Турски език за начинаещи

• 155 343
  • 450
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте момичета,

приемате ли нови ученици в курса по турски? Много се радвам, че намирам такава тема във форума Simple Smile От няколко месеца търся добър сайт с аудио уроци, но все попадам на някакви странни места. Аз съм супер-начинаеща, но много ми харесва как звучи езика. Благодаря ви, че сте се сетили за темата.

# 331
  • France-Bulgaria
Mistik- odevin son cumlesinde ufak bir hata olusmus Wink duzeltebilisrin,kizlar yanilmasin Wink

Правилно е.
Sadece bir kac kus- Само няколко птици.../или Parkta bir kac kus var/в парка има няколко птици...определяш КЪДЕ
 Kuşlar birkactane.../птициТЕ са няколко/ ... а тук няма определено място...

1. Не разбрах къде, тука ödev няма, посочи с пример!
2. Няма никакво значение къде са птиците, за да е вярно това, което е казала Каиги! Едно е да се каже "бяла птица" и съвсем друго "птицата е бяла"! Нали?

mistik,ставаше дума за домашното на kaigi/объркала съм ви никовете/ ooooh! Joy Ozur...
Bugün hava çök soğuk. Sakakta kar var. Parkta kimse yok. Sadece birkaç kuş. Kış ne kadar güzel!

Olusan hata ikinci cumlenin ilk kelimesinde-ufak bi hata..Dogurusunu yazmak istemedim,bilincli olmadigi apacik ortada..Aceleden olsa gerek Simple Smile Wink

# 332
В турския език, когато става въпрос за няколко, 2, 3 и т.н. следва винаги бройно съществително в ед.ч. Това често се бърка от българо или английско говорящите. На мен също ми беше много неестествено в началото и често ме поправяха. Надявам се сте разбрали.

birçök kuş
birkaç kuş
birsürü kuş
çök kuş
1 kuş
2 kuş
100 kuş

Момичета, ако сте готови с превода утре можем да продължим. Само кажете!

Моля за превод за birçök и birsürü , за да си ги запиша и тях .
Готова съм за още  Laughing

sausalito добре дошла ! хош гелдин !
и аз търсих за аудио, но не намерих.
не се сещам кой, беше дал по-назад линк,
но не ми се отварят думите - пробвай го и ти и може да проработи.
Турски сериали и турски песни има в ютубе-то  Crazy

И мъжа ми казва, че е много благозвучен  Flutter и понякога казва шекерим  Crazy

# 333
здравейте моми4ета
аз си записах вси4ко което сте нау4или до сега и от в4ера запо4нах с у4енето,но имам една молба ,да ми напишете на български как се произнасят
iyi и hayir -не,нямам подходяща клавиатура затова го изписах така
ще съм ви много благодарна   bouquet

също се вклю4вам в молбата за превод на  birçök и birsürü

# 334
dtti според мен е ийи и хайър, но чакай и турско говорящите да кажат, за да не стане гаф  Whistling

# 335
dtti според мен е ийи и хайър, но чакай и турско говорящите да кажат, за да не стане гаф  Whistling

благодаря за бързата реакция  Hug 

# 336
eftelya , наистина има грешка. Мерси  bouquet

sakak съм написала, а правилното е sokak! Извинявайте! Става въпрос за домашното.

dtti, Г-жа Шуши, за нови думички http://www.eurodict.com/.

birçök и birsürü  и двете означават много

Привечер ще гледам да пусна малко упражнения!

# 337
Деси, видях че си питала в арабската тема за - хайър.

Хайър се изговаря като се удължава а'то - трябва да се получи като "хаайър" ,
а iyi се изговаря - ийи или можеш да го кажеш също ии.

# 338
Здравейте момичета.
Приемате ли още един абсолютно начинаещ в курса?
Аз напоследък съм затрупана с работа, но следя темата и всичко си записвам. Старая се да намирам време за учене - обикновено рано сутрин. За съжаление в неделя нямам възможност да се включа на изпитите. Ще ги правя когато мога, сама ще си засичам времето. Ако нещо не ми е ясно ще питам - може ли?
За сега имам един въпрос: за синонимите
По горе беше споменато за кара и сиях
Въпросът ми е кога се употребява адет и кога тане /брой/ - има ли някаква логика. Също ийи и хош Последното аз го разбирам така - ийи се употребява в комбинация с съществително, а хош с глагол (добре дошъл, добре правиш) Така ли е?
Извинявам се че пиша турските думи на кирилица, но няма как по друк начи да напиша някои букви - ч, ш, ъ .....

# 339
Чакам с нетърпение новите упражнения smile3529
Днес си учих думичките пак в междучасието и свободния час... Ей, голям зубър съм станала... Rolling Eyes

# 340
  • София
аз обаче изоставам.. Confused още не мога да наваксам, а вчерашния урок даже не съм го погледнала Embarassed

имам един въпрос: sevgilim - скъпа моя, а lim ли е наставката за притежание? ако е така, то тогава основната дума е sevgi, та си мислех, в сериала ни, тази дето е приятелката на Джансел, нали и тя така се казва - Севги. Да не би, името и да е еквивалент на нашето "Мила"? поправете ме, ако греша, моля.

още нещо - gün - ден
                    günler - дни, а İyi günler - добър ден, буквално е "хубави дни"?

аз така си осмислям нещата, дано не съм объркала нещо, де

Последна редакция: вт, 03 фев 2009, 16:28 от Little Black Riding Hood

# 341
  • Варна и...духом на Босфора
  Simple Smile Аз учих рано сутринта но в къщи на работа нямах време Сега се при брах но ако имаме упражнения ще мога да се включа късно вечерта или утре сутринта Чао поздрави на всички ! Hug

# 342
iyi - означава добър
hoş - се употребява със значение приятен Няма връзка с глагола
Това са общоприети поздрави и да се търси някакъв буквален превод не мисля че е правилно.

аdet брой
tane брой, парче
И двете се употребяват, аз предпочитам второто.

sevgi  любов, обич
sevgili любим, възлюбен
sevgilim любима моя

Цитат
İyi günler - добър ден, буквално е "хубави дни"
Правилно разсъждаваш, но това са общоприети поздрави и да се търси някакъв буквален превод не мисля че е правилно.

# 343
  • София

Правилно разсъждаваш, но това са общоприети поздрави и да се търси някакъв буквален превод не мисля че е правилно.
да, знам, ама се опитвам да ги запомня и ми направи впечатление, та затова си питам
благодаря за разясненията Каиги Hug

# 344
Да ви се похваля - уча думи доста  Laughing
Вече съм изгледала няколко епизода, напред от сериала.
60% разбирам, за какво става въпрос  Crazy
много съм щастлива да знаете  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт