Магребски въздух вдишай -планински ли да бъде или от шиша?-8

• 23 602
  • 290
  •   1
Отговори
# 165
Добър ден и от мен!

Аз днес отрано го раздавам телефонистка, а иначе ми е един от онези дни, в които си хапвам подобаващо и след това - с леееекинка вина си казвам, че повече няма да правя така.

А и аз оставам в темата - чешити са магрибци, но и там живеят хора.
В сърцето винаги има място за магриба, лесно те печели тази страна, трудно се изоставя.

И не само в темата де, и в Магриба оставам.

Днес съм се разготвила тажин с риба и зеленчуци и мирише апетитно, но ям с вилица, а не с парче хляб, че много е напористо дюперастенето.

Хайде до утре, че ми предстои семеен съвет!  Grinning   

# 166
Привет и от мен !
Мърси , не така мила няма да затваряме така я .
Още що има да се каже и изпише за магреба .
Аз и още снимки ще ви кача от Мароко тия дни .
Ние след малко излизаме да купя продукти за торта и ще празнуваме отново в куп рождените дни на децата . Блазе им аз никога не съм си празнувала рождения ден на 3 пъти като тях .
Е подаръците няма да са 3х3 , но това да ни е проблема .

# 167
  • София
Привет момичета,
скучен ден ми се очерта днес, не е зимата моят сезон, като кафявите мечки съм, стане ли студено и се влача наоколо все едно ме е ударил някой с мокър парцал, ако мога по цял ден да спя в очакване на слънцето. Моят момък ми се хили, че съм родена да живия някъде на топло най-добре по Екватора, ама като гледам и той не преживява добре студа и снега по неговите ширини, та сме си паснали.
Днес говорих с един познат, който живее в Хамамет в Тунис и надълго и нашироко ме убеждаваше колко било модерно да си купуваш дрехи втора употреба. Викам аз - абе и ние в наше село имаме магазини за дрехи втора употреба, ама той - не, не ние тук сме много доволни от тези магазини и всяка седмица на сука, за нови придобивки - младо, старо - там. Голяма мода, голямо чудо  newsm78 Едва ли не въпрос на престиж. Разправям му аз, че не съм чула такова нещо като въпрос на престиж да е да си купуваш дрехи втора употреба, но той - не, та не, чак и големците ходят с такива дрехи, че чак и обувки. Та, какво мислите вие по въпроса, щото странно ми се струва, ама знам ли  Rolling Eyes

# 168
Жълтурче,   bouquet, казвам ти впечатления от преди 4 дена. Въпросното семейство на военния човек - 5 деца на възраст да речем 25 - 10 години, 3 момчета и 2 момичета, от една майка, един баща. Минимум в къщи - 7 човека. В съседната къща в едни двор живее брата на военния със съпругата си. Той - братът учи сега нещо като военна навигация, съпругата не работи, нямат дете.

Понеже братът с военната навигация беше на занятия извън Каза, съпругата беше поканила сестра си, една приятелка, а имаше и едно семейство с 2 деца - на една година и на 4 години. Семейството говореше "берберски" /както ми казаха/... значи представи си колко народ....

В голямото семейство със 5-те деца работи таткото. Но като бивш военен в Конго... и други места, имат доходи, а и той е направил НПО и има активни проекти.

Мога да кажа, че ми споменаха неколкократно, че много искат дрехи ... втора употреба, понеже са маркови. Аз казвам "ама нови" .... те: не неееее, втора употреба са хубави! Даже питаха и за обувки ... което за мен е малко по-нехигиенично, понеже не знам как могат да се почистят обувките.

Имам предвид, хора с различни предпочитания, възрасти, социален статус дори, питаха за дрехи втора употреба.

Самата аз занесох една кадифена пола - дълга до петите, разкроена и без цепки. Иначе е от H&M и ме питаха имам ли още, а аз се чувствах неудобно да я дам.         

# 169
  • София
 Shocked същата работа и този момък разправя - там на сука дрехите втора употреба са самооооооо маркови, много качествени, голяма работа, адски съм доволен. Викам - не те ли е гнус, бе човек - той, не, не - страшни са, маркови, качествени, всички ходят, много са доволни. А обувките чистя със спирт или с алкохол... това ми дойде малко в повечко  Rolling Eyes аз принципно не си падам по дрехите втора употреба, но идеята - "много са качествени, всички са луди по тях" ми се струва малко преувеличена

# 170
Здр по нощите  Mr. Green Това за втората ръка, или употреба, ми те хората могат да приемат като VINTAGE. Знаете колко е популярно особено в Холивуд да се носят vintage clothes. Може и тези хора да влагат такова значение . Ето малко и обясниения (съжалявам,че пак се намесвам в темата ви  Heart Eyes )

http://www.etymonline.com/index.php?term=vintage
vintage 
c.1450, "harvest of grapes, yield of wine from a vineyard," from Anglo-Fr. vintage (1353), from O.Fr. vendage "yield from a vineyard," from L. vindemia "a gathering of grapes, yield of grapes," from comb. form of vinum "wine" + stem of demere "take off" (from de- "from, away from" + emere "to take;" see exempt). Sense shifted to "age or year of a particular wine" (1746), then to a general sense of "being of an earlier time" (1883). Used of cars since 1928.

http://en.wikipedia.org/wiki/Vintage_clothing
 Peace

# 171
Да, в Агадир на сук-а в събота става голям пазар, в неделя също. Братовчедката, която работи във френската фирма, а съпругът й - по контрол на имиграцията и акваторията - в т.ч.примерно нелегалният улов на риба, младо семейство, без деца, имат повече възможности, но и тя - ходи и обикаля в събота специално за това.

Насипните дрехи - например панталони - дънкови - разни размери.... в един контейнер, са по 50 дирхама - това е към 5 евро и магазинът е на кьоше. Има много хора.

Има и други видове дрехи втора употреба - те са на закачалки и по-представителен магазин - влиза се вътре, осветено е, не се ровят хората като търсачи на съкровища ... там цените са други. Братовчедката се хвали с една горничка - като яке и сако от по-дебел плат - било от Zara и вместо за 1300 дирхама ... как го взела за 600 само. И мина да гледа "новата колекция".

Само лично бельо не съм виждала да се провада - в интерес на истината, но пък и май е забранено.

Иначе има много ателиета за химическо чистене и много се ползват - особено белите джелаби на мъжете - за молитвата в петък, или за празник облеклото - се почиства там.

ААААА, намесвай се, bz, добре си дошла!

# 172
Това не е по темата, но Красимир Аврамов - Човекът - Глас е отново в България и с много интересен албум. Много му се възхищавам. Според мен е витруоз! 

# 173
  • Varna
Добър вечер и здравей Кате,
виждам те on line  bouquet
Как  си съгражданче? Hug
А изчезна Simple Smile

# 174
Днес говорих с един познат, който живее в Хамамет в Тунис и надълго и нашироко ме убеждаваше колко било модерно да си купуваш дрехи втора употреба. Викам аз - абе и ние в наше село имаме магазини за дрехи втора употреба, ама той - не, не ние тук сме много доволни от тези магазини и всяка седмица на сука, за нови придобивки - младо, старо - там. Голяма мода, голямо чудо  newsm78 Едва ли не въпрос на престиж. Разправям му аз, че не съм чула такова нещо като въпрос на престиж да е да си купуваш дрехи втора употреба, но той - не, та не, чак и големците ходят с такива дрехи, че чак и обувки. Та, какво мислите вие по въпроса, щото странно ми се струва, ама знам ли  Rolling Eyes
Наистина има доста магазини за втора употреба.В тях пазаруват хора,с ограничени финансови възможности.В никакъв случай не бих казала,че е мода,а още повече,че и големци да пазаруват от там.

# 175
аз пък съм чела че Виктория Бекъм много пазарува от магазини втора употреба.има и известни които си купуват,а те нали имат много пари?

# 176
Въпрос на личен избор.В Тунис преди години беше модерно да се пазарува от жени,които пътуват до Италия,Франция и Турция,купуват дрехи от там,даже и по поръчка на клиента и ги продават в домовете си.Сега вече има внос от всякъде,стоките по магазините са разнообразни и има всичко.Суковете и магазините за втора употреба са за по-бедните.Манталитета тук е такъв,че не е възможно човек с добро финансово състояние да пазарува от такива места.Реномето му пада веднага.

Последна редакция: нд, 01 фев 2009, 01:29 от Didona007

# 177
Добро утро дами !

Едно парче торта за всички днес ставаме на 1 година .Не аз де малкото ми пате Жасмин .

# 178
  • по пътеката
добро утро! гледам за втора употреба сте се заприказвали!всеки с възможностите си и въприемането на това явление!гаражните разпродажби в сащ, изкарването на вси4ко непотребно при някои нации пред дома за да може да се прибере от хората ,които имат нужда са прекарасни прояви на идеята, 4овек знае 2 и 200! тоест много хора не биха могли да си купят новите неща, но като втора употреба биха били просто щастливи да им се сбъднат малко ме4тите! лошо няма! който държи на имидж -нека си пазари по вкуса, за бедния 4овек с 5/7 деца, една заплата  му идва само за хляба,кускуса, макароните и зелен4уците, и фактурите! ако стигне!ако и жената работи е направо все едно е хванал последния влак за рая!това е средния 4овек, на квартира, с една кола с зор купена, и 4еляд ,която иска да е като другите или пове4е!който си е богат, си е, там не се месим ,но това не е правилото  ,това са изклю4енията! колите наприемр в тунис са в пъти по-скъпи отколкото в европа, дори оказионните! тук без кола си направо с нисък рейтинг, без къща си комси-комса! но имаш ли работа си подсигурен за кредити от банките ,доста добре!
та за фриповете(секанд хенд)-пове4ете семейства си купуват от там, има много маркови и нови неща ,дори с етикетите, така,4е за тях си е като да му се е паднала  от лото, с малко пари ,доста неща за домашните и не рядко на много добро ка4ество и марка! това не  им пре4и, явно са свикнали! за предпо4итане са пред китайските стоки , то ни ка4ество ,ни вкусови характеристики!
много  се носи от бг, затуй сме като керван с камили!но и в тунис съм купувала някои неща  много доволна останах, местна фирма! аз  ходя на сук и оби4ам спокойната тълпа, пазаря се и наблюдавам народа!
младежите дават луди пари за маркови дрехи, як пример, моят девер, вси4ките си заплати досега до цент е инвестирал в маркови дрехи, много от които или направо донесени ,както каза дидона от европа, от бутиците или купени на още по-високи цени в столи4ните тунизийски  бутици! показвал ми ги е, едно манто на армани, струваше по4ти 1000 лв! връзки, ризи, костюми от до марка! и кое е шоковото, за 6 м от обикновен служител в една м/ународна фирма ,се издигна до генерален директор, не,4е няма данни и за високия пост, но -той сам каза верно е ,4е марката ти отваря портите в обществото!и в службата си на друго ниво от масата, абе както и да го гледаме, хората не се ценят какви са под (не)марковите дрехи!поне, докато не ти се наложи да ти се подава ръка от някой немарков и да оцениш по друг на4ин стойността на живота си!
  bouquet  bouquet  bouquet  bouquetна ясминка , 4естит първи рожден ден! много хубава и здрава ,да е , умница и да върти късметлийски вси4ки наоколо! нали си е най-малката!  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 179
Има и още нещо - из Магриба, знаем, демонстрацията на обществено положение и престиж - по различни начини, е важно и дори може да се яви занимание пред външни хора - "да ни видят колко сме добре". Така е - за новите семейства и от самата сватба - да се събере цялата улица и родата от другите градове, за да ядат и пият. Мъжете са в едната стая и при тях музика няма, а в другата стая жените си танцуват и има музика.
По аид-а дори - коленето на агне - колкото и традиция, толкова и престиж е.
После като се събере семейството - колите, къщата, оборусването - на кухнята много се цени, понеже там се прекарва доста време, а и другите хубави стоки.

Честта, особено мъжката е ... обяснявали сме - кибритлии на ен-та степен.
Затова фразата "много известни хора пазаруват втора употреба" е по скоро уверение и успокоение, че ТИ самият си се отзовал в такъв магазин, ако не ти стигнат парите за други дрехи.

Вкъщи и аз имам един светъл пример - каквото има като пари, да се дава за маркови и телефони, ако и да е нужно и добре да се купи нещо за дома с тези пари.
И до квартала Дахла за пици се ходи по никое време с таксита и се купуват по 5-6 различни, защото сега има пари момата и сега е решила това да яде направо от кутията - като на американски филм.             

А дрехите, че и свестните марки техника са скъпи в Мароко.

Човек с много деца може и да няма друга възможност да се сдобие с нещо. Още повече, че онези, които имат по много деца, са сега на 45- и нагоре години. Много е възможно съпругата да е била ангажирана с гледането на деца, с дома, да не може да пише дори .... т.е. и сега и сега тя да не може да работи и да допринася за семейния бюджет.     

Общи условия

Активация на акаунт