Арабски език-за начинаещи

• 148 557
  • 760
  •   1
Отговори
# 150
ех браво на вас момичета започвам и аз да уча пък да видим докъде ще го докарам. Laughing Laughing аз знам само няколко иначе думи които ме научиха тези дни например като бахебак ана ктир-обичам те много    ещателак ана-липсваш ми матхафиш ана муш насики-не се страхувай няма да те забравя дали правилно съм ги написала незнам.и още знам де сега ме учат.поздрави на всички. Hug Hug

# 151
Деси,

на тези два линка, произнешението на цифртите 2 и 3 м малко се различава от това което ти си дала:

http://www.youtube.com/watch?v=H7OtPnqWXiM
http://www.youtube.com/watch?v=7XvkJj8Vsks&feature=related

може ли да кажеш на някакъв диалект ли са, а това което ти си дала книжовно ли е, че е доста объркващо, как е правилно да се произнасят  newsm78

Ето още един линк с цифрите, с арабското им изписване:
http://www.youtube.com/watch?v=Wt5ZFkQB9E8&NR=1

Последна редакция: нд, 15 фев 2009, 11:03 от AniSim

# 152
На линковете, които си дала, се говори на литературен език.
Тези, които е дала Деси са на ливански диалект. Различава се главно по това, че ливанците вместо А , казват Е.
мбАре7- мбЕре7 (вчера)
мАл- мЕл ( богатство)
кАн- кЕн( беше). Може би сте го забелязали в приказката преди песента малко  по-нагоре. Там се говореше на тиипичен ливански диалект( бейрутски)

# 153
Да това с а и е го забелязах, но например в няколко клипа с цифрите забелязах че 2 - е с ясно т-произнесено- ithnaan, а не със с и 3- съответно - thalaatha, пак с т.....

Момичета не е ли по-лесно да давате латинската транскрипция и като начало да се концентрираме на литературния език, лично за мен като начинаещ е доста объркващо, ако намесиме и различните диалекти. Незнам дали е възможно, но не може ли да давате при лексиката освен разделени също и сляти буквите, за да се свикне и с реалното им изписване.

Това са само предложения, аз така и така съм доста назад с материала, защото нямам време, а и се мъча и с арабските букви да ги запаметявам уж думите, не само разговорно.

И един проблем, как да го реша, аз по принцип си копирам постовете в word и после ги разпечатвам, сега забелязах че ми е обърнало навсякъде поредността на буквите, вместо от дясно на ляво, са ми изписани от ляво на дясно Sad

Последна редакция: нд, 15 фев 2009, 12:19 от AniSim

# 154
Да,друга разлика е в произношението на tha като са i dha като за.
A за изписването слято- доколкото виждам, в последните постове са изписани слято буквите- така, както се пишат думите

# 155
Здравейте,момичета Hug
Имам няколко питанки относно новия материал Simple Smile
култу ла8у-каzах му-По таzи логика "каzах и"-култу ла8а,
каzах ти(ж.р)-култу лаки
каzах ви-култу лакум,правилно ли е това?
И основната форма на "каzвам" в 3л.,ед.ч ,м.р. как е?

Кабълту8а-срещнах я
кабулту8у-срещнах го ли е?
кабълтуки-срещнах те(ж.Р.) ли е?
А основната форма на "срещам",как е?

Какво Значи думата "уруд"-Защото нямаше превод

Някой може ли да препоръча виртуална арабска клавиатура,zащото по-напред в темата имаше линк,но липсват 4 букви Sad

Желая на всички лека вечер  bouquet

# 156
Здравейте,момичета Hug
Имам няколко питанки относно новия материал Simple Smile
култу ла8у-каzах му-По таzи логика "каzах и"-култу ла8а,-вярно
каzах ти(ж.р)-култу лаки правилно
каzах ви-култу лакум,правилно ли е това? вярно,ако е за пове4е от 2ма,ако е за 2ма е култу лекома
И основната форма на "каzвам" в 3л.,ед.ч ,м.р. как е?-قال-кал-каза

Кабълту8а-срещнах я-вярно
кабулту8у-срещнах го ли е?-вярно
кабълтуки-срещнах те(ж.Р.) ли е?-вярно
А основната форма на "срещам",как е?
 أقابل-укабел

Какво Значи думата "уруд"-Защото нямаше превод-цветя وردة-уърда-цвете,в диалект-уърде

Някой може ли да препоръча виртуална арабска клавиатура,zащото по-напред в темата имаше линк,но липсват 4 букви Sad

Желая на всички лека вечер  bouquet

# 157
Ох още не съм седнала да науча новия материал. Вчера се опитвах да ги рисувам буквите. И успешно си написах името свързвайки буквите. Името успях ами нататък.  newsm78 Супер сложно ми се вижда писането.  Confused Май е по-добре за сега първо да науча разговорно.

А това за ливанския диалект и аз забелязах в клипа на Нанси Ажрам, че не казваше алюан, а алюеен и аз даже в тефтерчето си го поправих на алюен, а после като попитах моя приятел - сириец, и ми каза, че това е ливански диалект. Научих и месеците.  Party И като се хвалих с научените от вас думички само ме поправи, че ащарейт означавало купих, а не правя.  newsm78

Деси, уарда не е ли роза, а захра цвете?  Thinking Или могат да се използват и двете?

П.С.  ooooh!  СЕГА видях, че аз в тефтерчето си съм писала ащарейт бен и отсреща в превод съм писала правя кафе.... грешката е моя!

Последна редакция: нд, 15 фев 2009, 21:17 от Desert Princess

# 158
http://www.arabic-keyboard.org

моми4ета ето клавиатура -работи се с мишката,натискате на  буквата,а след това копирате текста

# 159

Деси, уарда не е ли роза, а захра цвете?  Thinking Или могат да се използват и двете?

Принцеса има няколко думи които се използват с2 зна4ения-едната е уарда-правилно си забелязала-озна4ава и роза и цвете.Захра също е цвете,но се използва и за цвет4е

Сега едно малко упражнение-имате клавиатура-напишете си името или ника по избор ,и града от който сте
ето и пример
اسمي  ديسيسلافا

مدينتي  هي   ستارا زاكورا

مدينة- медина-град

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 00:20 от dtti

# 160
Dtti,благодаря zа отговорите и клавиатурата Hug

اسمي امينة.انا اسكن في برلين
А Плевен така ли ще е-بلفن Thinking

А Миглена-ميكلينا?

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 18:15 от Aminah

# 161

إسمي امنة.انا اسكن في برلين.
А Плевен така ли ще е-بلفن Thinking

Амина-браво   bouquet,а плевен може и да е بليفن

اسكن- аскон-живея

Амина сега забелязах нещо- пише се اسما-аз също съм допуснала грешка,отивам да се оправя

мин.вр.-سكنت-сакънту

заповедно-اسكنْ-ъскон

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 00:18 от dtti

# 162
Името Амина е написано грешно!
Пише се أمينة

انا اسمي امينة.انا اسكن في بليفن

Последна редакция: пн, 16 фев 2009, 02:16 от monda

# 163
Името Амина е написано грешно!
Пише се أمينة

Монда не я поправих защото предположих ,4е е искала да напише آمنة ,а мад и аз все още не мога да намеря на моята клавиатура-малко поизтрита е

# 164
aMI по начина, по който е изписан ника и на латиница, предполагам ,че иска да напише Амина.

Общи условия

Активация на акаунт