Френска все така празнична тема - 19

• 17 887
  • 300
  •   1
Отговори
# 105
Дала, здравей!
С влак не съм пътувала, даже не бях чувала , че е възможен такъв маршрут. Може да се окаже интересно!

За карт Витал, според това, което казваш, са ти направили твой, отделен номер. Щом започва с 2 , означава жена, след това и твоята дата на раждане, няма съмнение, че това е твоят френски социален номер. А дали си на сметката на мъжа ти? newsm78Не мога да се изкажа, но ще ти дам пример с моята свекърва. Тя е на моята сметка. Направиха и отделна карт витал, но на нея е написан моят номер (току що проверих), а не са и дали неин собствен. По всичко това трябва да се съди, че си имаù отделно досие. На базата на какво е направено, ти знаеш. Работила ли си тук декларирана работа, независимо каква? При започване на работа работодателят се заема с направата на социалния номер, да не би това да е твоят случай? Ще ти дам линк към сайта на секюто, аз там намерих например, че ако роднина, който няма собствено осигуряване, живее под твоя покрив, и гледа минимум 2 деца под 14 г може да се запише към твоята сметка...Така и записах свекарва ми.
www.ameli.fr

Ивенце, завиждам за фризьора. Аз във вторник се бях наточила да ходя, но шефа ме привика да говорим за професионалното ми бъдеще...и си останах проскубана, така ще ходя при испанците Crazy

Опс, Роца писала заедно с мен!

Последна редакция: сб, 21 фев 2009, 15:53 от Мария К.

# 106
Дала, и аз бях като теб, още преди да почна да работя ми изкараха мой номер (това е сравнително ново, преди не ти вадеха нов докато не поиска работодател). Тъпото е, че на мен ми издадоха карта с номера на мъжа ми и сега от 6месеца се борим да я сменят. Но си котизирам на моя номер.

Ти тъй докато не работиш си "афилирана" към досието на мъжа ти.

# 107
Добър ден, мами!

Извинете, че така се намествам в темата, но само да кажа, че в дните 15 - 21 март ще бъда в Страсбург в командировка - като 20 март е свободен ден за мен.

Сега светът е едно голямо село, но ако някоя мама има нужда от нещо от България или Мароко, с удоволствие мога да донеса. 

Пишете ми на лични, ако се присетите за нещо.   

# 108
Много благодаря за отговорите   bouquet

Отделен социален номер е- помолих да ми обяснят в аптеката

Аз тази седмица бях в префектурата-на Сите.Да подновя моето досие...но се оказа,че няма нужда!То....всъщност трябва да ви разкажа отначало.
В Париж съм за постоянно от януари 2007.Дойдох при моя приятел тогава.Регистрирахме с него конкюбинаж в кметството.Оттам ни обясниха,че проблем с престоя ми тук няма,но за да работя трябва да имам Трудов договор-постоянен. По-професия съм счетоводител-това работих преди да дойда тук,но ми казаха че трудно ще си намеря такава работа-дори невъзможно.
За късмет- имам завършено също и педагогическо образование в Пловдивския Университет.Нямам голям стаж-около година и никак не исках да работя в тази сфера,но точно това се случи.По-обява намерих френско семейство с две принцески,които ми направиха трудов договор,попълниха и необходимите документи ,които ми дадоха от префектурата.
Докъто чаках да получа разрешителното за работа ми издадоха-Рисиписи-което хич не ми стана ясно какво е,но ясно си пише на него че е без право на работа,а престоя във Франция може да е до 2015г!!! #Crazy 
 Казаха,че до 3месеца ще получа разрешително за работа.Аз вече работех с това семейство.Минах 3 месеца-нищо не получих,минаха още 3-пак нищо...докъто накрая моето семейство с двете кукли не получи Глоба,че ме е наело.Нямали право-трябвало да се обърнат към Бюрото по Труда.Аз също получих писмо от префектурата че ми е отказано право на работа.Обжалвах.Поискаха ми диплома за завършено образование-изпратих!И отново писмо с обяснението,че точно тази професия в момента е наситена на пазара и няма нужда .
Така си работех-на черно ,докъто забременях.Тогава мъжа ме писа върху неговата соц.осигуровка и се уреди адмнистративно обгрижването и раждането.
Така допреди няколко месеца,където получих тази карта д ,както стана ясно-вече индивидуален соц.омер.
Но,тази седмица аз отидох в префектурата,за да подновя отново досието си за право на работа.Но ,отново изненада-служителката ме увери ,че вече съм можела да работя-проблеми нямало!!!!Как така стана-нямам ли нужда от заветния титр дьо сежур!?
  И друго- от Април ,тази година ,същата служителка ми каза че Франция щяла да отвори трудовият си пазар,както Швейцария.Така че ,само с личната карта и социалният номер европейските граждани да можело да пребивават и да работят тук?!
За тези,които нямали соц.номер-работодателят трябвало да им го изкара и да ги декларира.

Ох,то....много дълго стана,но исках да изясня
Може би има и други момичета,като мен.Просто споделих моето житие  Blush

А за влака-аз не съм много далече от гара Север-ще отида да разпитам!
Моя братовчед пътува с този сайт до Швейцария и не може да се нахвали,колко удобно и прятно било!

Още веднъж благодаря за отговорите  Hug  bouquet

Кате- а дали ще идваш към Париж? Нямам нужда от нищо,но с удоволствие бих пила кафе с теб...а и на Хамам да отидем-пак би ни било хубаво

# 109
Дала, половината служители в префектурите не знаят какво става изобщо.

Като българска гражданка имаш право да пребиваваш във Франция, но за да си саларие (освен в определени професии - строителство, ресторанти, мисля, че и лекари?) ти трябва задължително разрешение за работа.

То се издава или по право (ако си омъжена и имаш правата на половинката) или по искане на някой работодател, в този случай той попълва промес д амбош).
Ето и официалният сайт:
http://vosdroits.service-public.fr/particuliers/F2739.xhtml

Това което са ти казали за счетоводителите е смешно, защо да не си намериш работа? Нашата съфорумка Надин също е счетоводител и си работи като такъв. Разбира се, не навсякъде те чакат с отворени обятия, но изобщо не е невъзможно да намериш нещо, просто изисква повече търсене и убеждаване.

Успех с борбата с администрацията   Peace

# 110
Здравейте момичета,
Благодаря за пожеланията , не се помотвам и вече работя по въпроса с плануването на  бебоците .
Милото се обади на свекитата като дойдат за подписването другия  месец да си вземат тежките мебели , заради които тук няма място за "детска стая " .
Дала , направо си ми прочела мислите Simple Smile  . Точно от Гърция си го имам едно на ум това с избора на името.
 На Роца шапка й свалям за предвидливоста с избора на имената  Grinning ... То аз заради  свекър грък и свекърва англичанка  от далече се подготвям ,не ми стига това  това , ами си имам и втори комплект свекъри - италианец и французойка .. За сега се шегуваме, че  като му дойде времето   ще  изберем име неутрално и интернационално като Швейцария  Joy   Но защо ли женската ми интуиция ме кара да мисля, че  ... на таз гръцка фамилия в комплект  милото  ще иска да лепне и едно "митично" старогръцко именце  Joy
Ивенце, много си права. С по-кратко име е по-практично , винаги те помнят и го произнасят правилно, а такова като моето първото 9 букви, фамилното 11 .. не мога да го събера по никакъв начин на документ  Joy и едни интерпретации съм чувала  ooooh!...
 Относно влак от Париж  до София ... откровено  съм с предубеждение, защото международните влакове до Соофия са с прекачвания и може някъде до Виена да е хубав влака , но до София се пътува с Български влак от онези тракащите... В сайта нямат снимки, за да не се излагат.. В бюрото Рила съм ходила лично  и съм разпитвала за всичките им влакове .. и останах много разочарована. Дала, дано да получиш най-вярна информация на място !

# 111
Я да се разпиша и аз, гледам че Ива ме е споменала Simple Smile)).

Дала, не е невъзможно да работиш като счетоводител тук с БГ диплома, просто ти трябва добро CV, още един език освен френски много помага да не кажа , че е решаващ(български не става за съжаление), работодател, който да не страда от националистически предрасъдъци, и разбира се много кандидатстване. А счетоводството е професия, в която винаги има търсене, даже сега по време на криза пак си има доста обяви за работа за счетоводители.

За социалния номер само да споделя - първият работодател по принцип е длъжен в 45 дневен срок да подаде декларация и вадят социален номер. Но за здравната каса трябва да се подаде досие лично, и после се получава едно писмо по пощата, в което искат снимка и потвърждаване на личните данни и после се чака картата пак по пощата. Аз я получих за 2 семици, тази с моя номер, но първата, когато бях на сметката на скъпия я чаках година  Mr. Green.

# 112
Здравейте сладури, да не помислите, че съм изчезнала.
Вчера си имахме български гости начело с бебче и беше толковаааааа хубаво. Не съм се смяла отдавна така.

Ще ме побърка френската система, оплаках ли ви се, че ми издадоха "витал" обаче ме писали мосю  Joy. Много забавно, нали.

Ивентс, аз не го разбрах, този д амбош трябва да си го полълня или само, ако работодател ми го поиска  newsm78
Надин, ако знаеш имам позната в сферата на застраховането със страхотен френски, ей кандидатсва сигурно навсякъде и даже за интервю не я викат, а обявите си седят с месеци. това направо не го разбирам.
Летиция, вие сте интернационална фамилия, много гот  Laughing, аз си имам много кратко именце и си го харесвам много  Heart Eyes
Дала, направо падам от твоята история, ама според мен пак ще имаш проблеми, те в едната община си имат едни закони, в другата, други  Confused

# 113
  • пак на Рив Гош

Ивентс, аз не го разбрах, този д амбош трябва да си го полълня или само, ако работодател ми го поиска  newsm78

Jalana, "promesse d'embauche" ("обещане за наемане на работа") е официално писмо от страната на работодател, с което се ангажира да те наеме на работа теб и именно теб. Дава се преди подписването на трудовия договор и служи или за оправяне на документи (социален номер, разрешително за работа), или когато сменяш работата - например, като си подаваш оставката в старата работа имаш период на предизвестие и това официално писмо един вид ти служи за застраховка, че след изтичането на периода на предисзвестие другата фирма ще те везмз на работа (защото предизвестието при оставка може да е до 3 месеца и след изтичането им новият работодател да реши, че няма нужда от теб и ти да останеш на сухо - при подадена оставка нямаш право на обезщетение за безработен).

Letizia, тъж като и ние сме малко "Европа на 27-тте", затова решихме да съгласуваме още отначало Simple Smile Щом ти е дълго собственото име - ако някой ден решиш да вземеш френско гражданство може да ти предложат да си го смениш с нещо по-лесно (аз така за малко да стана Вероник  Laughing).

Изчезвам, че мъж ми пусна филма!  Grinning

# 114
Девойки, много се извинявам, че ви влизам в темичката, но имам едно питане.
Дайте, моля, идеи как мога да се снабдя с книгите на Бегбеде на френски в България?

Cordialement,

bouquet

# 115
Привет момичета  bouquet

Ивенце- искам само да допъня Роца,че понякога-в моя случай- дават от самата префекура Специална бланка за наемане на работа. Когато е за Първи път,може би-за разрешително. Помня че беше индиграно-и в три екземпляра. Първо занесох promesse d'embauche,каето работодателие ми бяха оформили-по сандартна бланка-и подписли.Но ,от префекурата дадоха тяхна бланка  и  поискаха тя да бъде попълнена.......както и да  е!  то резултата тъй и тъй не ме удовлетвори Crossing Arms...
Моята социална асистентка ми каза,че всeки три месеца се мени ситуацята....и наистина има голяма вероятност скоро да има промяна-особенно след това
http://news.ibox.bg/news/id_1759414070

Но,аз съм убедна че борбата с френската бюрократична машина ще затруднява още много българи и в крайна сметка-ще разчитаме на Късмета и Благоразположението на Съдбата   bouquet

Много ми е интересно обаче-за какво  му е рзрашителното за работа на човек,щом като вече имам социален номер. newsm78
Само си се регистрира по интернет -в ..да речем в асоциация,предлагаща работа-като детеглеачки,асистентки на въздрастни и почасово почистване....там за часове работа-получаваш купон.Накрая на месеца-асоциацията  изпраща по пощата-чек за опредените изработени часове.Вземат си удръжките ,защото за да се регистрираш по нета искат соц.номер.
Моя позната ,вече три години си работи така.....и вобще не и се ходи ,да подава документи.Даже ми се смее на амбицията ...Тя е асистент на една възрастна дама и се виждаме ,когато излизам  с детето в парка.Дамата има сключен договор с тази асоциация ,а приятелката ми е около 45годишна и ходи при нея по 4 часа всеки следобед,като се е регистрирала в асоциацията по Интернет и ползва соцалният номер на приятеля си,при когото  живее.
но,това не е сериозна работа -като да влезеш в нечий дом,през прозореца Joy
Аз се надявам въпреки условностите ,един  ден да си работя по специалността. Praynig  bouquet

Летиция- Joy като те четох - само не паднах от смях-сто на сто ще има Антично-гръцко....има ли вообше малко гръцка жилка-това е положението.Аз съм един такъв продукт...И ако знаеш какво име са ми измайсторили-падаш от смях!Тук много го харесват,вижда им се точно Екзотично...ама точно защото е странно-все го запомнят хората.От дете си помня,че все мен търсиха-в клас,където и да идех-все като правят проверка и....от мен се почва-все моето име запомнили.А как съм се ядосвала само... Sick 
Аз имам три дечица-и на трите избрах имена,със симвлика.да означат нещо- на дъщерята и сина са гръцки-няма как!!!А на малкия паржки изтърсак-арабско...пак няма как!Но много мислих и за трите и изчетох какво ли не като символика и значене

# 116
Здравейте на всички!

Писали сте много, едва ли ще изчета всичко, но участието е активно..това е важно.
Първи ден на работа за мен след ваканцията. Не бих казала, че е трагично, но ми липсва снега. Толкова хубаво наваля преди да си тръгнем, не ми се заминаваше. Като деца бяхме и големите, сняг невидели..  Laughing

Чумби, накарах се яко, накефих се, че и падах, и ставах и кеф изобщо. На Пампорово бяхме. Идеално си беше. Първият ден нямаше много сняг, само стар и допълнително правеха с "уръдията", както им казват. Но още на следващия заваля и беше супер! Йо се накефи тотално. Държи се по-добре от мен на ските. Малките се учат много бързо. А и как ни изненада с българския. Каза ни "В България сме, тук се говори български". Много яко, за първи път я чуваме, тя тук само на френски ни говори.  Laughing Изобщо много разстоварваща, но и стягаща (краката и задните части) ваканция  Mr. Green Доволни сме!

Роца, ти ходи ли до Индия? За кога е предвидено? Това ми е една от замислените дестинации (след Перу), но чакам Йо да стане на 5-6 години, за да може да ни следва в преходите..

Поздрави и лек ден на всички!
Клео.
  bouquet

# 117
Здравейте, момичета!  Hug
Колко много активност съм изпуснала за 3 дни!
Много благодаря на всички ви за съветите около имената. Снощи имахме нова заседателна сесия без определен резултат, но всеки разговор на тая тема ни насочва малко или много.  Rolling Eyes
Мария К., това Осеан сега го чувам и хич не ми харесва.  ooooh! Да си призная и Лили ме дразни, но това е заради една определена Лили.
Letizia, много научен подход си ми описала, благодаря.
Аз харесвам кратките имена. И моето е такова с цел (според родителите ми) "да не ми го съкращават". В резултат повечето хора ме питат от какво е съкращение името ми  Laughing , но дори това ми харесва.
На мен ми харесват гръцките имена, те и без това повечето имена са с гръцки или латински корени, а по отношение на двойни имена, не съм възхитена от идеята, но така или иначе детето ще има две отделни имена, защото ще е мома англичанка като начало. Второто име обаче го ползват само за документи май...
mari_rus, исках да я кръстя на майка ми и бях хвърлила око на Ивон, Ивет, Ивелин, Ива или нещо такова, но мъжът ми първо не харесва идеята на нашата традиция и второ всички тези имена.  Cry Тръшках се, тръшках се, но няма резултат   Crossing Arms Много ми харесва Калина, но направих грешката да спомена, че баба ми се казва така и  Confused Сега вече искам просто да е хубаво име, да се чете на трите езика горе-долу все едно става дума за същото име  Joy и това е...
Роца, все ми се ще да не чакам контракциите, за да го решим, но нищо чудно и те да отминат преди да стигнем до консенсус.  Blush
Да заключа бебешката тема... миналата нощ сънувах, че раждам на 1 март и всички си разменяха мартенички  Smile , снощи сънувах, че бебето се казва Анна. Съобщих това на мъжа ми, а той пак почна "Не!В никакъв случай, а имах една леля Анна. Не!". Накрая му казах, че в крайна сметка както аз си реша ще е, а ако пази поведение ще му разреша да се намеси за второто име (което никой не знае обикновено  hahaha ). Омръзна ми да слушам откачалските му идеи! Снощи ме събуди към 1 часа през нощта и ми вика "Какво ще кажеш за Харли?" Аз стоя и не вдявам изобщо и се мъча да накарам мозъка си да асимилира, а той ми вика "Харли! Като Харли Дейвидсън!"  #Crazy Нали се сещате как го навиках, че ме е събудил с тази глупост!!!
Ако имате и други предложения за имена, свиркайте! Чакам идеи!  Flowers Bouquet

isave, какво стана?Ходихте ли до Лондон?
Dala, големи патила! Съгласна съм с всички ви, че тукашната администрация е супер объркана, то бива-бива, ама 3 служителя от една и съща институция да питаш едно и също, ще получиш 3 тотално различни обяснения. Не мога да се стърпя да не направя пак сравнение с Англия. Могат да ги плюят колкото искат, но имаш достъп до всякаква информация и по интернет и всички институции са достъпни, всички ти дават изчерпателни и любезни обяснения, спазват срокове и т.н.  coolcool
Пожелавам ви готина седмица!   love001

# 118
  • FRANCE
оппа здравейте,
Най-после е оправена колата (щети от първата буря) и сега па си имаме "мадамската кола" само за нас двете да си щъкаме Simple Smile
Мелинда голям купон е при вас с имената Simple Smile успех.
Клео супер ваканциика си си изкарала Simple Smile
 Letizia чакаме скоро хубавата новина Simple Smile Аз несто испуснах кога сте е сватбата ?

Някой да има идея от каде да си намея/сваля Titeuf. Не ми се дават 17 евро във фнац. Алекс е луда по него Simple Smile направо се залепя з телевизора, и аз като искам да свърша нещо на спокоиствие го пускам Simple Smile Ама имам само първите 6 епизода и ми писнаха Simple Smile

приятен ден

# 119
Хелоу  Laughing направихме си една супер екскурзийка и ние до Лондон горещо препоръчвам !!!
страхотен град със страхотна атмосфера; .... малко снимки съм качила долу; обещахме си да повторим и потретим !

Мадаме, хич не си падам по Титъоф значи, как ги измислят тия детски ....пффф

Клео; добре завърнала се; липсваше ни, ей     Wink  !

Мелинда; късмет; мартеничка ще е значи, а ?  (като мене  Simple Smile)

Мария, приятно изкарване в Барселона; да направиш много снимки, да оплакнем очи  и ние  Laughing

Дала; привет и успех в борбата  newsm10,

Общи условия

Активация на акаунт