Примерна схема на захранване (12)

  • 30 605
  • 471
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 8 242
здравейте и аз имам въпросче вече ще въвеждам пилешкото месце ,та въпросът ми е:трябва да давам по 2- 3 лъжички ли няколко дена или направо цялата доза със картофеното пюре(защото съм изместила обедното хранене)? newsm78
Месото се въвежда постепенно като всичко Simple Smile

# 376
  • Мнения: 57
А какво ще кажете за райската ябълка, от кога може да се дава???
Цитат на Косе Босе:

Райска ябълка
- 8-10 м.
- може и след 1 год. (съгласно препоръките за нетрадиционни, неместни плодове)
- от семейството на ябълките, сливите, крушите, черешите, прасковите и т.н. ( няма особености от гледна точка на алергиите - но източниците за детско хранене не са много изчерпателни по въпроса)
- слаба киселинност
- разнообразни витамини
- доста калорична (предимство в детското хранене)
- пасираната или намачкана сърцевина има мека и гладка консистенция (подходяща за по-малките)

# 377
  • Мнения: 312
здравейте и аз имам въпросче вече ще въвеждам пилешкото месце ,та въпросът ми е:трябва да давам по 2- 3 лъжички ли няколко дена или направо цялата доза със картофеното пюре(защото съм изместила обедното хранене)? newsm78
Месото се въвежда постепенно като всичко Simple Smile
благодаря за бързия отговор smile3525

# 378
  • Мнения: 312
тъй като се рових доста в темите нищо неможах да намеря за кисела-как се прави,кога се дава ,като десерт ли се предлага.А аз вчера купих царевично нишесте дали става и съдържа ли глутен? ThinkingПише само че не съдържа оцветители и консерванти!

# 379
  • Мнения: 2 132
Момичета, кое е по-добре да се дава - пресни(млади) или стари картофи newsm78

# 380
  • Мнения: 8 242
Момичета, кое е по-добре да се дава - пресни(млади) или стари картофи newsm78
Младите доколкото знам имат повече нитрати  newsm78 Мисля някъде четох, че за бебета не е добре пресни картофи  Thinking .. Не съм давала.. Или поне не в този сезон.. Някъде към май вече като станат по-масови Simple Smile

тъй като се рових доста в темите нищо неможах да намеря за кисела-как се прави,кога се дава ,като десерт ли се предлага.А аз вчера купих царевично нишесте дали става и съдържа ли глутен? ThinkingПише само че не съдържа оцветители и консерванти!
Царевичното нишесте не съдържа глутен.
Кисел готов никога не съм давала, нито нишестяни кремчета - според мен е безсмислено ястие Simple Smile

# 381
  • София
  • Мнения: 1 855
JeniB, ако са от пазара по- добре не давай пресни. Но пък като започнат старите да стават сбръчкани е по - добре да се дават пресни, защото някъде бях чела, че за да не се набръчкват старите картофи ги обработват с някакви химикали.
Погледни тези теми:
Пресни картофи-защо не??
Пресните картофи
Пюре от пресни картофи ?!?

# 382
  • Мнения: 2 132
Мерси много, момичета. И аз си мислех,че май имаха повече нитрати. От пазара са.

# 383
  • в страната на чудесата
  • Мнения: 8 610
момичета помогнете! къде е линка към даването на сирене - възраст, количество...

# 384
  • Мнения: 1 062
тъй като се рових доста в темите нищо неможах да намеря за кисела-как се прави,кога се дава ,като десерт ли се предлага.А аз вчера купих царевично нишесте дали става и съдържа ли глутен? ThinkingПише само че не съдържа оцветители и консерванти!
Косе Босе и писала това във връзка с кисела:

Цитат
Кисел
Нишесте + вода + плодово пюре
Нишесте + вода + пресен плод (настърган или пасиран)
Съставки
нишесте = царевично натурално (без глутен), пшенично натурално (с глутен)
мляко = кърма (прясно изцедена или замразена), АМ (към готовото охладено нишесте), прясно мляко, сухо мляко
плод = пресен пасиран, от пюре
Прави се крем-нишесте по стандартната технология: във вряща вода (неподсладена) се слага размито в хладка вода нишесте. Може да се вари и малко повече от указаното. Маха се от котлона да се поохлади. Добавя се плодовата част. Има вариант с варене на плодовете, не виждам смисъл.
Нишестето може да се направи максимално гъсто в тефлонов съд например - съответно 160 г готов кисел (80 г нишесте и 80 г плод) могат да поемат около 30 мл кърма още.
Вариант 1:
Нишестето се вари с вода.
След като се охлади до температура за ядене се добавя пресен пасиран плод или плодово пюре.
Ако се добавя кърма, нишестето се приготвя максимално гъсто (например в съд с незалепващо покритие), за да поеме повече кърма.
От ензимите на кърмата се втечнява до няколко минути.
Вариант 2:
Пресните плодове са варят леко в повече вода.
След това се добавя нишестето, размито в малко студена вода, и са вари до готовност.
Този вариант в удачен, когато детенцето все още не е захранено със сурови плодове и не се предлага готово плодово пюре.
Може да се добави кърма.

# 385
  • Бургас
  • Мнения: 2 350
момичета помогнете! къде е линка към даването на сирене - възраст, количество...

За съжаление двата линка, които имам за сиренето са влязли в архив и не се отварят  Sad Но ето какво съм си записала от Косе Босе:

Около 12 месец може да се започне направо с краве сирене. При липсата на предразположение на детенцето към
алергии/непоносимости кравето сирене е „златната среда”. Козето е презастраховане, ако се въвежда млечен
продукт преди 9-10 месеца. Овчето е тежко засега.
Един здрав организъм би трябвало да се справи без проблеми с казеиновите млечни продукти с пресечен белтък
(сирене, извара, кисело мляко), пък било то и от крава.


Редът на въвеждане може да е:
(извара) -> (кашкавал) -> сирене -> масло -> кисело мляко ---> прясно мляко

Извара
Захранване:
Подходящ, но спорен продукт по няколко причини:
- Концентрация на белтък: приема се, че има ниско съдържание на остатъчни пресечени белтъци, но има и мнения за обратното.
- Състав: възможни са други млечни примеси, ако не е спазен стриктно стандарта за производство.
- Трайност: истинската извара има максимална трайност 36 часа.
- Ако не е в състава на пюре: предлага се сирищна или кашкавалена извара, а не от пресечено прясно мляко.
Бедна е на мазнини, а децата (най-вече до 3 г.) имат нужда от пълномаслени продукти. Съдържа и доста по-малко калций от сиренето.


Хранене
Сиренето, изварата и киселото мляко са млечни продукти с пресечен белтък и съответно подходящи за първи млечни храни.
Изварата може да се включи успешно, но основният млечен продукт е сиренето. Има допълващ ефект в млечното меню поради ниското съдържание  на мазнини и калций.
Основното й предимство в детското хранене е, че е богата на млечни белтъчини, които се усвояват пълноценно.

Въвеждане на сирене:
-> 1-2 трохички -> зърно от леща -> грахово зърно -> 1/2 кафена лъжичка и т.н.
Достатъчни са около 2 седмици за достигане на дозата от 30-40 гр. Предлага се през ден (за да се избегне натрупване в организма на алергени)




Мазнини на 100 гр по БДС:
- Извара обезмаслена: 0.6%
- Извара пълномаслена: 16%
- Сирене (най-често): 19-20%
- Сирене краве (по стандарт): 25%
- Сирене овче (по стандарт): 27%
- Кашкавал (краве, овче): около 30%
- Сметана: 45%
==> В ранна детска възраст (до 2-3 год.) се предлагат основно пълномаслени продукти.

Калций на 100 гр:
- Извара: 100 мг
- Прясно мляко 3%: 100 мг
- Кисело мляко: 120 мг
- Кашкавал: 360 мг
- Сирене: 520 мг
==> Съдържа значително по-малко калций от сиренето.
 

Кашкавал
Може и след сиренето.
В схемите за захранване на алергични деца редът е: овче кашкавал преди краве сирене, но краве кашкавал след краве сирене.
Под 12 мес. не се препоръчва в началото, тъй като е солен и по-трудно смилаем.
В чуждите схеми на захранване е напред, но това се отнася по-скоро за различните видове зрели и по-безсолни сирена, различни от нашия кашкавал.

Краве масло
Първите няколко пъти може да се предложи обработено на водна баня - отделя се пяната, в която са голяма част от белтъчините, предизвикващи алергия.

- Между първите два млечни продукта се прави пауза от 1-2 седмици.
- Между млечни продукти от различни животински видове се прави пауза от 2-3 седмици.

# 386
  • Мнения: 312
а кога се предлага кисела-между храненията ли,или се измества  едно хранене Thinking

# 387
  • Мнения: 1 449

Киселът е като кашата т.е. има сходна енергийна стойност и е основната въглехидратна храна за деня.

Затова може да замести частично или напълно едно млечно хранене (следобед или сутрин):
- дава се преди/след кърмене
- прави се с добавяне на АМ или кърма, тогава може да замести изцяло млякото

Последната информация за кисела е няколко страници назад в темата:
1) Киселът в началото на захранването2) Как се приготвя, кога (не) съдържа глутен

# 388
  • Мнения: 1 449
Сирене

Всеки ден ли се дава при въвеждането?
==> Да. При алергични деца може през ден.

Какво е количеството в началото?
==> Няколко трохички или до 5-10 г., после колкото бобено зърно и т.н.

До какво количество е необходимо да се стигне?
==> 30-35 г или една кибритена кутийка. Достига се за седмица или по преценка.

Какво количество на ден?
==> 30-40 г дневно до 1 год.

Сирене – кога
Защо може сирене преди 1 год., но не и краве мляко?
Сирене и кисело мляко – ред на въвеждане
Извара и разлики от сиренето
Количество мляко до 1 год. и количество сирене


П.С. Цитираната схема от Здравчето е възможно най-предпазливият вариант за захранване, подходящ и за алергични деца. Коментиран е в една от първите теми с други дами, които по една или друга причина бяха решили да въвеждат сирене около 11-12 м.
Иначе в общия случай, сирене може да се предложи около 8-10 м.
Кравето сирене остава златният стандарт при липсата на алергично предразположение.

# 389
  • Мнения: 1 449
Днес ни беше първият ден от захранването!!! Дадох домашно приготвен картоф!!! Не се прие много с охота!!!
ако продължи още 1-2 дни да се мръщи дали да продължавам да го давам или да направя 1 ден пауза и после да пробвам друг зеленчук.

Напълно нормална реакция при захранване.
Детето трябва да свикне, това е:
- първа твърда субстанция
- първи различен вкус от млякото
- първа различна консистенция
- първи опити с лъжичката

За въвеждането на първата спокойно могат да се предвидят 10 дни.
Това е хубав и разумен съвет в добрите схеми на захранване.

Преминава се към нова храна, ако:
- детето изпитва явно отвращение от храната
- има позиви за гадене, повръщане и пр.
- неспокойно е, сърди се и пр.

Не се преминава към нова храна, ако:
- детето се мръщи (това не е признак за нехаресване на храната на този етап)
- детето играе с лъжичката и не проявява интерес към храната (то не знае все още за какво служи)
- избутва храната с език (това е инстинкт за самосъхранение, детето не знае какво му се слага в устата и са защитава)

И още нещо за вкуса:
Вкусът на едно бебе е много нежен и необременен с опитването на каквато и да било храна. Безвкусната храна за възрастен всъщност има доста силен и изразен вкус за едно дете на 6-8 м. Въпреки че кърмачетата познават вкуса на различните храни през кърмата, нежеланието при захранването е съпротива не само срещу вкуса, но и срещу консистенцията, лъжичката, столчето за хранене и т.н.

Какво може да се направи:
1. Предлага се по-течно пюре.
2. Добавя се кърма, само първите няколко дни, за да се улесни прехода към новия вкус.
3. Няма нужда да се скача веднага на друга храна, това може да обърка детето и няма гаранции кое ще му хареса.
4. С първата храна се подхожда търпеливо, може да се предлага поне 7 дни, но без да се насилва детето.

Общи условия

Активация на акаунт