пример как се ходи до тоалетната и детето ще се самопохвали и почувства гордо и голямо, когато успее да прави същото като тате и мама.
А за стигането до едно мнение- не виждам някакво страшно разногласие между нас. по- скоро имам чувството, че не разбираш какво се опитвам да обясня. В никакъв случай не казвам, че похвалите ще травмират детето или ще му нанесат някакви непоправими вреди. Просто, имам информация, която ме кара да мисля, че без излишни емоции нещата ще вървят по- добре и рисковете от още проблеми ще са по- малко. Но и всяко дете е различно, все пак. виж детето на Ескарина надали ще оправдае концепцията за силата на похвалите като цяло, щом не се чувства добре, когато ги получава.  Peace

# 1 478
Вера, точно описваш нашата ситуация. И тук така застудя началото на септември и оттогава върнах нощния памп, защото се събуждаше 2-3 вечери мокра. А и през деня от време на време си напишква гащите Tired, ето вчера ми каза, че има пиш и хукнахме към банята, докато сложим дъската и я видях как се застоя на едно място и се гледаше и видях така пред тоалетната опикахме гащите.
Но това се случва сравнително рядко, спи следобеден сън, разходки без никакви такива аварии. Praynig Не мисля, че нощният памп ще го обърка. Ето днес се събуди с доста мокър памперс, а предните 2-3 вечери беше напълно сух! Но още ще изчакам. Rolling Eyes

# 1 479
Лурдес, при вас се събужда мокра. А синът ми си спи така. Добре, че в повечето случаи го хващам, скоро след напикаването, та не му е студено дупето.
Не съм си и помисляла да го държа мокър. Дори във фазата на отучването през деня ми се е струвало жестоко и унизително.
Той миличкия както си спи, го вдигам, изчишвам го и преобличам и продължава да си спи. Много ми е жално.
Ще го пробвам довечера дали ще иска памперс, но подозирам че ще има съпротива. Сега е във фазата, че вече е голям и се отрича от всички бебешки неща Grinning.

# 1 480
Да, сериозно! В заграждение на бивша ДГ си спастрихме страхотна детска площадка, пясъчник, люлки, тревни площи..., поддържаме чистота и се получи идеалното мясно за малки деца. Та, събираме се десетина мъника на една възраст и естествено всички минаха през свалянето на пампа, децата се познават и обичат, нищо нередно не виждам в това да се поощярват в един такъв етап от живота им. Сами знаете че това е кратък период и е излишно да се оправдавам че се случва, а и както отбелязах вече, в голям процент от случаите поощренията остават не забелязани, така явно и тази "мода" ще отмине скоро. В градниката няма да чуете на всеки 2 мин. - "това е мойо", "да си ми го" или "не си давам играчката"..., учим и социализираме децата.
Съгласна съм че в даден момент ще трябва да я запозная какво е интимност, но към днешна дата се боря да усвои процеса със задържането или поне този на уведомяването. А и далеч не смятам че сме посяли екхибиционизъм в тези 10-тина хлапака, какво по-нелепо от това.

# 1 481
Да, сериозно! В заграждение на бивша ДГ си спастрихме страхотна детска площадка, пясъчник, люлки, тревни площи..., поддържаме чистота и се получи идеалното мясно за малки деца. Та, събираме се десетина мъника на една възраст и естествено всички минаха през свалянето на пампа, децата се познават и обичат, нищо нередно не виждам в това да се поощярват в един такъв етап от живота им. Сами знаете че това е кратък период и е излишно да се оправдавам че се случва, а и както отбелязах вече, в голям процент от случаите поощренията остават не забелязани, така явно и тази "мода" ще отмине скоро. В градниката няма да чуете на всеки 2 мин. - "това е мойо", "да си ми го" или "не си давам играчката"..., учим и социализираме децата.
Съгласна съм че в даден момент ще трябва да я запозная какво е интимност, но към днешна дата се боря да усвои процеса със задържането или поне този на уведомяването. А и далеч не смятам че сме посяли екхибиционизъм в тези 10-тина хлапака, какво по-нелепо от това.
Тоест вие сте в нещо като комуна, така ли?

# 1 482
Щом настояваш да водим този разтовор - не, не сме комуна. Просто сме група майки с близки убеждения, прекарваме си чудесно и смятаме че това което правим е правилно за децата ни. О.К.?

# 1 483
Вилико, как ти харесва да водиш безсмислени разговори??? Извинявайте, че не е по темата, но аз влизам тук, за да почерпя опит и да взема някакви конструктивни решения. И все на теб налитам. Извинете ме Embarassed

# 1 484
Вилико, как ти харесва да водиш безсмислени разговори??? Извинявайте, че не е по темата, но аз влизам тук, за да почерпя опит и да взема някакви конструктивни решения. И все на теб налитам. Извинете ме Embarassed

Ами налиташ я, и аз съм потребител, и аз пиша  Laughing

Как да подмина подобно нещо:

Цитат на: evro  link=topic=364015.msg16333213#msg16333213 date=1284731342
Правим го и групово в градинката, за всички деца. На мен ми е супер умилително когато някое връстниче го изпишкат на дървото и 10-тина двугодишни мъника пляскат вкупом

Цитат на: evro  link=topic=364015.msg16333213#msg16333213 date=1284731342
В градниката няма да чуете на всеки 2 мин. - "това е мойо", "да си ми го" или "не си давам играчката"..., учим и социализираме децата.

Общи условия

Активация на акаунт