Кодрит кадир - сладост от Ориента

  • 92 550
  • 216
  •   1
Отговори
# 150
  • Мнения: 2 521
Аз не съм сиропирала блата.Но и си беше сочен.Може би от карамела се напоява след обръщането.Вкъщи също много го харесват.Аз само опитвам,тъй като не си падам по крем карамел.
Правила съм го досега по тази рецепта http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=kodrit%20kadir& … hBLrA&cad=rja ,но следващия път ще пробвам и на Мариета рецептата.
Кексовата смес не е потъвала в крем карамелената.Още при изсипването си се разпределя отгоре.

# 151
  • Мнения: 186
...а дали има някаква специална технология при карамелизирането на захарта? Досега съм карамелизирала само захар с масло, но четох и за карамелизиране на захар с добавена към нея вода... newsm78

# 152
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Ава, аз пък карамелизирам само захар - бъркам в сух тиган и после веднага разпределям в купичките...

# 153
  • Видин
  • Мнения: 4 991
Ава, аз пък карамелизирам само захар - бъркам в сух тиган и после веднага разпределям в купичките...
И аз така.

# 154
  • Мнения: 186
mari_eta, amanita значи нагрявам захарта до степен на втечняване, нали така? Или промяната на цвета е първата индикация, че вече е ок?  Flutter

# 155
  • Мнения: 1 111
отчитам се - получи се и то доста добре,противно на моите очаквания...Проблемите ми са три
 - карамелизираната захар остана на дъното на тефлоновата ми кексова форма /карамелизирах я на котлона,откоре сложих направо формата/
- сладкиша не се отлепи от формата,трябваше да я топя в топла вода и да мина с нож отстрани /неизбежно надрах и тефлоновото покритие....незнам дали няма д апомогне ако стените на съда се намазнят/
- при рязане и сервиране карамела ми падаше от блата Laughing

Ава, за карамелизирането на захарта - оставяш я в съд на котлона - тя първо започва да се топи,след това си променя цветя към кафяво, а накрая все едно ври... Peace  Поне аз така я правя,но ще ми е интересно да науча  и други начини...Това за добавяне на вода и аз съм го чела,но не съм опитвала Peace
ето тема за карамелизиране на захар - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=234584.0

# 156
  • Варна
  • Мнения: 3 130
Я ми разяснете как става номерът да не потъне кексовата смес? Малко повече млако ли трябва да се добави или аз не разбрах нещо? newsm78

# 157
  • Мнения: 186
tuly, благодаря ти за пояснението!   bouquet А когато съм карамелизирала захар с масло, като първи етап е, че захарта се разтваря в маслото, а след това на места сместа започва да покафенява, а щом я бъркаш по-интензивно, кафеникавия цвят се хомогенизира и тогава е момента да отстраниш от котлона.  Peace

# 158
  • Мнения: 2 521
Аз пък карамелизирам захарта в микровълновата.В дуралексова купичка за крем карамел.Спирам ,разбърквам захарта когато започне да се топи,и пак пускам за около 20-30 секунди.Пак спирам и разбърквам и така 2-3 пъти докато е готова.А за този сладкиш пък я разтопих направо в йената,където я приготвях.И пак в микровълновата.
На мен кексовата смес просто си изплува отгоре като я изсипах в центъра.Нямам си на представа как се получи обаче.Тестото си беше гъстичко,кексово.

# 159
  • Мнения: 0
Днес  се престраших и го направих току що го пробвахме страхотна вскуснотия. Много ми беше интересно дали няма да се размие тестото с какао но стана като на  снимката.

# 160
  • Мнения: 1 111
ха,е пробвам тогава да карамелизирам и аз с масло...защото не ми допада някак си така-само чиста захар...
и аз съм карамелизирала в купички в микровелето,но става по-бавно  /близо 6-7 мин. чаках и то на висок амощтност ,докато започне да с етопи захарта...а на котлона  епо-бързо/  и неравномерно,т.е. в едни купички захарта се топи , а в други не  е започнала още /пон епри мен беше така/
Междувпрочем и моята кексова смес не потъна в млякото,а си стоеше отгоре,гъстичка е ,да...но няма проблем с това, после се изпече,след сиропирането омекна...абе с две думи много съм доволна,предвид че н есъм кой знае какъв спец в сладкишите

# 161
  • Мнения: 186
tuly , за онагледяване на метода с маслото, виж в първия пост на тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=72935.msg1257444  Wink

# 162
  • В страната на бурите
  • Мнения: 1 127
Момичета,

Вчера правих сладкиша и като за първи опит мисля, че не е зле.
Сложих само около 100 мл. мляко в кексовото тесто и не сиропирах след това блата, защото стана доста мекичък и омекна от карамела. Сложих и 2 яйца в кексовата смес. За другия път - ще добавя по-малко захар в карамелената смес (аз съм от тези, които обожават сладко, но и на мен май ми е доста) и ще намаля карамелената смес и самия карамел или ще увелича брашното за блата.
Ето и снимки:

Последна редакция: пт, 27 яну 2012, 10:36 от Wonder woman

# 163
  • Мнения: 1
За кекса сложи само 1 яйце , млякото и захарта са ти достатъчни , брашното е много една чаша - сложи малко повече от половин чаена чаша , спазвай си пропорциите от рецептата и следващия път ще стане идеален.

# 164
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Някой правил ли е сладкиша без какао? Питам, защото аз го правих както трябва, но преобладава вкуса на какаото, а не на крем карамела. И се чудя ако не сложа какао дали ще стане вкусно. А иначе аз ползвам ето тази рецепта на съфорумка http://yanagotvi.blogspot.com/2012/01/blog-post_10.html#axzz1izj4ROw7

Общи условия

Активация на акаунт