Благодаря!
Продукти:
за тестото:
1/2 ч.ч. течен мед
1/2ч.ч. захар
1 ч.л. сода
2 яйца
2,5 – 3 ч.чаши брашно
за крема:
800-850 гр. сметана
1 ч.ч. захар
ванилия
Начин на приготвяне:
1. 1/2 ч.ч.мед /задължително трябва да е течен, иначе тестото става твърдо/ и 1/2 ч.ч. захар се изсипват в дълбока тенджера, поставят се на котлон, като се бърка постоянно, докато захарта се разтвори. Добавя се 1 ч.л. сода /изсипва се по мъничко/. Бърка се и се оставя да поизстине, но да е леко топло.
2. Разбиват се двете яйца, добавят се към сместта, разбърква се и се добавя брашното, /постепенно се сипва, не наведнъж/. Тестото не трябва да е твърдо, но трябва да се отделя от ръцете, а не да залепва. Ако се наложи, добавя се още малко брашно , в зависимост от консистенцията на тестото.
3. Тестото се поставя в тенджерка, захлупва се и се оставя в хладилника за през нощта. /може и да намалите времето 30-60 мин./
4. На другия ден тестото се разделя на 6-7 части. Блатовете трябва да бъдат дебели не повече от 5 мм. Докато точите първия блат, останалото тесто се държи в хладилника. За да не залепва тестото, мястото, където точите, се посипва с брашно. Преди да сложите блата да се пече, набодете го с вилица, за да не се надува. Всеки блат се пече 5-8 мин.
5. Прави се крем от 800 гр. сметана и 1 ч.ч. захар. Сметаната и захарта се разбиват с миксер, може да се добави и ванилията.
6. Блатовете се мажат обилно с крема и тортата се поставя в хладилник минимум за 12 ч. Кремът трябва да попие в блатовете.
7. Отгоре тортата се украсява с орехи, глазура или настърган шоколад. Много е вкусна!!!