Раждане вкъщи - 3

• 46 590
  • 715
  •   1
Отговори
# 255
Людмил Добре дошъл и от мен!
Радвам се да те видя тук Simple Smile

По повод на това, което казваш - сещам се, когато трябваше да раждам първото си дете в България.
Тогава бях решила доктор и болница - както е "нормално" Simple Smile
Аз исках вагинално раждане.
Обаче докторката ми ме изпрати на очен лекар, защото имах -5 диоптъра. Каза ми: "Все пак, консултирай се с очен лекар."
Отивам аз в поликлиниката, където е въпросния лекар, но него го нямаше. Наложи се да го чакам. Да, но той се забави доста и се оказа, че го чаках 3 часа в кабинета му, заедно с една сестра и още някаква мадама от кабинета му.
Те накрая вече много ми се чудеха. Казваха ми:
"Други идват тук за да им предписваме секцио. Ти вече 3 часа чакаш, за да ти напишем нормално раждане"
Аз обаче упорито си изчаках. И помня тогава много се чудех защо пък някой ще иска секцио.
Сега за съжаление чувам все повече и повече случаи на секцио с оправданието: "Ами наложи се..." хъх...ако се налагаше наистина толкова често това секцио, как сме оцелели като раса?
Просто има хора, които се водят от страх и затова не могат да поемат отговорност за собствените си постъпки. Те са любимите на системата, защото човекът най-лесно се управлява със страха. Системата им насажда страха чрез медиите. Да сте видели досега филм, в който родилка да роди леко, нормално? Не, навсякъде ни показват едни и същи натрапващи се модели на раждане с крясъци, викове, кръв и болка които будят само страх в бъдещите родилки. И преди да роди жена ми аз също вярвах, че раждането е кошмар. А видях с очите си, че едно нормално ЕСТЕСТВЕНО човешко раждане е като това. Същото казват всички останали, които са раждали неасистирано.

За щастие има родители, които не слушат гласа на страха, а вътрешния глас на интуицията, свързващ ги с природата и Бога. Toва са аутсайдерите на системата. Тяхното бебе е обуто с обикновни гащички а не в последен модел памперси, не е с биберон в уста. Не се храни с вафли и шоколади, защото мама и тати разбират какво ще му причини това. Не се вози отделено от мама в скъпа количка, а е плътно до нея в слинг. Не спи отделено в кошче, а с мама и тати и не играе с с китайски пеещи и лаещи играчки, а с играчки изработени от тати. Не яде бебешки каши, а от млякото на мама. И най-важното - то е свързано с майка си.

И като казах за връзка - една позната се върна от Международна конференция по акушерство и сподели много важни неща. Ето какво много ме впечатли:

„Стеснителният” окситоцин

Майката трябва да отдели хормона окситоцин, за да има по-силни контракции и за да роди. Доказано е, че окситоцинът е „стеснителен” хормон, т.е. отделя се при определни условия: затъмнено помещение и тишина (за да не стимулира нео-кортекса) и атмосфера на сигурност (за да не се отделя адреналин). Окситоцинът не може да се синтезира, когато нивата на адреналин са високи. Осигуряват ли болниците условията необходими за естествено раждане? За съжаление, отговорът е не! И какво решение на проблема предлагат те? Вместо да осигурят атмосфера на сигурност и доверие, те инжектират раждащите жени със синтетичен окситоцин. Но това, което повечето лекари и акушерки не знаят (или отказват да разберат) е, че освен механично въздействие окситоцинът влияе и върху поведението. Синтетичният окситоцин има само механично въздействие, тъй като не успява да стигне до мозъка на родилката. Майките получават контракции, раждат, но изпускат много важни неща, което повлиява върху целия им живот!

Когато бебето се ражда, за първи път му се случват стотици неща: изживява гравитацията, започва да диша самостоятелно, излиза от стерилната и безопасна среда на утробата и влиза в света на хиляди микроорганизми. Непосредствено след раждането майката и бебето все още са под влияние на хормоните отделени при него. Тези хормони играят важна роля при формирането на връзката между майката и нейното дете, но не и когато са инжектирани изкуствено. Окситоцинът е в най-големи количества след раждането – по големи от който и да е друг момент от живота на една жена. Наред с останалото, той е важен и за безопасното и безкръвно отделяне на плацентата.

Мъжете и жените отделят окситоцин по време на сексуален контакт и така достигат до оргазъм. Точно така! Жената може да изживее оргазъм по време на раждането. Разбира се, това не е най-важното нещо, което родилката пропуска. Окситоцинът е хормонът, който кара майката да се влюби в новороденото си дете от пръв поглед, както и кара бебето да се влюби в своята майка веднага щом я зърне. От психологична гледна точка, това е причината, поради която хората изобщо се влюбват. Винаги когато става дума за любов, окситоцинът е налице. Доверието е другото нещо, което се свързва с високите нива на окситоцин.

Замисляли ли сте се някога защо майките се връщат на работа няколко седмици след раждането и оставят децата си на детегледачки? Вероятно има някаква връзка с липсата на естествения окситоцин по време на раждането.

Последна редакция: вт, 10 мар 2009, 12:53 от Людмил

# 256
Людмил, много се радвам да те видя тук!!!!

Аз прескачам да споделя една хубава вест - вчера от Естествено ми писаха, че към тях понякога се обръщат майки, желаещи да родят вкъщи и питаха дали могат да им дадат моят мейл. Естествено  Grinning Същото съобщение са изпратили и до други няколко майки, родили вкъщи. Лека-полека, ще създадем една хубава мрежа за информация и взаимопомощ и ще променим практите в тази страна  Grinning

# 257
Людмил, много се радвам да те видя тук!!!!

Аз прескачам да споделя една хубава вест - вчера от Естествено ми писаха, че към тях понякога се обръщат майки, желаещи да родят вкъщи и питаха дали могат да им дадат моят мейл. Естествено  Grinning Същото съобщение са изпратили и до други няколко майки, родили вкъщи. Лека-полека, ще създадем една хубава мрежа за информация и взаимопомощ и ще променим практите в тази страна  Grinning
Toва е чудесно!

Трябва да информираме хората, да свалим страха. Днес невежеството и страха карат хората да живеят по най-труден и нехармоничен начин. Според мен, разликата между едно болнично раждане и раждане у дома е огромна. В единия случай родилката е обект на израждане, в другия случай тя сама ражда  Grinning

Може би е време да се използват материалите от http://homebirth.beinsa.info/ за началото на сайт за домашно раждане, с форум, категории и др.?

Последна редакция: вт, 10 мар 2009, 13:18 от Людмил

# 258
  • София
Разказът на Мая за домашното й раждане (с нейно позволение:)): http://natalyoga.net/forum/viewtopic.php?f=8&t=11

# 259
Благодаря ти, Iva_D Simple Smile

Като го четох се сетих, че и аз така, като нея исках да съм се наспала и отпочинала за раждането и гледах да се наспивам добре. Един ден точно легнахме късно, защото празнувахме и ние рожден ден (на таткото) и Карина взе, че реши да се ражда точно тази нощ Simple Smile

# 260
  • Italia
Много ми беШе интересен разказът  Simple Smile Един малко профански въпрос: какво то4но озна4ава " тесам"  Embarassed Rolling Eyes

# 261
тесам = ТЕС = техника за емоционална свобода
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=277859.0

# 262
  • Italia
тесам = ТЕС = техника за емоционална свобода
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=277859.0

Благодаря ти,Мактуб   bouquet

# 263
yanast да ти честитя тук бебчето!  Heart Eyes Разказът е страхотен дано да даде кураж на момичета, които искат активно раждане и да даде пример, че активното раждане в бълграска болница не е чак такъв мираж, стига майката да е подготвена и да отстоява възгледите и желанията си!
Особено много ме впечатли това:
После ми казаха че ще ме настанят в стая, ще вземат бебето и ще ми го дадат чааак в 8 ч сутринта (а тогава беше 2.30 ч.). Аз казах че не съм съгласна, искам си бебето, да ме сложат където щат, но да сме с бебето, или ако не може-да ни изпишат веднага на моя отговорност.
newsm10

Историята за раждането на Мая също е много интересна и окуражаваща за майките, които планират VBAC.

escorial страхотно е това за Orgasmic Birth!  Heart Eyes

# 264
Особено много ме впечатли това:
После ми казаха че ще ме настанят в стая, ще вземат бебето и ще ми го дадат чааак в 8 ч сутринта (а тогава беше 2.30 ч.). Аз казах че не съм съгласна, искам си бебето, да ме сложат където щат, но да сме с бебето, или ако не може-да ни изпишат веднага на моя отговорност.

Знам защо не са ги изписали веднага, на нейна отговорност - защото така щяха да загубат парите от ЗК, която плаща по пътека разждане плюс 3 дни престой и няма искам не искам...
Точно затова и все ще потърсят начин да задържат майката и бебето. В София обаче едни приятели си бяха тръгнали от МД без документи преди да са минали и  24 часа от раждането - оформено е като "отпуск" от болницата  Mr. Green

# 265
  • София
Здравейте,
тъй като тази тема ми беше много полезна да разбера повече за домашното раждане, ми се иска да пусна тук, това което ми липсваше - как се реагира при някои спешни случаи.
Някой беше дал линк към тази статия, но не съм сигурна кой и къде точно.

http://www.purebirth-australia.com/pregnancy/preparing-for-birth.html
а статията е по-надолу в страницата -     Emergency Situations

Трябва да кажа, че нямам медицинско образование и това не са единствените проблемни случаи. За мен е много ценно да знам, какво се прави в спешни ситуации и да съм подготвена...на други просто им трябва оптимизъм Simple Smile
Важното е, че това не е единствената информация и човек ако желае може да се информира повече.

Спешни случаи

Кървене по време на раждане

Този вид кървене може да се дължи на отделяне на плацентата от маточната стена (placenta abruption – „разкъсване„ на плацентата) или плацента, която е твърде близо до  маточната шийка или я покрива ( плацента превия).

-   Повтарящо се, обилно кървене
-   Прилошаване или припадане
-   Виене на свят или гадене, повръщане
-   Шок (бледност, потене, прилошаване, повръщане, тежко дишане или жажда)
-   Странни болки, които не са част от раждането

Кора от Хамемелис – Hamamelis – тинктура (10-20 капки) няколко пъти под езика, може да помогне в контролирането на кървенето, докато плацентата се излезе.

Повтарящи се дози от Рескю Ремеди на баховите есенции, спокойствие и визуализиране на позитивни резултати, може да помогне на майката да остане спокойна и уверена.

Плацентата може да издържи загуба на функция и пак да може да поддържа и съдейства при раждането на бебето, но ако чувствате, че има основание за съдействие, не се колебайте да го потърсите.

Шок

Ако майката е в шок, хомеопатичното Арника30х (3-4 гранулки) на всеки 5 мин., могат да стабилизират и да анулират шока. Тинктура от Lobelia (3-5 капки) под езика на всеки 5 минути, също се използва при шок. Погрижете се майката да е на топло, будна, да говори и да е в позиция с повдигнати крака.

За предотвратяване на клиничен шок, могат да се дават 1 чаена лъжица трапезна сол, ½ чаена лъжица сода бикарбонат, разтворени в 4 чаши топла вода.

Кървене след Раждане / Кръвоизлив

Определя се като кръвоизлив, когато се изгубят повече от две чаши кръв (500 мл), чрез бавно прокапване или внезапен изблик. Бавното кръвотечение е най-опасно, тъй като е лесно да се пропусне, докато внезапното такова е по-очевидно.
-   Повече от две чаши (500мл) кръвозагуба
-   Пребледняване или припадък
-   Замайване или повръщане
-   Насечено, неравномерно дишане
-   Фундуса (The fundus – горната стена на матката?) може да изглежда увеличен (сигнал за скрито кръвотечене)

За кървене преди излизане на плацентата

НЕ ДЪРПАЙТЕ ПЪПНАТА ВРЪВ И НЕ НАТИСКАЙТЕ МАТКАТА ДОКАТО НЕ СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ ПЛАЦЕНТАТА СЕ Е ОТДЕЛИЛА ОТ МАТОЧНАТА СТЕНА НАПЪЛНО.

Тинктура от кора на Hamamelis (10-20 капки) на няколко пъти под езика могат да съдействат при контролирането на кървенето докато излезе(се роди) плацентата.

Кърменето, коленичене, приклякане, изправяне, ходенето до тоалетна и разхождането могат да съдействат за раждането на плацентата.               

Тинктура от Коча билка (Nepeta hederacea) – 1 чаена лъжичка- само една доза за подпомагане смъкването на плацентата. Може да бъде взимано и като запарка – 1 чаша чай от Коча билка, Коча трева (Nepeta cataria) или босилек, непосредствено след раждане.

Тинктура от Angelica (30-50капки) една единствена доза под езика може да действа 5 минути за поощряване на контракциите и излизането на плацентата. Ако контракциите не се възобновят до 15 минути, дозата може да се повтори, но само веднъж.

За кървене след като плацентата е излязла

Проверете плацентата. Ако изглежда, че има липсващи парчета, опитайте да предприемете стъпки за подпомагане изтласкването й (на парчетата), също както постъпваме при кръвоизлив.

Масаж на матката, след като плацентата излезе е полезно за помагане на матката да се стегне и свие.

Кърмене за освобождаване на окситоцин

Яжте от плацентата си. Или смесете част от нея с някакви червени плодове, за да я изпиете като шейк или пък глътнете едно парче, последвано от сок или вода. Ако имате силно нежелание или отвращение да ядете от плацентата си, може да задържите парче от нея в устата си до бузата – това също спомага за спиране на кръвотечението. Изрежете парчета от майчината страна на плацентата с остър нож. Поглъщането на плацентата е безпогрешен и сигурен начин да се спре кръвотечението, тъй като кара тялото да осъзнае, че раждането е приключило и да спре кръвотечението. Плацентите са пълни с изключително важни питателни елементи за родилата майка.

Тинктура от Alchemilla (20-30 капки) под езика и се повтаря при необходимост.

Тинктура от Канела (20-30 капки) под езика и се повтаря при необходимост.

Тинктура от Овчарска торбичка (20-40 капки, но ако се ползва такава от изсушени растения, използвайте 150 капки/ 1 ч.л.) под езика. Това може да спре следродовия кръвоизлив за 5 секунди. Най-дългото съобщено време за спиране е отнело 30 секунди. Повтаря се ако е необходимо или на всеки няколко минути.

Внимание за Тинктурата от Овчарска торбичка – да се взима в краен случай. Тя може да причини големи съсиреци, които могат да са болезнени и могат да попречат на матката да се свие.

Изпадане на пъпната връв

В някои случаи, е възможно до вкарате връвта бързо вътре. Ако не е възможно, завийте я в топла, мокра и чиста кърпа, за да избегнете излагането й на въздух, при което се започва процес на свиване на каналчетата (съдовете) в пъпната връв.

Ако раждането предстои и жената чувства силно желание да  напъва и ражда, трябва да й се позволи (с изключение в случаите, когато се е показала ръчичка) тъй като времето е от най-голяма важност.

Ако няма подтик да напъва и раждането е твърде далеч, положете главата, гърдите и раменете на пода, на равно място, с вдигнати бедра във въздуха докато може да й се осигури медицинска помощ.

Припадъци

Понякога пре-еклампсията може да прогресира в тежка форма на еклампсия или токсемия с припадъци, а майката може да има  конвулсии по време на последните месеци от бременността или раждането.

Ако е такъв случая, погрижете се майката да е на тихо и спокойно място.

Важно е да се транспортира възможно най-внимателно, дори времето да е критично, докато го правите.

Предпазвайте майката от силни светлини.

Ако превозвате в кола, шофьорът трябва да се концентрира във възможно най-плавно минаване на трасето. Уверете се, че медиците са наясно с това, ако те са шофиращите.

Ръчичката напред/  напречно лежащи бебета

Рядко има бебета в напречно положение и остават така при раждане. Ако във вагината се покаже ръчичка, без да се вижда и главичката, вагиналното раждане е невъзможно.

В някои случаи, медицинска помощ може да обърне бебето седалищно или с главата надолу, така че вагиналното раждане да продължи. Ако това не е възможно, единствената друга опция е цезарово сечение.

Бебето не диша

Нормално е на бебенцата да им отнеме малко време да започнат да дишат, след като са родени, особено при водните раждания.

НЕ РЕЖЕТЕ И НЕ СТЯГАЙТЕ ПЪПНАТА ВРЪВ ДОКАТО ДИШАНЕТО НА БЕБЕТО НЕ СЕ СТАБИЛИЗИРА И ПЛАЦЕНТАТА НЕ ИЗЛЕЗЕ.

Ако бебето е пурпурно, червено, розово, държи си сковано ръчичките и крачетата, правейки физиономии или само има бледо синкави/бели ръчички/крачета, просто изчакайте. Той/тя ще започне да диша. Може да съдействате като го пазите на топло, като го сложите кожа до кожа, говорите му, потривате леко гръбчето му, положите го с лицето надолу над бедрата си като дупето му е по-нагоре от главичката, за подпомагане излизането на мукуса (течността в нослето и устенцата).

Ако бебето е:

-   бледо синьо или бяло
-   отпуснато
-   изглежда почти мъртво

Започнете да почиствате мукуса и да правите опити за съживяване докато викате бърза помощ.

За да изчистите мукуса, изсмучете го от устичката и носа внимателно и/или положете го по коремче, с краката по-високо на вашия крак докато потривате леко гръбчето и му говорите.

Пернете леко по ходилата на бебешките крачета с върха на пръстите си, за предизвикване на рефлекс на изпъшкване, ахване.

Потрийте малко от баховата есенция – рескю ремеди по китките, слепоочията и устните на новороденото.

За да започнете изкуствено дишане (само след като са почистени въздушните канали), леко и внимателно духнете в устенцата с въздуха от вашата уста. НИКОГА не използвайте въздух, изкаран от дробовете, тъй като силата ще е твърде голяма за бебето. Препоръчително е да минете курс първа помощ за новородени.

Не се предавайте.

Има разкази на жени, които казват че разреждането на една капка тинктура от Cayenne (много лют червен пипер) в
                    суп. лъжица с топла вода или кърма и слагането на няколко капки от тази смес върху устните и езичето на
                    новороденото, е стимулирало дишането.

Руптура на матката

Ако правите НРСЦС (Неасистирано Раждане След Цезарово Сечение) (или VBAC), бъдете внимателни за следните признаци на руптура на матката. Възможно е всички симптоми да присъстват или пък нито един от тях.

-   Кървене
-   Hypotension (ниско кръвно налягане, причиняващо замайване и сънливост, отпуснатост)
-   Прекъсване на раждането
-   Загуба на вътреутробно налягане (където контракциите намаляват по интензитет или спират)
-   Коремна или утробна болка
-   Страдание на плода (загуба на тоновете, продължително намаляване на тоновете – до 90 удара на минута за повече от една минута или постоянно намаляване на тоновете)
-   Горната част на матката може да изглежда подута
-   Жената усеща нещо
-   Докато се преглежда корема, бебето се усеща много ясно
-   Жената изпада в шок
-   Майката прави тахикардия (силно сърцебиене – обикновено повече от 120 удара на минута за възрастен)

Референции

‘Emergency Childbirth: A manual’ – Dr Gregory J. White, M.D.
‘Wise Woman Herbal for the Childbearing Year’ – Susan Weed

Tinctures/Herbs/Aids

Tinctures made from the fresh plant should always be used where possible.

Witch Hazel Bark Tincture
Angelicia Tincture
Ground Ivy Tincture / Ground Ivy Herbal Infusion with Basil or Catnip
Lady’s Mantle Tincture
Cinnamon Tincture
Shepherds Purse Tincture
Cayenne Tincture
Bach Flower Rescue Remedy
Homeopathic Arnica 30x
Placenta
Breastmilk / Breastfeeding

# 266
Billi-San, след като първоначно бях изровила информация за всички възможни проблеми и какво и как се прави, след известно време разбрах, че това не е нужно. Много ми е трудно да обясня как и защо, но сега знам, че нещата не се случват случайно, и че всичко, което се иска за избягване на проблеми е добро разположение на духа  Hug

# 267
# 268
В неделя гледах репортажа по ТВ7.Много ми хареса!Мег,страхотни сте с Мартин!Поздравявам авторите и участниците във филма.  bouquetТочно това е начина нещата е БГ да започнат да се променят,а и като че ли вече промяната е започнала.Чак не мога да повярвам,че пуснаха подобен репортаж в толкова гледано време.Браво,момичета!

# 269
Може ли да се гледа някъде? Че аз го изпуснах в неделя Sad

Общи условия

Активация на акаунт