Колко дни за болничен за гледане на дете

• 236 354
  • 565
  •   1
Отговори
# 390
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Не знам дали тук е мястото да задам един въпрос. Днес синът ми ( на 11 години) рано сутринта започна да повръща и отиде поне 5 пъти до тоалетната. Заведох го при лекарката отпаднал и обезводнен и тя каза, че е вирус, но че не може да ми даде болничен (исках само един ден, докато се стабилизира), защото е много голям. Дали някой може да ми каже това вярно ли е, защото ми се вижда странно! Съответно се наложи да моля шефа за отпуска и имахме притеснителен за мен разговор.

Няма такова нещо. Може да вземеш БЛ за детето.

# 391
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте! Не знам дали тук е мястото да задам един въпрос. Днес синът ми ( на 11 години) рано сутринта започна да повръща и отиде поне 5 пъти до тоалетната. Заведох го при лекарката отпаднал и обезводнен и тя каза, че е вирус, но че не може да ми даде болничен (исках само един ден, докато се стабилизира), защото е много голям. Дали някой може да ми каже това вярно ли е, защото ми се вижда странно! Съответно се наложи да моля шефа за отпуска и имахме притеснителен за мен разговор.

чл.45 от КСО
Цитат
(1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
1. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болен член на семейството над 18-годишна възраст - на всеки осигурен до 10 календарни дни през една календарна година;
2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3 - 5;
3. гледане на дете под карантина до 18-годишна възраст, болно от заразна болест - до изтичането на срока на карантината;

# 392
  • София
Здравейте! Изчетох всичко и пак не ми става ясно.... Общо до 60 календарни дни на двамата родители за гледане на болно дете или по 40 дни общо, защото остатъка от 20 дни е при ЛКК? Личната лекарка твърди, че и майката и бащата имат право на по 40 дни за гледане на болно дете, т.е 80 дни общо?
И другото ми питане е в тези 40 дни влизат ли дните за болничен персонално, ако майката примерно се разболее?

# 393
  • София
Здравейте,
някой знае ли дали НОИ ще ми изплатят последния болничен който е за 5 дена , но със него общо за годината ми стават 61 дни за гледане на болно дете (знам че изплащат до 60 дни). т.е Дали ще ми платят 4 дни  и 1 ще остане неплатен....или ще ми откажат целия болничен, който е издаден от ЛКК.
А от ЛКК до колко дни мога да взимам дори и неплатени от НОИ - до 180 ?А кога се ходи и на ТЕЛК ?

Благодаря Ви предварително

# 394
Някои може ли да ми каже каде има детско лкк

# 395
  • София
За София ли?
Потърси ето тук:
http://www.srzi.bg/Pages/establishments/13/default.aspx

Аз ходих миналия месец в 25 дкц в младост, вторник от 14:00 до 15:30

# 396
здравейте. има много теми и незная дали пиша в правилнаа, но въпроса ми е следния - след като родя детет си, веднага ли ми започва 2 годишното майчинство или ми се полага болничен и колко време е той? 

# 397
  • Пловдив
здравейте. има много теми и незная дали пиша в правилнаа, но въпроса ми е следния - след като родя детет си, веднага ли ми започва 2 годишното майчинство или ми се полага болничен и колко време е той? 

От болницата ще ти издадат болничен за 42 дни.Като изтече той отиваш при педиатъра за следващия,последен болничен
https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 398
Благодаря мн : ) 

# 399
Здравейте, пиша с молба за малко повече разяснение по следния казус (писах и в НОИ, но от там получих само цитиране на разпоредби, без обяснения): за 2015г. имам издадени на мое име 40 дни болничен за гледане на дете до 18г., след което на два пъти се наложи да посещавам ЛКК (общо издадени болнични от ЛКК са за 15 календарни дни), тъй като дъщеря ми отново беше болна. При последния ми болничен, издаден от ЛКК, от НОИ са ми изплатили само 1 ден (а болничният е за 10дни). При запитване защо, ми беше цитирано следното: 
Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3 - 5;
Отправих отново запитване към тях, за разяснение, тъй като в този случай не са надвишени въпросните 60 календарни дни.
Моля, ако някой би могъл да ми обясни аз ли не успявам да разбера наредбата или неправомерно ме ощетяват. Следя всичко в електронната им система. Единствената причина да не изплащат обещетението е, ако в тези 60дни се включват и дни, които съпругът ми е взимал болничен за детенцето.

# 400
а той има ли болничен за гледане на детето?

ключът е тук
Цитат
2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството;

# 401
Да, има. Ще проверя точно колко дни. И аз така го разбрах, че 60те дни са общо за двамата родители, което малко ме изненада. Знаех, че след преминаване на границата от 40дни, следва да посещаваме ЛКК. Само това ме предупреди ЛЛ на детето.

# 402
от темата разбрах, че са били 40, след това са увеличени на 60, но някои ЛЛ са останали със старата цифра  Blush

бързо оздравяване  Hug

# 403
Здравейте!Миналия месец детето ми беше болно и педиатърката ми даде 5 дни болничен.Тъй като бяха твърде недостатъчни да оздравее ,се наложи и аз да взема болничен за мен-10 дни.Сега получих писмо,което е изпратено и до местоработата ми и до доктора,издал болничния с 10тях дни.НОИ обжалват болничния,че е невалиден защото надвишава 14 дни.Оттук нататък какво следва.Аз какво трябва да направя.Може ли да имам някакви проблеми с работодателя ,ще ми изплатят ли болничния някога?Много ще съм благодарна някой да ми отговори.Направо съм възмутена от тази система с болничните.

# 404
Здравейте, пиша с молба за малко повече разяснение по следния казус (писах и в НОИ, но от там получих само цитиране на разпоредби, без обяснения): за 2015г. имам издадени на мое име 40 дни болничен за гледане на дете до 18г., след което на два пъти се наложи да посещавам ЛКК (общо издадени болнични от ЛКК са за 15 календарни дни), тъй като дъщеря ми отново беше болна. При последния ми болничен, издаден от ЛКК, от НОИ са ми изплатили само 1 ден (а болничният е за 10дни). При запитване защо, ми беше цитирано следното: 
Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
Отправих отново запитване към тях, за разяснение, тъй като в този случай не са надвишени въпросните 60 календарни дни.
Моля, ако някой би могъл да ми обясни аз ли не успявам да разбера наредбата или неправомерно ме ощетяват. Следя всичко в електронната им система. Единствената причина да не изплащат обещетението е, ако в тези 60дни се включват и дни, които съпругът ми е взимал болничен за детенцето. включват се. а също така ако бабите и дядовците са ползвали за това дете.

Общи условия

Активация на акаунт