Гответе с мен !

  • 85 359
  • 80
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 901
ТЕСТО за ПИЦА



500 г брашно
320 мл газирана минерална вода със стайна температура
15 г прясна мая
или 5 г суха мая
10 г сол
1 ч л захар
50 мл зехтин


• Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и се оставя да шупне на топло за 10 минути.
• Добавя се пресятото брашно, зехтинът и солта.
• Оформя се тесто, което се меси 10 минути.
• Тестото се оформя на топка и се поръсва в брашно.
• Покрива се и се оставя на топло за 1 час.

източник

# 16
  • Мнения: 901
Печени пиперки по панагюрски



8 печени и обелени червени пиперки
4 с л зехтин
2 с л брашно
200 г кисело мляко
сол
1/4 връзка магданоз
1/4 ч л смлян черен пипер


• Пиперките се нарязват на ивички по ширина.
• Поставят се да се запържат в силно сгорещения зехтин, след малко се добавя и брашното.
• След като се запържи до златисто се слага и киселото мляко.
• Ястието се посолява и задушава още 5 - 8 минути, след което се отстранява от огъня.
• Поднася се поръсено с нарязания на ситно магданоз и черен пипер.

източник : http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1002.msg29491.html#msg29491

# 17
  • Мнения: 901
Пържоли с гъби



4 броя свински пържоли (котлет)
40 мл олио
брашно
сол
смлян черен пипер
300 г гъби печурки
40 г краве масло


• Пържолите се начукват с дървено чукче или сатър.
• Поръсват се със сол и смлян черен пипер.
• Овалват се в брашното и се запържват в мазнината.
• Същевременно гъбите, нарязани на филийки, се задушават в кравето масло.
• При поднасяне пържолите се слагат в затоплени чинии.
• Върху тях се разпределят равномерно гъбите.
• Гарнират се с пюре от картофи, зелен фасул или друг вид гарнитура.

източник

# 18
  • Мнения: 901
Детски бургери Щастливо семейство



1 глава кромид лук
1 филия бял хляб без кора
250 г телешка кайма
250 г пуешка или пилешка кайма
щипка суха майорана
1 жълтък
2 с л олио

3 питки за хамбургери
6 листа маруля или салата
1 морков
1 репичка
няколко зелени грахчета
кетчуп


• Лукът се почиства и се смила в блендер заедно с хляба.
• Прибавят се и двата вида кайма, жълтъкът и сухият майоран.
• Сместа се разбива добре.
• Оформят се 6 плоски кюфтенца (бургери).
• Изпържват се в сгорещеното олио по 6 минути от всяка страна.
• Всяка питка се разрязва на две.
• Върху всяка половинка се поставят лист салата и бургер.
• От морковите се оформят ушички, от кръгчетата грах и грахчетата - очи, а с кетчуп се рисува устата.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/Easy_like_kid%60s_ … n/recipe_1209.php

# 19
  • Мнения: 901
Кремсупа с моркови и овесени ядки



600 г моркови
1 глва кромид лук
1 скилидка чесън
2 с л краве масло
3 с л овесени ядки
600 мл зеленчуков бульон
смлян черен пипер
щипка смлян кориандър
30 г филирани бадеми
магданоз за украса


• Морковите, лукът и чесънът се почистват и се измиват.
• Лукът и чесънът се нарязват на дребно, а морковите на филийки.
• Лукът и чесънът се задушават до омекване в краве масло.
• Прибавят се морковите, овесените ядки и се заливат с горещ бульон.
• Супата се довежда до кипване и се вари на тих огън 15 минути.
• Охлажда се леко и се разбива в блендера.
• Подправя се със смлян кориандър и черен пипер на вкус.
• Супата се поднася, поръсена със запечени на сух тиган филирани бадеми и ситно нарязан магданоз.

източник

# 20
  • Мнения: 901
Коктейл STRAWBERRY MARGARITA



4-5 ягоди
25 мл портокалов ликьор Cointreau или Triple sec
50 мл текила
сок от 1/2 лайм
натрошен лед


• Всички съставки се разбиват в блендер до еднородна маса.
• Охладена чаша се пълни с коктейла.
• Украсява се с ягода.

източник

# 21
  • Мнения: 901
Ньоки Примавера с Прошуто



500 г готови картофени ньоки
1 с л зехтин
1 скилидка чесън
100 г ситно нарязано Прошуто
100 г консервиран зелен фасул
100 г замразен зелен грах
2 с л ситно настърган Пармезан

сол
смлян черен пипер


• Ньоките се сваряват според указанието на опаковката.
• Междувременно зехтинът се загрява на среден огън в дълбок тиган.
• Прибавят се пресованият чесън и Прошутото.
• Изпържват се за 1-2 минути.
• Прибавят се отцеденият, нарязаният фасул и замразеният грах.
• Задушават се за 5 минути или докато омекнат зеленчуците.
• Тиганът се сваля от огъня и се добавят отцедените ньоки и 1 с л настърган Пармезан.
• Ястието се посолява и се подправя със смлян черен пипер на вкус.
• Разбърква се и се разпределя в 4 чинии.
• Ньоките се поръсват с останалия Пармезан.

** Ако нямате Прошуто заменете го с тънко нарязани резени бекон.

# 22
  • Мнения: 901
Пилешки пастет



250 г пилешки дробчета
2 с л коняк
2 скилидки чесън
1/2 глава кромид лук
150 г краве масло
щипка индийско орехче
сол
смлян черен пипер
мащерка за украса


• Маслото се разтопява.
• Дробчетата се почистват, измиват се и се подсушават.
• Бързо се изпържват в маслото като непрекъснато се разбъркват около 2-3 минути.
• Тиганът се сваля от огъня и се доливат 2 с л коняк и се фламбира.
• Прибавя се индийското орехче, солта, черният пипер, пресован чесън (или ситно нарязан), ситно нарязан лук и се връща на котлона.
• Запържва се, докато не се изпари течността (2-3 минути).
• Всичко се изсипва в блендър и се пюрира.
• Пастетът се поставя в намаслена форма и се полива отгоре с разтопено масло.
• Поставя се в хладилник поне за 1 час преди консумация.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/sauce_dipp/paste_a … te/recipe_541.php

# 23
  • Мнения: 901
Супа топчета с домати и пащърнак



    6 - 8  порции

за топчетата:
250 гр телешка кайма
1/2 голяма глава лук
1 яйце
2 с.л. галета
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. смлян кимион
1/3 ч.л. смлян черен пипер

брашно за паниране

за супата
1/2 голяма глава лук
2 с.л. зехтин
300 мл. смлени домати (доматен сок)
резен пащърнак ( ~ 100 гр.)
2 кубчета телешки бульон
2 с.л. картофен гранулат
300 мл. кисело мляко
1 яйце
1/2 връзка магданоз


. Топчета: Лукът се нарязва на ситно и заедно с всички предвидени продукти се омесва каймата, която се оставя да стегне около петнайсет минути.
. Като се мокрят с вода ръцете се оформят топчета (големината им зависи от търпението, с което разполагате, все пак да не са кюфтета) които след това се панират в брашно.
. Останалият лук също се нарязва на ситно и се запържва в зехтина.
. Добавя се пащърнака, нарязан на дребни кубчета, след малко доматите, стритите кубчета бульон и около 1500 мл. вода.
. Супата се оставя да заври и да къкри около 15 минути (сега е времето за направа на топчетата).
. Добавят се топчетата и супата ври още около двайсет минути.
. Отстранява се от огъня, добавя се картофения гранулат, застройва се с разбитото в киселото мляко яйце, поръсва се с нарязания на ситно магданоз и е готова.

източник : http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1868.msg41473.html#msg41473

# 24
  • Мнения: 901
Сметанова супа с гъби и пиле



кората на 1/2 лимон
50 г краве масло
1 голяма глава лук ситно нарязан
1 стрък целина
1 скилидка чесън
2 картофа нарязани на кубчета
4 ч.л. риган
1 ч.л. сол, черен пипер
2 с.л. брашно
500 мл бульон
250 мл мляко
150 г гъби нарязани на филии
150 г филе от пиле нарязано на ситно
5 г сушени бели гъби
4 с. л. заквасена сметана
2 с.л. ситно нарязан магданоз


В тенджера разтопете маслото у запържете в него лука, целината, чесъна, картофите, ригана, кората от портокала, солта и пипера няколко минути докато омекне лука. Добавете брашното, разбъркайте и запържете около 1 мин на среден огън. Прибавете млякото и бульона и кипнете. Варете на слаб огън около 15-20 мин до готовност на картофите. Прибавете пилето, гъбите, сухите гъби и сметаната. Варете на слаб огън до готовност, около 5 мин. Наръсете с магданоз и сервирайте с крутони.

Крутони
Нагрейте фурната до 150 С. 4 филии хляб, намажете със смес от 125мл зехтин +2ч.л. пасиран чесън + 2с.л. пармезан+ 2с.л. риган+1ч.л. сол. Нарежете хляба на кубчета със страна 2см. и сложете в тавичка. Запечете до златисто.

източник: Mimi @ gotvetesmen.com feat. schatzi citykitchen.ru

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,610.msg19040.html#msg19040

# 25
  • Мнения: 901
Топчета от кайма за супи

източник



1 филии бял хляб
2 с л прясно мляко
250 г свинска кайма
1 жълтък
сол
смлян черен пипер


• Филията хляб се нарязва на кубчета.
• В купа се смесват кубчетата хляб, млякото, каймата и жълтъкът.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• Омесва се добре.
• С навлажнени ръце се оформят топчета с размер на орех.
• Охлаждат се за 30 минути в хладилник.
• Варят се 10 минути в леко подсолена кипяща вода.
• Изваждат се с решечеста лъжица.
• Използват се като притурка към бульон, бистри супи, крем супи или яхнии.

# 26
  • Мнения: 901
Хрупкави рибни филенца



Продукти

400 гр.филе от акула
3 яйца
брашно
галета
натурален корнфлейкс


За маринатата

сок от 1 лимон
1ч.л.настъргана кора от лимон
2 с.л.горчица
1 с.л.олио
1 ч.л.сол
черен пипер
1 смачкана скилидка чесън
1 ч.л.смес от суха салвия и розмарин
 

Приготвяне

. Смесете в купичка всички съставки за маринатата и ги разбъркайте на гладка каша.Нарежете рибното филе на лентички и го мариновайте със сместа.Оставете го да отлежи 1 час.

. Панирайте маринованите парченца в брашно,разбито яйце и галета.Оставете настрани за 10 мин.за да може галетата да изсъхне добре по рибата и да я запечата.Така месото вътре си остава сочно,а панировката - хрупкава.

. Сложете корнфлейкса в найлонова торбичка и го счукайте на по-ситни парченца с чукче за пържоли (или го претрийте леко с точилка).Потопете панираните парченца риба отново в яйце и оваляйте в корнфлейкса.Изпържете в маслена баня.

. По желание сервирайте с млечно-майонезен сос.

  * Много ароматни,хрупкави филенца.Опитайте.

  * Подходящи риби : пангасиус,хек,мерлуза,бяла риба,амур,костур и др.подобни риби с бели,леки меса.

източник : http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2175.msg48475.html#msg48475

# 27
  • Мнения: 901
Бадеми с червен пипер



1 с л зехтин
350 г бадеми
щипка лют или сладък червен пипер
щипка сол


• В тиган се сгорещява зехтинът.
• Прибавят се бадемите и се запържват до златист цвят.
• Прехвърлят се в чиния, застлана с кухненско руло.
• Бадемите се оставят да се охладят.
• Прехвърлят се в плътно затваряща се кутия.
• Бадемите се поръсват със сол и червен пипер.
• Кутията се разклаща добре, така че ядките да се овалят равномерно в подправките.
• Съхраняват се в хладилник преди сервиране.
• При поднасянето бадемите се поръсва с малко допълнително червен пипер.

** Бадемите могат да бъдат бланширани и обелени от кожицата, както и оставени непочистени.
*** Така приготвени бадемите издържат 3-4 дена.


източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%91&id=1408

# 28
  • Мнения: 901
Салата от прясно зеле с моркови



450 г зеле
1 (70 г) морков
30 мл олио
1 ч л сол
2 ч л оцет


• Зелето се почиства и се нарязва на тънки ивици.
• Морковите се настъргват.
• Размесват се и се подправят със сол, оцет и олио.
• Салатата може да се нареди по няколко начина :
- на ивици, като се слагат ред зеле, ред моркови
- прави се звезда от моркови, която се заобикаля със зеле
- нареждат се венец от зеле и венец от моркови.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … D0%A1&id=1342

# 29
  • Мнения: 901
Морско дъно



500 г рибно филе
2 филии бял хляб (без кората)
настъргана кора от 1 лимон
2 с л ситно нарязан копър
2 с л ситно нарязан магданоз
2 с л ситно нарязан зелен лук
щипка сол

2 с л брашно
2 яйца
2 с л олио
500 г паста мидички
2 с л краве масло
мащерка
копър
сол


• Приготвя се панировачната смес.
• Хлябът се смила в блендер на едри трохи.
• Прибавят се настърганата лимонова кора, ситно нарязаните подправки и щипка сол.
• Рибата се измива и се нарязва на парчета.
• Смила се в месомелачката или се нарязва на ситно с много остър нож.
• Прибавят се едно яйце, сол и каймата се разбива добре.
• Разделя се на 6 еднакви части, от които се оформят кюфтета с форма на риба.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Останалото яйце се разбива добре.
• Внимателно всяко кюфте се овалва в брашното.
• Изтръскват се от излишното брашно и се потапят в разбитото яйце, а след това в приготвената панировка.
• Огнеупорна тава се намаслява, а вътре се нареждат кюфтетата.
• Напръскват се с малко олио.
• Пекат се 7 минути, след което се обръщат и се запичат още 7 минути.
• Пастата се сварява според указанията на опаковката.
• Кравето масло се разтопява.
• В чиния се поставят мидичките във вид на купчинка и се поливат с разтопеното масло.
• Разпределят се рибките.
• Поръсва се с накълцаната прясна мащерка и копър.

източник : http://www.gotvetesmen.com/recipes/categories/FISH/fish_river/recipe_1210.php

Общи условия

Активация на акаунт