Зимен мраз навън сковава, мъничко МАЙче сърцето ни сгрява #16

• 13 956
  • 304
  •   1
Отговори
# 210
  • Велико Търново
Деси,честито ти момченце Hug
Ти последно къде ходи на ФМ?
Ох,аз съм на 28 и ми е много притеснено Crazyпърво какво ще каже Марков,второ дали ще го намеря-аз с такси ще ида де,ама  Crazy

# 211
  • София
Деси,честит ти младеж Heart Eyes

# 212
Момичета, имам един въпрос относно пиърсинга. Миналата седмица доки ми каза, че е време да сваля обецата, тъй като щяла да се разшири дупката и няма да мога да нося повече, но на мен ми се струва, че ще се запуши много бързо. Някой може ли да каже при него как е?  Confused

# 213
Siska79 мерси за отговора,но искам да те попитам дали са ти казали нешо по подробно и как стои въпросът със заплащането защото в сайта им не пише

# 214
Момичетаааа, много ви благодаря за подкрепата и за информацията. Специални благодарности към Таня Б, Дендри и Нинище!
Сега остава само да отида и на преглед за бъбреците. Хубавото е, че бебо си има два функциониращи бъбреци и не е взел само един като мен.
ОХ, ЛЕТЯЯЯЯЯЯЯЯ

# 215
  • Велико Търново
Siska79 мерси за отговора,но искам да те попитам дали са ти казали нешо по подробно и как стои въпросът със заплащането защото в сайта им не пише

Върти ми се нещо,че е около 4000лв,но не съм сигурна Rolling Eyes

# 216
Деска честито мила , много се радвам за тебе .
Видя го вече бебко , да ти е жив и здрав все така до края.
Можеш вече да откриваш сезона за дрешки като знаеш че е мъж Hug Heart Eyes.

Момичета зачетох се днес в сайтчето което Дендри ни пусна на естествено.

http://estestveno.com/index.php?pageid=2&langid=0&itemid=-2&cid=1114

Много хубави истории за раждане и статията за алтернативата за раждане у дома много ме впечатли.
Колко би било хубаво в болниците да има стая подобна на домашна обстановка - уютна, затъмена може би нещо като в спа центровета със запалени свещи с различни аромати приятно и романтично обзаведена.
Би било страхотно да можем да останем насаме с таткото и бебето след раждането и да прекарате ноща заедно с бутилка вино в такава обстановка .
И за всеки случай пак да сте близо до лекарска грижа ако се наложи такава.
Би било наистина прекрасно.
Ееееееех мечти .....  
Тази болнична конвейрна обстановка не е най-подходяща като че ли , но за съжаление все още никой не предлага нещо такова за родилките и татковците.
Дано в бъдеще да има такава опция  Heart Eyes

Хипопотамче ми чакаме те  Laughing хайде момичета за другата събота ...как сте с ангажиментите тогава.
Сапфирче ами и аз мога да взема мойта щерка ако отидем в Капела Плей да ги метнем да играят, апък ние където си искаме може да седнем да се видим.
Казвайте сладурки Варненки - къде и кога  Heart Eyes 

Последна редакция: пн, 19 яну 2009, 19:48 от Felina

# 217
Desislava Goranova много си готина  Heart Eyes Направо ти се кефя максимално  Hug Аз се чувствах по същия начин когато ми казаха, че чакаме МЪЖ  bowuu и сега напълно те разбирам.

siska79 харчи който има какво да харчи Money Не се притеснявай за това. Наслади се максимално на разтоварващото действие на покупките Naughty На мен много ми помага "харчотерапията"  hahaha Лошото е, че не мога да си позволя честото ползване на "тези сеанси"  Joy

dendri страхотен разказ Peace Дано повече такива разкази да се пишат Hug

# 218
Деси Горанова, честито ти мъжле и от мен!!! И много, ама много се радвам, че всичко е наред и вече си спокойна!  Hug Сега, както казва Фелина, можеш спокойна да започваш с покупките  Party

# 219
Деси много се радвам за теб и малкия мъж. ЧЕСТИТО и разбира се е позволено да ЛЕТИШШШШШ. Ходи на всички прегледи, които са необходими- и стискам палци всичко да е наред.
Дендри  това е много красиво и аз като Фелина започнах да мечтая.
Приятна вечер момичета.
Сиска 79 айде  чакаме снимки с покупки - ти си винаги с интересни идеи.

# 220
  • Стара Загора
Деси 4естито МОМ4ЕНЦЕда ти е жив  и здрав,аз също много се вълнувах като разбрах ,4е ще си имаме мом4енце,ве4е осазнаваш,4е не е само зай4е (както му казвам АЗ)а ми си има пол и е едно миниатурно 4ове4е....Аз ве4е запо4нах да плета първата дрешка за бебо(умея и много оби4ам да плета)малко еле4е патешко жълто много е сладко newsm44 newsm68 newsm44 Добре дошли на новите ни мами inli_inli i Glum сигурна съм,4е при нас ще си прекарвате добре  newsm51 newsm51 newsm51

# 221
 Момичета, наистина са страхотни някои разкази в Естествено. По едно (ама само за малко) си помечтах да напълним ваната вкъщи, да запалим свещи, Борис да е до мен и заедно да посрещнем бебка... Ех мечти. Ако имаше оторизирани акушерки по домовете щях да го направя, но в България още няма такива работи...
ЙОРИ81, мерси за подробната информация.  love001  newsm10 smile3525
На мен лично ще ми е полезна, защото обмислям възможността да раждам там.
За съжаление за водно раждане в самия сайт на Св. София пише, че трябва да се доплати 250лв., освен онези 500лв.за избор на екип. Странно, че онзи ден в самата болница сестрата ми каза като теб, че освен 500-те лева, не се доплаща, но нещо не ми се вярва да са си смъкнали цените изведнъж Rolling Eyes
  Все пак някои неща ги разбрах сега, от теб и като цяло ми се струват добре Grinning Heart Eyes

Последна редакция: пн, 19 яну 2009, 23:34 от dendri

# 222
Дендри виж какъв пост намерих от една мама за водно раждане :

В началото на бременността започнахме да се срещаме с 2 бременни приятелки и да говорим за различните аспекти на подготовката за раждането. Прегледахме книгите на Сиърс “The pregnancy book” & “The birth book”, разменяхме си и линкове към сайтове за активно раждане. Бяха много полезни срещи. Скоро след това едната приятелка роди, а аз вече се чувствах готова да раждам (а имаше още мнооого време). Но не бързах –исках да се насладя на цялата бременност максимално  Cool По същото време започнах да чета за пренаталното общуване с бебето – с музика, говор, светлина и допир. Всяка сутрин преди работа отделях време за това и беше прекрасно. Междувременно някъде в 6-я месец започнах да чета по-задълбочено за оптималното фетално предлежание и да обръщам по-голямо внимание на позите, в които стоя, седя, спя. Тогава забелязах, че бебето не е в най-добрата такава (беше главично, с гръбчето отдясно, а не отляво, както е най-добре) и въпреки мноогото време пред мен, започнах да правя конкретни упражнения, които да му помогнат да се завърти, . Страшно полезен в това отношение ми беше сайта spinningbabies.com, както и тези акушерски архиви: Suboptimal Fetal Positions (всъщност всички теми там си заслужават задълбочено изчитане, заедно с линковете). Бебето започна да се върти и застава и отляво, но до края на бременността си сменяше позите. Пропуск ми беше, че не направих всичко възможно за дълбоката релаксация на лигавиците и сухожилията около матката. В сайта на spinningbabies се споменава, че възможна причина за неоптималното предлежание (седалищно, напречно, постериор и отдясно) е и усукване на сухожилията, което се получава понякога и от начина на носене на по-голямо дете (а аз допреди да забременея непрекъснато носех Ради на хълбок), та се чудя дали и това не е причина и как влияе слингоносенето на хълбок, но както и да е.
Бях си изградила представа за това какво точно искам от раждането, а именно:
-   минимална лекарска намеса
-   без упойка
-   без окситоци
-   възможност да се движа по време на разкритието и да сменям позите,  в зависимост от нуждата
-   да приемам течности по време на раждането
-   спонтанно изтичане на водите без изкуствено пукване на мехура
-   при пълно разкритие, да напъвам при изразени напъни спонтанно
-   без епизиотомия при нормално протичане на изгонването
-   изчакване спиране пулсирането на пъпната връв преди да я прережат
-   без матергин за израждане на плацентата
-   локална упойка за евентуални шевове
-   бебето при мен веднага след раждането

Ваната в Св.София даваше възможност най-безконфликтно да получа това, което искам – смяната на позите + лисата на епизиотомия, упойка и окситоцин. Така че се спрях на този вариант +заради по-плавния преход за бебето, по-малкия процент разкъсвания и т.н. За другото трябваше да се договарям с лекарката, което се оказа лесно по-късно.
В 9-я месец прегледах всичко, което бях чела като техники при раждането и  – как да помогнем на бебето да си прибере главичката към тялото, упражнения, ако се завърти постериорно (с гърба към гърба на майката, вместо обратно), ако разкритието върви бавно, как да помогнем бебето да слезе в малкия таз и главичката да се ангажира; какво се прави, ако главичката е ангажирана, а бебето не е завъртяно правилно и т.н. (ако някой се интересува, ще постна обобщенията с линкове). 2 седмици преди термина говорих с д-р Григорова за раждането във ваната (оказа се, че само тя и д-р Семерджиева водят водните раждания). Тя ме прегледа, каза, че шийката е омекнала, бебето е около 3кг Wink и имам всички шансове да родя във ваната спокойно. Даде ми телефоните си. Чаках. Представях си раждането, говорех на малкото човече, слушах любима музика, разхождах се с любими хора, правех релаксационни упражнения и упражнения за релаксация на матката (кръгове върху медицинска топка, belly dance, инверсия, rebozo sifting) и т.н.
Някъде на 9-ти (седмица преди термина) усетих, че бебето е слязло и вечерта с/у 10-ти (рождения ден на Ради) се завъртя отляво и започнаха леки болки, които продължиха през нощта. Поспах някъде до 5 сутринта, когато видях, че контракциите, макар и несилни, са на 5 мин. Станах и си направих електролитен разтвор (вода, лимон, мед, шипка сол, сода и калций) . Закусвах. Но някъде към 7ч контракциите ми се разредиха и към 9 спряха съвсем. Една приятелка  Hug ме посъветва да ме прегледат, че може да имам голямо разкритие (което не ми се вярваше с тия леки контракции), но все пак звъннах на Григорова и се уговорихме да мина на следващата сутрин. Е, оказа се, че имам 5 см разкритиеJ, шийката е изгладена и главичката е ангажирана. Григорова ми предложи да ми пукнат околоплодния мехур веднага и така до няколко часа да родя. Отказах й, а тя ми каза да се подготвя за бързо реагиране при възстановяване на контракциите. Денят ми мина главно в разходки. Вечерта ми падна тапата, но нямах контракции или болки. На следващата сутрин (12-ти) съвсем изведнъж започнаха контракции на 4-5 мин. Обадих се веднага на Григорова и минахме да я вземем на път за болницата. Междувременно тя се беше обадила да приготвят ваната.
За съжаление през нощта бебето се беше обърнало пак отдясно. Лошото на този вариант е, че често при стартиране на родилния процес, бебето минава през чист постериор отзад до отляво, което прави нещата дълги и болезнени. За да предотвратя това с надежда да мине отпред, стоях на ръце и колена в колата.
В болницата при прегледа имах вече 7-8 разкритие, така че се отказаха от клизмата. Уговорих с Григорова, че искам пъпната връв да спре да пулсира преди да я прережат и че предпочитам, ако не се налага, да не ми слагат матергин за израждането на плацентата.
Влязох във ваната. Както една друга пациентка на д-р Григорова казала: “Животът е хубав”  Cool. Водата беше приятно топла и се подменяше непрекъснато. Можех да се движа както ми е удобно. Съпругът ми беше с мен. Говорехме си и се шегувахме. Но бебето си стоеше отдясно независимо от смяната на позите. Част от проблема беше, че условие да влезеш във ваната е пукнат околоплоден мехур, така че ми го пукнаха, а при това положение движението на плода става много по-трудно (еле пък при тези размери, както се оказа). Transition фазата беше лека и бърза. Но дотук с лекото и бързо Wink. Напъните ми започнаха, но продължителността на контракциите не беше достатъчна, съответно аз не напъвах достатъчно според “критериите”. Ето тук имаше значение позата на бебето – когато тя не е оптимална, натиска върху шийката не е оптимален и съответно контракциите също не са. Имаше 2 варианта – или да “избутам” бебето “на мускули” или да изчакаме и аз да напъвам следвайки естествените напъни, макар и по-бавно. Но приетото схващане при нашите лекари е, че в тази фаза, когато разширението е пълно и
 бебето е ниско долу, за него е опасно да стои в това положение и трябва да се “изгони” максимално бързо. Е, изследванията сочат друго и има добри статии по въпроса, но така или иначе тук вече не можех да много да се намеся – акушерката и д-р Григорова стояха около ваната и ме чакаха. Трябва да спомена все пак, че Григорова прояви голямо търпение. След като опитах няколко напъна и нямаше прогрес, ме оставиха около половин час да напъвам сама. Смених си позата на колене и ми беше доста по-удобно. Така бебето слезе още надолу. Тоновете бяха перфектни. Боби ми ми подаваше вода между контракциите. Беше освежаващо. Присъствието му ми вдъхваше спокойствие. Не бях сама  Love.
Е, стигнах момента, когато се шегувахме между контракциите: “Спрете влака. Искам да сляза.” Облегнах се отново на ваната по гръб, за да ми помагат в стандартната поза.  Това беше гадната част. След дъълго напъване, главичката започна да прорязва. Усещах как се връща малко назад между контракциите, после: “Не напъвай, дишай”. Дишах, после още една контракция и -раменете, ааааа, ето го – тежкото хлъзгаво телце върху корема ми, цялото покрито с верникс. Гледа. Толкова кротко.
Здравей!
Взеха бебето, за да го аспирират, премерят, облекат. Помогнаха ми да изляза от ваната и легна на стола за ревизия и раждането на плацентата. Тя се отдели бързо и цяла. Почти нямах разкъсвания (Тук е мястото да спомена името на акушерката – Соня Станчева – свърши си страхотно работата тази жена!). Докато д-р Григорова ме шиеше, ми донесоха Данаил – как това същество беше живяло в мен?! Щастлива бях!
Не бих казала, че в онзи момент ми се раждаше отново, но сега 10-ина дни по-късно изпитвам носталгия по времето непосредствено преди раждането и самото раждане. Лисва ми очакването, чувствата, усещанията, тежестта, онази “комуникация”. Иска ми се да изживея отново цялото раждане с всичката му интензивност до самия край на срещата. Прекрасно беше почти.
Да кажа в заключение – д-р Григорова беше точният лекар за раждането, каквото го исках в условията БГ болница. Беше толерантна към желанията ми, уважаваше ги, имаше нужното търпение и кураж. Водата пък ми даде шанс за възможно най-естествено, без намеса, медикаменти и травми раждане – максимално близко до това, което исках.

# 223
  • гр.Стара Загора
Здравейте мами как сте?Deliana всичко е ОК добре сме с бебчето благодаря  newsm51 smile3525 newsm51
А относно добавкитв аз до 3-тия месец пиех фолиева киселина но след това Доки ми каза да пия Центрум Матерна и съм си доволна от тях качвам за сега нормално по 1 кг на месец както ми каза и лекарката.Лека вечер на всички  bouquet

# 224
Да се разпиша и аз в този късен час

Just Vania, Честит рожден ден на Айя!
Добре дошли на новите мами!

Витамини си взех комбинирани, специално за бременни, имат си и фолиева киселина и желязо. Фолиевата киселина е всъщност витамин В11 и не се натрупва в организма.
Деси Горанова, радвам се, че всичко с бебчо е ОК, сега се успокой и ти  :h

Хайде лека нощ засега

Общи условия

Активация на акаунт