Ето я и любимата ми рецепта за кекс, зная я от моята майка и мога да кажа спокойно, 4е е бърза, лесна и доста сполу4лива (поне при мене):
6 яйца
1 4аена 4аша захар
1 4аена 4аша брашно
1 бакпулувер (1/2каф. л. сода+ 1/2каф. л. лимонтозу)
6 суп. л. олио
Продуктите се разбиват по реда на изброяването им. Първо се разбиват яйцата, после се прибавя захарта - лъжи4ка по лъжи4ка (важно е хубаво да се разбие), после брашното + бакпулвера и накрая се прибавя и олиото.
Готовата смес се изсипва във на маслена кексова форма или тави4ка и се пе4е в умерена фурна (180*С) около 20-30 минути. За готовноста на кекса се проверява с кле4ка за зъби.
За да направите кекса по-разнообразен или не еднакъв всеки път може да използвате въображението си:
Към малка 4аст от готовата сместа прибавяме лъжи4ка какао - разбъркваме добре и прибавяме към основната смес в кексовата форма с леко въртеливи движения на лъжицата.
Прибавяме към готовата смес нарязани орехи, стафиди, нарязани сушени плодове или пар4енца шоколад.
Ве4е изпе4ения и добре охладен кекс сиропираме със захарен сироп+1 4аена лъжица какао - става мн. ефектно ако не се сиропира целия, а само на определени места и с помоща на ножа с малки разрези се вкарат пресни плодове(малини,капини....)